Hörlurar och öronsnäckor är numera ett naturligt tillbehör till alla mobiltelefoner. Det är den enklaste källan till bra ljud, och du kan uppleva det när du vill under en lång dag.
Det är inte alla som inser det, men ett par bra hörlurar kan ge dig en mycket bättre ljudupplevelse för pengarna än ett par högtalare. Det beror på att du eliminerar rummets påverkan på ljudet och i stället får det närmaste du kommer en direktinjektion av musiken.
Hörlursdjungeln domineras idag av trådlösa lurar och proppar, och det börjar bli svårt att hitta några utan brusreducering. Helt enkelt för att vi vill ha det, oavsett om vi sitter på ett tåg, på ett flygplan – eller i någon annan miljö omgiven av buller. Buller som vi vill slippa, och som aktiv brusreducering till stor del tar bort åt oss.
Lurar eller öronproppar?
Om du vill ha den allra bästa brusreduceringen och något som är lätt att sätta på och ta av är hörlurar fortfarande att föredra framför öronproppar. De har ofta bättre ljud – men inte alltid – och batteritiden är ofta ännu bättre i ett par lurar. Komforten kan också vara bättre, eftersom du inte behöver ha på dig något som blockerar hörselgångarna. Ett par hörlurar är inte heller beroende av formen på bärarens hörselgångar för att sitta bra. Även om huvudets form naturligtvis spelar roll för passformen, så undviker du åtminstone risken att produkten ramlar ur örat för att aldrig mer synas till.
Trådlösa öronproppar är dock de i särklass mest sålda lurarna på marknaden. Den främsta anledningen är naturligtvis att de är så mycket mer portabla. Dessutom ger de ett mycket mer minimalistiskt intryck när man rör sig ute bland folk. När de dessutom ofta är billigare och man ser hur bra de bästa har blivit, är det inte så konstigt att fler vill ha öronproppar än hörlurar.
De prisvärda har blivit bättre
Oavsett om du letar efter öronproppar för vardagsbruk eller träning, eller om du i stället vill ha ett par lurar på huvudet – trådlösa eller trådbundna, öppna eller stängda – har vi de bästa tipsen för dig här.
Förra året testade vi mycket i alla prisklasser, och även om vi i år, precis som förra året, har sett prisökningar på grund av hög inflation, finns det mycket bra att få i den nedre delen av prisomfånget.
Bättre brusreducering
Särskilt bland brusreducerande hörlurar har vi märkt att själva brusreduceringen har förbättrats. Det gäller naturligtvis toppmodellerna, men även de mer prisvärda hörlurarna och öronpropparna har fått bra filtrering.
Ljudkvaliteten har också börjat bli mycket bra bland trådlösa hörlurar, och nu kan man faktiskt få förlustfri CD-kvalitet över Bluetooth – med aptX Lossless!
Vissa vill fortfarande ha kabel
Det allra bästa ljudet kommer fortfarande från trådbundna hörlurar, även kallat head-fi, gärna i kombination med en bra hörlursförstärkare. Här kan du verkligen uppleva hur bra ljudet kan bli när du stänger av rummets påverkan och i stället får riktigt hi-fi-ljud rakt i öronen!
Vi har testat en hel del trådade hörlurar under det senaste året, men eftersom dessa numera är mer för specialiserade användare har de flesta testprodukterna legat i dyrare prisklasser. Det finns dock några riktiga fynd i den mer prisvärda änden.
5 snabba tips:
Så får du ut mesta möjliga av dina hörlurar
1. Om trådlösa: välj brusreducering
Det är lätt att förstå varför man vill ha aktiv brusreducering i ett par hörlurar. När allt kommer omkring, vem vill ha bullriga flygplansmotorer eller störande busspassagerare i öronen när man inte behöver det? Dessutom gör brusreduceringen att du kan lyssna på musik på en lägre volymnivå, vilket till och med kan rädda dig från hörselskador.
2. Öronproppar: välj vattentäta
Även om du inte är någon träningsnarkoman kan det vara en fördel att ha öronproppar som tål vatten och svett. Plötsligt bestämmer du dig ändå för att ta en löprunda, och eftersom ingen styr över vädret är det också en fördel om öronpropparna tål en regnskvätt. Leta efter minst IPX4-certifiering.
3. Använd EQ för bättre ljud
Vissa hörlurar har en app med inbyggd tonkontroll (EQ). Det gör att du kan justera ljudet som du vill. Vi rekommenderar dock att du väljer ett par hörlurar som du gillar ljudet av i första hand, eftersom EQ inte kan fixa allt.
4. Bluetooth kodekar: Allt är bättre än SBC!
Om ett par hörlurar endast har SBC-kodek bör du i allmänhet avstå – om du inte bara är ute efter ett snabbt köp för några hundralappar. SBC är den sämsta ljudöverföringen som finns tillgänglig med Bluetooth.
Apple-användare bör leta efter AAC-codec, medan Android-användare bör kontrollera om deras hörlurar stöder aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless har också börjat rullas ut, till glädje för dem som vill ha full ljudkvalitet över Bluetooth.
5. Använd en förstärkare
Detta tips gäller endast för trådbundna hörlurar. Du får ett bättre och mer kraftfullt ljud med en hörlursförstärkare. Gärna en med inbyggd DAC. Bra bärbara förstärkare kostar runt 2 000 kronor, men kan också kosta tre gånger så mycket. Stationära börjar på 5 000 kronor, men det finns nästan ingen gräns för hur dyra de kan bli.
OBS! Vissa trådlösa hörlurar kan spela upp musik via USB-kabeln från din dator. Använd den om du kan – då får du riktigt hifi-ljud i stället för Bluetooth!