Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hörlurar och öronproppar 2024-2025

Från highend-modeller till enkla varianter. Vi har testat årets mest populära hörlurar och ger dig expertråd så att du hittar det perfekta paret som passar din budget och hur du lyssnar, oavsett om det är för pendling, träning eller musikglädje.

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa hörlurar och öronproppar 2024-2025

Hörlurar och öronproppar har blivit oumbärliga följeslagare i vardagen. Oavsett om vi pendlar, tränar eller bara vill koppla av med vår favoritmusik. Faktum är att ett par bra hörlurar kan ge dig en bättre ljudupplevelse för pengarna än många högtalare, eftersom du slipper rummets inverkan på ljudet.

Marknaden domineras av trådlösa modeller och brusreducering har nästan blivit standard. Det är lätt att förstå varför – vem vill inte stänga ute bullriga omgivningar när man är på resa eller på kontoret?

Lurar eller proppar?

I valet mellan hörlurar och öronproppar har båda sina fördelar. Lurar erbjuder ofta den bästa brusreduceringen, batteritiden och komforten. Men öronproppar vinner på bärbarhet och diskretion, vilket återspeglas i deras enorma popularitet.

Under det senaste året har framstegen inte varit lika stora som under tidigare år, men vi ser fortfarande förbättringar när det gäller brusreducering, särskilt i mer prisvärda modeller. Ljudkvaliteten via Bluetooth närmar sig nu kabelanslutet ljud, eftersom allt fler använder kodekar som aptX Lossless och LDAC. Priserna har också förblivit förvånansvärt stabila, trots inflationen.

Kabel ger fortfarande det bästa ljudet

För hifi-entusiaster är trådbundna hörlurar fortfarande bäst när det gäller ljudkvalitet. Tillsammans med en bra hörlursförstärkare kan de ge en musikupplevelse som överträffar de flesta högtalarsystem.

Oavsett om du letar efter vardagsproppar, träningsutrustning eller audiofilt ljud har vi de bästa alternativen i alla prisklasser. Vi är glada över att kunna presentera årets vinnare!

5 snabba tips: Så får du ut mesta möjliga av dina hörlurar

Välj brusreducering om de är trådlösa

Aktiv brusreducering förbättrar din upplevelse i bullriga miljöer och kan faktiskt spara din hörsel genom att du kan lyssna på en lägre volym.

Leta efter vattentäta öronproppar

Även om du inte planerar att träna med dem är det en bra idé att välja öronproppar som tål svett och regn. Leta efter minst IPX4-certifiering.

Utnyttja EQ-funktionen

Många hörlurar har en app med inbyggd tonkontroll (EQ). Använd den för att finjustera ljudet efter din smak, men välj ändå hörlurar som du gillar ljudet från i normalläget.

Välj rätt Bluetooth-kodek

Undvik hörlurar som bara har stöd för SBC-kodeken. Apple-användare bör leta efter AAC, medan Android-användare bör välja aptX, aptX HD eller LDAC. Allra bäst är aptX Lossless, som ger CD-kvalitet trådlöst, men få mobiltelefoner har stöd för detta.

Fundera på en hörlursförstärkare

För trådbundna hörlurar kan en dedikerad förstärkare förbättra ljudupplevelsen avsevärt. Det finns bra alternativ från en tusenlapp till femsiffriga belopp, så det är bara att handla efter storleken plånboken!

Nominerade till Årets bästa hörlurar och öronproppar

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Vinnare av Årets bästa hörlurar och öronproppar 2024-2025

Årets bästa trådlösa hörlurar, Basic

Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Kraftig bas och brusreducering till lågpris

Med ULT-serien riktar sig Sony speciellt mot unga människor och hiphop-älskare. Och ULT Wear-hörlurarna är rena ungdomskällan.

  • Massiv bas, bra med kraft och dynamik. Mitt prick för målgruppen! Klart mellanregister och balanserat ljud överraskar. Hög komfort, bra brusreducering och lång batteritid.
  • Konstgjort basljud under samtal.

ULT Wear påminner lite om Sony WH-1000XM4, eftersom de båda har öronkåporna monterade på pannbandet med ”länkarmsinfästning” (ok), där XM5 använder en enda fästpunkt. Wear har även en synlig ULT-knapp på vänster kåpa, och även tydliga mikrofoner på toppen av varje kåpa. Dessa används i olika konfigurationer för tal och brusbehandling.

Slutsats

Med ULT Wear har Sony gjort något ganska speciellt. De har tagit ljudet från sina bästa hörlurar och lagt till massor av energi i basområdet. Vilket får journalisten att flina från öra till öra, låt efter låt.

Det dundrar verkligen loss i basen, samtidigt är det smart gjort, utan att ödelägga mellanregistret. Mot alla odds passar därför hörlurarna till de flesta typer av musik, eftersom ljudet är både klart och bra. ULT-funktionen är alltså mer än ett partytrick.

Röstkvaliteten är det lite si och så med, men om du ska lyssna och inte prata är det här ett exceptionellt lyckat par hörlurar. Brusreduceringen ger också hård konkurrens till de mesta andra, förutom Sonys egen toppmodell.

Att lurarna bara kostar 1 800 kronor är en bonus. De tål nämligen att jämföras med det mesta där ute.

Årets bästa trådlösa hörlurar, Premium

Bose QuietComfort Ultra Headphones

Bose är tillbaka i toppskiktet

Bose QuietComfort Ultra Headphones är riktigt bra och stöder dessutom förlustfritt ljud via Bluetooth.

  • Fyllig och bra bas, oansträngd spelstil. aptX Lossless! Brusreduceringen är en av de bästa.
  • Återhållet mellanregister. Aningen tam dynamik.

Från att länge ha varit herre på täppan bland brusreducerande hörlurar med QuietComfort-serien har Bose fått nöja sig med andraplatsen ett tag, medan Sony varit marknadsledare med den allra bästa brusreduceringen. Bose har aldrig legat särskilt långt efter, men har fått finna sig i att slåss om 2:a och 3:e plats inom brusreducering – och flera andra har passerat dem om vi bara ser till ljudkvaliteten.

Bose QuietComfort Ultra är en lyckad ny toppmodell. Bose har satsat på ljudkvalitet, brusreducering och användaranpassning. Även om de inte nödvändigtvis sätter nya standarder på alla områden så representerar hörlurarna en betydande prestation från Bose för att hålla jämna steg med och i vissa fall överträffa konkurrenterna. Ett bra val för dig som letar efter kvalitet och tillförlitlighet i ljudutrustningen.

Årets bästa trådlösa öronproppar, Basic

Technics EAH-AZ40M2

Klassens bästa öronproppar

Med AZ40M2 förbättrar Technics klassvinnaren AZ40, bland annat genom att lägga till aktiv brusreducering.

  • Mycket bra ljud med LDAC och flerpunktsanslutning för upp till tre enheter. Brusreducering och omgivningsljud fungerar bra.
  • Brusreduceringen och omgivningsljudet går inte att justera. 5-bands grafisk EQ är lite knappt.

Föregångaren AZ40 saknade aktiv brusreducering men AZ40M2 har detta. Förutom samma omgivningsljud som föregångaren. Skillnaden mellan AZ40M2 och storebror AZ60M2 är bland annat att du inte kan justera graden av brusreducering. Den är av eller på, till skillnad från i de dyrare modellerna där du kan välja hur mycket av varje du vill ha.

Effekten av brusreduceringen är bra, utan att den förändrar ljudet på musiken i någon särskild utsträckning. Omgivningsljud låter också klart och tydligt, det gillar jag.

Batteritiden på uppemot 20 timmar – sammanlagd med fodralet – med brusreducering är hyfsat, stänger man av brusreduceringen så ökar den till 34 timmar. Dessutom finns stöd för den högkvalitativa LDAC-kodeken.

Technics EAH-AZ40M2 visar att man inte behöver punga ut med massor av tusenlapper för att få bra ljud, brusreducering och praktisk funktionalitet. Allt fungerar fint med Technics proppar, de har inga funktioner som verkar överflödiga eller halvdana, och det bästa av allt är att ljudet är suveränt prisvärt.

Precis som sin föregångare är AZ40M2 en klar vinnare i vår bok.

Årets bästa trådlösa öronproppar, Premium

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Klassens bästa öronproppar

När det gäller det kompletta totalpaketet är det Sennheiser Momentum True Wireless 4 som lägger beslag på segern.

  • Fantastiskt ljud, utmärkt komfort och bra brusreducering. Omgivningsljud låter också bra.
  • Samtalskvaliteten kunde vara bättre, låter lite platt.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 är hörlurar som verkligen betyder allvar. De är proppfulla med den allra senaste tekniken som Auracast och LE Audio, och låt mig säga det direkt: Auracast är faktiskt både funktionellt och coolt.

Tänk, bara genom att trycka på en knapp kan du koppla in högtalarsystemet på flygplatsen till dina öronproppar. Eller få ljudet från någon av TV-skärmarna på puben direkt i örat. Det är som att ha superkrafter! Det ligger nog en liten bit in i framtiden, och ärligt talat har jag inte testat funktionen än.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 är öronproppar av absolut högsta klass. De har en oklanderlig ljudkvalitet, och både brusreducering och passform är lika bra som de allra bästa. Och med Auracast på plats är de redo för framtiden också.

Sammantaget är detta klassens mest välgjorda öronproppar just nu.

Årets bästa hörlurar, Premium

Neumann NDH 30

Studioljud för hemmabruk

Neumann överraskar med NDH 30, en exceptionellt välbalanserad allround-hörlur.

  • Härlig balans och bra dynamisk kontrast. Spelar bas med kontrollerad auktoritet, klangrikt mellanregister och transparent ljudbild.
  • Lite avslappnad i de snabbaste transienterna.

Egentligen är det inte konstigt att hörlurarna från Neumann låter så bra, de kommer trots allt från en tillverkare som sysslar med ljudutrustning för studiobruk. Vi hade trott att de skulle låta precis som en monitorhögtalare. Väldigt korrekt, men lite torrt och kanske inte något som musikälskare skulle föredra. Det gör de inte.

Man vet att det fungerar när man får gåshud av att lyssna på musik. Med Exile lät det väldigt, väldigt bra. Ljudbilden är välbalanserad och sammanhållen. Här låter det otroligt bra vad man än spelar, man märker tydligt att detta är en väldigt bra allround-hörlur. För den funkar liksom med allt. Med Jan Gunnar Hoff-ensemblen låter den inte som en dynamisk hörlur, där visar den att den har egenskaper som till exempel Sony saknar.

Neumann NDH 30 är de bästa allround-hörlurarna i testet. De saknar pyttelite transientrespons, men är så välbalanserade och så öppna och dynamiska att de passar till allt man kan tänka sig att använda dem till. Det är inte bara i en ljudstudio som de här kommer till sin rätt – sjunk ner i fåtöljen och sätt på något som du har sett fram emot att lyssna på, trä på lurarna på huvudet, sedan är det bara att njuta av något av det bästa ljudet du kan få för pengarna.

Årets bästa trådlösa hörlurar, High-end

DALI iO-12

Helt rent ljud

DALI iO-12 är några av de dyraste trådlösa hörlurarna vi har testat. Kan de verkligen vara värda så mycket?

  • Superrent och dynamiskt ljud. Och de är lika bra när de används som passiv head-fi ihop med anläggningen hemma. Välgjord lyx ner till minsta, diskreta detalj.
  • Förhållandevis tunga. Saknar app och har bara ett läge för brusreducering. Å andra sidan finns det inget som behöver ändras.

Vi omges av lättillgänglig musik dygnet runt. Miljontals och åter miljontals låtar är redo att spelas upp. Från mobilen, datorn och Sonos-högtalaren i köket eller TV:n i vardagsrummet. Som en oavbruten kuliss av ljud. Och i ganska bra, genomsnittlig kvalitet.

Men ibland glömmer man varför man lyssnar på musik: för fascinationens och känslornas skull.

Tills en upplevelse bryter igenom ljudkulissen och öppnar de mentala fönstren på vid gavel. Och en sådan upplevelse är att lyssna genom DALI iO-12.

DALI iO-12 är brusreducerande hörlurar i en prisklass som närmar sig hybris. Du kan få utmärkta ANC-lurar för mindre än halva priset. Faktum är att vi bara har testat två andra trådlösa hörlurar i samma prisklass, Focal Bathys och Mark Levinson No. 5909. Dessa är utmärkta konkurrenter, där iO-12 förmodligen är mest lik Focal Bathys i sin förmåga att återge dynamik. Vi har inte ställt de två direkt mot varandra, men iO-12 sticker ut som en av de renaste och mest oförvrängda jag någonsin har haft på huvudet. Åtminstone om vi begränsar startfältet till trådlösa hörlurar och därmed utesluter de vansinniga Sennheiser ”Orpheus” HE1, som du inte ens har råd att drömma om.

Möjligheten att låta ännu bättre med kabel – och bäst med allting avstängt – är ett oväntat trumfkort som gör DALI iO-12 till mer än ”bara” enastående trådlösa hörlurar.

Ljud & Bild