Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa kameror 2024-2025

Här hittar du din nästa kamera

Av / 2024-11-04 - 07:45
Årets bästa kameror 2024-2025

Bra verktyg är halva jobbet, brukar man säga. Det gäller även när det handlar om att välja en ny kamera.

För det finns kameror för olika ändamål. Vissa är utformade för sport och action, andra är bättre lämpade för porträtt eller landskap.

När man har definierat kamerans primära uppgift är det lättare att välja.

Om man är intresserad av att lära sig fotografera och ta bilder av allt man kan hitta på vägen så är vårt råd att välja en enkel allroundkamera. Köp inte den dyraste kameran bara för att den har fått ett bra test, utan investera i stället i att lära dig hur kameran fungerar och vad den kan göra för dig.

Om man till exempel inser att landskapsfotografering är det roligaste man vet bör man satsa på en kamera med bra upplösning och bilddynamik.

Då är inte bildhastighet och fokusspårning det viktigaste.

Det är det inte heller om man vill ägna sig åt porträttfoto. Det är nästan en konstform i sig och mycket tillfredsställande att hålla på med, särskilt om man gillar människor.

Om man tycker att sport och action är mycket roligare måste man hitta en kamera med avancerad fokusspårning och hög bildhastighet. Här är det inte upplösningen eller bilddynamiken som är viktigast, utan att man faktiskt får skarpa bilder av motiv som rör sig i hög hastighet. Det kan handla om snowboard, cykling eller andra sporter där exakt fokus är avgörande för att få skarpa bilder.

Få kameror gör allt detta lika bra. Så bröllopsfotografer tycker att helt andra egenskaper är de viktigaste än vad sportfotografer gör.

Video har blivit allt viktigare och många av dagens kameror har mycket bättre videoegenskaper än tidigare. Om video är riktigt viktigt för dig ska du leta efter en kamera med funktioner som ger dig 10-bitars råfiler i 4K-upplösning, som kan redigeras i efterhand på en PC eller Mac.

De enklaste kamerorna kostar strax över 10 000 kronor, lite mer om en liten zoom ingår. I prisklassen upp till 20 000 kronor får du mycket bra bildkvalitet och utmärkta videoegenskaper. I prisintervallet mellan 20 000 och 40 000 kronor ökar bildkvaliteten något, men inte så mycket som man kanske kan tro.

De dyrare kamerorna kostar ofta mer eftersom de har mer extrema funktioner, till exempel avancerad fokusspårning och högre bildhastighet. Det låter kanske konstigt, men det är inte så stor skillnad i bildkvalitet mellan en kamera med 25 och en med 50 megapixlar.

Det är därför du ska välja kamera utifrån behov, inte specifikationer. Detsamma gäller valet av objektiv till kameran, vilket vi har skapat en kort guide till här:

Porträtt

Bra porträtt handlar lika mycket om valet av optik som valet av kamera. Eftersom bildhastighet och vädertålighet sällan är ett krav för porträttfotografer är det friare att välja kameror som fungerar bra med exempelvis ljusstarka teleobjektiv. Många fotografer föredrar ett kort teleobjektiv med bra ljusstyrka, som kan minska skärpedjupet tillräckligt mycket för att göra bakgrunden suddig och skapa den välbekanta bokeh-effekten. Man kan gott ta porträtt i helfigur med 28, 35 eller 50 mm, men ett 85 eller 90 mm med en ljusstyrka på f2 eller bättre är att föredra om man vill isolera motivet från bakgrunden.

Allround

Här är det en systemkamera med den medföljande normalzoomen som gäller. Kanske med en telezoom eller en vidvinkelzoom som komplement. Normalzoomen räcker ändå långt för de flesta. Den täcker området från 24–28 mm i ena änden och 80–120 mm i den andra. Eftersom sådana objektiv brukar ha en måttlig ljusstyrka på typiskt bländare 4 till 5,6, kan en ljusstark vidvinkel runt 28–35 mm f2,8 till f4 vara ett praktiskt komplement.

Landskap och natur

Landskap är ofta mycket givande motiv att fotografera. De rör sig inte, och om man har tid att vänta på det rätta ljuset kan man få en bild som är väl värd att hänga på väggen. Kameror med vädertålighet är en fördel, medan hög upplösning ger bättre detaljskärpa och ger bilderna mer djup. Med rätt objektiv, till exempel vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35 mm – kan man få ett bredare perspektiv. Vidvinkelobjektiv med bra ljusstyrka, vanligtvis bättre än f2,8, är också lämpliga för astrofotografering. Med ett tele runt 200/300 mm eller telezoom – 70-200 mm/100-300 mm – kan man få ett snävare perspektiv som kan vara mycket effektfullt. Användbara tillbehör för landskapsfotografering är ett stadigt stativ, ND-filter, gradientfilter och polarisationsfilter.

Resekamera

Man behöver inte den största och dyraste kameran på resan. En praktisk, användarvänlig och lätt systemkamera är att föredra. Tar man med sig ett extra batteri och gärna ett neutralt filter framför objektivet, så är man redo när motivet dyker upp och objektivet är skyddat från damm. En normal zoom på 28–70 mm eller 24–105 mm är ett bra val här, men ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv med en bländare på 1,4 eller 2,0 och mellan 24 och 35 mm är alltid bra att ha, särskilt när det mörknar.

Sport, action och djurliv

Här är fokuseringshastighet och hög bildhastighet viktigare än upplösning och låg vikt. De bästa sportkamerorna är också väl lämpade för djurfotografering. Valet av objektiv är lika viktigt som valet av kamera. Ett ljusstarkt objektiv med snabba fokusmotorer och korta brännvidder är ofta verktyget som sport- och djurfotografen föredrar. Med en ljusstark zoom på 70–200 mm f2,8, 100–400 mm f4–6 eller en ljusstark 300 mm eller mer – läs f2,8 – kommer man närmare skarpa bilder av motiv som rör sig hastigt.

Video

Video är en vetenskap i sig. De mest avancerade kamerorna har en brant inlärningskurva. Efterbearbetning med programvara är minst lika viktigt, men eftersom alla inte är professionella videofilmare kommer man långt med en kamera som levererar hög videokvalitet med 4K-inspelning. Har man högre kvalitetskrav bör man leta efter en kamera med 10-bitars 422 Apple ProRes, Log-inställningar och anslutning för mikrofoner och hörlurar.

Drönare är också bra videokameror. Man bör välja en som spelar in i 4K. På så sätt kan man skapa spektakulära videor som inte är så lätta att åstadkomma med en systemkamera.

Nominerade till Årets bästa kameror

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annonse

Vinnare av Årets bästa kameror 2024-2025

Årets bästa kompaktkamera, Premium

Fujifilm X100VI

Kompakt och kompetent

Glöm hajpen. Fujifilm X100VI är den bästa kompaktkameran hittills.

  • Behändig, snabb, kompetent. Bildkvalitet i proffsklassen. Väldigt bra videoegenskaper. Märkbart bättre autofokus. Attraktiv formfaktor.
  • Vädertätning kräver tillbehör. Den elektroniska sökaren behöver en uppdatering.

Hypen kring föregångaren X100V ledde till långa väntelistor. Den har varit mer utsåld än tillgänglig. Detta ledde till höga andrahandspriser, eftersom kameran blev en eftertraktad fashion accessoire när en TikTok-video gjorde att Fuji-kameran fick mer exponering än vad alla världens fyrfärgsannonser hade kunnat göra.

Det verkar som om samma sak händer med den nya modellen, X100VI. Enligt Fujifilm har förbeställningarna slagit alla rekord. Vilket har lett till att produktionen har flyttats till deras fabrik i Kina och fördubblats för att försöka möta efterfrågan.

Smart tänkt, för nya X100VI är en ännu bättre kamera än X100V.

Slutsats

Videoegenskaperna är en av anledningarna till att X100VI är bättre än X100V. Med bildstabilisering och 10-bitars 422-video kan den lilla kameran leverera bilder av häpnadsväckande hög kvalitet. Den förbättrade autofokusen med motivavkänning kan vara en annan anledning att uppgradera. Åtminstone från äldre X100-modeller.

Fujifilm X100VI är däremot inte förbättrad på alla områden. Hybridsökaren är densamma. Kameran stöder bara ett SD-minneskort, med UHS-I, och full vädertätning kräver extrautrustning. Men med den nya 40 Mp-bildsensorn får man bättre bilder än från någon kompaktkamera, möjligtvis med undantag för Leica Q3. För de allra flesta som är mer intresserade av fotografering än att hänga kameran runt halsen som en accessoire är Fujifilm X100VI en av de bästa, oavsett klass.

Årets bästa systemkamera, Premium

Nikon Z6 III

Så ska det se ut

Nikon har lyssnat på kritiken och gjort klassens kanske allra bästa kamera.

  • Bildkvaliteten är fortfarande hög. Gnistrande autofokus och fokusspårning. Fantastiskt fin sökare. Mycket hög videokvalitet.
  • Inga märkbara förbättringar i bildkvalitet jämfört med föregångaren. Betydligt dyrare än Z6 II.

Om man bara tittar på specifikationerna så är kanske den tredje upplagan av Nikon Z6 inte så spännande som Nikon påstår. Men när man provar kameran så märker man snabbt varför de är så exalterade över Z6 III.

Det här är i grunden en evolution av Z6 II, men två väsentliga saker är helt nya i Z6 III. Nämligen bildsensorn och bildprocessorn.

Om vi ska börja med det senare så är processorn en Expeed 7, alltså samma som sitter i Z8 och flaggskeppet Z9. Bildsensorn är fortfarande på 24 megapixlar men är också ny och här pratar vi om en delvis staplad sensor.

Slutsats

Om man fotograferar mest med RAW spelar det egentligen ingen roll om man använder Nikon Z6 III eller Z6 II, för skillnaden i bildkvalitet är försvinnande liten. Men om man ska fånga rörliga motiv och skapa innehåll med video i hög kvalitet är Z6 III en mycket bättre kamera. Autofokusen är märkbart bättre och man får mycket skarpare bilder av sport och djur med Z6 III. Videokvaliteten är bäst i klassen och möjligheten att lagra 6K i N-Raw internt är en jättebonus. Ergonomi har aldrig varit något problem med Z6 II, men den mycket större och skarpare sökaren är ett stort plus för en kamera som lyckas tänja på gränserna och helt enkelt är det bästa valet i sin klass.

Årets bästa systemkamera, High-end

Canon EOS R5 Mark II

Den perfekta allroundkameran

När du behöver den högsta bildkvaliteten och måste ha 8K-video har Canon kameran du ska köpa.

  • Fullpackad med avancerade funktioner för stillbilder och video. Blixtsnabb autofokus med sömlös fokusspårning. Stillbilder med helt felfri bildkvalitet. Nästan perfekt ergonomi.
  • Hardcore-videofotografer behöver extrautrustning. Ögonstyrd autofokus passar inte alla. Högt pris.

Nya EOS R5 Mark II kombinerar nämligen en 45-megapixels staplad CMOS-bildsensor i fullformat med möjligheten att filma RAW-video i 8K. Allt detta är inpackat i ett relativt kompakt kamerahus som har en bildhastighet på upp till 30 bilder per sekund, blixtsnabb fokusspårning och ögonstyrt val av fokuspunkt.

Det sista är värt ett litet avsnitt för sig, eftersom Canon har haft ögonstyrd autofokus tidigare men inte kunnat få det att fungera. Åtminstone inte tillräckligt bra för att de flesta fotografer ska tycka att det är värt att ha. Men här har Canon äntligen lyckats med en algoritm som gör det möjligt att faktiskt använda ögat för att bestämma var i motivet fokus ska ligga.

Slutsats

Canon EOS R5 Mark II är så nära en helt perfekt kamera man kan komma. Den tar högupplösta stillbilder med lysande dynamik och filmar 8K-video, det här är en kompaktkamera som har egenskaper i proffsklassen. Det finns nästan ingenting den här kameran inte kan. Dessutom är den en fröjd att använda. Den smarta autofokusen är tillräckligt snabb för att ge skarpare bilder än du förmodligen har fått tidigare, och möjligheten att beskära och skala upp bilderna ger dig alternativ som föregångaren inte hade. Det är svårt att se hur en kamera skulle kunna vara mer komplett än så här, så om priset inte är avskräckande är det inget att tänka på. Vill du ha det bästa så bör EOS R5 Mark II stå på din önskelista.

Årets bästa systemkamera för video

Panasonic Lumix DC-GH7

Proffsvideo till budgetpris

Panasonics prisvärda hybridkamera filmar video av highend-klass.

  • Omfattande videoinställningar. Obegränsad inspelningstid på minneskort. Klumpig design, men fulländad ergonomi. Blixtsnabb autofokus, respons och bildhastighet.
  • Bildbrus smyger sig in vid hög ISO. Kort batteritid.

10 år efter att Panasonic vände upp och ner på kameramarknaden med den första Lumix GH4, som hade 4K-video, har turen kommit till den klart mest avancerade och kompetenta versionen av dem alla.

Lumix GH7 är en kompakt systemkamera med funktioner du knappt hittar någon annanstans. Vad sägs om ProRes RAW-inspelning i 5,8K eller 4K-video i 10-bitars 422, Arri LogC3-gammaprofiler eller inspelning direkt på en ansluten SSD?

GH7 har även 24-bitars PCM-ljud under inspelning, men den kan också använda 32-bitars flytande PCM-ljud via mikrofonadaptern, DMW-XLR2, som visserligen är extrautrustning men för den som är intresserad av högsta ljudkvalitet vid inspelning är det ett lågt pris att betala för 32-bitars ljud. Allt detta kan styras på pekskärmen på baksidan som visar upp till fyra ljudkanaler, vilken kvalitet som är vald och hur många mikrofoner som är anslutna till XLR-adaptern.

Slutsats

Om du inte använder din kamera ofta för att filma med så är Lumix G9 II ett bättre val i MFT-klassen. Men för de som behöver de häftigaste videomöjligheterna är det ingen tvekan om att en GH7 är kameran man ska ha. Den är lättare och smidigare att använda än fullformatkameran Lumix S5IIx, men har fortfarande videomöjligheter i proffsklassen. Lagring av ProRes RAW på minneskort, eller SSD, och möjligheten till Arri LogC3-profil är saker som proffs gillar att höra. Möjligheten att spela in video så länge det finns ström i batteriet är en enorm bonus för vissa, men i slutändan är det videokvaliteten – och givetvis stillbildskvaliteten – som betyder mest. Framför allt videokvaliteten går inte att klaga på, den är helt i klass med de bästa fullformatkamerorna, utom vid de högsta ISO-värdena. Då smyger det sig in lite bildbrus in i filerna som man måste ta bort under efterbehandlingen. I övrigt finns det inte mycket dåligt att säga om Lumix GH7. Som är en fenomenal kamera

Årets bästa kamera 2024

Sony a9 III

Blixtsnabb perfektion

Sony a9 III är en unik kamera, byggd för hastighet och först i klassen med global slutare.

  • Klassens högsta bildhastighet och mest exakta autofokus. Väldigt flexibla inställningsmöjligheter. Global slutare eliminerar rolling shutter-effekt i video.
  • Bildbruset vid höga ISO ligger ett steg efter de bästa. Inte särskilt avancerade videofunktioner. Högt pris.

När Sony lanserade a9 III väckte det en hel del uppståndelse. Inte för att det var världens bästa kamera och inte för att det var världens dyraste heller – även om den kostar en rejält slant. Anledningen till allt ståhej var att det var den första serietillverkade kameran som hade en global slutare i fullformat. Bara det är sensationellt nog, men det är allt man kan göra med en sådan global slutare som gör Sony-kameran så speciell.

A9 III bygger vidare på A9-serien, som har varit Sonys fullformatkameror för proffs som behöver en så snabb kamera som möjligt. Det sistnämnda är i alla fall inget problem med Sony-kameran, som kan ta serier på upp till 120 bilder per sekund. Med fokus och ljusmätning. Inte imponerad? Okej vad sägs om slutartider på upp till 1/80 000 sekund, med blixtsynkronisering hela vägen?

Man inser att A9 III är en extrem kamera, byggd och fintrimmad för fotografer som vill ha de snabbaste som finns där ute.

Slutsats

Om man behöver Sony a9 III:s bildhastighet och fokusprestanda råder det ingen som helst tvekan om att kameran är värd pengarna. Man får fler skarpa bilder än vad man hade fått med exempelvis föregångaren Sony a9 II. Den extrema bildhastigheten och den magnetiska autofokusen är perfekt för sportfotografer, men till viss del även för de som ofta fotograferar vilda djur i rörelse. För landskap och porträtt skulle jag nog välja en annan kamera, men för ändamålet som a9 III är byggd för är det svårt att se hur man skulle kunna hitta en bättre kamera. Det finns andra på marknaden som ger ungefär samma prestanda, minus bildhastigheten, till ett lägre pris, men ingen som har en global slutare med alla de fördelar det ger – särskilt när man filmar video. Här är Sony a9 III helt unik och för proffsen som ser fördelen med en global slutare spelar priset mindre roll.

Ljud & Bild