De senaste åren har vi sett många saker förbättras med mobiltelefonerna. Skärmarna har blivit större, fått högre uppdateringshastighet och bättre bildkvalitet i och med skiftet från LCD- till OLED-paneler. Datahastigheten har ökat dramatiskt i och med nya Wi-Fi-standarder och inte minst skiftet från 4G till 5G. Kamerorna har som standard fått tre objektiv som går från ultravidvinkel till hög zoom. Och naturligtvis har mobilerna blivit så blixtrande snabba att de utmanar datorerna, med alltmer lagring och minne för att kunna köra mer krävande mjukvara. Men allt detta är hårdvara, som vi förväntar oss ska bli aningen bättre för varje generation.
Det är därför intressant att det mest revolutionerande vi har sett på åratal inom mobilindustrin faktiskt handlar om mjukvara. Sedan ChatGPT lanserades för bara två år sedan har det skett en rasande utveckling. Mycket har handlat just om AI-chatbottar i webbläsaren som man kunnat ställa frågor till med normalt språk, i stället för att söka på fraser i en sökmotor.
När AI flyttar in i mobilen
Hur intressant det än är med chatbottar så har vi under året fått se hur intelligensen flyttar in på allvar i mobilerna, med smarta funktioner på en djupare nivå. Även om bottarna redan tidigare har kunnat hjälpa oss med texter så blir det så mycket mer användbart när funktionen är inbyggd i apparna vi använder. Att direkt i mejlen kunna be mobilen att sammanfatta ett enormt långt mejl sparar mycket tid och besvär. Eller att be om hjälp med att författa ett formellt mejl till en myndighet när man inte är van vid att skriva sådana. Det är konkreta exempel på hjälp i vardagen som alla kan uppskatta.
Nästa exempel var när Google lanserade sin förbättrade sökning där man inte längre måste gå till sökmotorn. I stället kan man bara kalla upp sökfunktionen i vilken app som helst och sedan markera det man undrar om, eller ringa in något på en bild eller video. Denna Circle to Search är en betydligt mer intuitiv sökupplevelse än att hålla på med en sökmotor.
Samsung visade oss också framtiden inom översättning genom sin tolkfunktion inbyggd direkt i telefonfunktionen. Eller att ansikte mot ansikte kunna få en liveöversättning på skärmen av vad den andre personen säger. Att kunna ha ett begripligt samtal där de två personerna pratar olika språk är ett konkret exempel på hur tekniken minskar klyftor och gör världen lite bättre.
Vi är helt övertygade om att AI-tekniken kommer att i grunden förändra hur vi använder mobilen. Varför ha en app för att leta efter billiga flyg, en app för att hålla koll på när bussen går och en app för att se hur vädret blir? Naturligtvis ber vi bara vår AI-assistent om informationen i stället för att ha specifika appar.
Hur fort går det och vem vinner?
En av de saker som måste till för att vi verkligen ska kunna ha en assistent i fickan handlar faktiskt om hårdvara, trots allt. AI-prestandan i mobilprocessorerna måste bli bättre. Det är fortfarande så att mer komplicerade frågor måste laddas upp till molnet där monsterdatorer listar ut svaret och skickar tillbaka det. Av prestanda-, miljö- och integritetsskäl vill vi att så mycket som möjligt ska göras direkt i mobilen och det kräver beräkningskraft. AI-prestanda i processorerna har ökat betydligt det senaste året och kommande generationer lovar förbluffande prestanda.
Men det krävs även att funktionerna vävs in i operativsystem och appar. Där har Google ett förvånansvärt stort försprång före Apple, där det ser ut som att vi i Europa får vänta länge på en smartare iPhone. Vilket är lite ironiskt eftersom Apples processorer faktiskt är snabbast av alla på AI-funktioner.
Så vad ska man köpa?
Sedan förra Årets Bästa-kavalkad har vi testat hela 30 mobiltelefoner med priser mellan en tusenlapp upp till drygt 20 000 kronor. Oavsett om du är ute efter en budgetmobil, en flashig vikbar mobil, en telefon för ”digital detox” eller senaste modellen av ditt favoritmärke, är chansen stor att du kan hitta den bästa mobilen för dig bland dessa. För att göra valet lite lättare har vi utsett våra favoriter, så att du kan titta på guldvinnarna.