Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hifi-produkter 2023-2024

Den klassiska stereoanläggningen, med en central förstärkare som samlar ihop ljudkällorna, är fortfarande aktuell.

Av / 2023-10-30 - 12:01
Årets bästa hifi-produkter 2023-2024

Musik är vår följeslagare överallt. Oftast bekvämt via trådlösa öronproppar eller bärbara Bluetooth-högtalare. Eller till och med direkt från telefonens mikroskopiska högtalare – vilket vi bestämt avråder från. Men när vardagens stress och jäkt avtar, kommer det tillfällen då vi vill fördjupa oss helt i musiken och låta den uppsluka oss. Det är här stereoanläggningen kommer till sin rätt.

Analogt ljud lever fortfarande

Även om tekniken genomsyrar alla aspekter av våra liv är det många som fortfarande håller fast vid sin kärlek till analoga ljudkällor. Faktum är att vi har testat betydligt fler skivspelare än CD-spelare i år. Och när vi testar digitala ljudkällor är det oftast streamingspelare. Om inte strömningsfunktionen och den digitala omvandlaren är inbyggd i förstärkaren. Vilket den allt oftare är.

Intresset för vinylskivor har ökat stadigt under ett antal år, och idag säljs det fler LP-skivor än CD-skivor. Detta beror dock delvis på att CD-försäljningen fortsätter att minska. Den klassiska radiomottagaren är däremot så gott som utdöd. Vi lyssnar fortfarande på radio, men det sker digitalt i form av strömning och poddar.

Förstärkarnas mångsidighet

När det gäller förstärkare finns det många olika alternativ. Vi har testat ett brett spektrum av förstärkare, i prisklasser från små, budgetvänliga klass D-förstärkare till high-end monster som kostar lika mycket som en familjebil och kräver två personer för att flyttas runt.

De flesta moderna förstärkare är utrustade med digitala ingångar och vanligtvis någon form av strömningsmöjlighet, vilket gör det enkelt att bygga ett komplett ljudsystem genom att helt enkelt lägga till ett par högtalare.

Tips: Lyssna på oss, men lita till dig själv

Som hårt arbetande hifi-testare ägnar vi större delen av vår tid åt att lyssna oss fram till de bästa produkterna i varje kategori (ja – vi gillar vårt jobb!). Det är därför du kan vara säker på att alla produkter i denna kavalkad representerar det bästa av det bästa. Det betyder dock inte att de nödvändigtvis är rätt för dig. Vår rekommendation är att du läser våra tester, gör en lista över intressanta produkter och sedan lyssnar själv. Låt dina öron avgöra vad som låter bäst för dig.

Lita på dig själv, läs våra tester och ta reda på vad du vill uppnå med en ny anläggning. Eller en uppgradering av det du redan har. När du har en plan tar du med den till en välrenommerad hifi-butik och förklarar vad du vill ha.

Ett litet tips: Om säljaren oombedd talar nedsättande om konkurrenterna och deras produkter, vet du att du har kommit till fel butik. Gå någon annanstans.

Nominerade till årets bästa hi-fi-produkter

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa hifi-produkter 2023-2024

Årets bästa streaming-receiver, Premium

Yamaha R-N2000A

Highend-streaming till Premium-pris

Yamahas streaming-receiver är så komplett den kan bli.

Yamaha-receivern har inte mycket mer gemensamt med sina hemmabioreceiver-kusiner än YPAO-rumskorrektionen. R-N2000A bygger i stället på en av Yamahas integrerade förstärkare i A-S-serien, A-S1200. Som är instegsmodellen i en serie med tre förstärkare, byggda som seriösa integrerade tvåkanalare, i massiva chassin med potenta strömförsörjningar och noga utvalda komponenter.

Den mest väsentliga skillnaden är att R-N2000A även har DAC, radio och streaming, som många vill ha.

YPAO

Yamaha har haft rumskorrigering i många år. Här är det den senaste generationen YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer) med R.S.C. (Reflected Sound Control), som använder 64 bit/192 kHz-bearbetning av rumsinformation som fångas av den medföljande mikrofonen. Den kopplas in på framsidan av R-N2000A och sedan följer man instruktionerna tills mätningarna är klara. Det tar ungefär 30 sekunder.

R-N2000A påminner mycket om Yamaha A-S2200, som är en av de bästa integrerade förstärkarna vi har testat dem här klassen. Båda presenterar sångröster med gåshudsframkallande realism. Detaljer i ljudbilden är aningen bättre definierade i A-S2200, som också låter mer raffinerat och transparent. Men skillnaderna är inte stora, och det är det som är poängen. Yamaha-receivern låter så fenomenalt bra att den faktiskt kan konkurrera med många renodlade förstärkare i samma prisklass.

Slutsats

Jag kan inte komma på en bättre receiver än Yamaha R-N2000A. Den har allt. Den stöder streaming av musik i högupplöst kvalitet, den har radio, nätradio, HDMI för TV-ljud, DAC och digitala ingångar. Den har till och med en skivspelaringång. Den är byggd för en lång livslängd och levererar fantastisk ljudkvalitet. Att den saknar stöd för Roon-klienten och MQA-filer är inte lika viktigt för alla, och inte ett stort minus. Men att den har kalibrering av ljudet är ett stort plus för många. För med kalibrering kan man få ut ännu mer av potentialen speciellt om receivern och högtalarna står i ett rum med akustiska utmaningar. Man kan med andra ord inte hamna fel med en Yamaha R-N2000A.

Årets bästa integrerade förstärkare, Premium

Rotel S14

Trådlös hifi från översta hyllan

Rotel S14 är förstärkaren du väljer för ljudkvalitetens skull.

Integrerade S14 är en fullfjädrad streaming-förstärkare som har allt inbyggt. Det enda du behöver ett par bra högtalare.

Här kan du streama från Spotify Connect, Tidal och Qobuz. Rotel-förstärkaren stöder även streaming med AirPlay 2 och Google Chromecast. Den är Roon Ready och har en 32-bitars digitalomvandlare från ESS, som stöder upp till 24 bit/384 kHz-ljudfiler inklusive MQA-filer.

Den analoga delen är byggd som en ren klass AB-förstärkare och Rotel hävdar att S14 levererar 80 watt effekt i 8 ohm, eller så mycket som 150 watt i 4 ohm. Det är mer än tillräckligt för att driva små stativhögtalare med låg känslighet eller större golvhögtalare.

Ljudet

Den slimmade Rotel-förstärkaren låter allt annat än smalt. Ljudbilden är stor och fyllig, med en smittande varm klangbalans som ger musiken en gedigen klangbotten, där instrumentens fundament kommer fram bättre i ljudbilden än med till exempel Roksan Attessa.

Det är inte lika stort fokus på detaljer och nyanser som i en Marantz Model 40n, eftersom ljudbilden i Rotel-förstärkaren fokuserar mer på rytm, dynamik och kontroll. Tre discipliner där den är i sitt esse.

Genom ett par Dynaudio Special Forty återges Mathias Eicks album Midwest med ett tryck som påminner om den ännu kraftfullare Hegel H190, och ljudet från trumpeten är behagligt varmt men ändå skarpt när det behövs. Rotel-förstärkaren har enastående baskontroll.

Slutsats

Alla som fokuserar mest på ljudkvalitet och streaming via hemnätverket bör definitivt skriva upp Rotel S14 på inköpslistan. Den är varken den bäst utrustade eller den starkaste i klassen, och de få ingångarna kan få somliga att snegla i riktning mot konkurrenterna. Men ljudkvaliteten är det inget fel på. Den dynamiska och varma klangen får tråkiga högtalare att vakna till liv och lyssnaren att le av glädje. När det gäller integrerade streaming-förstärkare är Rotel S14 i våra öron en av de mest välljudande i sin prisklass, och av vår erfarenhet av den legendariska Rotel-kvaliteten att döma så är det en förstärkare man kan ha massor av glädje av i många år.

Årets bästa surroundreceiver, Premium

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än några av konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo är kända för att leverera surroundförstärkare med höga prestanda till förmånliga priser.

Utrustningsmässigt har Onkyo TX-NR7100 mycket gemensamt med Pioneer VSX-935, som också är med i detta test, men den har ytterligare två högtalarkanaler som du kan välja att konfigurera på olika sätt. Till exempel med två extra bakre surroundhögtalare (7.1.2) eller totalt fyra höjdkanaler (5.1.4). Du har även en möjlighet att ansluta en extra subwooferkanal om du vill.

Med så många kanaler krävs det extra hjärnkapacitet för att sy ihop det hela på ett bra sätt och här drar Onkyo nytta av Dirac Live, som är en toppmodern och avancerad rumskorrektion.

Dirac Live använder den medföljande mikrofonen för att mäta upp till nio platser i rummet. Vår erfarenhet av den här rumskorrektionen är att den fungerar mycket exakt, och även gör ett utmärkt jobb med att integrera subwoofern i ljudbilden.

Så låter Onkyo TX-NR7100

Fulla av förväntningar spände vi fast Onkyo receivern i vår hemmabio och blev faktiskt riktigt imponerade. För det första levereras ljudet med bra fyllighet, dynamik och klarhet, och en jämnt kontrollerad tonbalans. Det är något med timingen och precisionen i ljudbilden som verkligen ger gåshud på utvalda soundtracks.

I den fartfyllda ljudmixen i Drive to Survive får vi en tydlig känsla av att befinna oss i en helt sluten ljudbubbla, där effekterna rör sig runt oss. Röståtergivningen sitter som gjuten i centerkanalen medan F1-bilarna vrålar förbi och ibland ovanför våra huvuden.

Samtidigt finns det gott om energi och kraft när de amerikanska trupperna rycker fram på slagfälte, och det mullrar stenhårt, men kontrollerat, från subwoofern när granatkastarna träffar sina mål. Här tittar vi inte bara på, vi blir nästan en del av handlingen!

Onkyo gör också ett utmärkt jobb med musik i både surround och stereo. Med 2L-produktionen Tuvayhun känns det som att sitta mitt i konsertsalen med kören omkring oss – ljudbilden är verkligen helgjuten.

Slutsats

Onkyo TX-NR7100 ger mycket ljudmässig valuta för pengarna, och kan samtidigt skryta med den längsta utrustningslistan i sin klass. Med sina två extra förstärkarkanaler och avancerad rumskorrektion (Dirac Live) är detta en ytterst kapabel biomaskin som vi inte tvekar att rekommendera.

Årets bästa surroundförstärkare, Highend

Denon AVC-A1H

När bara det bästa är tillräckligt häftigt

Precis när du tror att Denon inte kan åstadkomma något bättre kommer 15-kanalaren AVC-A1H och får dig att inse hur fel du har …

I samband med 110-årsjubileet för tre år sedan lanserade Denon sin bästa hemmabioförstärkare hittills: AVC-A110. Ett riktigt flaggskepp, som överträffade föregångarmonstret AVC-X8500H genom att ha så många som 13 förstärkarkanaler.

Med efterträdaren AVC-A1H har Denon höjt ribban till hele 15 kanaler, och dessutom balanserad XLR-utgång till samtliga fyra subwooferutgångar. Och en stereo-XLR-ingång till en valfri ljudkälla

Om man inte behöver balanserad drift av subwoofrarna så kan XLR-utgångarna i stället dirigeras om till exempelvis en hörlursförstärkare eller balanserade effektförstärkare till frontkanalerna.

15 kanaler betyder att AVC-A1H kan driva ett 9.4-surroundsystem (fyra separata subwoofrar) samt sex extra takhögtalare (9.1.6). Om du planerar att ha färre högtalare så kan du använda överblivna förstärkarkanaler för att dubbelförstärka de främre högtalarna, eller adressera dem till andra zoner i hemmet. Till exempel för en stereoanläggning i sovrummet.

Så låter Denon AVC-A1H

Med så många kanaler får man en helt galet stor rumskänsla i surroundljudet. Det prasslar i träden, en sval bris omger oss. En kvist som knäcks, en röst som ropar. Allt sker med en sådan precision att du kan höra exakt varifrån det kommer.

Timingen kanalerna bak, i fronten och i taket är helt felfri, hela ljudbilden är i fas.

Även med olika högtalare i systemet har rumskorrigeringen utjämnat skillnaderna. Och om du dessutom köper en Dirac-licens så får du verkligen höra på sammanhållning! Det är den bästa rumskorrigeringen vi känner till.

Det här är verkligen den kompletta upplevelsen. Både när det gäller film och musik.

Slutsats

AVC-A1H är Denons bästa flerkanalsförstärkare hittills. Med god marginal. Den har inte bara ett svindlande antal högtalarkanaler, den låter också ännu bättre än sina föregångare.

Detta är en riktig end game-förstärkare för entusiaster som är villiga att sträcka sig längre än långt för att uppfylla hemmabiodrömmen.

Årets bästa integrerade förstärkare, Highend

Hegel H600

Krutpaket med superupplösning

Hegel H600 överträffar sin föregångare med råge. Det trodde vi inte ens skulle vara möjligt.

När vi testade Hegel H590 2018 var det kanske den bästa integrerade förstärkaren vi hade hört. Men utvecklingen går snabbt, framför allt inom elektronik och digitalprocessning, och mycket har hänt de senaste fem åren. Hegel har också valt att hämta inspiration från den häftiga, tudelade förstärkarkombinationen P30A och H30A när de utvecklade integrerade H600. Som visserligen har samma låda som sin föregångare, men där slutar likheterna.

H590 stoltserade med 301 watt per kanal i 8 ohm men Hegel har lite fräckt höjt effekten till 303 watt i H600. Dämpfaktorn är precis som tidigare 4 000 i 8 ohm, för att ge stålkontroll i basen oavsett högtalarimpedans. Konstruktionen med dubbla monoförstärkare ska ge nästan samma prestanda som två monoförstärkare i en enda låda.

Så låter Hegel H600

Man får först en känsla av att H600 är lättare på fötterna, med lite mindre tryck i basen. Men man blir lurad, för det finns bara mer upplösning i toppen, kombinerat med en ännu stramare bas.

H590 är visserligen mer basfokuserad än H600, som har mer luft i toppen och återger cymbalerna lekande lätt och luftigt. Det är just därför man inte lägger märke till det direkt: H600 har bättre baskontroll också. Den är tightare, bättre definierad och slår verkligen inte mindre hårt. Det är helt enkelt en mer komplex ljudbild som serveras, med tydligare klangstrukturer.

H600 driver alla högtalare med största övertygelse, även högtalare som kostar dubbelt så mycket som förstärkaren – eller mer.

Det är helt enkelt en mer komplex ljudbild som serveras, med tydligare klangstrukturer.

Slutsats

H590 har länge varit en av våra referenser, men det är märkligt hur en bättre produkt plötsligt kan överskugga en gammal favorit. Den nya herren på täppan är Hegel H600, som har betydande uppgraderingar i hela signalkedjan och som låter så vansinnigt bra – både på hög och låg volym – att det mesta annat bleknar i jämförelse.

Den befinner sig i prisklassen för de som är särskilt intresserade. Men de som har förmånen att kunna skaffa en kommer inte att ångra sig.

Årets bästa förstärkarkombination, Ultra-highend

Naim New Classic NCS 222 och NAP 250

Bland det bästa vi har hört

Musikälskare som bara MÅSTE ha det bästa ljudet, men samtidigt vill ha det ultimata inom användarvänlighet, kan bara börja spara.

Efter många års Naim-produkter med nästan identiskt utseende kom en riktigt fräsch fläkt i Uniti-serien 2016. Nu är det New Classic-seriens tur. Som dessutom äntligen har fått balanserade XLR-kontakter!

Det första man lägger märke till är att det gröna ljuset i Naim-loggan och bakom knapparna på fronten har bytts ut mot vitt. Vilket ger en modernare touch, inspirerad av Uniti-serien.

NAC-N 272 har en pytteliten skärm i grönt monokromt ljus som visar menyer och information om musiken som spelas, men skärmen på nya NSC 222 är i fullfärg och dessutom mycket större.

Förstärkaren använder åtta keramiskt isolerade transistorer hämtade från Statement-förstärkaren NAP S1, som är en extrem monoförstärkare för närmare en miljon kronor – per kanal! Resultatet ska vara en exceptionellt tyst men kraftfull effektförstärkare, med grym kontroll, timing och bestämt ljud.

Så låter Naim New Classic 200

Sångröster går rakt in i hjärtat, det är omöjligt att inte bli berörd. Allt låter bestämt och bergfast, medan musikens nerv kommer fram hur bra som helst.

Naim-kombon låter fantastiskt som den är. Och ännu bättre om man uppgraderar förförstärkaren med den externa strömförsörjningen NPX 300. Den trollar fram ännu fler lager i musiken. Ljudbilden växer på djupet och bredden, och en sångkör blir ännu bättre separerad. Allt har bättre fokus.

Och om du trodde att 2 x 100 watt inte var tillräckligt för att kunna trycka till rejält i magen, så tänk om. Här är det full kontroll, även när man spelar så högt att grannen får nog.

Slutsats

I disciplinen att gripa tag i både hjärtat och hjärnan hos lyssnaren står Naim extremt starkt med New Classic NSC 222 och NAP 250. Streaming med ett utmärkt gränssnitt gör att vem som helst kan använda Naim-kombinationen.

Ljudet är exceptionellt. Känslan för rytm, upplösningen, basresponsen. Allt finns på plats, ännu tajtare och i bättre fokus än tidigare. Och skulle du känna för att uppgradera längre fram så kan du köpa en extern strömförsörjning och få ännu bättre ljud. Det här är ljud i drömklassen.

Årets bästa ljudkälla, Basic

WiiM Pro Plus

Den bästa budgetstreamern

Fjärrkontroll och bättre ljud har gjort WiiM-streamern till det bästa budgetköpet.

Regas skivspelare är kända för sin spelglädje och enkla användning. 50th Anniversary Edition tar allt detta ett långt steg till och lägger samtidigt konkurrenterna i den här klassen bakom sig genom att ha det öppnaste, bäst balanserade och mest engagerande ljudet.

Planar 3 50th Anniversary Edition är en Planar 3 med en 12 mm-skivtallrik och RB330-tonarmen vi känner igen från Planar 3-testet. Men den här versionen markerar alltså Regas 50-årsjubileum och skiljer sig från en vanlig Planar 3 på ett par viktiga områden.

Den viktigaste skillnaden är att jubileumsutgåvan har Regas Neo MK2-strömförsörjning. Den ger en stabilare rotationshastighet och följaktligen bättre ljud. Bonusen är att man får en 33/45-omkopplare som växlar hastighet.

Vad man inte ser lika tydligt är att motorn har samma drivhjul som den dyrare Planar 6 samt Regas bästa drivrem – Reference EBLT. Som är standard på de dyrare Planar 6 och Planar 8.

En Rega Exact MM-pickup levereras färdigmonterad på RB330-armen och det tar bara 10–15 minuter att ställa in skivspelaren innan allt är klart.

Ljudet

Det spelar egentligen ingen roll vad jag spelar. Jazz, klassiskt eller rock. Rega levererar musiken på silverfat varje gång. Ljudkvaliteten är ett rejält steg upp från Planar 1 eller Planar 2, jubileumsmodellen målar upp en mycket större, öppnare och mer fokuserad ljudbild än sina billigare släktingar. Reloop, Technics och Pro-Ject har skivspelare i samma prisklass, med lite olika egenskaper. Men ingen av dem är lika komplett musikalisk som Regas 50th Anniversary Edition.

Slutsats

50th Anniversary Edition av Rega Planar 3 kostar bara lite mer än en vanlig Planar 3. Som om man hade bytt ut drivremmen mot Regas bästa och köpt Neo MK2-strömförsörjningen separat skulle ha kostat en hel del mer. Det är därför den här utgåvan av Planar 3 är ett så bra köp. Men inte bara därför. Den låter så bra att den närmar sig den dyrare Planar 6 på ren musikglädje och förmedling. Det är ingen liten bedrift. Vårt råd är att handla innan det är för sent. Rega säger att de bara tillverkar 50th Anniversary Edition under 2023, som är jubileumsåret. Sedan är det slut.

Årets bästa ljudkälla, Premium

Rega Planar 3 50th Anniversary Edition

Sällsynt bra köp

Rega Planar 3 50th Anniversary Edition är det bästa köpet i klassen.

Regas skivspelare är kända för sin spelglädje och enkla användning. 50th Anniversary Edition tar allt detta ett långt steg till och lägger samtidigt konkurrenterna i den här klassen bakom sig genom att ha det öppnaste, bäst balanserade och mest engagerande ljudet.

Planar 3 50th Anniversary Edition är en Planar 3 med en 12 mm-skivtallrik och RB330-tonarmen vi känner igen från Planar 3-testet. Men den här versionen markerar alltså Regas 50-årsjubileum och skiljer sig från en vanlig Planar 3 på ett par viktiga områden.

Den viktigaste skillnaden är att jubileumsutgåvan har Regas Neo MK2-strömförsörjning. Den ger en stabilare rotationshastighet och följaktligen bättre ljud. Bonusen är att man får en 33/45-omkopplare som växlar hastighet.

Vad man inte ser lika tydligt är att motorn har samma drivhjul som den dyrare Planar 6 samt Regas bästa drivrem – Reference EBLT. Som är standard på de dyrare Planar 6 och Planar 8.

En Rega Exact MM-pickup levereras färdigmonterad på RB330-armen och det tar bara 10–15 minuter att ställa in skivspelaren innan allt är klart.

Ljudet

Det spelar egentligen ingen roll vad jag spelar. Jazz, klassiskt eller rock. Rega levererar musiken på silverfat varje gång. Ljudkvaliteten är ett rejält steg upp från Planar 1 eller Planar 2, jubileumsmodellen målar upp en mycket större, öppnare och mer fokuserad ljudbild än sina billigare släktingar. Reloop, Technics och Pro-Ject har skivspelare i samma prisklass, med lite olika egenskaper. Men ingen av dem är lika komplett musikalisk som Regas 50th Anniversary Edition.

Slutsats

50th Anniversary Edition av Rega Planar 3 kostar bara lite mer än en vanlig Planar 3. Som om man hade bytt ut drivremmen mot Regas bästa och köpt Neo MK2-strömförsörjningen separat skulle ha kostat en hel del mer. Det är därför den här utgåvan av Planar 3 är ett så bra köp. Men inte bara därför. Den låter så bra att den närmar sig den dyrare Planar 6 på ren musikglädje och förmedling. Det är ingen liten bedrift. Vårt råd är att handla innan det är för sent. Rega säger att de bara tillverkar 50th Anniversary Edition under 2023, som är jubileumsåret. Sedan är det slut.

Årets bästa ljudkälla, Highend

Auralic Altair G1.1

Guldstandarden bland nätverksspelare

Auralic Altair G1.1 kombinerar enastående ljudkvalitet med en enastående DAC och fin användarvänlighet.

Det är något med hur musiken sjunger som skiljer Auralic-spelaren från de andra. Jämfört med Naim ND5 XS 2 finns det mer luft och insikt här, och basen är stramare och mer potent än med HiFi Rose RS150B. Det är viktigt att notera att skillnaderna inte är stora. Vi var tvungna att växla mellan dem flera gånger för att kunna dissekera ljudkvaliteten tillräckligt för att rangordna dem.

Men vi snackar om mer än subtila skillnader – om inte natt och dag – och i den här klassen är det ofta de små nyanserna som gör den stora skillnaden för många.

Jan Gunnar Hoffs Living har en vacker pianoklang med fint djup och en stor, luftig och öppen ljudbild.

Testlåten med Taylor Swift och Bon Iver uppenbarar sig med en väldigt tydligt definierad ljudbild, där sångrösterna står i markant kontrast till varandra.

Bluetooth och Wi-Fi

Spelaren liknar sin föregångare, men den aluminiumgrå bottenplattan talar om för oss att det här är något nytt. Det är det också, för det är inte bara bättre dämpning av chassit som gör Aries och Altair G1.1 till bättre produkter. På insidan sitter det en nyare och bättre digitalomvandlare, en skarpare Femto-klocka med en noggrannhet mätt i femtosekunder, som dämpar jitter ännu bättre än vad föregångaren kunde. Både Bluetooth och Wi-Fi finns inbyggt, det senare via två antenner på baksidan, och man kan ansluta till ett trådbundet nätverk med en Ethernet-kabel.

Slutsats

Auralic Altair G1.1 är en referenspunkt för nätverksspelare i den här klassen. HiFi Rose-streamern är mycket mer användarvänlig och har fler funktioner, men kostar en hel del mer. Naim-streamern kostar lika mycket och flåsar Auralic i nacken när det gäller ljudkvalitet, men sammantaget tycker vi att Auralic Altair G1.1 är det bästa köpet i den här klassen. Kombinationen av användarvänlighet, anslutningar och ljudkvalitet ger högst poäng i vårt protokoll, framför allt det sistnämnda är viktigt. Då är det ingen tvekan om saken. Auralic Altair G1.1 är referensen i klassen.

Ljud & Bild