Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa kameror 2020-2021

Av / 2020-10-20 - 12:00
Årets bästa kameror 2020-2021

Utbudet av kameror har krympt påtagligt de senaste åren. Det tillverkas färre nya kameror och de få som lanseras lever längre i butikshyllorna innan de byts ut.

Utbudet av kameror har krympt påtagligt de senaste åren. Det tillverkas färre nya kameror och de få som lanseras lever längre i butikshyllorna innan de byts ut.

Man skulle alltså tro att det blev lättare att välja, men det minskande urvalet har gjort att det är ett fåtal kameratyper som dominerar marknaden. De har många liknande egenskaper, även om de kommer från olika tillverkare.

Bildkvaliteten, som de flesta hävdar är en de främsta anledningarna till att köpa en ny kamera, är mer än tillräckligt hög i nästan alla kameror som säljs i dag. Detta gäller särskilt systemkamerorna, både de spegellösa och spegelreflexerna, som oavsett märke levererar så hög bildkvalitet att kvalitetsskillnaderna i stora drag bara är av akademiskt intresse.

Då är andra egenskaper viktigare att ta reda på. Hur bra är autofokusen? Klarar kameran att hålla en hög bildhastighet i två sekunder eller två minuter? Är den vädertätad och tål regn? Finns det ljusstark teleoptik till kameran? Är videofunktionen bra? Och så kan man fortsätta.

Det enklaste sättet är att läsa tester och ta reda på om det finns kameror som passar bättre än andra för det som man ska använda den till mest. Fotografer som ligger i skogen och förevigar vilda djur har helt andra behov av utrustning än föräldrar som vill ta bilder av sina barns uppväxt.

Lika självklart är att sportfotografer och porträttfotografer inte har samma utrustning i kameraväskan.

Vilken kamera som passar just dig bäst beror till stor del på behovet. Som i mångt och mycket kan täckas av mobilkameran. Men den har så stora begränsningar att många ändå väljer att köpa en kamera. Som ger mycket högre bildkvalitet och har mycket större möjligheter.

På följande sidor hittar du de bästa kamerorna vi har testat det senaste året. Men innan du sätter igång ska du få ett par korta råd om vad du ska tänka på när du väljer utrustning.

 

Porträtt

Många människor blir förundrade när de hör termen porträttobjektiv, men oftast är det brännvidder från 80 till 135 mm som menas. Porträtt kan fortfarande tas med 28 eller 50 mm, men för porträtt med ett tätare utsnitt är 85 mm med ljusstyrka f2 eller bättre att föredra om man ska isolera motivet från bakgrunden. Porträttfoto kräver ingen speciell kamera och de flesta brännvidder fungerar. Med andra ord behövs inte världens snabbaste autofokus, extrem bildhastighet eller vertikalgrepp och vädertätning.

Vårt tips:
Nikon D780, Canon EOS 90D eller Fujifilm X-Pro3.

 

Allt möjligt

Det blir ofta svaret när vi frågar läsarna vad de ska använda kameran till. Någon sådan finns inte, men man kan komma väldigt nära med rätt kamera. Det kan vara en kompakt modell som är behändig att ha med sig, eller en med mycket zoom. Till exempel någon av de så kallade superzoomkamerorna, som har mer än 10x zoom. En systemkamera med kit-normalzoomen är också ett utmärkt val.

Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V eller Canon EOS 90D.

 

Landskap och natur

Många älskar att ta naturbilder och många älskar att titta på naturbilder. För att de ska bli bättre än halvbra är det en fördel om kameran har hög upplösning, helst är vädertätad och har bra dynamikomfång. Då pratar vi nästan alltid systemkameror, vidvinkelobjektiv, måttlig telebrännvidd och ett stadigt stativ. Vissa kameror kan ta extra högupplösta bilder, vilket ger extremt detaljerade bilder. ND-filter, graderade filter och polarisationsfilter är användbara tillbehör för landskapsfotografen.

Vårt tips:
Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5 eller Sony a7r IV.

 

Barn och familj

Här är det viktigt med en kamera som alla kan använda. Då är storlek, användarvänlighet och autofokus viktigare än upplösning och bildhastighet. Systemkameror med normalzoomen som ingår räcker för de flesta, men en telezoom kan vara ett bra komplement för de gånger man ska föreviga när barnen rusar runt på idrottsarenor, till exempel.

Vårt tips:
Sony a6600, Nikon Z50 eller Canon EOS 90D.

 

Resekamera

Storlek och vikt brukar betyda mycket. Detsamma gäller batteritid och användarvänlighet. De mest avancerade kamerorna är overkill för de flesta, så en riktigt bra kompaktkamera eller en kompakt systemkamera är att föredra. Då blir bilderna mycket bättre än vad mobilen klarar av och glädjen att fotografera blir större. En behändig bärväska, ett extra batteri och ett neutralt filter framför objektivet är praktiskt att man med sig på resan.

Våra tips:
Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 eller Nikon Z50.

 

Sport, action och vilda djur

Pålitlig autofokus och hög bildhastighet trumfar alltid över upplösning för fotografer som vill fånga örnar som störtar efter byten, eller skidåkare som susar ur en skarp sväng. Då blir kamerorna mer specialiserade och bland dem vi har testat finns det några som passar bättre än andra. Bra batteritid, vädertätning och vertikalgrepp är bra att ha. Man vill naturligtvis ha skarpa bilder. Varje gång.

Våra tips:
Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II eller Canon EOS 1DX III.

 

Video

Nästan alla kameror kan filma video i bra 4K-kvalitet, alltså precis samma upplösning som på en 4K-TV. Men det betyder inte att man måste. Åtminstone inte om ambitionerna är högre än kaotiska videoklipp på sociala medier. Ska man göra video med riktigt hög kvalitet krävs det bra redskap och för sådant är vissa kameror bättre lämpade än andra. De har alla nödvändiga anslutningar, Log- och gamma-inställning och är så avancerade att fotografen har full frihet att välja sina inställningar själv. Och den tekniska kvaliteten är naturligtvis helt i topp för en systemkamera.

Vårt tips:
Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 eller Sony a6600.

Nominerade till årets bästa kameror

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa kameror 2020-2021

Årets bästa kompaktkamera

Fujifilm X100V

Få kameror är lika tillfredsställande att fotografera med. Den analoga kontrollen över kameran, den stora sökaren och kamerans välvilliga autofokus och respons gör att den nästan är omöjligt att lägga ifrån sig. Korta bildserier fyras av med upp till 11 bilder/s och man kan programmera knappar och rattar nästan som man vill.

Som namnet antyder är Fujifilm X100V den femte upplagan av en serie som debuterade 2010 och är både den bäst utrustade och mest användbara av de fem hittills. Kameran är nästan den perfekta resekameran, helt underbar för gatufoto, och har så fina egenskaper att många kommer att klara sig utmärkt med X100V, trots att har fast brännvidd.

Den femte upplagan är inte bara den mest påkostade, den har uppgraderats med en ännu bättre 26 Mp-bildsensor, skarpare OLED-sökare, äkta 4K-video – och utfällbar pekskärm!

Kontrast, textur och färgtoner är helt enkelt praktfull. Detta beror också på att Fujifilm använder ett X-Trans-filter i stället för ett Bayer-filter, och det går att få en detaljskärpa i bilderna som vi vanligtvis förknippar med kameror som har mycket högre pixelupplösning.

Kameran har samma X-Trans CMOS 4-bildsensor som i X-Pro3 samt Fujifilms X-Processor Pro 4. Det betyder den allra högsta detaljupplösningen som går att få i den här klassen, och 4K-video med 200 Mbps och F-Log, även om det bara är 8-bitars. 10-bitars 4:2:2 går dock om man filmar till en extern inspelare.

Fujifilm X100V har äntligen blivit lika komplett som man vill. Den är inte helt vädertätad men den går att göra 100 procent tät för ett par hundralappar extra om man behöver det. Men det allra viktigaste går inte att klaga på. Bildkvaliteten är felfri, man filmar i 4K och kameran har både snabb och exakt autofokus – och en utfällbar pekskärm. Som gör att den är ännu mer användbar för ännu fler. Dessutom är X100V helt enkelt kul att fotografera med – och det kan inspirera till ännu bättre bilder.

Årets bästa systemkamera, basic

Nikon Z50

Årets bästa systemkamera, basic

En strid ström av fullformatkameror har drivit upp priserna, långt förbi nivån för kameror som annars skulle ha varit mer än tillfredsställande för nybörjarna. Som har avspisats med ett allt tunnare urval av billiga kameror i butikerna. Nu vill Nikon också vara med i leken, med det som är deras första spegellösa kamera i APS-C-format.

Likheten mellan en Nikon Z50 och en Nikon Z6 i fullformat är ingen slump. De två kamerorna har samma stora objektivfattning och Nikon har uppenbarligen använt Z6 som inspirationskälla till Z50. Som är ett slags ”Z6 light”, fast med mindre bildsensor.

Kamerans 21 Mp-bildsensor motsvarar den vi testade i Nikon D7500, autofokusen är hämtad från Z6, som Z50 även delar den 55 mm stora bajonettfattningen med. Det finns naturligtvis 4K-video, det snarare regel än undantag nu för tiden, och byggkvaliteten är utmärkt på alla sätt.

Bilderna från Z50 visar ännu en gång att Nikon vet vad de gör. Bildkvaliteten är helt i topp för en APS-C-kamera i denna prisklass. Videokvaliteten i 4K-inspelningar är också mycket fin, med måttliga mängder rolling shutter och mycket god skärpa och detaljupplösning.

Nikon Z50 är en mycket bättre kamera än Nikons föregående spegelreflex i denna klass. Den är också bland de bästa på det mesta i den här klassen eftersom den kombinerar utmärkt användarvänlighet med snabb autofokus, hög bildhastighet och mycket bra bild- och videokvalitet. Fokusspårningen och pekfunktionen kan förbättras, och för video hade vi föredragit om kameran haft inbyggd bildstabilisator. Men med den kompakta zoomen är Nikon Z50 en av de bästa allroundkamerorna för semestrar och resor.

Årets bästa systemkamera, premium

Fujifilm X-T4

Årets bästa systemkamera, premium

Fujifilm X-T4 är så välgjord och komplett att det är svårt att föreställa sig vad som skulle kunna förbättras. Fokusspårning med video naturligtvis, men allt annat som bildkvalitet, användarvänlighet och inte minst användbarhet, är fulländat. Detta är verkligen en allroundkamera för folk som filmar lika mycket som de tar stillbilder. Den har kanske lite mindre bildsensor, men X-T4 kan verkligen ge fullformatkameror som kostar dubbelt så mycket en hård match om kunderna.

Den stora nyheten är den inbyggda bildstabilisatorn. Som ger upp till 6,5 exponeringsstegs kompensation ihop med merparten av Fujinon-objektiven – ungefär 5 steg med de resterande – och fungerar med både stillbilder och video.

Det kommer inte heller som någon överraskning att bildkvaliteten i praktiken är densamma som med X-T3. Det fanns inte mycket att förbättra där heller. Fuji är allmänt kända för sin raffinerade JEPG-processning och X-T4 gör oss inte besvikna här heller.

För varje ny generation har Fujifilms ingenjörer förbättrat kamerornas autofokus. I X-T4 hittar vi samma hybrid-autofokus som i X-T3, med respons ända ner till 0,02 sekunder, men Fuji har försökt förbättra fokusspårningen – och det tycker vi att de har lyckas väl med.

Kameran kan spela in PCM-ljud i stereo och har mikrofoningång – som även kan fungera som linjeingång för en avspelare, men inte som hörlursuttag. Det ingår däremot en USB-adapter med 3,5 mm minijack-hörlursuttag, så att man kan använda hörlurarna som monitor när man filmar.

För alla som inte kommit till skott ännu kan Fuji-kameran vara precis vad de har väntat på. X-T4 har starka konkurrenter i bland annat Sony a6600 och fullformatkameran Nikon Z6, men är den mest kompletta systemkameran hittills i APS-C-klassen.

Och den bästa vi har testat.

Årets bästa systemkamera, highend

Sony a7r IV

Årets bästa systemkamera, highend

För många fotografer är Sonys dyraste kamera ett perfekta val, men inte för alla. Det höga priset gör att a7r IV befinner sig utom räckhåll för de flesta, men för fotografer som behöver extrem upplösning, bra bildhastighet och vansinnigt bra autofokus kan det hända att Sony-kameran är värd alla pengarna.

Tack vare full upplösning på 61 megapixlar, i kombination med 4K-video, bildstabilisator, blixtsnabb autofokus och omfattande vädertätning, är a7r IV ett suveränt val för naturfotografer.

Men inte bara för dem. Studio, porträtt, bröllop, mode och andra jobb som kräver hög upplösning, understödd av nästan perfekt ögonfokus och hög bildhastighet, kan vara mitt i prick för A7r IV. Som har ett äss i rockärmen: extra hög upplösning. 4 eller 16 gångers hi-res-läge som ger upp till 240 megapixlars upplösning.

Det går att filma 4K/25p-video med 100 Mbps, antingen i APS-C-format som beskär bildytan (Super35) eller från hela bildytan utan att beskära – fast då genom att sätta ihop videofeeden med bindning från alla pixlar. Video kan lagras i 8-bit internt, vilket är samma som man får ur HDMI-utgången.

Kameran stöder också S-Log- och HLG-profiler, fokus-peaking och zebramönster för bättre kontroll under efterbehandling, skärpa och exponering. Den har mikrofoningång, hörlursuttag, HDMI-utgång och USB 3.1 med USB-laddning.

Ska man ha ännu bättre videoegenskaper så kan man överväga Nikon Z7, Sony a7s II eller Panasonic Lumix S1H.

Sony a7r IV är Sonys bästa kamera för fotografer som letar efter maximal skärpa, fulländad färgåtergivning – även i JPEG – och klassledande ögonfokus. För porträtt- och bröllopsfotografer är den värd alla pengarna, och studiofotografer kan vältra sig i detaljskärpan från 240 Mp. För de som fotograferar vilda djur, sport eller behöver en videokamera är detta knappast rätt. Men om man vill kombinera den högsta bildkvaliteten med bra bildhastighet och felfri fokusspårning är detta den bästa kameran.

Årets bästa kamera

Canon EOS R5

Årets bästa kamera

EOS R5 är den banbrytande kameran som EOS R inte blev när den lanserades som Canons första flaggskepp bland spegellösa fullformatkameror.

Det här är den spegellösa versionen av spegelreflexen EOS 5D Mark II (2008), kameran som var banbrytande på sin tid med 1080p HD-video och som sedermera har omfamnats av videofilmskapare över hela världen.

Samma sak kan hända med EOS R5, som är Canons mest avancerade kamera, men inte uteslutande riktad mot professionella videofilmskapare. Den har andra egenskaper också, till exempel en bildhastighet på 20 bilder/s, en högupplöst CMOS-bildsensor med 45 Mp, inbyggd bildstabilisator, extremt snabb autofokus – och jodå, den filmar 4K-video i hög kvalitet. Vilket i sig inte är sensationellt i den här prisklassen. Panasonic Lumix S1R, Nikon Z7 och Sony a7r IV delar många av egenskaperna – men ingen av dem har 8K-videoinspelning.

Den inbyggda bildstabilisatorn fungerar med alla objektiv, men allra bäst med vissa Canon-objektiv, där man kan få upp till åtta exponeringssteg för att kompensera för instabilitet. Som när man håller kameran i handen och använder långa slutartider eller flyttar kameran mycket under fotograferingen.

Canon EOS R5 är en av de grymmaste kamerorna vi någonsin har testat, och den första med 8K-videoinspelning. Det gör den unik bland systemkameror och öppnar för möjligheter som många fotografer ännu inte har insett. Kanske är det lite för tidigt för 8K att få fotfäste på (den professionella) marknaden, men fröet har såtts och nu är det upp till fotograferna att omfamna det. Eller inte. Om svaret är inte är EOS R5 fortfarande en fantastisk videokamera även med 4K-video, för att inte tala om hur enormt bra den är som stillbildskamera, nästan oavsett vad man behöver den för. Sport, action, porträtt, landskap, arkitektur, Canon-kameran fixar allt. Konkurrenterna bör vara oroade.

Ljud & Bild