Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2022-2023

Analog vinyl och digital streaming samsas sida vid sida i den moderna stereoanläggningen.

Av / 2022-11-01 - 12:04
Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2022-2023

De flesta avnjuter sin musik som bakgrund till vardagens alla aktiviteter. Det kan vara i helt trådlösa öronproppar, i bärbara Bluetooth-högtalare, i kökets multiroom-högtalare eller (hu!) direkt genom mobiltelefonens högtalare. Men när allt har lugnat ner sig och du ska slappna av och lyssna på allvar är stereon fortfarande kung.

Här tittar vi på de bästa ljudkällorna till anläggningen och de bästa stereoförstärkarna vi har testat det senaste året.

Ljudkällor

Hifi-marknaden har konsoliderats starkt de senaste åren. Rena digitala ljudkällor är det inte så många som köper längre, av den enkla anledningen att de flesta förstärkare nu har digitala ingångar. Många av dem har streaming-funktioner också. Det betyder att du kan hoppa över källkomponenten och koppla in datorn eller ansluta mobiltelefonen direkt till förstärkaren.

Men vi har testat ett par ljudkällor. Det finns nämligen fortfarande många helt analoga förstärkare där ute, som behöver moderniseras med en nätverksspelare eller eventuellt en renodlad medieavspelare för digitala ljudkällor.

För många representerar den analoga skivspelaren fortfarande det mest ultimata. Det har skett en stadig ökning av försäljningen av grammofoner de senaste 10 åren, nu är den nästan på samma nivå som 1992. Den andra klassiska analoga källan, radiomottagaren, är däremot stendöd. Vi lyssnar fortfarande på radio – men det sker digitalt som streaming.

Hi Fi oppslag II

Förstärkare

Men om urvalet av ljudkällor är begränsat så har vi tagit igen det med att testa ganska så många förstärkare. Priset för den dyraste är nästan 25 gånger högre än för den billigaste!

Gemensamt för de allra flesta är att de har digitala ingångar och många av dem har också streaming inbyggt. Komplettera med ett par högtalare så har du en komplett anläggning!

Rent tekniskt är förstärkarkategorin väldigt varierad. Från pyttesmå klass D-förstärkare som tar lika mycket plats som en lunchlåda ända upp till imponerande rörförstärkare som man behöver vara två personer för att baxa på plats.

Tips

Använd öronen
Vi använder outtröttligt vår expertis för att lyssna oss fram till de bästa produkterna i varje kategori (det är ett tufft jobb, men någon måste ju göra det!). Därför kan du vara säker på att alla produkterna i denna årskavalkad representerar det bästa av det bästa. Detta betyder dock inte att de nödvändigtvis är rätt för dig. Vår rekommendation är att läsa våra tester och göra en lista över intressanta produkter. Besök sedan återförsäljarna och lyssna själv. Det är dina egna öron som ska avgöra vad som låter bäst.

Lita på dig själv, läs tester och ta reda på vad du vill åstadkomma med en ny anläggning. Eller en uppgradering av den du redan har. När du sedan har en plan, ta den till en kompetent hifi-butik och förklara vad du vill ha.

Ett tips: om de pratar illa om konkurrenterna och deras produkter så vet du att du har gått till fel butik. Gå någon annanstans.

 

Kablar och sådant
Kablar är ett getingbo som få människor stoppar ner händerna i. Men de är absolut nödvändiga för att sätta ihop en anläggning. Det går att både läsa och höra påståenden som har mer gemensamt med healing än vetenskap, och man kan bli pank på bara ett par meter holistiska kablar som är välsignade av andar som bara en enda tillverkare har kontakt med. Vårt råd är återhållsamhet. Men du behöver bra kablar och de kan kosta lite mer än du tror – fast inte lika mycket som högtalarna.

Nominerte til Årets bästa ljudkällor och förstärkare

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa ljudkällor och förstärkare 2022-2023

Årets bästa ljudkälla, Premium

Pro-Ject Debut Pro

Klassens bästa köp

Pro-Ject Debut Pro är det bästa valet för alla som vill att LP-skivorna ska låta bättre.

Pro-Ject har valt att lägga pengarna någon annanstans än på flerskiktad lack i tjusiga färger, och självklart är det för att pressa ut så mycket ljudkvalitet ur vinylen som möjligt. Därför har den fått en ny 8,6-tums arm med ett kolfiber-överdraget tunt aluminiumrör. På så sätt lyckas Pro-Ject skapa en lätt och styv arm som neutraliserar resonanser.

I ena änden har armen CNC-frästa stålkomponenter belagda med nickel för en reptålig yta. I andra änden en Pro-Ject Pick it Pro, Moving Magnet pickup.

Pro-Ject använder TPE på flera ställen. TPE är en termoplastisk gummiupphängning som ska förhindra att resonanser fortplantar sig. TPE-materialet finns på motorupphängningen, i motviktens genomföring och på insidan av den balanserade svarta aluminiumtallriken. Tillsammans med tre höjdjusterbara metallfötter ska spelaren klara att dämpa resonanser mer effektivt och de enda ljud som når högtalarna ska vara musiken.

Det märker man på sättet en X2 kan få fram finkorniga detaljer i ljudbilden, med ett skarpare fokus än Debut Pro klarar. Men den billigare Debut Pro är så nära ljudet från en X2 att Pro-modellen är ett bättre köp för de flesta.

Precis som X2 levererar den en riktigt stor ljudbild med ett trovärdigt djup och potent basåtergivning. Jämför man med en mer prisvärd Rega Planar 1, eller en vanlig Debut-spelare, har dynamiken märkbart större kontrast, och basen återges med större auktoritet och tyngd.

Pro-Ject Debut Pro är ett av de bästa köpen i denna prisklass. Få skivspelare kan mäta sig med Pro-utgåvans oklanderliga egenskaper. Det syns när man packar upp spelaren och ser hur mycket kvalitet Pro-Ject har – handbyggt – in spelaren. Den gör ingen besviken när man sänker ner nålen i vinylen heller, och är inte bara ett mycket bra köp, utan borde vara förstavalet för musikälskaren som vill ha bättre ljud från skivsamlingen.

Årets bästa mediespelare, Basic

Google Chromecast med Google TV 4K

Nytt liv till din gamla TV

Om din smart-TV börjar bli till året så kan den blir modern igen med den här fantastiska prylen.

Nu har Google Chromecast äntligen fått en fjärrkontroll. Och dessutom Google TV-gränssnittet. Det är ett väldigt bra smart-TV-system, där du kan ladda ner massor av olika streamingtjänster och andra Android-appar, och sedan styra dem med fjärrkontrollen.

De gånger du fortfarande vill casta innehåll kan den nya Chromecast göra det också. Apple har sitt alternativ i form av AirPlay, så nu är de två mer lika än någonsin.

Överskådlig smart-TV

Google TV är ett väldigt smart och överskådligt TV-gränssnitt, där du i princip hittar precis alla appar du behöver. Netflix, HBO, Disney+ och faktiskt även Apple TV+, och i stort sett allt annat finns där. Även lokala TV-tjänster, uppspelning av lokala filer via Plex samt verktyg som nätverkshastighetstest, webbläsare, nätverksdiagnostik och mycket annat. Om du vill kan du röststyra enheten med en knapp på fjärrkontrollen eller använda piltangenterna.

Vi märker att det går mycket snabbare att klicka runt med fjärrkontrollen än på flera moderna TV-apparater. Bildkvaliteten går inte heller att klaga på och eftersom Chromecast stöder både 4K och HDR, och dessutom Dolby Vision, kan du titta på filmer och serier i den kvalitet du vill. Om du har en 4K-TV eller projektor av hög kvalitet får du ut maximalt ur din Chromecast. Och eftersom den även har Bluetooth-anslutning till externt ljud slipper du dra långa kablar från projektorn till en ljudanläggning.

Bästa prylen till TV:n

Chromecast med Google TV är smart-TV-prylen som Google borde ha gjort från början. Här får du nämligen komplett Google TV-funktionalitet i en liten grunka med fjärrkontroll och Ultra HD-kvalitet som för bara några hundralappar förnyar din gamla TV. Eller projektor.

Det är en fröjd i vardagen, med ett mycket smidigare och snabbare gränssnitt än de flesta TV-apparater. Det är en bit kvar till Apple TV här, men för de här pengarna är det lätt att förlåta. Det här är helt enkelt den bästa presenten du kan ge din gamla TV.

Årets bästa integrerade förstärkare, Premium

Marantz Model 40n

Den mest kompletta i klassen

Marantz-förstärkaren ger nytt liv åt varje anläggning och är vårt solklara val.

Välgjorda och välljudande Model 40n är så nära perfektion som det går att komma i den här prisklassen. Med streaming, digitala ingångar och skivspelaringång saknar man ingenting. Förstärkarens sammanlagt åtta utgångstransistorer levererar 70 watt effekt per kanal. Lite mindre än de 100 watt som Model 30 levererar, men det märker man faktiskt lite av i praktiken.

Model 40n är en av få tvåkanalare som har HDMI-kontakt. Den har ljudretur och används bara för ljud, tanken är att man ska koppla in TV:n. Sedan kan man styra ljudet med TV:ns fjärrkontroll.

En optisk och en koaxial digitalingång räcker för de flesta som har digitala ljudkällor, men lägg märke till att det inte finns någon USB-ingång för ljud från exempelvis en bärbar dator.  Bara en USB-A-kontakt för att spela musikfiler på ett USB-minne, eller för att ladda en mobil.

Ljudet påminner definitivt om Model 30, men det är varmare och mer avrundat i Model 40n. Som jag nämnde tidigare märker man inte av skillnaden i effekt. Model 40n har nämligen en potent bas, med väldigt fin bra dynamisk kontrast i hela frekvensregistret. Den låter helt enkelt kolossalt engagerande och spelar med en glöd och entusiasm som jag tycker saknades lite i Model 30.

Den integrerade Marantz Model 40n saknar MC-ingången i Model 30 men bortsett från detta är det inte mycket som saknas. Den låter helt enkelt fantastiskt bra med all musik, och har en härlig, varm klang som man blir hänförd och beroende av. Med allt som behövs på streaming-fronten och digitala ingångar – inklusive HDMI – behöver man bara hitta ett par riktigt fina högtalare, så har man en stereo för livet. I valet mellan Model 30 och 40n skulle jag personligen att välja 40n, som jag gillar bättre och som har allt jag behöver.

Årets bästa integrerade förstärkare, Highend

Octave V 70 SE

Alla rörförstärkare är inte likadana

Octave Audio V 70 SE vänder upp och ner på uppfattningen av rörförstärkare.

Octave-förstärkaren har inget av den klassiska varma, fylliga klangen som vissa rörförstärkare ofta har. I kombination med vissa högtalare kan ljudet verka tunt. Nästan kallt. Som en del transistorförstärkare. Men när man lyssnar och lär känna den upptäcker man att den spelar mer korrekt än vad som är den vanliga uppfattningen om rörförstärkare.

Den tyskbyggda rörförstärkaren är en av många från Octave Audio. Som har specialiserat sig på rörförstärkare. Den här ligger mitt i sortimentet av integrerade modeller från Octave. V 70 SE är en kraftfullare version av V 40 SE, och som namnet antyder är effekten specad till 70 watt per kanal. I 4 ohm, märk väl.

Vad som är lite speciellt med de flesta Octave-förstärkare är att de är byggda så att man kan lägga till exempelvis en phonomodul, eller en extra ingång med antingen RCA- eller XLR-kontakt. Modulerna kostar ett par tusenlappar extra och till de integrerade förstärkarna går det att beställa dem i efterhand. Men då måste de installeras hos en återförsäljare. De är inga plugin-moduler.

Octave Audios integrerade V 70 SE kommer att förvåna fler än oss. Den skakar verkligen om fördomarna många har mot rörförstärkare, och kommer att vinna mångas entusiasm för något de inte trodde att de var redo för eller intresserade av. Den känns bättre byggd än många förstärkare i högre prisklasser och rent ljudmässigt kan den mäta sig med många av dem. V 70 SE har bättre kontroll på dynamiken när man spelar högt, och verkade helt oberörd när den blåste ut musiken genom de stora KEF-högtalarna. Tack vare en möjlighet till skivspelaringång och filterkapacitet för extra tungdrivna högtalare är den också lite mer flexibel än de flesta integrerade förstärkare. Octave-förstärkaren är definitivt värd en provlyssning, om inte annat så för att få sina fördomar utmanade.

Årets bästa hörlursförstärkare, Premium

FiiO K9 Pro ESS

Slår det mesta

Av alla hörlursförstärkare vi testade det senaste året var det ingen som överträffade förväntningarna lika mycket som FiiO K9 Pro ESS

I FiiO K9 Pro ESS hittar du två parallellkopplade DAC-chips av typen ES9038PRO, som är ESS flaggskepp. Båda är 8-kanals DACar, men tanken är att om man kombinerar kanalerna sänker man brusgolvet. I detta fall kan bruset sänkas från redan låga –132 dB till nästan obefintliga –140 dB.

Gott om anslutningar

Datorn kan anslutas till USB-B-ingången, då får du upp till 384 kHz-upplösning.

Andra ljudkällor kan kopplas in till en koaxial eller optisk digitalingång och vill du kunna streama musik trådlöst från mobilen så finns det bannemej en Bluetooth-mottagare också. Det finns även en analog linjeingång där du till exempel kan koppla in en skivspelare.

Nästan oavsett vilken typ av kabel du har till dina hörlurar kan du ansluta dem här (dock inte elektrostater).

Mycket kraft, mycket kul

Det allra första man lägger märke till är hur bra kontroll den har över hörlurarna. Man skulle inte gissa att de planmagnetiska Audeze LCD-5 har så låg impedans som 14 ohm, för det är just det som gör dem lite svåra för många förstärkare. Men FiiO-förstärkaren driver dem som om den inte har gjort något annat, med oerhört fin musikalitet och så att mycket av magin i mellanregistret kommer fram.

Med Sony MDR-Z1R får jag tyngden och slagkraften i basen som jag vet att de kan leverera, det finns överhuvud taget inget jag saknar alls. Med andra ord är K9 Pro ESS en fantastisk allt-i-ett-apparat, som driver alla dina hörlurar med den respekt de förtjänar.

Bäst i klassen

Rent ljudmässigt har Fiio-förstärkaren tillräckligt med kraft för att hålla lysande kontroll över de tyngsta basrytmerna, samtidigt som den behåller fokus på vad som händer i mellanregistret. Den är upplöst i tonerna och trollar fram musikaliteten i alla verk. Hörlurarna får till stor del bestämma ljudbilden medan förstärkaren står för kontrollen. Och upplösningen. FiiO K9 Pro är antagligen den bästa vi har hört i prisklassen.

Ljud & Bild