Högtalare kan se ut på så många olika sätt och de varierar väldigt mycket i såväl pris som storlek.
För stereofolket är högtalarna den sista och mest krävande länken i uppspelningskedjan och en tumregel säger att man bör lägga lika mycket pengar på varje högtalare som på förstärkaren. Och det kan handla om ganska mycket pengar, eftersom de dyraste högtalarna i den här kavalkaden kostar lika mycket som en ny bil.
I motsatta änden av skalan hittar man en uppsjö av trådlösa högtalare som kan användas med mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. De minsta av dem slinker enkelt ner i fickan, medan de största fyller ett vardagsrumsbord och kan tävla med en stereoanläggning. Åtminstone när det gäller ljudtryck. Men stereoanläggningen drar det längsta strået när det gäller stereoljud, eftersom högtalarna kan placeras mycket längre ifrån varandra.
Aktiva högtalare utmanar naturlagarna
Det är inte lika många som köper traditionella, passiva högtalare längre. Och det är inte konstigt när man ser hur mycket aktiva högtalare kan ge för pengarna. Alltså högtalare med inbyggda förstärkare. Tack vare avancerad digitalteknik och energieffektiva klass D-förstärkare kan de spela mycket djupare bas från ett litet kabinett än vad en konventionell högtalare kan.
Många högtalare är både aktiva och trådlösa på samma gång och har dessutom anslutningar för olika ljudkällor. Alltså är de faktiskt kompletta stereoanläggningar. Det bästa av dem låter bättre än nästan vilken vanlig stereo som helst som kostar lika mycket. Och är dessutom mer inredningsvänliga eftersom man kan hoppa över den stora, klumpiga förstärkaren.
Högtalare i alla rum
En annan populär typ är multiroom-högtalare. Sådana kan du fylla hela huset med och de spelar tillsammans via hemnätverket. Det innebär att du kan spela samma musik samtidigt i husets alla rum om du vill, men du kan också ställa in så att varje rum fungerar som ett separat system. Praktiskt! Det har dykt upp flera konkurrenter, men ännu så länge är det ingen som rår på Sonos som kungen över multiroom.
Ska det vara smart?
En annan fiffig kategori är smarta högtalare. Alltså trådlösa högtalare med inbyggd röstassistent som Google Assistant eller Apple Siri. Få av dem är gjorda för att spela musik med det bästa ljudet, här handlar det i stället om att kunna styra det smarta hemmet med rösten. Och om att få meddelanden om möten, väderprognoser och liknande. Det finns även ordentliga hifi-högtalare med inbyggd röstassistent. Bang & Olufsen har flera modeller, men även Sonos, Denon och Harman Kardon.
Så får du bättre ljud från högtalarna
Jobba med placeringen.
Använd gärna en placeringskalkylator för att få en utgångspunkt och flytta sedan högtalarna fram och tillbaka lite åt gången för att hitta placeringen som ger den bästa kompromissen mellan tight bas och en öppen och stor ljudbild.
Man kan aldrig ha för mycket möbler!
En stor och bra soffa och gärna ett par fåtöljer är jättebra. Hellre tyg än skinn. Har du parkett eller kakel kan du överväga att lägga en matta mellan dig och högtalarna. Det absorberar en del av de tidiga reflektionerna.
Ljudabsorberande paneler
En bra lösning för akustik är att hänga en absorbent på varje sidovägg, lite framför varje högtalare. Dessa har samma effekt som mattan på golvet framför, nämligen att minska de första reflektionerna. Om du är rädd för att det ska bli fult kan absorbenterna göras kreativa genom att till exempel täcka en fotoduk med scenfilt (molton) och kanske även rama in den. Sådant tyg finns även i vitt som går att måla på, så här är det bara fantasin som sätter gränserna. En snabb Google-sökning på ljudabsorbenter kan också skicka dig i rätt riktning.
Använd spikes!
Högtalarna låter bäst om de står stabilt på underlaget. Som regel betyder det att de (eller stativet) står på spikes (piggar). Om högtalarna står på en matta så se till att trycka ner dem hårt så att piggarna går igenom mattan och kommer i kontakt med underlaget. Står högtalarna på parkett eller en yta som du är rädd om kan du lägga skyddande brickor under piggarna. Det finns även speciella spikes med inbyggda brickor, till exempel från Soundcare.
Digital rumskorrektion
Basfrekvenser som elimineras av reflektioner måste fixeras med akustik och kan inte återställas med någon form av digital rumskorrigering. Men det kan ändå strama upp ljudbilden lite och ge ett mer exakt stereoperspektiv. Bra rumskorrigeringsenheter börjar på ungefär 5 000 kronor.
Vissa förstärkare har rumskorrektion inbyggd, som Lyngdorf TDAI-1120 och NAD M10 V2, men även billigare förstärkare som Yamaha R-N803D och många olika surroundförstärkare.