För några årtionden sedan hade de flesta ett, eller kanske två par hörlurar. Idag har många öronproppar till mobilen, kanske till och med trådlösa. Hemma har musikfantasten ett par rejäla lurar med kåpor, som ofta kan ge en utmärkt musikupplevelse jämfört med vad motsvarande högtalare skulle ha kostat. Vana resenärer har ett par brusreducerande hörlurar för att slippa allt oväsen på flyget. Och i motionsspåret har de seriösa ett par träningslurar som tål både hårda tag och svett. Inte undra på att en allt större del av elektronikmarknadernas hyllor fylls upp av hörlurar i alla storlekar och prisklasser. Men vad behöver just du?
Musikkonnässören
Älskar musik och är väldigt petig med ljudkvaliteten. Fnyser föraktfullt åt strömmande musiktjänster som Spotify. Använder hörlurar i fåtöljen framför anläggningen. Använder självklart hörlursförstärkare. Musikkonnässören gör bäst i att bläddra fram några sidor tills vi kommer till våra tester av hörlurar i klassen ”highend”.
Mobilmissionären
Anser att allt man behöver här i livet ryms i mobilen. Använder hörlurarna för allt från spel och musik till poddar och film. Ljudkvalitet är inte den högsta prioriteten. Istället ska det vara lätt och rymmas i fickan, bekvämt och till ett överkomligt pris. Har traditionellt haft ett par proppar med sladd, men då hörlursuttaget är på utdöende är det dags att investera i trådlöst. Vill man ta det hela ett steg till finns till och med helt trådlösa proppar, men det är en kategori under utveckling och ytterst få är tillräckligt bra idag. Överväg även ett par lätta over-ear-lurar för bättre komfort. Alla gillar inte proppar.
Hurtbullen
Funktion och prestanda är allt som gäller. Musik är till för att driva på motivationen och rytmen ska anpassas till träningens tempo. Därför är basåtergivningen också viktig. Man ska inte ha vilka billiga proppar som helst, de kommer gå sönder och ger inte alls det ljud man eftersträvar. Dedikerade träningsproppar är svettsäkra, går att skölja av efter träningen för att inte bli äckliga och sitter kvar oavsett hur mycket det skumpar.
Globetrottern
På långflygningar är det världens oväsen som gör att man blir trött och irriterad. Försöker man använda underhållningssystemet med de lurar som delas ut så måste man vrida upp volymen till max, och blir döv på kuppen. Nej, här behövs specialutrustning. Brusreducerande lurar gör att du hör vad som sägs i filmen, eller vad som sjungs i musiken på en rimlig volym. Och vill du slumra till emellan så befinner du dig i en välsignat tyst bubbla.