2020 testade vi enormt många högtalare, men bara ett fåtal av dem nådde hela vägen fram. De allra bästa av dem hittar du här – oavsett vilket slags högtalare du är ute efter.
Till skillnad från en förstärkare, streamer eller skivspelare är utrymme ofta ett problem när man väljer nya högtalare. En förstärkare brukar ha en förutsägbar storlek men högtalare kan vara allt från pyttesmå till helt enorma.
Det ställer krav på både plånboken och möbleringsmöjligheterna – och då har vi inte ens nämnt ordet ljudkvalitet. Som inte är ett absolut begrepp, för vad som är bra ljud kan vara individuellt. Somliga älskar fet bas och behagligt ljud, andra föredrar den kristallklara neutrala klangen, och ytterligare andra har, ja, andra preferenser.
Det är därför som tester är så värdefulla. Informativa tester kan berätta mycket om vad du kan förvänta dig av ljudet från en högtalare. Då kan du få en föraning om huruvida den testade högtalaren passar din smak, alldeles bortsett från hur den påverkar plånboken och möbleringen.
För de som letar efter en bärbar högtalare är storlek och pris ofta viktigare än ljudkvaliteten, men det går att hitta bärbara högtalare som uppfyller alla tre kriterierna.
Trådlösa högtalare hemma, alltså sådana som inte går på batteri, har blivit allt vanligare. De flesta har Bluetooth som gör det enkelt för alla att strömma musik, andra stöder strömning via Wi-Fi-nätverket och många av dem kan strömma samma musik till högtalare i flera rum samtidigt. Om du vill ha så hög ljudkvalitet som möjligt så välj Wi-Fi-strömning.
Vårt råd är att börja med att bestämma dig för vad du vill ha från en högtalare och sedan läsa många tester. Och inte minst att använda öronen i butikernas demo-rum.
Bärbara högtalare
Med en bärbar högtalare kan man ta med sig musiken vart som helst. Då gör man avkall på bas, ljudtryck och allmän ljudkvalitet i utbyte mot att kunna lyssna på musik på stranden, i parken eller på terrassen. Vårt råd är att undvika de minsta och billigaste högtalarna och välja en större och dyrare variant som inte är större än den är bekväm att bära runt på.
Utomhushögtalare
De flesta av oss tar bara med en Bluetooth-högtalare ut i trädgården eller på balkongen. Det fungerar utmärkt så länge man inte ställer alltför stora krav på ljudet. Gör man det så bör man överväga utomhushögtalare som är monterade under taket eller på väggen utomhus. De måste vara frostsäkra, vattentäta och ha bra ljud. Vilket inte alla utomhushögtalare har – men de bästa av dem hittar du här på våra högtalarsidor.
Trådlösa högtalare
För de som strömmar från mobilen är lösningen enkel. En Bluetooth-bordshögtalare räcker långt. Många av dem fungerar även som TV-högtalare och några har fysiska ingångar så att man kan koppla in andra ljudkällor. Det finns också trådlösa högtalare som kan använda nätverksströmning, och de är bäst om man vill ha riktigt bra ljud. Allra bäst är trådlösa högtalare som kan spela tillsammans i stereo. Då växer ljudbilden, det låter bättre i rummet och musiken får mer djup.
Soundbar
En soundbar-högtalare är en praktisk kompromiss. Man vill ha bättre ljud från TV:n men det ska helst inte synas att man har en extra högtalare. Något förenklat kan man säga att soundbar-högtalare ger bättre ljud från TV:n, men det är tyvärr inte alltid riktigt sant. De flesta är billiga: plasthögtalare med svaga högtalarelement och ett ljud som är därefter. En soundbar ska man aldrig impulsköpa, läs tester först!
Hifi-högtalare
Passiva högtalare som måste kopplas till en förstärkare betraktas ofta som hifi-högtalare. Urvalet är enormt, men för att hitta de som är allra bäst behöver man bara läsa våra tester. Svårare än så är det inte. I vår kavalkad har vi tagit med de bästa vi har testat under 2020, noggrant utgallrade bland ett stort antal tester, så att du inte behöver lyssna igenom alla som skulle kunna vara aktuella.
Termer
Känslighet i dB
Värdet mätt i dB (decibel) anger hur mycket effekt som behövs för att en högtalare ska åstadkomma ett definierat ljudtryck. Högre siffra ger mer ljud, så 90 dB ger högre ljud än 87 dB. Det berättar också lite om högtalaren är en tung belastning för förstärkaren. Allt över 80 dB är normalt, men högre är bättre.
Impedans i ohm
Motståndet i en högtalare mäts i ohm. Högre värde betyder högre motstånd, men säger bara något om motståndet vid en given frekvens. Impedansen varierar nämligen med frekvensen, därför anges motståndet ofta med ett nominellt värde eller genomsnittsvärde – men det säger ingenting om vad många förstärkare inte gillar alls: mycket lågt motstånd, alltså lägre än 4 ohm. Normalt värde är mellan 4 och 8 ohm, men på vissa ställen i frekvensområdet kan den vara lägre eller högre.
Effekt i watt
Watt säger ingenting om hur högt man kan spela, det mäts i dB. Men det säger en del om hur mycket tillförd effekt högtalaren tål. ”Power Handling” kan det till exempel heta på baksidan av högtalaren, det betyder inte att man måste ha en förstärkare med den effekten.
Frekvensrespons i Hz
Dessa värden anges i hertz, vilket är samma sak som antal svängningar per sekund. För höga frekvenser används kilohertz, kHz. De flesta högtalare i ”hifi-kategorin” har ett frekvensomfång som sträcker sig från 35–60 Hz i basen upp till 18–20 kHz i diskanten. Men det säger ingenting om ljudkvaliteten. Bara om den uppmätta frekvensresponsen. Avvikelserna kan vara stora, de anges med minus eller plus decibel. Det är inte ovanligt att basomfånget anges med –3 dB vid 50 Hz. Det betyder att frekvensen 50 Hz återges 3 dB lägre än referensfrekvensen, som kan vara exempelvis 1 kHz.
Bi-wiring, bi-amping
Två uppsättningar högtalarkablar svider dubbelt så mycket i plånboken, kommer onda tungor att invända. Vissa, men inte alla, högtalare kan tjäna på att drivas av flera förstärkare, så kallad bi-amping. Till exempel en till basen och en till diskanten. På så sätt kan man öka kontrollen på högtalaren. Dubbla kablar från en och samma förstärkare, så kallad bi-wiring är nästan, alltid bortkastade pengar.