Förr i tiden var det lätt att välja hörlurar. Man ville antingen ha ett par för hemmabruk, eller ett par på språng, antingen det var lätta lurar eller proppar. Sedan köpte man dem man hade råd med. Nu för tiden finns det inte bara en mängd olika formfaktorer och storlekar att välja mellan, utan även med eller utan sladd samt massor av olika speciallurar för olika ändamål. Priserna varierar dessutom mer än någonsin. Här kommer en genomgång av huvudtyperna och vad de passar bäst för. Priset som anges är vad vinnarprodukterna i detta nummer kostar. Naturligtvis finns det billigare alternativ men då har de fått lägre betyg i våra tester.
Hörlurar med sladd
Den mest traditionella typen av lurar med en bygel över huvudet och antingen omslutande (over-ear) kåpor eller sådana som sitter på örat (on-ear). Idag säljs det ytterst få billiga sådana. Istället har det här blivit valet för musikfantasten som inte kan eller vill spela högt på sin musikanläggning. Istället sitter man med fördel i fåtöljen och njuter, kanske med hörlurarna inkopplade i en hörlursförstärkare. Prisklass bland vinnarna 10 000–30 000 kronor.
Trådlösa hörlurar
Vill man inte sitta bunden till en plats kan man med fördel skaffa trådlösa hörlurar. Det man vinner i mobilitet förlorar man dock ofta i ljudkvalitet då musiken oftast komprimeras för att kunna skickas trådlöst. Praktiskt för TV-soffan då många smart-TV-apparater idag har Bluetooth. Mindre trådlösa lurar fungerar även bra till mobilen på resande fot, för de som tycker att proppar är obekväma att ha på sig. Prisklass 2 000–4 000 kronor.
Brusreducerande hörlurar
En särskild kategori bland hörlurarna är de som är avsedda för resor och andra bullriga miljöer. Så kallade ”noise cancelling”-lurar analyserar det omgivande bullret och genererar en motsatt ljudsignal vilket släcker ut oväsendet. Det ger en behagligare resa med mindre risk för trötta öron då musiken inte måste överrösta oväsendet. För att användas med underhållningssystemet på flyg måste de ha sladd. Prisklass 2 000-4 000 kronor.
Proppar med sladd
Var förr det självklara valet för mobilen då de var lätta att ha med sig och förhållandevis billiga. Tyvärr har allt fler av de nya mobilerna avskaffat hörlursuttaget och hänvisar istället användarna till trådlösa alternativ. Har man fortfarande en mobil med hörlursuttag kan det finnas anledning att fortsätta använda det. Ljudet blir bättre, propparna är lättare och man behöver inte komma ihåg att ladda dem. Prisklass 500–2 000 kronor.
Trådlösa proppar
Oavsett om man måste använda dem eller inte så är trådlösa proppar väldigt smidiga. Visserligen är de två propparna förenade med en sladd, men man slipper sladden som går till mobilen och trasslar in sig i saker. Det gör att den här kategorin är väldigt vanlig för de extra tåliga träningspropparna. Se avsnittet nedan. Batteritiden är numera bra och de är mer prisvärda än de helt trådlösa propparna. Prisklass 1 000–2 000 kronor.
Helt trådlösa proppar
Ännu smidigare än de vanliga trådlösa propparna är den förhållandevis nya kategorin helt trådlösa (true wireless) proppar. Där är varje propp helt fristående och de kommunicerar trådlöst med varandra. Fördelen är bekvämligheten, nackdelen är att priset går upp och att batteritiden sällan är speciellt bra. Man får också se upp med hur de passar och om de verkligen sitter kvar i öronen. Prisklass bland vinnarna 1 500–2 500 kronor.
Träningsproppar
För den som ska träna med musik är det numera trådlösa proppar som gäller. Det ger större frihet att placera mobilen och man slipper en skavande sladd som piskar mot kroppen. Det som skiljer från normala proppar är att de tål svett och regnstänk, är mer robust byggda och sitter bättre fast. Ofta med någon form av bygel eller vinge. Ljudprofilen är mer bastung för att det ska kännas motiverande på träningspasset. Prisklass 1 000–2 000 kronor.
Brusreducerande proppar
En väldigt specialiserad kategori som börjat bli vanligare än förr. De är praktiska om man vistas i bullriga miljöer men man inte vill, eller kan, ha stora hörlurar på sig. Till exempel dagsresor med flyg då man bara har handbagage och inte har plats med stora lurar. Då är man ju ändå hänvisad till egen underhållning på mobilen så trådlöst funkar bra. Även bra på tåg och buss av samma anledning. Prisklass 2 000 kronor.