Eftersom det finns så många sorters högtalare där ute kan det vara svårt att veta vad man behöver. Men ta ett djupt andetag och slappna av, vi ska ge dig lite hjälp på traven!
Först och främst kan man dela upp högtalare i tre huvudkategorier: passiva, aktiva och trådlösa.
Passiva högtalare
Passiva högtalare är den traditionella typen, som kopplas till en stereo eller förstärkare med vanliga kablar. Fram tills nyligen var detta den helt klart dominerande typen, och många föredrar den fortfarande. Det är också det enklaste sättet att uppgradera sin stereo, eftersom man inte behöver byta ut all utrustning – bara högtalarna.
Bland passiva högtalare finns det två underkategorier: golvhögtalare och stativhögtalare – den senare kallas ibland kompakthögtalare eller bokhyllehögtalare, även om man inte får det bästa ljudet genom att trycka in högtalarna i bokhyllan. Men rent inredningsmässigt inser vi att det är lockande, och väljer man ett par utan alltför mycket bas så går det fint att ställa dem där.
Golv eller stativ?
Fördelen med golvhögtalare är att större kabinett ger ljudet mer volym och mer bas. De passar i större rum eller om du helt enkelt är väldigt förtjust i bas som du känner rent fysiskt i kroppen, vilket de mindre stativhögtalarna inte är lika bra på. Svårigheten med att göra bra golvhögtalare är att det större kabinettet kräver mer dämpning för att undvika oönskade resonanser (förvrängning). Därför är en golvhögtalare med hög ljudkvalitet ofta dyrare än en stativhögtalare med motsvarande ljud.
Om du gör avkall på den djupaste basen kan alltså ett par stativhögtalare ge bättre ljud för pengarna, även om golvhögtalarna ger mer ljud. En annan fördel med mindre högtalare är att de är lättare att placera, dels med tanke på optimalt ljud och dels rent inredningsmässigt.
Aktiva högtalare
Passiva högtalare behöver en förstärkare för att ge ifrån sig ljud, aktiva högtalare har den inbyggd. Allt du behöver är en kabel från ljudkällan, som kan vara en dator, nätverksspelare eller CD-spelare (ja, de finns fortfarande!). Vissa har till och med digitala ingångar och inbyggd digitalomvandling (DAC). Sådana är mer eller mindre en komplett stereoanläggning, förklädd som ett par högtalare.
Fördelen med aktiva högtalare är att förstärkardelen är billigare eftersom man slipper ett kostsamt skal till förstärkaren. Dessutom är signalvägen kortare eftersom man inte behöver långa högtalarkablar – och de bästa aktiva högtalarna har separata förstärkare till diskant, bas och eventuellt mellanregister, vilket i sin tur innebär att man även kan hoppa över det passiva delningsfiltret som är nödvändigt i passiva högtalare. Resultatet kan då bli ännu renare och mer dynamiskt ljud. Man har till och med en möjlighet att använda digital, aktiv basförstärkning som ger mer djupbas när man spelar på måttliga ljudnivåer. Detta gäller dock främst lite dyrare högtalare.
Även aktiva högtalare är indelade i golv- och stativhögtalare.
Trådlösa högtalare
Den allra populäraste högtalarkategorin nu för tiden – och den snårigaste djungeln man kan gå vilse i – är trådlösa högtalare. Ska du ha två stora högtalare eller en liten resehögtalare som får plats i handbagaget? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multiroom? Eller varför inte en smarthögtalare som du kan prata med?
Resehögtalare
De små resehögtalarna är sådana man laddar upp med en USB-kabel och lägger i handbagaget. Nästan alla använder Bluetooth i någon form, man kopplar enkelt in sin mobiltelefon och spelar musik. Detta är den enklaste typen av trådlös högtalare, allt man egentligen behöver tänka på är hur stor den ska vara och om den behöver vara vattentät. Men det finns skillnader i ljudkvalitet här också, och batteritiden är också värd att tänka på.
Trådlösa hifi-högtalare
Det finns trådlösa högtalare som ser ut som vanliga hifi-högtalare. Oftast är de av typen ”kompakta bokhyllehögtalare”, men kan vara golvstående också. Många av dem använder Bluetooth för att spela upp musiken, men de finns också i mer avancerade former och kan faktiskt ha både Wi-Fi-anslutning, digitala ingångar och radio. Och kan alltså betraktas som ett komplett stereosystem.
Multiroom-högtalare
En av de mest populära högtalarkategorierna är multiroom-högtalare. Det här är högtalare som kopplas till det trådlösa hemnätverket och kommunicerar ihop med en app.
Du kan ha högtalare i vardagsrummet, sovrummet, badrummet och köket och välja att alla ska spela samma musik. Eller spela olika musik, var för sig. Du behöver inte heller köpa många högtalare direkt, du kan börja med en och sedan bygga ut om och när du vill.
Fördelen med multiroom-högtalare är att de i bästa fall är ett användarvänligt och sömlöst sätt att spela musik i flera rum. Men inte alla är lika användarvänliga, och drömmen kan snabbt bli en mardröm om appen är krånglig eller ofta kraschar, eller om högtalarna hela tiden hoppar in och ut ur nätverket. Många sådana här högtalare saknar dessutom riktig fjärrkontroll, så om du inte vill styra musiken med en app hela tiden bör du undersöka om högtalarna fungerar med en fjärrkontroll.
Smarta högtalare
Till sist – men definitivt inte minst – har vi de smarta högtalarna. Detta är den snabbast växande kategorin. Det här är högtalare som kopplas till hemnätverket och som ofta fungerar som multiroom-högtalare. Men de har dessutom en inbyggd mikrofon som du kan prata med. Du kan be högtalaren att spela din favoritmusik, ta reda på om det kommer att regna idag, hur trafiken ser ut och om närmaste livsmedelsbutik fortfarande är öppen. Men den kan även kommunicera med andra nätverksanslutna enheter, till exempel TV:n, robotdammsugaren, den smarta dörrklockan och övervakningskamerorna. Bland annat. I takt med att hemmet blir allt smartare kommer smarthögtalare att spela en allt viktigare roll för att förena alla inkopplade produkter.
Även om det finns konkurrerande system bland smarthögtalarna (Alexa, HomeKit) så är det hittills bara Google Assistant som pratar svenska. Därför rekommenderar vi att du letar efter den loggan om du ska ha en smart högtalare.
Priserna börjar på ungefär 500 kronor (Google Home Mini) och går hela vägen upp till drygt 5 000 kronor. Funktionaliteten är snarlik, det som skiljer är storleken och ljudet.
Från budgetklass till highend
När du ska ut och handla måste du komma fram till en budget. Det finns mycket bra som kostar rimliga summor, men om du är villig att betala mer så får du valuta för pengarna i form av ännu bättre musikupplevelser (och film!). Därför har vi i år precis som förra året testat högtalare i allsköns prisklasser.
Ett högtalarpar för 2 000 kronor kan ha fantastiska kvaliteter för sin prisklass. Men det är inte utan anledning det finns highend-högtalare för sexsiffriga – för att inte tala om sjusiffriga – belopp. Då blir det som att flytta in Berlin Konzerthaus i vardagsrummet, där man inte bara sitter och hör varje tonhöjd med perfekt timing, utan också konsertsalen och luften mellan instrumenten! Har du aldrig hört äkta highend så måste du prova!
För de allra flesta är det mest förnuftiga att lägga sig någonstans mellan ytterligheterna. Bestäm dig för en budget och var gärna beredd på att gå upp tio eller tjugo procent.