Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa högtalare 2021–2022

Valet av högtalare betyder mer för det slutliga ljudet än någon annan del av musikanläggningen.

Av / 2021-10-20 - 12:00
Årets bästa högtalare 2021–2022

Ingen annan produktgrupp skiljer så mycket i pris och storlek som högtalare. Vilket inte är konstigt, eftersom du behöver högtalare nästan oavsett vilken del av Ljud & Bilds fackområden du är mest intresserad av.

För stereofolket är högtalarna den sista och mest krävande länken i avspelningskedjan och det finns en gammal tumregel som säger att man bör lägga lika mycket pengar på varje högtalare som på förstärkaren. Det kan bli ganska så mycket pengar i slutändan, eftersom de dyraste högtalarna i vår årskavalkad kostar lika mycket som en bil i mellanklassen.

I den andra änden av skalan finns en uppsjö av trådlösa högtalare som kan användas med mobilen, surfplattan eller datorn. Den minsta av dem får plats i fickan och den största fyller ett helt bord och kan tävla med en hel (liten) stereo.

Aktiva högtalare bryter naturlagarna

En grupp som växer är aktiva högtalare. Alltså hifi-vardagsrumshögtalare med inbyggd förstärkare. Tack vare avancerad digitalteknik och energieffektiva klass D-förstärkare håller de på att förändra naturlagarna helt. Framför allt när det gäller att spela djupbas trots att de är små. Sådant är praktiskt taget omöjligt att åstadkomma i en konventionell högtalare, men i den aktiva, digitala högtalaren, där fysiska konstanter reduceras till matematik, är det bara en fråga om DSP-programmering – och att ha sensorer i högtalaren för att förhindra att element och elektronik tvingas göra något som ligger bortom deras förmåga.

Lättmöblerat

Förutom tekniska fördelar med digitalteknik är de aktiva högtalarna inredningsvänliga. Man kan ju hoppa över den stora, klumpiga förstärkaren. Många högtalare har dessutom trådlös styrning och streaming, vilket gör dem till kompletta stereosystem.

En annan högtalartyp som vinner mark är multiroom. Där är bekvämligheten viktigast. Med ett multiroom-system kan du fylla alla rum i huset med musik med en enda knapptryckning. Även om det har dykt upp fler konkurrenter så är Sonos fortfarande nästan dominerande på området.

Hej, smart!

Den snabbast växande underkategorin bland högtalare är dock smarthögtalarna. Dessa trådlösa högtalare är inte främst avsedda för att spela musik i hög kvalitet, utan är mer gjorda för kommunikation tack vare inbyggda digitala assistenter. Google Assistant är ledande på det här området, eftersom den förstår och pratar svenska. Smarthögtalarna kan svara på röstkommandon och till exempel berätta om kommande möten.

Nominerade till Årets bästa högtalare

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa högtalare 2021–2022

Årets bästa golvhögtalare, Highend

Audiovector R6 Arreté

Med sikte på perfektion

Audiovectors billigare version av flaggskeppen R11 och R8 är lika fantastisk som vi hoppades.

Banddiskanten är speciellt anpassad för högtalaren och modifierad jämfört med AMT-diskanten i R3 Arreté och R6 Avantgarde. Den har ett öppet polstycke på baksidan och sitter i en isolerad kammare som är öppen bakåt för att eliminera kompression, och den sträcker sig till 52 kHz.

De två baselementen med kolfibermembran på framsidan är indelade i olika områden i frekvensregistret, det översta fungerar som mellanregister mellan 350 och 3 000 Hz, medan det nedersta täcker mellan 100 och 350 Hz.

Under 100 Hz? Det finns två baselement som man inte ser. I vad som även kallas för en isobarisk konstruktion sitter två renodlade djupbaselement riktade nedåt på insidan, och spelar ut vertikalt genom en öppning i bottenplattan.

Men det är inte allt. På baksidan, i en separat kammare, sitter ett 7,5-centimeters mellanregister som skymtas genom skårorna mitt på den vertikala HDF-förstärkningen på baksidan. Det finns även i R8 Arreté och ger en större ljudbild med mer djup.

Freedom

Arreté-modellens jordningskoncept som heter Freedom jordar mellanregister- och baselementen med en separat kabel, för att dämpa återkoppling som kan leda till förvrängning. Audiovector anser att Freedom reducerar så mycket som 50 % av förvrängningen.

Komponenterna i delningsfiltret är kryobehandlade ner till –238 grader, vilket Audiovector hävdar ger bättre detaljrikedom i ljudbilden. Förlustfri dynamik, noll komprimering och hög effektivitet är några av ledorden. R6 Arreté är också ganska så effektiva, med 91,5 dB känslighet mätt vid 2,83 V (1 W) och 1 meter.

Ljudkvaliteten

Man behöver bara lyssna ett par sekunder på R6 Arreté för att höra att vi befinner oss i highend-klassen. Resten av tiden ägnar man åt att lyssna på musiken. Man behöver inte leta efter detaljerna, eftersom de presenterar sig på världens mest uppenbara sätt. Oavsett musikstil. Ljudbilden är gigantisk, luftig, rik på bas och energi. Men framför allt låter det komplett. Högtalarna står inte i vägen för musiken. De bara är där. Majestätiska. Och herregud vad de kan hamra loss när det behövs!

Årets bästa stativhögtalare, Highend

JBL Synthesis 4349

Svansjön i headbangar-kostym

JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!

JBL har inte på något sätt slutat konstruera stora, fyrkantiga högtalare med enorma element. Det har de nämligen fortsatt med under Synthesis-namnet. Detta är en helt separat avdelning från Kina-tillverkade Bluetooth-högtalare och hörlurar, här handlar det bara om riktig hi-fi.

På senare tid har deras gamla studiomonitorer återupplivats, och njuter nu av ny och aktuell kunskap om hur man gör bästa möjliga högtalare.

JBL 4349 har ett 12-tums baselement, i likhet med många klassiska JBL-monitorer. Kabinetten är större än hos både mina gamla monitorer (4411) och klassikerna L112, så att 4349 ska kunna skyffla mer luft och därmed spela högre utan att gå i kompression. Men till skillnad från sin äldre släkting är detta en ren tvåvägskonstruktion. Det innebär att det inte finns någon dedikerad mellanregisterenhet. Istället har den ett diskanthorn som upptar lika mycket utrymme som baselementet!

Tårdrypande rockupplevelser

Det är nästan så att jag fäller en tår för hur JBL 4349 tar mig tillbaka till min ungdom. Den tid då det var kul att spela högt, och när min familjs gillestuga var festens mittpunkt. För detta ljud är så jag minns att hi-fi var, men det drar det hela flera hack längre.

Högtalarna gör det riktigt kul att spela musik, här kan du bara ta fram albumen från ungdomen och flina fånigt. Samtidigt får du en extra dimension av upplösning som gårdagens stora högtalare helt enkelt saknade. Para ihop dessa högtalare med en riktig kvalitetsförstärkare så får du se vad jag menar.

Detta, mina damer och herrar, är Svansjön i en headbangar-kostym!

Årets bästa bärbara högtalare, Basic

Sony SRS-XB33

Den bästa bärbara

Sony SRS-XB33 är kort och gott den bästa trådlösa resehögtalaren i sin klass.

XB33 har samma batteritid som föregångaren, men verkar mer robust. Den är klädd i impregnerat tyg och mer motståndskraftigt. Lägg också märke till att den är damm- och vattentät.

SRS-XB33 är mellanstorleken i Extra Bass-familjen. Den är inte en av de allra minsta bärbara högtalarna, faktiskt lite större än JBL Charge 5, men den passar fint i en ryggsäck och tar inte mycket plats i handbagaget.

Funktioner och användning

Det finns en USB-port som kan ladda mobiltelefonen. Att ladda högtalaren tar lång tid med den medföljande 1,5 A-kabeln, upp till 5 timmar. Du kan köpa en USB-C-kabel som stöder 3 A och sedan ladda något snabbare om din laddare stöder den.

Android-användare kan enkelt ansluta trådlöst med NFC, det är bara att lägga telefonen bredvid NFC-loggan på högtalaren. iPhone-användare måste parkoppla med den vanliga metoden.

Flera högtalare kan kopplas ihop trådlöst, antingen i partyläge eller i stereo. Här finns inbyggda, blinkande partylampor som man kan ändra färg och rytm på i appen. De kan också stängas av helt.

Ljudkvalitet

Sony SRS-XB33 har imponerande fyllig och bra bas och låter mycket större än den är. Den kör nästan över sina närmaste konkurrenter när det gäller ljudkvalitet.

Ladda ner appen för att få ut det mesta av högtalaren, där kan du göra olika ljudinställningar och ändra rytmen, mönstret och färgen på de blinkande lamporna. Eller släcka dem helt. Där kan du också göra inställningar för ljudet, vilket kan vara nödvändigt för att få ut det allra sista.

SRS-XB33 är helt enkelt den bästa högtalaren på sitt område just nu, därför justerar vi upp betyget till 6, från 5:an den fick förra hösten.

Årets bästa stativhögtalare, Premium

KEF LS50 Meta

Sensationellt bra ljud

Det finns många bra högtalare, men ingen som den här.

Oavsett om du letar efter en uppgradering av anläggningen eller funderar på att skaffa en helt ny så finns det ett par högtalare som bör stå högst upp på anteckningsblocket: KEF LS50 Meta.

I LS50 Meta har vi kommit fram till den 12:e generationen av Uni-Q. Här har KEFs ingenjörer gjort en ny upphängning som bygger på nya analyser av olika simuleringar, vilket också har lett till ett nytt talspolesystem och en ny dämpning av gapet mellan diskanten och bas/mellanregistermembranet. Detta ska dämpa förvrängningen som kan uppstå vid högre frekvenser (0,7 % THD vid 90 dB).

En rund platta med ett intrikat labyrintmönster är monterat på baksidan av elementet, där groparna i mönstret absorberar olika frekvenser. På detta sätt hävdar KEF att det kan eliminera 99 procent av allt oönskat ljud från elementets baksida. De kallar det för ett akustiskt svart hål, där 99 procent av frekvenserna (620 Hz – 40 kHz) försvinner.

De små KEF-högtalarna är så välbalanserade att man kan kasta den mesta musiken på dem. Mozarts Trollflöjten, till exempel. Hans sista opera (1791) och en av få med tyskt libretto. Genom LS50 Meta står ljudet av den lilla trollflöjten i stark kontrast till orkesterns enorma skala. Högtalarna lyckas få fram orkestern med stor övertygelse och vokalklangen är helt enkelt magnifik.

Högtalarna är så transparenta och detaljerade att man hör små knarranden från parketten och de markerar temposkiftningar och dynamikförändringar i musiken på ett föredömligt sätt.

KEFs nya LS50 Meta står på många klassiska KEF-högtalares axlar, men glänser som den kanske allra bästa bokhyllehögtalaren i sin klass. Genomarbetad kvalitet i kombination med unik teknik som har en hörbar fördel gör detta till en intressant produkt. Men KEF LS50 Meta är inte bara för nördarna, den är för musikälskare av alla sorter som drömmer om en liten, snygg högtalare som inte tar så mycket plats men som ändå klarar det mesta. Här är den.

Årets bästa stativhögtalare, Basic

DALI Oberon 1

Arvet från de dyrare serierna

DALIs minsta budgetmodell har lånat teknik från de mer avancerade modellerna. Ljudet är stort.

DALI Oberon 1 är den minsta modellen i DALIs bang for the buck-serie, Oberon. Även om vi befinner oss i budgetklassen så har pengarna ändå räckt till ett bas/mellanregister med det karaktäristiska träfibermembranet. Och det används (en smula) till det speciella SMC-materialet i magnetsystemet.

Kabinettet känns ganska tungt och solitt, och även om träfinishen inte är äkta så är resultatet med svartmålad front och valnöt på alla andra ytor snyggt. Terminalerna på baksidan är billiga men fullt funktionsdugliga.

Ljudkvaliteten

Om det beror på trämembranet, magnetmaterialet eller något helt annat vet vi inte. Men ljudet från DALI Oberon 1 är extra rent! Mellanregistret återges markant bättre än av någon av de övriga vi har testat. Röster är nyanserade och detaljerade på ett sätt som jag trodde skulle kosta minst dubbelt så mycket.

Perspektivet är snyggt och har bra bredd och djup. Det går till och med att ana väggarnas placering och att placera instrumenten i djupperspektivet – så länge resten av elektroniken och inspelningen tillåter det. Det här är mycket bättre än vad man kan förvänta sig i prisklassen.

De enskilda dubbningsspåren i Disturbeds version av ”Sounds of Silence” inte bara anas (vilket de inte kan med alla), de sticker ut knivskarpt!

Basåtergivningen är riktigt fin med tanke på att Oberon 1 är minst rent fysiskt i testet. Men med ett så litet element i ett minikabinett är effekten begränsad. Diskanten är utmärkt och upplöst, men det är mellanregistret som är den stora stjärnan. En stor orkester tillsammans med solosång på hög volym är dock en omöjlig uppgift. Kraften i botten saknas och alltihop låter pressat. Men det går fortfarande att separera de enskilda instrumenten, vilket faktiskt är bra gjort.

Slutsats

DALI Oberon 1 ger full valuta för pengarna i form av en oerhört nyanserad och precis musikåtergivning. Känsligheten låg, så bara glöm att kunna spela högt. Fast det bör man göra med alla i den här klassen. Oberon 1 finns även i en aktiv version med inbyggd förstärkare. Men den passiva är faktiskt ännu bättre.

Årets bästa trådlösa stereohögtalare

KEF LS50 Wireless II

Trådlöst mirakel i stereo

Trådlös musik i stereo blir inte bättre än med KEFs små högtalare.

Man kan strömma musik trådlöst med Bluetooth, eller via Wi-Ffi för bättre ljud, men även koppla in andra ljudkällor. Till exempel TV:n, då behöver man inte någon soundbar. Det vill man inte ha heller, för ljudet i KEF LS50 Wireless II överträffar allt som finns i soundbar-väg.

De små högtalarna har HDMI-ingång för TV-ljudet och om man fortfarande har kvar den gamla CD-spelaren så kan den kopplas in också. Detsamma gäller skivspelaren, om den har ett inbyggt phono-steg.

De små KEF-högtalarna täcker alltså de flesta människors behov av bra ljud. Och tack vare strömning till högtalare i andra rum, så kallat multiroom, och enkel musikspelning från de flesta ljudkällor så finns det inte mycket man saknar här.

KEF-högtalarna stöder högupplöst ljud också, alltså högre kvalitet än vad man får med Bluetooth, och det går att strömma musik i 24 bit/96 kHz-kvalitet via Wifi, eller upp till 192 kHz när högtalarna är inkopplade med den medföljande Ethernet-kabeln.

Det finns en utgång för subwoofer och man kan ställa in delningsfrekvens och fas i Connect-appen, så att man i praktiken kan använda just den subwoofer man vill ha och precis där det passar att ställa den.

Det måste bara sägas: det finns förmodligen inget bättre ljud från trådlösa stereohögtalare i den här klassen. KEF har inte bara förbättrat en bra högtalare – LS50 Wireless från 2017 – de har satt standarden för konkurrenterna.

De små trådlösa KEF-högtalarna är ett stort steg framåt för bättre trådlöst ljud i stereo. De kan spela mer än tillräckligt högt, men ännu viktigare är att de gör det med kontroll och finess. LS50 Wireless II är ett av de mest användbara och användarvänliga högtalarparen man kan ha i vardagsrummet och storleken är så lättmöblerad att alla får plats med dem. Behöver man ännu mer ljud i ett ännu större vardagsrum så kan en subwoofer ge basen en skjuts, fast det flesta lär knappast känna att de behöver ännu mer djupbas.

Ljud & Bild