Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har utsett

Årets bästa hörlurar & öronproppar

Så här väljer du rätt hörlurar för just dig bland alla valmöjligheter i butiken.

Av / 2019-10-31 - 11:59
Årets bästa hörlurar & öronproppar

Förr i tiden var det lätt att välja hörlurar. Man ville antingen ha ett par för hemmabruk, eller ett par på språng, antingen det var lätta lurar eller proppar. Sedan köpte man dem man hade råd med. Nu för tiden finns det inte bara en mängd olika formfaktorer och storlekar att välja mellan, utan även med eller utan sladd samt massor av olika speciallurar för olika ändamål. Priserna varierar dessutom mer än någonsin. Här kommer en genomgång av huvudtyperna och vad de passar bäst för. Priset som anges är vad vinnarprodukterna i detta nummer kostar. Naturligtvis finns det billigare alternativ men då har de fått lägre betyg i våra tester.

AKG K872 1 52358

Hörlurar med sladd

Den mest traditionella typen av lurar med en bygel över huvudet och antingen omslutande (over-ear) kåpor eller sådana som sitter på örat (on-ear). Idag säljs det ytterst få billiga sådana. Istället har det här blivit valet för musikfantasten som inte kan eller vill spela högt på sin musikanläggning. Istället sitter man med fördel i fåtöljen och njuter, kanske med hörlurarna inkopplade i en hörlursförstärkare. Prisklass bland vinnarna 10 000–30 000 kronor.

PIC Lagoon ANC 18 12 Explorer Lifestyle v09 60198

Trådlösa hörlurar

Vill man inte sitta bunden till en plats kan man med fördel skaffa trådlösa hörlurar. Det man vinner i mobilitet förlorar man dock ofta i ljudkvalitet då musiken oftast komprimeras för att kunna skickas trådlöst. Praktiskt för TV-soffan då många smart-TV-apparater idag har Bluetooth. Mindre trådlösa lurar fungerar även bra till mobilen på resande fot, för de som tycker att proppar är obekväma att ha på sig. Prisklass 2 000–4 000 kronor.

Bose NHC 700 black 59241

Brusreducerande hörlurar

En särskild kategori bland hörlurarna är de som är avsedda för resor och andra bullriga miljöer. Så kallade ”noise cancelling”-lurar analyserar det omgivande bullret och genererar en motsatt ljudsignal vilket släcker ut oväsendet. Det ger en behagligare resa med mindre risk för trötta öron då musiken inte måste överrösta oväsendet. För att användas med underhållningssystemet på flyg måste de ha sladd. Prisklass 2 000-4 000 kronor.

rha

Proppar med sladd

Var förr det självklara valet för mobilen då de var lätta att ha med sig och förhållandevis billiga. Tyvärr har allt fler av de nya mobilerna avskaffat hörlursuttaget och hänvisar istället användarna till trådlösa alternativ. Har man fortfarande en mobil med hörlursuttag kan det finnas anledning att fortsätta använda det. Ljudet blir bättre, propparna är lättare och man behöver inte komma ihåg att ladda dem. Prisklass 500–2 000 kronor.

IE80SBT cropped

 

Trådlösa proppar

Oavsett om man måste använda dem eller inte så är trådlösa proppar väldigt smidiga. Visserligen är de två propparna förenade med en sladd, men man slipper sladden som går till mobilen och trasslar in sig i saker. Det gör att den här kategorin är väldigt vanlig för de extra tåliga träningspropparna. Se avsnittet nedan. Batteritiden är numera bra och de är mer prisvärda än de helt trådlösa propparna. Prisklass 1 000–2 000 kronor.

Jaybird Vista touch 60853

Helt trådlösa proppar

Ännu smidigare än de vanliga trådlösa propparna är den förhållandevis nya kategorin helt trådlösa (true wireless) proppar. Där är varje propp helt fristående och de kommunicerar trådlöst med varandra. Fördelen är bekvämligheten, nackdelen är att priset går upp och att batteritiden sällan är speciellt bra. Man får också se upp med hur de passar och om de verkligen sitter kvar i öronen. Prisklass bland vinnarna 1 500–2 500 kronor.

f47603564126fd9c57d30648608d9501.w2896.h1452 kopi 56610

Träningsproppar

För den som ska träna med musik är det numera trådlösa proppar som gäller. Det ger större frihet att placera mobilen och man slipper en skavande sladd som piskar mot kroppen. Det som skiljer från normala proppar är att de tål svett och regnstänk, är mer robust byggda och sitter bättre fast. Ofta med någon form av bygel eller vinge. Ljudprofilen är mer bastung för att det ska kännas motiverande på träningspasset. Prisklass 1 000–2 000 kronor.

AIR Black charging case open 1 59361

Brusreducerande proppar

En väldigt specialiserad kategori som börjat bli vanligare än förr. De är praktiska om man vistas i bullriga miljöer men man inte vill, eller kan, ha stora hörlurar på sig. Till exempel dagsresor med flyg då man bara har handbagage och inte har plats med stora lurar. Då är man ju ändå hänvisad till egen underhållning på mobilen så trådlöst funkar bra. Även bra på tåg och buss av samma anledning. Prisklass 2 000 kronor.

Andra rekommenderas av årets hörlurar och öronproppar

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa hörlurar & öronproppar

Årets bästa sportproppar, Premium

Jaybird Tarah Pro

Tåliga och musikaliska

Vi har tidigare testat de helt trådlösa propparna Jaybird Run XT med utmärkt resultat och Jaybird Tarah Pro har tidigare vunnit vårt test av sportproppar. Frågan är hur de står sig mot mer musikinriktade proppar? Vattentåligheten är på topp. De fås i färgkombinationerna svart/gul, blå/grön och silver/blå. Man får med fyra storlekar på silikonkuddar, en förvaringspåse samt den speciella laddningsvaggan. Praktiskt hemma, men frustrerande om man glömt den.

Batteriet räcker länge och de kan snabbladdas i 5 minuter för ytterligare 2 timmars lyssning. Den tygklädda sladden gör dem trasselfria och sköna. Tarah Pro kan bäras på två sätt beroende på om man tränar eller ej. Appen Jaybird MySound ger en utmärkt vägledning till installation och anpassning av passformen. Där kan även ljudet anpassas, antingen med förval eller helt manuell equalizer. Det finns till och med en funktion för att spåra borttappade proppar.

Som vi tidigare konstaterat vid tester av sportlurar är Jaybird de som låter allra bäst. Och det intrycket står sig bra även när vi jämför med icke-sportproppar. De går djupt i basen men låter ändå kontrollerat, vilket är viktigt vid träning. Mer ovanligt är att de ändå har ett naturligt ljud med klarhet i både mellanregister och diskant. Det gör att man gärna använder dem även till vardags.

Slutsats

Sportproppar är praktiska då de sitter väldigt väl fast i öronen, samt att de är tåligare än vanliga proppar. Och har de en taktfast bas så gör de träningen roligare. Jaybird Tarah Pro sticker ut från mängden genom att de låter så pass bra att man vill använda dem hela tiden. De har dessutom en utmärkt app för att anpassa ljudet till din smak. Enda invändningen är att man måste använda den speciella vaggan när de ska laddas.

Årets bästa helt trådlösa öronproppar, Premium

Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro

Vi älskar dem

Powerbeats Pro har samma fantastiska trådlösa räckvidd som AirPods Pro (vi stegade upp exakt samma avstånd i vårt test: drygt 50 meter!), är vatten- och dammtäta och kopplas enkelt till iPhone genom att man håller dem i närheten. Och de laddas med Lightning-kontakt. Powerbeats Pro riktar sig också till Android-användare, för de enda funktionerna som är reserverade för Apple-användare är ovan nämnda anslutningsmetod och att Google Assistant inte kan aktiveras.

Beats har inte Apples brusreduceringsfunktion, och du kan inte använda Hitta min iPhone-appen för att hitta dem om du har lagt till dem på något klurigt ställe. Och eftersom mikrofonerna inte sticker ut kommer motparten inte att höra dig lika tydligt när du pratar i telefon.

Powerbeats Pro har längre batteritid än AirPods Pro: hela 9 timmar i propparna. 15 timmar extra i fodralet är också bra. Fodralet är visserligen lite för stort forbyxfickan, för att ge plats för öronbyglarna. Det får vi tåla.

 

Passform och användning

Anslutningen är som sagt otroligt enkel. Passformen gillar jag också. Här finns öronbyglar som går hela vägen runt örat och gör det omöjligt för propparna att trilla ur när du väl har fått dem på plats. Det gör att topparna håller sig riktigt bra på plats, så det är väldigt lite gnisselljud som kommer in i hörselgången. Även när du tränar! Vilket återigen gör det mycket bekvämare att lyssna på de här än många andra.

 

Ljudkvalitet

Apple AirPods Pro tycker jag har mycket energi i det nedre diskantområdet som gör att de låter lite hårt med musik, men så är inte fallet med Powerbeats Pro. De är däremot en energibomb av stora mått i mellanregistret och kan följa upp det med djupbas. Popmusik låter otroligt engagerande och rock trycker till med stenhårda gitarrer.

Det finns också en strålande snärt och snabbhet i flygel och piano, lyssna bara på Maurizio Pollinis tolkning av Chopins Nocturne i F-moll (Opus 55 nr 1). Visst, vi får inte samma stora luftiga rymd som med Beoplay E8 2.0, men jag gillar balansen väldigt bra och Powerbeats Pro engagerar mer med musiken jag har i spellistan på fritiden (fortfarande ung i sinnet och allt det där).

 

Slutsats

Jag inser att öronbygeln inte är något för alla. Men jag rekommenderar att prova Powerbeats Pro, för om du gillar hur de sitter så trillar de aldrig ur. Och du belönas med ljud från enbart musiken eftersom de i princip är helt befriade från gnisslande.

Anslutningen är superstabil, bäst i klassen (tillsammans med AirPods Pro). Vi hörde inte ett enda ljudbortfall under hela testperioden. Den trådlösa räckvidden är suverän, batteritiden likaså.

Ljudet är välbalanserat och mycket rytmiskt och engagerande. Det enda vi saknar är lite mer luft i toppen, men sammantaget är de så bra att om jag skulle lägga mina pengar på ett par helt trådlösa öronproppar så hade jag valt de här.

Årets bästa brusreducerande hörlurar, Basic

Sony WH-H900N

Sony gör allting rätt

När Sony introducerade sin h.ear On-serie var hörlurarna väldigt ungdomliga med skrikiga färger och pumpande bas. Sedan dess har Sony tonat ner detta, bland annat i ”h.ear On 2 mini wireless”. Och dessa ”h.ear on 2”, som de också kallas, fortsätter i samma spår. De kan visserligen fås i rött, grönt, blått och guld, men det är sobra höst-nyanser. Lurarna har en snygg slät design utan något som egentligen drar ögonen till sig. Bågen har en ordentlig stoppning, och det samma gäller öronkuddarna. Därmed sitter lurarna skönt även vid lång användning. Lurarna kan vikas ihop, men inte fällas helt plana, och tar därmed upp en del plats.

Som vanligt är Sonys prylar fullproppade av teknik. De stöder Hi-Res Audio med sladd, har alla Bluetooth-förbättrande kodekar, samt DSEE HX som ska förbättra komprimerad musik. Detta, samt basförstärkningen och surroundljudet, kan styras från Sonys Headphones-app. Från appen kan man även ställa in om knappen på lurarna ska slå på brusreducering, vindbrusreducering eller släppa in omgivande ljud. En smart funktion är att man även kan kupa handen över högra kåpan för att sänka musiken och lyssna till omgivningen. Lurarna har annars få knappar, men använder touchkontroller för att styra uppspelning och aktivera röstassistenter.

Det trevligaste med h.ear On 2 är dock ljudet. De har visserligen en något förstärkt bas, så det är inga hifi-lurar. Men annars är det en bra balans mellan bas, mellanregister och diskant utan några uppenbara brister. Det gick därför alldeles utmärkt att ena stunden lyssna till akustisk musik och njuta av hur detaljerna kom fram. Andra stunden kunde man digga hur medryckande elektronisk musik blir. Även brusreduceringen är på en annan nivå än konkurrenterna. Den är inte fullt lika bra som våra favoriter WH-1000XM3, men så är de också betydligt billigare.

Slutsats

Det märks att dessa lurar nyligen har fått ett sänkt pris, för allting med dem är i en lite högre klass än konkurrenterna. Byggkvaliteten är utmärkt och de är väldigt bekväma. De har en utmärkt app där man kan kontrollera både ljudåtergivningen och alla smarta finesser. Inklusive hur brusreduceringen ska fungera och aktiveras. Den är inte lika effektiv som toppmodellerna, men bäst i vårt test. Men framför allt så låter h.ear On 2 mycket bra oavsett vilken typ musik man spelar. De har tillräckligt med närvaro och detaljer för akustisk musik, samtidigt som basen är tillräckligt engagerande för att man ska kunna digga modern musik.

Årets bästa trådlösa öronproppar, Basic

Supra Supra Nitro-X2

Välljud till budgetpris

För två år sedan blåste Sound by Sweden strumporna av oss med sin första trådlösa modell Supra Nitro-X. Vi hade svårt att hitta något fel på dem och de fick högsta betyg. Nu är uppföljaren här och trots samma pris är den bättre på alla sätt. Den har bättre batteritid, senaste trådlösa standarden, är än mer robust och har till och med blivit vattentålig. Liksom förr använder Supra exotiska material som kevlar och kolfiber för att göra dem slitstarka.

I asken får man en förvaringspåse samt tre storlekar på silikonkuddar och tre ”vingar”. Vingarna håller dem väl på plats, även vid fysisk aktivitet. Eftersom de dessutom är bland de lättaste i testet sitter de bekvämt. Att kombinera den vikten med en rejäl batteritid är verkligen imponerande. De kan snabbladdas i 10 minuter för 2 timmars ytterligare speltid. För att spara på batteriet kan man snäppa ihop propparna med magnetlås och sätta dem i viloläge.

Ljudet är precis som vi kommer ihåg det. Det finns en uppfriskande klarhet i ljudet, en kontrollerad diskant som inte blir vass även med svårare musik, samt en precis basåtergivning. De låter närvarande vid konserter och engagerande med dansmusik. Ska vi jämföra med Jaybird så har de inte samma kraft i basen, utan är snarare neutralare i ljudet. Någon vi föredrar vid alla tillfällen utom vid träning.

Slutsats

För två år sedan hade vi svårt att hitta något fel på Supra Nitro-X. Uppföljaren X2 visar oss att de visst kunde bli bättre, på nästan alla områden. Trots samma vikt och pris har de nu 40 procent bättre batteritid och är nu även vattentåliga. Den låga vikten tillsammans med de flexibla vingarna gör att de både sitter på plats och är bekväma. Lyckligtvis låter de även lika bra som sin föregångare, vilket ger betydligt dyrare proppar en match som är svår att vinna.

Årets premium Hörlurar

Ollo HPS S4

Handbyggd charm

Slovenska Ollo har byggt ett par rustika hörlurar som gör sig lika bra i ljudstudion som i sovrummet.

Ollo S4 är en passiv over-ear-hörlur utan inbyggd förstärkare, trådlöshet eller aktiv brusreduktion. S4-modellen är halvöppen men finns även i en sluten version som heter S4R. De kostar lika mycket.

Ollo poängterar att alla deras hörlurar är servicevänliga och att alla delar kan bytas ut med hjälp av vanliga verktyg som man har hemma. Ett annat sätt att säga det här är att S4 ser ut som något som kunde ha byggts i en välutrustad hobbyverkstad. Man kan se spåren av fräsverktyget i öronkåporna av valnöt, och konstlädret i huvudbygeln krullar sig en smula. Men allt har liksom en hemgjord charm som kommer att tilltala de som föredrar vandringskängor och Range Rover före Lloyd-skor och Mercedes.

Det bästa ordet jag kan komma på för att beskriva ljudet i Ollo S4 är ”holistiskt”. Hörlurarna fokuserar främst på helheten i musiken. Inte i den andemeningen att de slätar över detaljerna, men när man lyssnar så ligger uppmärksamheten på musikens sammanhang. Inte på en tung bas, en klar diskant eller på att dissekera detaljer. Det handlar framför allt om musik. Ingen dålig egenskap i en hörlurar som tillverkaren rekommenderar för mixning i ljudstudior.

Ljudet är rent, men inte renare än nödvändigt. Sångröster är tydliga och skarpa, och det är lätt att fokusera på balansen mellan tonregistren.

Om jag ska sätta fingret på någon svaghet så är det att S4 har en tendens till skarphet i toppen. Jag måste dock betona att jag har hört dubbelt så dyra, fina hörlurar klara sig hälften så bra!

Slutsats

Ollo S4 används i flera välrenommerade ljudstudior. Det är ett hedersbevis för en så förhållandevis billig produkt från en liten slovensk tillverkare. Men det är helt välförtjänt, för S4 har precis det som krävs för att vara ett perfekt verktyg en lång dag vid mixerbordet: en exakt och homogen återgivning, en fenomenal överblick – och en komfort som innebär att man kan ha dem på sig i timmar utan att bli trött. Det faktum att du själv kanske inte håller på att mixa något hit-album saknar praktisk betydelse. För just de här egenskaperna gör Ollo S4 till en lika perfekt kamrat i myshörnan med en stapel favoritalbum inom räckhåll. JAH

Årets high-end hörlurar

Stax SR-009s

Det är inte ljud. Det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

På en marknad med ett överflöd av hörlurar är det befriande att det finns de som har en förmåga att sticka ut och säga: Så här ska det göras. Stax är definitivt en av dem. Den japanska konstruktören har alltid tänkt annorlunda, ända sedan de lanserade världens första elektrostatiska hörlurar 1960. Det var nästan 60 år sedan men Stax håller fortfarande fast vid samma princip. Något måste de ha gjort rätt från början.

Stax förra toppmodell SR-009 har bytts ut, förfinats och fått ett litet s i slutet av namnet. Och eftersom Stax inte gör några billiga hörlurar så måste toppmodellen bli en väldigt dyr historia. Med bara de bästa och dyraste materialen. Och när du har köpt hörlurarna har du dessutom bara kommit halvvägs. Elektrostatiska hörlurar behöver nämligen en förstärkare också. Och eftersom bara den bästa förstärkaren är bra nog så är totalsumman plötsligt mer än fördubblad när du dragit kortet en gång till och införskaffat rörförstärkaren SRM-T8000.

Vad är elektrostater?

Membranet i ett elektrostatiskt element är ett supertunt skikt av termoplast (PET), bara några få mikrometer tjockt. Detta är fäst mellan två ledande plattor, en negativt och en positivt laddad. Hela skiktet drivs fram och tillbaka av den elektriska signalen, vilket skapar akustiska ljudvågor. Ett dynamiskt element har ett strömförande mellanled som drivs mekaniskt av ett magnetfält, medan membranet i en elektrostat drivs direkt av den elektriska musiksignalen. Inga omvägar, kortast möjliga signalväg är vad som gäller.

Slutsats

Stax SR-009s är – med ett alldeles för dyrt undantag – det bästa jag någonsin har haft den stora äran att ha på huvudet. Komforten är i toppklass och ljudet är helt vansinnigt! Varenda mikrodetalj sprätter ut, varje plockning, pling och plopp låter så sprött och är så välplacerat i en tredimensionell ljudbild att det nästan blir fånigt att prata om. Ljudet är naturligt, superupplöst och helt enkelt fantastiskt. Dessutom har hörlurarna en hel del muskler och kraft att bjuda på, vilket innebär att de inte backar för rock och metall.

Du kan förmodligen hitta mindre överdrivet prissatta förstärkare än Stax toppmodell. Och som fungerar finfint med de här hörlurarna. Men om du av en eller annan anledning har en budget på 100 000 kronor så se åtminstone till att hörlurarna heter Stax SR-009s. GN

Årets high-end öronproppar

Beyerdynamic Xelento Wireless

Världens bästa öronproppar har blivit trådlösa

En av världens bästa öronproppar har blivit trådlös – och alltså ännu bättre. Beyerdynamic Xelento Wireless är rena drömmen att ha i örat.

Mine favoritt-musikkpropper heter Beyerdynamic Xelento Remote. De er veldig dyre, og man kan lett tenke at de er overpriset. Men øreproppene overrasket meg stort, ved å spille hva som helst av musikk på strak arm, der de låt superdetaljert men aldri kjedelig. Et par perfekt balanserte ørepropper som feiet gulvet med andre propper jeg hadde hørt. De har en ekstra varme og fylde i bassen, som kan bli noe overdreven med feil puter. Med riktige puter er den bare herlig. Jeg har aldri hatt en så god musikkopplevelse fra noen ørepropper før eller siden.

Trådløs versjon

Xelento Wireless er identisk med Remote, og det følger med kabel med innebygd mikrofon, for bruk med mobiltelefon og bærbare spillere. Denne kabelen fungerer imidlertid ikke med en vanlig stereoforsterker, da kommer lyden i motfase og låter bare rart. Til den bruken må du bestille hi-fi-kabelen, som er ekstrautstyr med Xelento Wireless (men den følger med Xelento Remote).

Lydkvaliteten

Også i trådløs tilstand varter Xelento Wireless opp med noe av det beste jeg har hørt fra noen ørepropper. Ofte kan det låte flatt og livløst når hodetelefonene kobles trådløst, sammenlignet med kabel inn i en god forsterker. Xelento Wireless låter da også bedre med kabel, men bærer samtidig lite preg av å være et kompromiss trådløst.

Bassen på Billie Eilish’ angstpregete, indie-elektroniske Bury a Friend graver meget dypt. For min del sitter de mellomstore proppene i minneskum best, og det er herlig hvor mye energi som graves frem i bassen. Når jeg så prøvde silikonputene, ble det for mye av det gode. Det gjelder å finne den optimale balansen, så prøv deg frem. Stemmen til Eilish kommer klart og tydelig frem, og lydbildet er gjennomsiktig og deilig oppover i toppen.

I trådløs tilstand låter Xelento Wireless litt kaldere i mellomtonen, og uten den samme luften i diskanten. Som gjør at spesielt klassisk musikk ikke kommer fullt så godt fra det trådløst. Dette er likevel klart de beste trådløse musikkproppene jeg har hørt.

Konklusjon

Om ikke Beyerdynamic Xelento Wireless er verdens beste trådløse musikkpropper, så er de i hvert fall tett på. De koster deretter, og det kan virke galskap å betale femsifret beløp for et par trådløse propper. Det du da bør tenke over, er om du er villig til å betale 10.000 kroner for de beste kablede øreproppene du har hørt. Hvis ja, så kan du trygt kjøpe disse. De går nemlig også på kabel, og låter da identisk med Xelento Remote. For bare litt mer, så får du altså trådløs tilkobling.

Årets brusreducerande hörlurar

Sony WH-1000XM3

Dubbelseger

Det händer nästan aldrig. Men den här gången har samma hörlurar vunnit guldmedalj – två år i rad.

Brusreducerande hörlurar dämpar oväsen utifrån genom att skicka in en motfassignal i örat. Några av dem gör det på ett strålande sätt. Men allt oväsen ersätts i högre eller lägre grad av ett svagt susande som kan försämra musikupplevelsen.

Både Bose QC35 och Sony WH-1000XM2 har ett hörbart sus när brusreduceringen är aktiverad. Detta är däremot starkt reducerat i WH-1000XM3, du får faktiskt koncentrera dig för att höra det alls. Definitivt det bästa vi har hört på det här området.

Föregångaren hindrar buller väldigt bra i basregistret (till exempel mullret i ett flygplan) men inte lika bra i mellanregistret. XM3 är ännu bättre, särskilt hörbart är det i ett öppet kontorslandskap. Jag kan lyssna på musik ännu tystare utan att miljön runt mig läcker in. XM2 var bra jämfört med andra referenser, men dess svagheter är uppenbara om man jämför med XM3. Maken till effektiv brusreducering har jag då aldrig hört! Och vill du höra när någon pratar med dig så lägger du bara handen på höger öronkåpa så dämpas musiken och ljudet från omgivningen släpps in.

Bäst ljud

Hur är det med ljudet då? Jo, där föregångaren låter väldigt bra men har en smått beslöjad bas och dämpad diskant, är XM3 betydligt prydligare. Basen har mycket mer attack. Ljudkaraktären är inte så olik, diskanten är fortfarande en smula behärskad. Det finns hörlurar med mer distinkt hi-hat, men renheten och upplösningen går inte att klaga på. Den här dynamiken och det här lugnet i ljudbilden kan Bose bara drömma om. Om du däremot föredrar mer detaljerade hörlurar från B&O eller B&W så kanske inte Sony-ljudet övertygar dig. Men undertecknad föredrar dem. Dessutom kan du justera ljudet som du vill i appen.

Slutsats

I kapprustningen med Bose, som Sony redan ledde med WH-1000XM2, har de dragit ifrån så rejält med XM3-versionen att det inte längre finns någon konkurrens. Inte heller Boses senaste NCH 700 slår dem.

Komforten är superb och brusreduceringen är tyst som graven, även om NCH 700 faktiskt har en ännu mer frekvenslinjär brusreducering. Fast inte lika effektiv.

Ljudet är också lika strålande som förra året, med fin dynamik och baskontroll. Lägg därtill extremt snabb laddning (5 timmar på 10 minuter) så är Sony WH-1000XM3 fortfarande världens bästa brusreducerande hörlurar. Lika mycket i år som i fjol.

Därför har vi inget annat val än att utse Sony WH-1000XM3 till Årets bästa brusreducerande hörlurar – för andra året i rad! GN

Ljud & Bild