I grund och botten är ett smart hem en bostad som är utrustad med smarta enheter som kan styras via internet. Det kan handla om allt från lampor och termostater till övervakningskameror och robotdammsugare. Syftet, i sin enklaste form, är att göra ditt dagliga liv enklare och bekvämare.
Välj ditt ekosystem
Innan du investerar i olika Smart Hem-enheter är det viktigt att ta reda på vilket ekosystem som bäst passar dina behov:
Google Home: Googles röstassistent är hjärtat i ekosystemet för Nest-produkter. Google Assistant svarar snabbt på röstkommandon, kan föra naturliga konversationer och förstår komplexa kommandon som kan vara förvirrande för både Alexa och Siri. Om du har en Android-enhet är Google Assistant redan inbakad.
Amazon Alexa: Ett stort antal smarta hem-produkter är kompatibla med Amazons digitala assistent. Du kan fråga Alexa vad som helst, även om svaren inte alltid är lika exakta som Googles. Alexa stöder ett brett utbud av ”Skills” (liknande smartphone-appar).
Apple HomeKit: Är fortfarande det bästa valet för iPhone-användare. Du kommer inte att hitta lika många HomeKit-kompatibla enheter som för Alexa eller Google Assistant, men de största smarta hem-märkena finns med. Apples Hem-app är både elegant och användarvänlig, enheterna är enkla att installera och plattformen är den säkraste. Siri är den svagaste av de tre röstassistenterna, men förbättras kontinuerligt.
Wifi och anslutningsmöjligheter
Nästan alla smarta hem-enheter är beroende av en tillförlitlig wifi-anslutning. De flesta enheter använder frekvensen 2,4 GHz, men detta håller på att förändras. Även om 2,4 GHz har längre räckvidd, erbjuder 5 GHz-frekvensen snabbare hastigheter. Ett nyare wifi-protokoll, kallat Wi-Fi 6E, stöder 6 GHz, vilket är ännu snabbare (Wi-Fi 7, som är precis runt hörnet, kommer också att använda 6 GHz-bandet). Wi-Fi 6E kan hantera fler enheter, förbrukar mindre ström och är säkrare.
De flesta moderna routrar har teoretiskt stöd för upp till 250 enheter, men prestandan kan påverkas långt innan denna gräns nås. I vilket fall som helst är det viktigt att placera routern på en optimal plats för att säkerställa bästa möjliga täckning.
Alternativt kan många smarta hem-enheter anslutas via Bluetooth eller en så kallad hubb. Detta gäller till exempel Philips Hue-lampor. Bluetooth är betydligt långsammare och mindre tillförlitligt än Wifi, medan en dedikerad hubb vanligtvis minskar mängden nätverkstrafik och ger bättre stabilitet.
Installation, gruppering, rutiner och automatisering
När du köper en ny enhet för smarta hem medföljer en bruksanvisning. I den uppmanas du vanligtvis att ladda ner en specifik app från tillverkaren. Därefter kan du bli ombedd att skanna en QR-kod eller ange ett serienummer. Ett gott råd: Läs igenom denna instruktion innan du monterar enheten eller kastar bort något.
Anslutningen till ditt favorit-ekosystem kanske inte alltid sker automatiskt. Du kan exempelvis behöva dyka lite djupare ner i inställningarna för Apple Home eller Google Home för att manuellt ansluta din enhet. Och om vi pratar om Alexa, ja, då måste du förmodligen lägga till lämplig ”skill”.
När enheten har installerats och anslutits till ditt ekosystem kan det hända att du kan dumpa tillverkarens egen app. Men det varierar från produkt till produkt. Google Home, Apple Home och Alexa har ofta bara en enkel kontrollfunktion, så det kan vara en bra idé att behålla den extra appen.
Efter installationen kan du ofta gruppera enheter eller organisera dem i rum. Om du till exempel har många smarta glödlampor och lampor är det en bra idé att gruppera dem så att du inte behöver tända dem en i taget. Du kan också skapa undergrupper av enheter i ett rum eller gruppera enheter i flera rum.
Det är en bra idé att lägga lite tid på detta eftersom det ger dig större kontroll och flexibilitet, särskilt när du skapar automatiska rutiner. För möjligheten att automatisera är definitivt en av de största fördelarna med det smarta hemmet! Ditt smarta hem kan till exempel känna av när du kommer hem och tända lampor och sätta på musik.
Du kan också schemalägga att vissa åtgärder ska utföras vid specifika tidpunkter. Till exempel kan en robotdammsugare programmeras att städa på förmiddagen medan du är på jobbet. Ett annat alternativ är att med enkla kommandon som ”God morgon” till exempelvis Google Assistant ge dig en väder- och nyhetsuppdatering, öppna gardinerna och sätta på kaffebryggaren.
Om du har olika enheter från olika varumärken kan du använda en tredjepartstjänst som IFTTT (If This Then That) för att skapa mer komplexa automatiseringar.
Privatliv
Många smarta hem-enheter är utrustade med mikrofoner och kameror, och det finns alltid en risk för säkerhetsproblem där personliga uppgifter eller inspelningar som lagras i molnet kan läcka ut.
Därför bör du alltid bekanta dig med tillverkarens integritetspolicy och bedöma om du samtycker till hur de hanterar dina uppgifter. Det kan också vara klokt att kontrollera om tillverkaren tidigare har haft problem med säkerhetsintrång eller liknande.