Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hörlurar och öronproppar 2023-2024

Här är de bästa hörlurarna - och hur du väljer de som passar just dig.

Av / 2023-10-30 - 12:03
Årets bästa hörlurar och öronproppar 2023-2024

Hörlurar och öronsnäckor är numera ett naturligt tillbehör till alla mobiltelefoner. Det är den enklaste källan till bra ljud, och du kan uppleva det när du vill under en lång dag.

Det är inte alla som inser det, men ett par bra hörlurar kan ge dig en mycket bättre ljudupplevelse för pengarna än ett par högtalare. Det beror på att du eliminerar rummets påverkan på ljudet och i stället får det närmaste du kommer en direktinjektion av musiken.

Hörlursdjungeln domineras idag av trådlösa lurar och proppar, och det börjar bli svårt att hitta några utan brusreducering. Helt enkelt för att vi vill ha det, oavsett om vi sitter på ett tåg, på ett flygplan – eller i någon annan miljö omgiven av buller. Buller som vi vill slippa, och som aktiv brusreducering till stor del tar bort åt oss.

Lurar eller öronproppar?

Om du vill ha den allra bästa brusreduceringen och något som är lätt att sätta på och ta av är hörlurar fortfarande att föredra framför öronproppar. De har ofta bättre ljud – men inte alltid – och batteritiden är ofta ännu bättre i ett par lurar. Komforten kan också vara bättre, eftersom du inte behöver ha på dig något som blockerar hörselgångarna. Ett par hörlurar är inte heller beroende av formen på bärarens hörselgångar för att sitta bra. Även om huvudets form naturligtvis spelar roll för passformen, så undviker du åtminstone risken att produkten ramlar ur örat för att aldrig mer synas till.

Trådlösa öronproppar är dock de i särklass mest sålda lurarna på marknaden. Den främsta anledningen är naturligtvis att de är så mycket mer portabla. Dessutom ger de ett mycket mer minimalistiskt intryck när man rör sig ute bland folk. När de dessutom ofta är billigare och man ser hur bra de bästa har blivit, är det inte så konstigt att fler vill ha öronproppar än hörlurar.

De prisvärda har blivit bättre

Oavsett om du letar efter öronproppar för vardagsbruk eller träning, eller om du i stället vill ha ett par lurar på huvudet – trådlösa eller trådbundna, öppna eller stängda – har vi de bästa tipsen för dig här.

Förra året testade vi mycket i alla prisklasser, och även om vi i år, precis som förra året, har sett prisökningar på grund av hög inflation, finns det mycket bra att få i den nedre delen av prisomfånget.

Bättre brusreducering

Särskilt bland brusreducerande hörlurar har vi märkt att själva brusreduceringen har förbättrats. Det gäller naturligtvis toppmodellerna, men även de mer prisvärda hörlurarna och öronpropparna har fått bra filtrering.

Ljudkvaliteten har också börjat bli mycket bra bland trådlösa hörlurar, och nu kan man faktiskt få förlustfri CD-kvalitet över Bluetooth – med aptX Lossless!

Vissa vill fortfarande ha kabel

Det allra bästa ljudet kommer fortfarande från trådbundna hörlurar, även kallat head-fi, gärna i kombination med en bra hörlursförstärkare. Här kan du verkligen uppleva hur bra ljudet kan bli när du stänger av rummets påverkan och i stället får riktigt hi-fi-ljud rakt i öronen!

Vi har testat en hel del trådade hörlurar under det senaste året, men eftersom dessa numera är mer för specialiserade användare har de flesta testprodukterna legat i dyrare prisklasser. Det finns dock några riktiga fynd i den mer prisvärda änden.

5 snabba tips:

Så får du ut mesta möjliga av dina hörlurar

1. Om trådlösa: välj brusreducering

Det är lätt att förstå varför man vill ha aktiv brusreducering i ett par hörlurar. När allt kommer omkring, vem vill ha bullriga flygplansmotorer eller störande busspassagerare i öronen när man inte behöver det? Dessutom gör brusreduceringen att du kan lyssna på musik på en lägre volymnivå, vilket till och med kan rädda dig från hörselskador.

2. Öronproppar: välj vattentäta

Även om du inte är någon träningsnarkoman kan det vara en fördel att ha öronproppar som tål vatten och svett. Plötsligt bestämmer du dig ändå för att ta en löprunda, och eftersom ingen styr över vädret är det också en fördel om öronpropparna tål en regnskvätt. Leta efter minst IPX4-certifiering.

3. Använd EQ för bättre ljud

Vissa hörlurar har en app med inbyggd tonkontroll (EQ). Det gör att du kan justera ljudet som du vill. Vi rekommenderar dock att du väljer ett par hörlurar som du gillar ljudet av i första hand, eftersom EQ inte kan fixa allt.

4. Bluetooth kodekar: Allt är bättre än SBC!

Om ett par hörlurar endast har SBC-kodek bör du i allmänhet avstå – om du inte bara är ute efter ett snabbt köp för några hundralappar. SBC är den sämsta ljudöverföringen som finns tillgänglig med Bluetooth.

Apple-användare bör leta efter AAC-codec, medan Android-användare bör kontrollera om deras hörlurar stöder aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless har också börjat rullas ut, till glädje för dem som vill ha full ljudkvalitet över Bluetooth.

5. Använd en förstärkare

Detta tips gäller endast för trådbundna hörlurar. Du får ett bättre och mer kraftfullt ljud med en hörlursförstärkare. Gärna en med inbyggd DAC. Bra bärbara förstärkare kostar runt 2 000 kronor, men kan också kosta tre gånger så mycket. Stationära börjar på 5 000 kronor, men det finns nästan ingen gräns för hur dyra de kan bli.

OBS! Vissa trådlösa hörlurar kan spela upp musik via USB-kabeln från din dator. Använd den om du kan – då får du riktigt hifi-ljud i stället för Bluetooth!

Nominerade till Årets bästa hörlurar

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa hörlurar och öronproppar 2023-2024

Årets bästa trådlösa öronproppar, Premium

Sony WF-1000XM5

Bäst på brusreducering

SSony WF-1000XM5 tar arvet från den populära M4-modellen och levererar ännu bättre brusreducering och ljudkvalitet.

Med WF-1000XM5 har Sony tagit brusreduceringen till en ny nivå. Närmare bestämt 20 procent bättre än föregångaren, om man får tro Sonys ingenjörer. Med två chip och tre mikrofoner per öronpropp ger efterföljaren en imponerande upplevelse av tystnad och lugn.

När det gäller designen har WF-1000XM5 blivit ännu mer kompakt och lätt. Öronpropparna är 25 procent mindre och 20 procent lättare än M4, vilket ger en bekväm passform och långvarig komfort. Med en IPX4-certifiering är de relativt motståndskraftiga mot vattenstänk och svett och bör tåla en aktiv livsstil.

När det gäller ljudkvalitet har Sony introducerat ett nytt element som kallas Dynamic Driver X. Membranet är styvt i mitten för bättre ljusa frekvenser, men är mjukt längs kanten för bättre bas. Detta för att sträcka sig ett hack längre i båda ändarna av frekvensområdet.

Så låter Sony WF-1000XM5

Sony får fram kvaliteterna i musiken på ett mycket bra sätt. Piano har en fantastisk klang, med fylliga toner och tydligt definierat mellanregister. Rap fungerar också riktigt bra, med klara röster och häftiga rytmer.

Brusreduceringen är bäst i klassen, och det bästa vi har hört från ett par öronproppar. Och även om vi förmodligen aldrig har hört några öronsnäckor som fungerar helt fantastiskt för samtal så fångar mikrofonerna upp användarens röst bättre här än med andra. Särskilt i bullriga miljöer.

Slutsats

Sony WF-1000XM5 är de bästa öronpropparna i sin klass, speciellt om man vill ha bra brusreducering och samtalskvalitet. Men även ljudkvaliteten är i toppklass, speciellt efter en liten vända i appen för att ställa in EQ. En riktig fullträff.

Årets bästa trådlösa öronproppar, Basic

Sony WF-C700N

Bästa totalpaketet

Med WF-C700N har Sony tagit sin eminenta budgetmodell WF-C500 och gett den brusreducering. Resultatet är sagolikt.

Sony WF-C700N har en ganska häftig batteritid på 10 timmar i öronpropparna. Fodralet tar den totala speltiden upp till 20 timmar. Aktiv brusreducering finns också och om den är aktiverad är speltiden 7,5 timmar i propparna och lika mycket i fodralet.

Sony Headphones Connect är appen som ger tillgång till olika ljudinställningar och en 5-bands grafisk EQ, som ger ger en möjlighet att anpassa ljudet efter den personliga smaken. Det går också att skräddarsy knappfunktionerna, till exempel ställer jag in knappen på vänster propp att växla mellan brusreducering och omgivningsljud.

Sony har inte inkluderat den överlägsna LDAC-kodeken, men med en algoritm de kallar DSEE försöker öronpropparna återställa förlorad information i komprimerat ljud.

Så låter Sony WF-700N

Direkt när man plockar upp öronpropparna ur kartongen är ljudet ganska bra. Sångröster och instrument är klara, det låter bättre än med de flesta andra i klassen.

Själv gillar jag mer bas, men den får inte förstöra mellanregistret. Därför sänker jag lite vid 400 Hz och drar i stället upp Clear Bass, som Sony har döpt djupbasregistret till. I samma veva sänker jag lite vid 2,5 kHz och pyttelite vid 6 kHz för att göra musiken en aning rundare.

Då blir röster väldigt klara och tydliga, utan att någonsin bli skarpa. Tjejgruppen med det ironiska namnet Boygenius framträder med tydliga röster, det hörs tydligt när det är Phoebe Bridgers eller någon av de andra som sjunger.

Mycket bättre ljud än så här får du inte, inte ens till det dubbla priset. Vad du får för mer pengar är främst bättre brusreducering, för det är ett område som har utrymme för förbättringar.

Slutsats

Om du inte vill betala så väldigt mycket för ett par öronproppar så blir det svårt att hitta något mycket bättre än Sony WF-C700N. Faktum är att ljudet är så bra att det i stort sett bara är brusreduceringen som blir bättre om du fördubblar priset.

Årets bästa trådlösa hörlurar, Basic

Sennheiser Accentum

Här får du mycket för pengarna!

Med Accentum Wireless lovar Sennheiser mycket från sina bästa hörlurar, till halva priset. Och de håller sitt löfte.

Accentum har 37 mm stora element och aktiv brusreducering. Sennheiser kallar det hybrid-brusreducering, eftersom kåporna har en effektiv passiv dämpning, medan den digitala (aktiva) dämpningen är pricken över i.

Hörlurarna har dessutom omgivningsljud, så kallat ambient eller transparency mode. Det gör motsatsen till brusreducering och förstärker i stället omgivningen. Så att du kan färdas säkrare i trafiken eller ha ett kort samtal med någon på kontoret eller på gatan utan att behöva ta av dig lurarna.

Ljudet

Hörlurarna har en oerhört potent och fyllig bas och gott om luft i toppen. Man kan låta ljudet vara som det är och vara nöjd. Dessutom finns det en 5-bands grafisk EQ i appen som ger fler alternativ. Med aptX HD-ljudkodeken får du också en av de bästa ljudöverföringar som är möjliga via Bluetooth.

Man kan också göra ett ljudtest i Sound Check-hörseltestet, som finns inbyggt i appen. Då anpassas ljudet efter dina preferenser.

Ljudet är mycket bättre än vad prislappen antyder och brusreduceringen är nästan lika bra som hos hörlurar premiumklassen. Det är inte minst tack vare den goda, passiva brusreduceringen från kuddarna.

Slutsats

Sennheiser Accentum Wireless är ett riktigt bra köp för strax under 2 000 kronor. Här får du strålande ljudkvalitet med 5-bands EQ och ljudförbättrande kodekar som aptX HD. Brusreduceringen är nästan hårresande bra med tanke på priset och du får även omgivningsljud och medhörning. Kåporna sitter bra runt öronen, även om de kan klämma lite för glasögonbärare med tiden.

Sammantaget får du imponerande mycket för pengarna Sennheiser Accentum Wireless.

Årets bästa hörlurar, Premium

Sennheiser HD660S2

Hörlurar för musikälskare

Klassens bästa öppna hörlurar kommer från Sennheiser.

Egentligen var det aldrig något fel på Sennheiser HD660S. När vi testade hörlurarna för tre år sedan ville vi bara ha lite bättre djupbas och mer tryck. Annars var vi väldigt nöjda med en ovanligt silkeslen och detaljrik ljudbild. Den varma klangbalansen kanske inte passade allas smak, men det var aldrig tröttande att lyssna på musik genom ett par HD660S.

Men allt kan som bekant förbättras och det tycker Sennheiser också. De frågade helt enkelt kunderna om de var nöjda med sina HD660S – och om inte, vad de skulle kunna tänka sig att förbättra.

Ljudet

Resultatet är HD660S2, en uppdaterad men inte ny version. Med ett par subtila förändringar som har gett ett subjektivt bättre ljud, åtminstone i våra öron.

De som tackat nej till ett par HD660S för att de tyckte att ljudet var för varmt och fylligt, eller de som funderar på den dyrare HD800S men inte slagit till just på grund av priset, bör definitivt lyssna på HD660S2.

Man behöver inte heller ha en dyr hörlursförstärkare, som vi först trodde, även om det naturligtvis hjälper. Med HD660S2 kopplade direkt till Yamaha R-N2000A var det ganska uppenbart att nykomlingarna levererade en öppnare ljudbild, med tightare och bättre definierad bas än HD660S.

De senare kan låta lite för tydligt längst upp i diskanten, med markerade sibilanter och en lite skarpare återgivning av exempelvis cymbaler. I S2-versionen är diskanten bättre upplöst, mer raffinerad och mer linjär. Du kan spela högt utan att S2 sticker i öronen ibland. De återger också klangen med större klarhet.

Slutsats

Sennheiser HD660S2 är en oerhört lyckad uppdatering av en av våra hörlursfavoriter. De har en öppnare och mer transparent ljudbild än HD660S, utan att ljudsignaturen har förändras radikalt. Man får fortfarande en behaglig och balanserad ljudbild, med silkeslen klang och behaglig värme, men här är allt tightare, bättre definierat och luftigare. Basåtergivningen är mer dynamisk och går djupare, mellanregistret är öppnare och mer transparent, och diskanten är mer finmaskig och raffinerad. Det finns med andra ord inget nämnvärt att sätta fingret på. Sennheiser HD660S2 är en fullträff i sin klass.

Årets bästa hörlurar, Highend

Audeze MM-500

Audezes största fullträff

MM-500 har utvecklats av och för studiotekniker, för att avslöja allt som finns i en inspelning. Och det skänker ren njutning till ”vanliga människor” också.

Under utvecklingen av sina första dedikerade studiohörlurar har amerikanska Audeze vänt sig till Manny Marroquin från Larrabee Studios i Los Angeles. Därav bokstäverna MM i produktbeteckningen. Han har rattat ljudet för storheter som Beyonce, Lady Gaga, Rihanna, SIA, Eminem, Taylor Swift och Alicia Keys – listan fortsätter nästan i det oändliga.

För Manny är ”ljudkvalitet i världsklass” viktig. Ett pålitligt ljud som avslöjar allt i mixningen, från ett par hörlurar som även kan användas på språng, utan förstärkare, när det behövs. Du måste kunna höra musiken i dess renaste form, precis när du behöver det, när som helst och var som helst.

Audeze MM-500 är ett par öppna hörlurar med planmagnetiska element. Dessa är ofta snabbare på transienter än normala dynamiska drivelement.

Ljudet

MM-500 har en fantastisk attack i rytmerna och är dessutom mer finmaskig i övertonerna än LCD-X, en annan Audeze-modell. MM-500 har också ett naturligare mellanregister och påminner i det avseendet mer om toppmodellen LCD-5, som är dubbelt så dyr.

LCD-5 har visserligen fler mikrodetaljer i övertonerna, men MM-500 har några fördelar som förmodligen kommer att få en del att välja den. Inte minst kostar den mindre än hälften så mycket! MM-500 har också ett mycket större mellanregister än Sennheisers ikoniska HD 800 S.

Slutsats

Audeze MM-500 har en neutral klang, med en dynamik och glöd som fler hifi-tillverkare borde eftersträva. Här får du sanningen. Nackdelen är förstås att alla inspelningar inte låter bra från början och eftersom hörlurarna är konstruerade för att avslöja allt så kommer det också att höras. Men bra inspelningar ger så mycket mer, när man får fram precis allt.

Hörlurarna är tillräckligt bekväma för att användas i flera timmar i sträck, och de är tillräckligt lätta för att kunna användas även med ganska billig utrustning. Men det är bara med en ordentlig förstärkare och en bra DAC som de verkligen blomstrar.

Årets bästa trådlösa hörlurar, Highend

Focal Bathys

De bästa hörlurarna

Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.

Focal Bathys ser verkligen råläckra ut! Bland det snyggaste jag har sett av alla trådlösa hörlurar, måste jag erkänna.

Focal Bathys har både aktiv brusreducering och Bluetooth 5.1 med flerpunktsanslutning (kan kopplas till två enheter samtidigt), och det finns ett särskilt DAC-läge. Som gör att lurarna kopplas till PC eller Mac med en USB-kabel, för äkta okomprimerat digitalt hifi-ljud rakt in. Upp till 24 bit/192 kHz. De kan även matas med en helt vanlig analog ljudkabel.

Så låter Focal Bathys

Musiken som återges av Bathys är verkligen kristallklar. Diskanten är ytterst detaljerad och distinkt. Bland det klaraste jag hört från trådlösa hörlurar, utan att vara skarp. Eller rättare sagt: lite vassa s-ljud finns det här och där, och nasala sångröster kan bli i mesta laget. Steve Winwood är ett exempel på sångare som får dig att vilja sänka volymen …

Som tur är går det enkelt att fixa i appens 5-bands EQ. Dra ner 4 kHz med 4 dB, få tillbaka förlorat fokus i mellanregistret genom att höja med 3 dB vid 1 kHz. Då förblir ljudet klart, men lite mjukare i den lägre diskanten.

Basen är å andra sidan sagolik. Den är både djup och skön, utan att vara svulstig. Den lägger bara till den extra botten som man saknar i många andra hörlurar. Lyssna bara på det udda slagverket i den nya Björk-låten Atopos. Här går pulserande klarinetter hand i hand med tunga rytmer i en märklig ljudbild som bara Björk skulle kunna komma på, och Focal-kåporna håller perfekt kontroll på alltihop. Den pumpande basen, mitt bland alla små detaljer.

Slutsats

Focal Bathys är ett par riktigt lyxiga hörlurar som utstrålar kvalitet och finess. Visst kostar de en slant, men Focal har inte tagit några genvägar med billig plast eller andra billiga material heller.

Passformen är exemplarisk, brusreduceringen är oerhört bra – om än inte bäst i klassen – och totalupplevelsen är förmodligen den allra bästa vi har varit med om med ett par trådlösa hörlurar. Helt enkelt fantastiskt.

Årets bästa trådlösa hörlurar, Premium

Bowers & Wilkins Px7 S2e

De bästa har blivit bättre

Föregångarna var redan klassens mest välljudande hörlurar. Nya Px7 S2e är ännu bättre.

Bowers & Wilkins har pensionerat den bästa hörlursmodellen i sin prisklass, Px7 S2.

Nu ersätts de av Px7 S2e, där bokstaven e står för evolved. B&W har alltså inte påstått att detta är en helt ny modell, och det är bra. För den är bannemej likadan. Samma högtalarelement, samma ljudkodekar, samma batteritid. Och samma utseende och passform.

Även den snabba parkopplingen med Android är samma som förra gången, på det stora hela är det inte mycket som är nytt här alls.

Skillnaden är främst DSP:n, som är kraftfullare och mer avancerad. Jag har dock en känsla av att anledningen till att B&W har bytt till en bättre DSP är att de vill vara mer framtidssäkra, så att de till exempel så småningom kan uppgradera till stöd för rumsligt ljud i framtiden. Förhoppningsvis med Dolby Atmos.

Ljudet

Ljudet är omisskännligt Bowers & Wilkins. Musiken har en härlig värme, samtidigt som det är fin kontroll över dynamiken. Det är bra fart på transienterna, kanske till och med bättre än tidigare och mycket bättre än ärkerivalen Sony WH-1000XM5.

Det klingar snyggt från gitarrkroppen och sången är vacker och luftig i mitten. Det karaktäristiska raspet från Bruce Springsteens röst är skarpt och fint, utan att stjäla för mycket uppmärksamhet från resten av sångklangen.

Slutsats

Px7 S2e har en fantastisk komfort, en rejäl premiumkänsla och en ljudkvalitet som få kan matcha. Om man inte går upp ännu mer i pris, förstås. Men om ljudkvaliteten är viktigare än den allra bästa brusreduceringen (som är väldigt bra här också) så är detta förmodligen de allra bästa hörlurarna i den här prisklassen just nu.

Ljud & Bild