De allra billigaste kamerorna är svåra att hitta, helt enkelt för att kameramarknaden har förändrats avsevärt.
Mobilerna har tagit över efter billiga kamerorna, men entusiasterna har inte blivit mindre entusiastiska utan lägger mer pengar på kamerautrustning än tidigare.
Alltså är urvalet mer tillspetsat, genomsnittspriserna är högre och kvaliteten är bättre.
De flesta väljer nämligen en systemkamera när de köper en kamera utöver mobiltelefonen.
Då ställer de också högre krav på prestanda. Till exempel fokushastighet, fokusspårning, bildhastighet, videofunktioner och inte minst bildkvalitet. Det sistnämnda är man garanterad att få med samtliga av kamerorna vi har tagit med bland Årets bästa kameror.
Men de har olika egenskaper, och där en kamera är perfekt för vissa typer av fotografering, behöver man en helt annan kamera för andra motiv.
Vilken du ska köpa? Det ska vi berätta för dig. Här visar vi vilka av de nya kameramodellerna som vi rekommenderar för olika typer av motiv. För som nämnts har fotografer olika krav på kamerautrustning, och medan vissa behöver en kamera som är liten och smidig så tycker andra att bild- och fokushastighet är viktigare än storlek och vikt.
Som vi brukar säga: sportfotografer och porträttfotografer har inte samma utrustning i kameraväskan!
Här hittar du de bästa kamerorna vi har testat under det senaste året och dessutom ett par enkla råd om vilka av kamerorna vi rekommenderar till vad – och vad du ska tänka på när du väljer den bästa kombinationen av kamera och brännvidd på objektivet.
Porträtt
Man kan ta fina porträtt med de flesta brännvidder. Till exempel är bilder i helfigur med omgivningen runt personen som fotograferas också ett porträtt. Detsamma gäller ett tätare utsnitt där huvudet täcker merparten av bildytan. Då väljer man ett objektiv med längre brännvidd. Till exempel objektiv med 80 till 135 mm – eller till och med 200 mm. Porträtt i helfigur kan tas med 28, 35 eller 50 mm. En så kallad normalzoom går utmärkt, eftersom den ofta täcker ett område från 28 till 90 mm. Men en 85 mm med ljusstyrka f2 eller bättre är att föredra om man vill isolera motivet från bakgrunden.
Vårt tips:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.
Allt möjligt
De flesta bilder kan tas med en systemkamera och normalzoomen som ingår. Allroundkamerorna täcker ett brett användningsområde och är ett ypperligt komplement till mobiltelefonen, eftersom de har överlägsen ergonomi och mycket större möjligheter att ta fina bilder av olika motiv i olika ljusförhållanden. De har också fördelen att man enkelt kan utöka användningsområdet med en kraftfull vidvinkel, ett makroobjektiv eller en kraftfull telezoom och en ordentlig blixt när man behöver.
Vårt tips:
Nikon Z fc, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.
Landskap och natur
Naturbilder uppskattas av många, landskapsbilder har funnits sedan penseln uppfanns. Med en bra kamera behöver man inte ägna lika lång tid åt att föreviga landskapet, och som alltid finns det en del kameror som passar bättre. Kameror med vädertätning är en fördel. Hög upplösning ger bättre detaljskärpa och tillför mer djup till bilderna. Med rätt objektiv, till exempel en vidvinkel eller en vidvinkelzoom, kan man få ett bredare perspektiv. Vidvinkel med bra ljusstyrka – typiskt bättre än f2,8 – passar även för astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan flytta motivet närmare, och ett smalare perspektiv kan vara väldigt effektfullt. Praktiska tillbehör för landskapsfotografering är naturligtvis ett stadigt stativ, ND-filter, graderade filter och polarisationsfilter.
Vårt tips:
Nikon Z7 II, Sony a1 eller Fujifilm GFX 100S.
Resekamera
Oavsett om resan är kort eller lång är det en sak som gäller för en bra resekamera: storlek och vikt. Att den är enkel att använda och snabb på avtryckaren är ingen nackdel. Ta med extra batterier och helst ett neutralt filter framför objektivet, så är du redo att upptäcka nya platser att fotografera. En normalzoom är trevlig att ha, men en vidvinkel mellan 24 och 35 mm med bra ljusstyrka kan vara ett praktiskt alternativ till en zoom. Om kameran inte är för stor och tung är det lättare att ha den hängande, redo att användas så fort tillfälle ges.
Vårt tips:
Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4 eller Nikon Z fc.
Sport, action och djur
De stora kamerorna man ser på sportarenor prioriterar fokushastighet och hög bildhastighet före upplösning. Men det går att hitta bra kompromisser som passar för sport och vilda djur. Det handlar lika mycket om att välja objektiv som kamera. Fotografer som vill ta knivskarpa bilder från motorcykelloppet, eller fånga örnar på avstånd, behöver en snabb kamera och ett snabbt objektiv. Sådana kameror bör ha bra batteritid, vädertätning och ett vertikalgrepp med extra batteri. Tillsammans med en zoom runt 70–200, 100–400 mm eller en ljusstark 300 mm, eller mer, kommer man närmare skarpa bilder av motiv i snabb rörelse.
Vårt tips:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Sony a1.
Video
Om man är mycket intresserad av video, kanske mer än stillbilder, finns det suveräna systemkameror med avancerade funktioner som ger videografen stora möjligheter. Här får man 4K-video (eller 8K) i mycket hög kvalitet, 10-bitars video med Log-inställningar, anslutningar för mikrofoner och hörlurar, samt mycket bättre videokvalitet med flera alternativ för gradering under efterbehandlingen. Naturligtvis kan kamerorna leverera utmärkt stillbildskvalitet också, men det är med video som de verkligen skiljer sig från andra kameror. De flesta objektiv går att använda, men helst ett med bra ljusstyrka och lite focus breathing.
Prova gärna med drönarvideo också, i 4K kan det ge spektakulära videor som inte är så lätta att få till med en systemkamera.
Vårt tips:
Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III eller Nikon Z6 II – eller DJI Air 2S.