Om du tycker att det är svårt att höra vad som sägs på nyheterna, eller om det ringer i öronen varje gång musik eller en actionthriller spelas upp på skärmen, behöver det inte bero på att du har skadat hörseln. Dåligt TV-ljud är ett tillstånd som drabbar de flesta av oss, förr eller senare!
Lyckligtvis finns det en medicin som kan lindra smärtan. Soundbars, eller ”ljudlimpor” som vissa vill kalla dem. Hatade av hifi-doktorerna, men älskade av de som behöver en ”quick fix” för sina ljudproblem.
Det är ett faktum att bra ljud kräver bra högtalare, och bra högtalare kräver utrymme. En platt TV har sällan de rätta förutsättningarna, såvida inte tillverkaren har gjort en medveten ansträngning. Platta skärmar förknippas med platt ljud, och det är bara att inse att man behöver extern hjälp för att ljudet ska matcha den fina bildkvaliteten.
De bästa soundbar-högtalarna
Soundbars har genomgått en imponerande utveckling under de senaste åren. Denna typ av högtalare har blivit ”big business” för tillverkare av TV- och ljudprodukter, som har lagt ner mycket resurser på design och utveckling. Som ett resultat har de lyckats med ett förvånansvärt bra ljud i förhållande till storleken.
Ett annat faktum är naturligtvis att källmaterialet har blivit bättre. Moderna surroundljudformat som Dolby Atmos är kodade på ett sätt som gör det lättare att återskapa bioupplevelsen i vardagsrummet. Med rätt utrustning finns det verkligen potential för fantastiska ljudupplevelser.
Äkta hemmabioentusiaster kommer naturligtvis att hålla sig till separata högtalare och förstärkare, men för den som vill börja försiktigt är soundbars en bra startpunkt. Dessutom finns det gott om uppgraderingsalternativ, som i praktiken kan ge dig ett fullfjädrat hemmabiosystem.
Soundbaren ansluts enkelt till din TV och har dedikerade högtalare som är skräddarsydda för att återge TV-ljud, musik och surroundljudseffekter från en och samma enhet. Och för den som verkligen vill ta med sig bioupplevelsen in i vardagsrummet kan många av dem också kompletteras med ytterligare surroundhögtalare och subwoofer.
Så väljer du rätt soundbar
1. Tänk på storlek och placering
Soundbars finns i många olika storlekar och former: långa och korta, tjocka och smala, med både skarpa och rundade linjer. De flesta är klädda i svart, men vissa finns även i vitt. Visuellt ser det ofta bäst ut när soundbaren är ungefär lika bred som TV:n. Då kommer också ljudets storlek att matcha bilden bättre.
Soundbars är utformade för att placeras på bänken framför eller ovanför din TV, eller monteras på en vägg. Det viktigaste är att den placeras nära skärmen, så att ljudet lokaliseras korrekt, och med fritt spelrum så att ljudet kan spridas ordentligt.
2. Välj rätt anslutning
Soundbars har olika ingångar (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) för anslutning till TV och andra ljudkällor. För att få bästa möjliga ljudöverföring bör både din soundbar och din TV ha stöd för HDMI eARC. Vissa soundbars har också extra HDMI-ingångar med ”passthrough” som gör att du kan skicka videosignalerna vidare till TV-skärmen.
Om din TV är utrustad med HDMI ARC (Audio Return Channel) rekommenderar vi att du använder denna för att ansluta till soundbaren. Det ger det bästa ljudet och gör att du enkelt kan fjärrstyra volymen med TV:ns fjärrkontroll.
3. Behöver du subwoofer?
En subwoofer är en separat bashögtalare som placeras på golvet. Den hanterar djupa basljud, som till exempel dinosauriesteg och explosioner, som man inte bara hör utan också känner. Många soundbars levereras med en trådlös subwoofer, medan andra kräver att man köper den separat.
En bra subwoofer kan göra underverk för ljudupplevelsen, så vår rekommendation är att inkluderar en sådan i din budget. Men akta grannarna!
4. Atmos eller inte Atmos?
Dolby Atmos är ett surroundljudformat som blir alltmer populärt och utbrett. De flesta nya filmer, TV-serier och spel har stöd för Atmos-ljudspår (eventuellt även DTS:X), där objekt placeras i en tredimensionell ljudbild. För att dra nytta av detta måste både TV:n och soundbaren stödja samma format. Vissa soundbars imiterar 3D-ljudet med hjälp av digital ljudbehandling, medan mer påkostade soundbars har integrerade ”höjdkanaler” som reflekterar ljudet från taket.
Dolby Atmos kan ge en mycket omslutande ljudupplevelse, så vår rekommendation är att du väljer en soundbar som har stöd för detta!
5. Vilket varumärke?
Du behöver inte nödvändigtvis välja en soundbar från samma tillverkare som din TV. Det finns dock vissa soundbars som ger extra funktionalitet när de ansluts till en TV från samma tillverkare. Exempel på detta är Samsungs Q Symphony och Sonys Acoustic Centre Sync, som utnyttjar TV:ns egna högtalare tillsammans med soundbaren.
Vissa nyare soundbars har även stöd för trådlös överföring via Wi-Fi. Detta kräver vanligtvis en kompatibel TV av samma märke.
Nu har du några enkla riktlinjer för att välja rätt soundbar för dina behov.
För tips om hur du får ut bästa möjliga ljud från din soundbar rekommenderar vi att du läser vår guide.