Om du inte konsumerar ditt innehåll uteslutande via hörlurar behöver du högtalare i någon form.
Under de senaste åren har vi sett hur traditionella högtalare som är anslutna till en förstärkare i allt högre grad har ersatts av trådlösa högtalare eller en soundbar. Att slippa sladdarna kan vara skönt, och högtalarna blir genast lättare att placera och smälta in i inredningen. Till skillnad från förr, då rummet ofta byggdes upp kring högtalarna och ljudanläggningen i allmänhet.
Soundbar-högtalare
Eftersom så många redan har uppgraderat TV-ljudet med en soundbar är det lätt att tro att man har allt man behöver för att lyssna på musik. Men du ska veta att soundbars i första hand är avsedda att uppgradera TV-ljudet och ge en fantastisk TV- och filmupplevelse.
Om du lägger mer pengar på bordet för en riktigt rejäl soundbar kan den uppfylla de flesta krav – även för musik i stereo. Men då är vi långt över den genomsnittliga prisnivån. Och det är fortfarande inte riktigt i nivå med de bästa högtalarna.
Trådlösa högtalare
En trådlös högtalare eller två kan också vara praktiskt. Om man vill ta med sig ljudet vart man än går måste den naturligtvis vara bärbar och batteridriven, med Bluetooth-ljud. Men om man är ute efter bästa möjliga ljud i vardagsrummet bör man överväga högtalare med inbyggd WiFi som stöder förlustfri ljudkvalitet. Multiroom-funktioner är också bra i detta sammanhang, så att man kan fylla alla rum i sitt hus med musik genom att använda en app. Sonos är den överlägset största aktören på området, men det finns flera bra alternativ.
Aktiva högtalare utmanar naturlagarna
En växande grupp är aktiva högtalare. Med andra ord hi-fi-högtalare med inbyggd förstärkare. Tack vare avancerad digitalteknik och oftast med energisnål klass D-förstärkning kan de från ett litet kabinett producera en mycket djupare bas än vad som är möjligt från ett par passiva högtalare.
I en aktiv högtalare används en digital signalprocessor (DSP) för att tvinga den att spela högre än vad den hade haft fysisk kapacitet till om den hade varit passiv.
Aktiva högtalare är också mer inredningsvänliga eftersom man inte behöver den stora, klumpiga förstärkaren. Många högtalare erbjuder dessutom trådlös styrning och strömning, vilket gör dem till en komplett stereoanläggning.
Smarta högtalare
Sedan har vi de smarta högtalarna. Trådlösa högtalare som kanske inte har bra musikljud som första prioritet, utan ofta är mer inriktade på kommunikation tack vare inbyggda digitala assistenter. De smarta högtalarna kan svara på röstkommandon och till exempel berätta för dig om kommande möten.
Google Assistant och Apple Siri förstår båda svenska, till skillnad från Amazon Alexa, som därför inte är lika relevant i det här landet.
Oavsett vilken typ av högtalare du letar efter har vi några bra tips för dig här.
5 tips för bättre ljud
Arbeta med placeringen
Använd en placeringskalkylator för att få en utgångspunkt, och flytta högtalarna fram och tillbaka i små steg för att hitta den position där du får den bästa kompromissen mellan tät bas och öppet, stort ljud.
Många möbler är bra!
En stor och mysig soffa och ett par fåtöljer är toppen. Hellre tyg än läder. Om du har parkett eller kakel, överväg att placera en matta mellan dig och högtalarna. Detta absorberar en del av de tidiga reflektionerna.
Absorberande paneler
En bra lösning för god akustik är att hänga en absorbent på varje sidovägg, en bit framför varje högtalare. Dessa har samma effekt som mattan framför, nämligen att minska tidiga reflektioner.
Använd spikar!
Högtalare låter bäst om de står stadigt på underlaget. Detta innebär vanligtvis att de (eller stativet) står på spikar/spikes. Om högtalarna står på en matta ska man trycka ner dem hårt så att spikarna går igenom mattan och får kontakt med golvet. Om högtalarna står på parkettgolv eller en yta som man är rädd för att skada kan man placera skydd under spikarna. Dessa medföljer ofta högtalarna. Det finns också speciella spikar med skydd, till exempel från Soundcare.
Digital rumskorrigering
Allt ljud behöver inte åtgärdas akustiskt, utan man kan också komma långt med digital rumskorrigering. Det kan strama upp ljudbilden något och ge ett mer korrekt stereoperspektiv i ett besvärligt rum. Bra produkter för rumskorrigering kostar från ca 5 000 kronor, och det finns även förstärkare, aktiva högtalare och soundbars med sådana lösningar inbyggda.