Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser

Årets bästa Datorprodukter 2024-2025

2024 var året då allt skulle ha inbyggda AI-funktioner. Det gick inte lugnt till på PC-marknaden.

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa Datorprodukter 2024-2025

På datorfronten var 2024 ett år som inte liknar något annat. Det fanns knappt en teknikprodukt som lanserades under 2024 utan att artificiell intelligens, eller AI, nämndes. Och på PC-fronten innebar det att vi fick se tre teknikgerationer under årets tre första kvartal.

Strax före nyår lanserades Intels Core Ultra-processorer, som kännetecknades av att de hade en inbyggd NPU (neural processing unit) för att hantera AI-beräkningar. När Intels processorer saknade AI-kraft såg Qualcomm sin chans att erövra marknaden för AI-datorer med sin Snapdragon X Elite-processor. Och i slutet av sommaren slog Intel tillbaka med en ny och förbättrad serie 2 av Core Ultra-processorerna.

Utveckling är bra, och konkurrens är bra, men det betyder att du måste titta noga på bäst före-datumet om du är på jakt efter en AI-kompatibel PC. För det är stor skillnad på AI-prestanda i datorer som ser likadana ut på alla andra sätt.

En annan sak är att AI fram till nu har varit en lösning på ett problem som ännu inte har upptäckts. För de flesta PC-uppgifter kan det därför vara ett fynd att satsa på en AI-dator från tidigare i år – som nu säljs till ett bra pris.

På gamingfronten var det enklare. Här var mantrat som vanligt: snabbare, större, lättare. Processorerna blev inte bara snabbare (det gör de varje år). Det fanns några fler kärnor i processorerna och lite mer RAM på moderkortet. På grafiksidan dominerade Nvidia – som alltid – fullständigt. Även i år ska du hålla utkik efter GeForce RTX 40-serien. Samtidigt lyckades de pressa in allt kraftfullare hårdvara i allt mindre höljen.

År 2024 sa vi också adjö till Full HD-skärmar (1 920 x 1 080 pixlar) på alla datorer utom de allra billigaste. I dag är det helt normalt att förvänta sig en skärm med en horisontell upplösning på cirka 3 000 pixlar. Och det är en självklarhet att den dessutom är OLED.

Vad ska jag titta efter när jag köper en dator?

  1. Bärbara datorer

När man köper en bärbar dator för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig, så att man slipper bära med sig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge den har en nyare processor: Intel Core 7 Ultra eller AMD Ryzen 8 eller högre. Se till att maskinen har minst 16 gigabyte RAM-minne och en SSD på 512 gigabyte.

  1. Gaming-PC

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. GeForce RTX 4080 och RTX 4090 är toppmodellerna. Men ett toppmodernt grafikkort kostar lika mycket som resten av datorn tillsammans. För gaming är det också viktigt med gott om RAM-minne. 32 GB eller mer. Processorn bör vara minst en 14:e generationens Intel Core i9 eller AMD Ryzen 9.

  1. Skärmar

Om man behöver arbeta med en bärbar dator många timmar varje dag är en extern bildskärm något av det bästa man kan ge sig själv. En 27-tumsskärm eller större med QHD-upplösning eller högre gör att man kan ha flera dokument öppna samtidigt, tillsammans med till exempel ett e-postprogram. Och välj en bildskärm som både kan justeras i höjd och lutning för en bekväm arbetsställning.

  1. Gamingskärmar

Gamingskärmar – oavsett om de sitter på en bärbar dator eller är fristående – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 165 Hz och en svarstid på högst 1 millisekund. Om man inte har råd med ett kraftfullt grafikkort (GeForce RTX 4070 eller bättre) är Full HD-upplösning en bra kompromiss. Högre upplösning innebär helt enkelt att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de många pixlarna.

  1. Router

Nästan alla har idag en snabb internetuppkoppling i sitt hem. 1 gigabit per sekund är inte ovanligt. Men för att kunna njuta av den snabba uppkopplingen i hemmets alla hörn behöver du en bra router – eller helst flera. Ett så kallat mesh-system med flera routrar ger den bästa täckningen. Du behöver dock inte köpa det allra snabbaste systemet. Du kommer inte att kunna njuta av de 25 Gb/s som routern utlovar om din internetanslutning bara är 1 Gb/s.

Nominerade Årets bästa Datorprodukter 2024-2025

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa Datorprodukter 2024-2025

Årets bästa nätverksprodukt, Basic

TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

TP-Link Archer Air R5: Mesh-nätet du inte ser

TP-Link Archer Air R5 är ett så platt mesh-nätverk att det hänger nästan osynligt på väggen.

  • Det mest lättplacerade mesh-nätverket vi har testat. Stabila hastigheter. Lågt pris.
  • Det finns snabbare nätverk.

Det är svårt att göra routrar och mesh-nätverk spännande. Därför är det bra gjort av TP-Link att fånga mitt intresse med helt platta Archer Air. Som i det här testet består av routern Archer Air R5 och två satelliter som heter Archer Air E5.

Slutsats

Det finns mycket att gilla med Archer Air R5 och E5 från TP-Link. Speciellt att enheterna är platta och självhäftande. Vilket gör att de smälter in i miljön och inte behöver gömmas undan. Men också att det är ett enkelt nätverk att installera, med bra och stabila hastigheter. Under testperioden bjöd det inte på några negativa överraskningar utan gjorde vad det skulle.

Archer Air har inte de senaste WiFi-standarderna och hastigheten på en enskild ansluten enhet ligger i praktiken på runt 500 Mbit/s i samma rum, och sjunker ner till 300-400 Mbit/s i rummet intill. Vilket är ganska bra, men inte bland de allra snabbaste. Å andra sidan är det bara finsmakare som abonnerar på ett snabbare bredband än så – och då kanske de ändå satsar på ett mesh-nätverk i highend-klassen.

I praktiken är TP-Link Archer Air R5 därför ett mycket bra val i den här prisklassen. Speciellt om man inte vill att nätverket ska synas.

Årets bästa nätverksprodukt, Premium

TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Snabbt nätverk i hela huset

TP-Links första Wi-Fi 7-router lever upp till förväntningarna.

  • Enkel installation. Utmärkt täckning. Klarar även nördiga behov.
  • Inte billig eftersom du behöver minst två-tre stycken (priset är för två). Behöver du verkligen Wi-Fi som är 10 gånger snabbare än din internetuppkoppling?

TP-Link Deco BE65 har fyra inbyggda antenner som tillsammans kan betjäna upp till sex trådlösa enheter åt gången. Och eftersom routern är tänkt att användas som ett mesh-nätverk kan flera BE65-enheter arbeta tillsammans för att täcka hela hemmet med trådlöst nätverk.

Slutsats

TP-Link Deco BE65/BE9300 är ett mesh-system som kan täcka hemmet med trådlöst nätverk i bra hastigheter. Man ska dock inte stirra sig blind på lockande 9,2 gigabit per sekund. Ingen router kan ge dig högre nedladdnings- och streaminghastigheter än internethastigheten man betalar för hos sin leverantör – och dessutom har Ethernet-porten som nätverkskabeln ansluts till stöd för max 2,5 Gbit/s.

Vad som däremot spelar roll är täckningen i hemmet och väntetiden i nätverket. Trots att det bara fanns två noder täckte TP-Link de mest avlägsna hörnen betydligt bättre än Google Nest Wifi Pro gjorde med tre noder.

Nätverket är enkelt att installera men om man har tid och lust stöder TP-Link-systemet även alla mer nördiga nätverksfunktioner.

Årets bästa nätverksprodukt, High-end

TP-Link Deco BE85 (BE19000)

En klok investering

TP-Link Deco BE85 är en lyckad mesh-lösning som kan framtidssäkra ditt hem till ett rimligt pris

  • Enkel installation, bra prestanda, gott om portar
  • Priset, vissa funktioner kräver abonnemang

TP-Link Deco BE85 (BE19000) är ett mesh-system som består av två identiska Deco BE85-enheter och var ett av de första Wi-Fi 7-certifierade mesh-systemen på marknaden när det introducerades.

Designen är elegant och enkel, så trots storleken kan de lätt stå framme. Längst ned finns en lysdiod som visar enhetens status.

En av de mest intressanta egenskaperna hos Deco BE85 är det förbättrade 6 GHz-bandet som ingår i Wi-Fi 7-standarden. Bandet introducerades med Wi-Fi 6E-routrar och möjliggör ännu snabbare anslutningar för kompatibla enheter.

Slutsats

TP-Link Deco BE85 (BE19000) är ett fantastiskt Mesh-system och introduktion till Wi-Fi 7. Med det här paketet kan du framtidssäkra ditt hem och garanteras blixtsnabb anslutning för upp till 200 enheter. Det kanske inte är den snabbaste lösningen på marknaden, men TP-Link levererar ändå vansinnigt snabbt internet för både små och stora hem. Jämfört med Netgear Orbi 970 är det en mer prisvärd lösning med liknande avancerade funktioner. Installationen är enkel, prestandan är solid och Deco-appen gör hanteringen av nätverket till en barnlek. Om du vill ligga i framkant när det gäller Wi-Fi 7-teknik är Deco BE85 ett bra val – särskilt i stora hem med många enheter.

Årets bästa bärbara dator, Premium

Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)

Har nästan allt, för halva priset

Acer Swift Go 14 är lätt, har en supersnygg skärm och kostar nästan ingenting. Bristerna är få – och är lätta att leva med.

  • 2,8K OLED-skärm. Tunn, lätt och elegant PC. Tillräckligt snabb för nästan allt. Priset är fantastiskt.
  • En pekskärm hade gjort den helt perfekt.

Acers Swift-serie brukar vara bland de lättaste superbärbara datorerna, så kallade ultrabooks. Och priserna är också uthärdliga.

Detta gäller även Acer Swift Go 14, som vi testar den här gången. Den når inte under den magiska kilo-gränsen som en av de tidigare Acer Swift 5-modellerna. Men 1,3 kilo är fortfarande så lite att man måste kolla i väskan för att se om man har kommit ihåg att ta med sig PC:n.

Slutsats

Acer Swift Go 14 är en uppvisning i väl valda lösningar. OLED-skärmen är enastående, det finns gott om lagringsutrymme och processorn är riktigt snabb. Att datorn inte kostar mer är imponerande. Grafikprestanda räcker inte för seriös gaming, men maskinen är fortfarande tillräckligt snabb för alla uppgifter du kan råka ut för på kontoret. Och även för att redigera semestervideorna efter arbetstid. En pekskärm hade varit grädden på moset. Men för de här pengarna finns det inget att anmärka på. Absolut ingenting.

Årets bästa bärbara dator, High-end

Asus ZenBook Duo UX8406

Dubbelt upp med skärmar

Den senaste versionen av Asus Zenbook Duo är seriens bästa hittills. Den är faktiskt nästan helt perfekt.

  • Två snygga OLED-skärmar med 3K-upplösning i en dator som inte är större eller tyngre än en vanlig 14-tums laptop. Prestanda och pris är helt rätt.
  • Lite dyrare än en jämförbar bärbar dator med en enda skärm.

Den största nackdelen med att arbeta på en bärbar dator är bristen på skärmutrymme. Asus Zenbook Duo-serie utvidgar arbetsytan med en extra skärm. I de första versionerna var den andra skärmen ungefär hälften så stor som huvudskärmen, men i den senaste versionen har Asus gått hela vägen och stoppat i två lika stora OLED-skärmar med 3K-upplösning (2 880 x 1 800 pixlar). Detta ger Zenbook Duo en screen-to-body-ratio på nästan 190 procent!

Slutsats

Asus Zenbook Duo UX8406 är en väldigt annorlunda dator och det är svårt att hitta något att kritisera. Prestanda är utmärkta och de två stora skärmarna ger en skärmyta vi aldrig tidigare skådat i en 14-tums bärbar dator. Och definitivt inte till det här priset.

Zenbook Duo kostar 50 procent mer än Asus Zenbook 14 OLED, som på de flesta områden har samma specifikationer. Men matematiken går ihop eftersom man får dubbelt så många skärmar. Asus förtjänar också beröm för att de har skapat en maskin som trots den extra skärmen, stödbenet och det lösa tangentbordet ändå bara väger mindre än 1,7 kilo och är mindre än två centimeter tjock.

Årets bästa datortillbehör

Epos Adapt 560 II

Liten stjärna på kontoret

Epos Adapt 560 är ett av de bästa köpen till hybridkontoret.

  • Utmärkt samtalsljud i både tysta och bullriga miljöer, och tillräckligt bra ljud med musik. Aktiv brusreducering fungerar fint och passformen är bra (om än lite vinglig). Lång batteritid!
  • Om du har glasögon kan du överväga större over-ear-kåpor, eftersom de här kan klämma efter ett tag. USB-dongeln fungerar inte alltid lika bra.

Att kalla Epos Adapt 560 II för en stor uppgradering av föregångaren vore en överdrift. Epos har försökt förbättra komforten med mjukare tyg på huvudbygeln och öronkuddar i räfflat konstläder i stället för de tidigare släta. Jag kan inte påstå att det ökar komforten avsevärt, men det är inte så farligt eftersom föregångaren också satt skönt på öronen.

Slutsats

Vill du ha ett headset till kontoret som har det mesta så är Epos Adapt 560 ett av de allra bästa köpen.

Vill du ha ett slimmat, lätt och diskret headset med förstklassigt ljud för både samtal och musik och om prestanda per krona är särskilt viktig, är det svårt att hitta något mycket bättre än det här.

Ljud & Bild