Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi kårer

Årets bästa Mobilprodukter 2024-2025

Kanske bevittnar vi just nu ett paradigmskifte då mobilerna går från att vara en kommunikationsapparat till en hjälpsam assistent.

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa Mobilprodukter 2024-2025

De senaste åren har vi sett många saker förbättras med mobiltelefonerna. Skärmarna har blivit större, fått högre uppdateringshastighet och bättre bildkvalitet i och med skiftet från LCD- till OLED-paneler. Datahastigheten har ökat dramatiskt i och med nya Wi-Fi-standarder och inte minst skiftet från 4G till 5G. Kamerorna har som standard fått tre objektiv som går från ultravidvinkel till hög zoom. Och naturligtvis har mobilerna blivit så blixtrande snabba att de utmanar datorerna, med alltmer lagring och minne för att kunna köra mer krävande mjukvara. Men allt detta är hårdvara, som vi förväntar oss ska bli aningen bättre för varje generation.

Det är därför intressant att det mest revolutionerande vi har sett på åratal inom mobilindustrin faktiskt handlar om mjukvara. Sedan ChatGPT lanserades för bara två år sedan har det skett en rasande utveckling. Mycket har handlat just om AI-chatbottar i webbläsaren som man kunnat ställa frågor till med normalt språk, i stället för att söka på fraser i en sökmotor.

När AI flyttar in i mobilen

Hur intressant det än är med chatbottar så har vi under året fått se hur intelligensen flyttar in på allvar i mobilerna, med smarta funktioner på en djupare nivå. Även om bottarna redan tidigare har kunnat hjälpa oss med texter så blir det så mycket mer användbart när funktionen är inbyggd i apparna vi använder. Att direkt i mejlen kunna be mobilen att sammanfatta ett enormt långt mejl sparar mycket tid och besvär. Eller att be om hjälp med att författa ett formellt mejl till en myndighet när man inte är van vid att skriva sådana. Det är konkreta exempel på hjälp i vardagen som alla kan uppskatta.

Nästa exempel var när Google lanserade sin förbättrade sökning där man inte längre måste gå till sökmotorn. I stället kan man bara kalla upp sökfunktionen i vilken app som helst och sedan markera det man undrar om, eller ringa in något på en bild eller video. Denna Circle to Search är en betydligt mer intuitiv sökupplevelse än att hålla på med en sökmotor.

Samsung visade oss också framtiden inom översättning genom sin tolkfunktion inbyggd direkt i telefonfunktionen. Eller att ansikte mot ansikte kunna få en liveöversättning på skärmen av vad den andre personen säger. Att kunna ha ett begripligt samtal där de två personerna pratar olika språk är ett konkret exempel på hur tekniken minskar klyftor och gör världen lite bättre.

Vi är helt övertygade om att AI-tekniken kommer att i grunden förändra hur vi använder mobilen. Varför ha en app för att leta efter billiga flyg, en app för att hålla koll på när bussen går och en app för att se hur vädret blir? Naturligtvis ber vi bara vår AI-assistent om informationen i stället för att ha specifika appar.

Hur fort går det och vem vinner?

En av de saker som måste till för att vi verkligen ska kunna ha en assistent i fickan handlar faktiskt om hårdvara, trots allt. AI-prestandan i mobilprocessorerna måste bli bättre. Det är fortfarande så att mer komplicerade frågor måste laddas upp till molnet där monsterdatorer listar ut svaret och skickar tillbaka det. Av prestanda-, miljö- och integritetsskäl vill vi att så mycket som möjligt ska göras direkt i mobilen och det kräver beräkningskraft. AI-prestanda i processorerna har ökat betydligt det senaste året och kommande generationer lovar förbluffande prestanda.

Men det krävs även att funktionerna vävs in i operativsystem och appar. Där har Google ett förvånansvärt stort försprång före Apple, där det ser ut som att vi i Europa får vänta länge på en smartare iPhone. Vilket är lite ironiskt eftersom Apples processorer faktiskt är snabbast av alla på AI-funktioner.

Så vad ska man köpa?

Sedan förra Årets Bästa-kavalkad har vi testat hela 30 mobiltelefoner med priser mellan en tusenlapp upp till drygt 20 000 kronor. Oavsett om du är ute efter en budgetmobil, en flashig vikbar mobil, en telefon för ”digital detox” eller senaste modellen av ditt favoritmärke, är chansen stor att du kan hitta den bästa mobilen för dig bland dessa. För att göra valet lite lättare har vi utsett våra favoriter, så att du kan titta på guldvinnarna.

Nominerade till Årets bästa Mobilprodukter

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa Mobilprodukter 2024-2025

Årets bästa mobiltelefon, Basic

CMF by Nothing Phone 1

Den bästa budgetmobilen vi någonsin har testat

CMF by Nothing Phone 1 är naturligtvis inte den bästa smartmobilen på hela marknaden. Men för de här pengarna är det ingen som kommer i närheten.

  • Snygg, färgrik och genialt praktisk design. Stor, ljusstark och färgrik S-AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Bra huvudkamera med välfungerande porträttfunktion. Imponerande prestanda för pengarna och nästan oslagbar batteritid.
  • Kameran får klara sig utan bildstabilisering och optisk zoom. Den har inte heller något ultravidvinkelobjektiv. Mobilen saknar NFC och får nöja sig med IP52-certifiering.

Trots det låga priset är CMF Phone 1 utrustad med en S-AMOLED-skärm. Och till och med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en maximal ljusstyrka på 2 000 nits, vilket är helt otroligt med tanke på priset.

Skärmbilden är färgstark och skarp och tack vare HDR+ går det inte att klaga på kontrasten heller. Kort sagt är nivån långt över vad vi hade förväntat oss.

Slutsats

Naturligtvis är CMF by Nothing Phone 1 inte den bästa smartmobilen i världen. Den får nöja sig med en MediaTek Dimensity 7300-processor, IP52-certifiering, en 50-megapixels kamerasensor och en enda inbyggd högtalare. Och så får den klara sig utan NFC samt optisk zoom och bildstabilisering.

Men kameran gör fortfarande jobbet mer än tillfredsställande, S-AMOLED-skärmen har en knivskarp och ljusstark bild och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, och det enorma 5 000 mAh-batteriet håller strömmen i flera dagar innan man måste ladda mobilen överhuvudtaget. Och den läckra designen med utbytbara baksidor och den stora skruven som går att ta bort för att i stället sätta dit en stödfot eller en rem, är så praktisk och genomtänkt att den måste kallas genialisk. Och Android-entusiaster kommer att älska Nothing OS-användargränssnittet.

Årets bästa mobiltelefon, Premium

Google Pixel 8a

Budgetmobilen som nästan är samma som standardmodellen

Google Pixel 8a är den billiga mellanklassmodellen som i praktiken har nästan allt som fullprisversionen.

  • Processorn och hastigheten är exakt samma som i den lite dyrare Pixel 8 Pro. Sju års uppdateringar av OS och säkerhet är fantastiskt.
  • Både Pixel 8 och Pixel 8 Pro har sjunkit i pris, så besparingen är inte lika stor som den verkar. Nedbantad kamerasektion.

Även om det bara var ett par år sedan Googles Pixel-telefoner debuterade på den skandinaviska marknaden har de redan byggt upp en tradition: I oktober lanseras en standardmodell och en Pro-version med förbättrad kamerasektion och större skärm. Och på våren året därpå kommer en billigare modell, där mycket av föregångarens teknik återanvänds. Google Pixel 8a följer exakt det receptet.

Slutsats

Google Pixel 8a är en budgetmobil som lyckas ge köparen så mycket magi från de lyxigare modellerna att man knappt märker någon skillnad. Skärmen är precis lika bra som på storebror Pixel 8, och ingen kommer att märka att baksidan är gjord av plast (och om de påpekar det kan du nämna att det är 70 procent återvunnen plast för miljöns skull!). Kamerasektionen är i princip inte riktigt lika bra som i Pixel 8, men den enastående AI-mjukvaran utjämnar för det mesta. Google Pixel 8 har också sjunkit i pris, så håll utkik efter erbjudanden. Men om du här och nu ska ha en mobil i den prisvärda delen av premiumklassen så är Pixel 8a ett strålande alternativ. Och ett alternativ där du är garanterad uppdateringar många år i framtiden.

Årets bästa mobiltelefon, High-end

Asus Zenfone 11 Ultra

Den ensamma toppmodellen

Asus Zenfone 11 Ultra förtjänar sitt namn, men är inte seriens toppmodell. Detta är den enda modellen.

  • Tack vare Snapdragon 8 Gen 3 är det här en av de snabbaste mobilerna på marknaden. Lite billigare än de stora konkurrenterna. Nu äntligen med 3x tele-kamera.
  • Kostar fortfarande mycket, mycket pengar. I verkligheten är detta en ROG Phone 8 i civila kläder.

De flesta stora mobiltelefontillverkare, med Samsung och Apple i spetsen, har i många modellgenerationer valt att göra olika varianter av sina telefoner. Oftast en standardversion och en något nedskalad och mer kompakt ekonomimodell. Och som kronan på verket en Ultra-, Pro- eller Max-version med extra hastighet, mer minne och häftigare kameror.

Zenfone 11 Ultra har i stort sett allt sådant. Men du letar förgäves efter en standardversion. Det är bara Ultra-modellen som finns.

Slutsats

Asus Zenfone 11 Ultra är en enastående, men också väldigt märklig Asus-smartmobil. Den ser ut som sitt ursprung. Men ursprunget är inte Zenfone 10, utan ROG Phone 8, som den är identisk med i nästan alla avseenden.

Motorn i de två mobilerna är också densamma, Snapdragon 8 Gen 3. Detta gör Zenfone 11 Ultra till en av de obestridligt snabbaste mobilerna på marknaden just nu.

Med tre kameror på baksidan, varav en med Asus geniala gimbal-bildstabilisering, är Zenfone 11 Ultra en superstark telefon som bör övervägas av alla som letar efter en highend-Android-mobil. Men mobilköparna är lojala mot Apple, Samsung och OnePlus. Så förmodligen blir även Zenfone 11 Ultra en väl bevarad hemlighet.

Årets bästa smartklocka, Basic

Xiaomi Watch S3

Lång batteritid, lågt pris och bra funktioner

Xiaomi Watch S3 har mycket att erbjuda till ett mycket rimligt pris.

  • Lång batteritid, snygg och justerbar utformning, många träningsalternativ och lågt pris.
  • Ingen automatisk övervakning av träningspass, dålig högtalare, slutet ekosystem

Om du letar efter en smartklocka med spårningsfunktionalitet till ett rimligt pris bör du överväga Xiaomi Watch S3. Klockan har ett par väldigt positiva egenskaper och är ganska snygg att titta på. Mest anmärkningsvärt är dock batteritiden, som Xiaomi hävdar är 15 dagar.

Slutsats

Trots sitt låga pris har Xiaomi Watch S3 mycket att erbjuda, där speciellt den långa batteritiden bör uppmärksammas. Det är alltid skönt att inte behöva tänka på att ladda flera gånger i veckan, om inte dagligen. När det gäller programvaran bör de flesta också bli nöjda. Den inbyggda skärmen är färgglad, skarp och responsiv. Om ytterligare appar, röstassistenter och internetuppkoppling är nödvändiga åker priset upp, och laddaren bör alltid finnas till hands. Om man föredrar det ena eller det andra är naturligtvis en smaksak. Personligen är jag ett stort fan av lång batteritid och kan leva med färre funktioner.

Årets bästa smartklocka, Premium

OnePlus Watch 2

Andra smartklockan från OnePlus prickar helt rätt

OnePlus Watch 2 är baserad på Google Wear OS 4.0 och har lång batteritid.

  • Har numera Google Wear OS 4.0 och en mängd träningsprogram och hälsofunktioner. Lång batteritid och elegant design.
  • Saknar EKG.

Den nya smartklockan är baserad på Google Wear OS version 4.0 – alltså exakt samma plattform som Googles egen utmärkta Pixel Watch 2 – och det innebär att alla Android-appar stöds och kan integreras med klockan. Dessutom kan OnePlus Watch 2 registrera din träning i en mängd olika sporter.

Slutsats

OnePlus Watch 2 är en utmärkt mångsidig smartklocka för Android-användare. Eftersom den är baserad på Google Wear OS 4.0 har den ett betydligt bredare utbud av appar och funktioner än exempelvis Huawei Watch 4 GT, även om den å andra sidan inte riktigt är i klass med Googles egen Pixel Watch 2.

Designmässigt är OnePlus Watch 2 en läckerbit och har man redan investerat i en OnePlus 12- eller OnePlus 12R-mobil så är den nya smartklockan estetiskt sett ett passande komplement.

Den största fördelen är den långa batteritiden. Om man verkligen hamnar på 100 timmar är kanske tveksamt, men det är inga problem att gå runt med klockan i flera dagar med ljusstyrkan på max. Snygg comeback, OnePlus!

Årets bästa smartklocka, High-end

Samsung Galaxy Watch Ultra

En Ultra-klocka med få brister

Ett värdigt Apple Watch Ultra-alternativ för Android/Samsung-användare.

  • Trevlig skärm, lång batteritid, många spårningsalternativ.
  • Inget iOS-stöd, ingen roterbar bezel.

Samsung Galaxy Watch Ultra är en biffig klocka för fitness- och vandringsfantasten, fullpackad med sensorer och ett stort batteri. Ja, den är omisskännligt lik och heter samma sak som Apples Watch Ultra, men den är fortfarande väldigt Samsung.

Klockan är gjord av titan, har tre knappar, en stor 1,5-tums Super AMOLED-skärm och är naturligtvis fullmatad med Samsungs senaste och mest avancerade teknik.

Slutsats

Samsung Galaxy Watch Ultra är en robust och funktionsspäckad smartklocka som jag verkligen gillar. Priset är kanske lite väl högt, även om flera mobiloperatörer redan nu har bra erbjudanden, och jag saknar verkligen en roterbar bezel. I slutändan är det dock inte det som gör att jag lägger ifrån mig klockan. Jag är en iPhone-användare och klockan fungerar inte alls med Apple-mobiler. Det är synd, för klockan är läcker och har en bra batteritid på ett par dagar. Om du är Android- eller till och med Samsung-användare är du lyckligare lottad och bör överväga Samsungs Galaxy Watch Ultra om du vill ha en mångsidig och extremt robust klocka för daglig aktivitets- och sömnspårning.

Årets bästa surfplatta

OnePlus Pad 2

Nästan flaggskeppsnivå

OnePlus Pad 2 är en utmärkt surfplatta och en betydande uppgradering från den kinesiska tillverkaren.

  • Imponerande prestanda för pengarna tack vare Snapdragon 8 Gen 3. Open Canvas garanterar ett fantastiskt multitasking-användargränssnitt. Snyggt byggd i aluminium med mjuka former. Högupplöst skärm i praktiskt 7:5-format.
  • Endast ett fåtal AI-funktioner i skrivande stund, och vi har sett bättre. Finns bara i en version med Wi-Fi, och GPS har den inte alls. Laddare ingår inte i paketet.

Den första surfplattan från OnePlus var i stort sett en fullträff. Nu har efterträdaren kommit, och den är mer ambitiös än föregångaren, trots att det rimliga priset är i stort sett oförändrat.

Slutsats

OnePlus Pad har inte världens ljusstarkaste skärm och stöder inte heller SIM-kort eller GPS, utan får nöja sig med Wi-Fi. Alltså passar den bäst att användas hemma, där den klarar både spel, underhållning och produktivitet. Av de många utlovade AI-funktionerna ska man dock inte förvänta sig för mycket. I dagsläget finns bara ett fåtal av dem och de är inte bland de bästa vi har sett.

Men bortsett från detta är kvaliteten rent allmänt i topp med tanke på priset. Faktum är att det förmodligen blir svårt att hitta en bättre Android-surfplatta i samma prisklass – både vad gäller prestanda och skärm- och ljudkvalitet – i skrivande stund är det bara Apples billigaste iPad som kan mäta sig med OnePlus Pad 2.

Årets bästa vikbara mobiltelefon

Honor Magic V3

Honor definierar en ny hopfällbar standard med magisk mobil

Honor Magic V3 är den bästa hopfällbara mobiltelefonen du kan köpa just nu.

  • Antagligen den tunnaste vikbara smartmobilen i världen, bara 9,2 mm tjock när den är hopvikt. Bred frontskärm i 20:9-format så att telefonen även kan användas som en vanlig mobiltelefon. Bästa kameran hittills i en vikbar mobiltelefon. MagicOS utnyttjar den stora skärmen på ett bra sätt.
  • Batteritiden är en besvikelse. Fingeravtrycksläsaren fungerar bara när den vill.

Det mest anmärkningsvärda med Honor Magic V3 är hur tunn den är när den är hopfälld. Den vikbara telefonen mäter bara 9,2 mm i tjocklek när man använder frontskärmen och är bara en enda millimeter mer än iPhone 16 Pro Max och bara 0,7 millimeter mer än Google Pixel 9 Pro XL. Och ingen av dem var vikbara senast vi kollade.

Slutsats

Honor Magic V3 är den tunnaste vikbara smartmobilen vi har testat. När den är hopfälld tar den inte mer plats i fickan än en stor mobil som iPhone 16 Pro Max eller Google Pixel 9 Pro XL, och den breda 20:9-bildskärmen på framsidan innebär att Magic V3 går att använda som en vanlig telefon lika enkelt som i surfplatteläge med skärmen utfälld.

Till skillnad från många andra vikbara mobiler har Honor Magic V3 dessutom en förstklassig kamera och användbara AI-funktioner som också utnyttjar och får ut det mesta av den vikbara skärmen.

En lite dålig batteritid och en usel fingeravtrycksläsare är minus i kanten, men vi tycker ändå att Honor Magic V3 är årets bästa vikbara mobiltelefon.

Årets bästa smart-ring

Samsung Galaxy Ring

En riktigt vill-höver-produkt

Samsungs smarta hälsoring är äntligen här.

  • Användarvänlig och lätt. Bra tålighet.
  • Är ”enbart” en ring. Lite kraftig.

Det finns tillfällen då jag helst skulle vilja använda ett helt vanligt traditionellt armbandsur eftersom ett sådant faktiskt är elegantare än en smartklocka – eller kanske inte bära någon klocka alls. Men jag vill fortfarande kunna hålla koll på min hälsa. Tack vare Samsung Galaxy Ring går denna önskan äntligen i uppfyllelse.

Slutsats

Bara att erkänna att jag är såld på Samsung Galaxy Ring. Nej, den är inte bästa sällskapet för mig på gymmet och att hitta rätt ringstorlek är inte helt självklart. Men i övrigt är den lätt, förvånansvärt bekväm och samlar in data om allt jag personligen känner att jag har nytta av för min hälsa. Har du redan en smartklocka är detta kanske inte en produkt du be-höver men för mig är det absolut en jag vill-höver.

Ljud & Bild