Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hifi-produkter 2020-2021

Av / 2020-11-03 - 15:00
Årets bästa hifi-produkter 2020-2021

Några få gånger varje år sitter vi i vårt stor testrum och känner hur blodet nästan börjar koka av extas. När musiken och ljudet sitter som gjutet och allting går upp i en högre enhet.

Nu är det dags att samla ihop alla intrycken från de bästa hifi-produkterna vi har testat de senaste tolv månaderna.

Skivspelare och pickup

Allt fler blir förtjusta över LP-skivor igen. Undvik bara de allra billigaste skivspelarna som kostar under 2 000 kronor, och välj gärna en som är manuell i stället för automatisk. Då får du bäst ljud för pengarna. Kom ihåg att en skivspelare är enkel att uppgradera med en bättre pickup!

Phono-steg

En del förstärkare har skivspelaringång, men du får ofta bättre ljud med en separat skivspelarförstärkare. Som också kallas för RIAA- eller phono-steg. Den korrigerar för RIAA-kurvan som skivorna är inspelade med och förstärker den svaga signalen från pickupen. Om du inte vet om skivspelarförstärkaren ska vara till en Moving Magnet-pickup (MM) eller Moving Coil-pickup (MC) så är det antagligen MM.

Nätverksspelare och DAC

I takt med att CD-spelarna nästan har försvunnit som dagg i solsken har nätverksspelarna och digitalomvandlarna (DAC) tagit över.

En nätverksspelare kopplas till hemnätverket och spelar musik från internettjänster eller lokalt lagrade musikfiler. Den styrs ofta med en mobil-app, men många har även en fjärrkontroll och kan användas på samma sätt som en CD-spelare.

En DAC, eller digitalomvandlare, förvandlar det digitala ljudet till analogt och skickar det vidare till förstärkaren. Om du har en dator behöver du inte någon nätverksspelare. En bra DAC förvandlar nämligen datorn till en tvättäkta hifi-maskin!

Förstärkare

Helt analoga stereoförstärkaren finns fortfarande, till exempel den som vi har utsett till Årets budgetförstärkare! Men numera förväntar sig de flesta att en förstärkare ska ha DAC och kanske strömning inbyggt.

Ofta får man bättre ljud med separata komponenter i anläggningen, men det är inte alls säkert. Signalvägen blir nämligen kortare om man slipper koppla ihop delarna med analoga signalkablar.

Under året som gått var det inte så många budgetförstärkare som imponerade. Bortsett från den vi belönar med en guldmedalj finns det i år bara förstärkare från premiumklassen och uppåt. Så kan det gå. I gengäld kan vi utlova ljudupplevelser som kan framkalla både rysningar och tårar – och inte bara för att bankkontot är tömt.

 

Tips:

Använd öronen

Vi både kan och vill gärna rekommendera det bästa baserat på våra tester. Den här guiden och våra utvalda produkter hjälper dig en bra bit på vägen mot bättre ljud och fler tappa hakan-upplevelser, men i slutändan är det dina egna öron som måste bestämma. Lita på dig själv, läs tester och ta reda på vad du vill åstadkomma med en ny anläggning. Eller en uppgradering av den du redan har. När du sedan har en plan, ta den till en kompetent hifi-butik och förklara vad du vill ha.
Ett tips: om de pratar illa om konkurrenterna och deras produkter så vet du att du har gått till fel butik. Gå någon annanstans.

 

Kablar och sådant

Kablar är ett getingbo som få människor stoppar ner händerna i. Men de är absolut nödvändiga för att sätta ihop en anläggning. Det går att både läsa och höra påståenden som har mer gemensamt med healing än vetenskap, och man kan bli pank på bara ett par meter holistiska kablar som är välsignade av andar som bara en enda tillverkare har kontakt med. Vårt råd är återhållsamhet. Men du behöver bra kablar och de kan kosta lite mer än du tror – fast inte lika mycket som högtalarna.

 

 

Nominerade till årets hifi-produkter

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa hifi-produkter 2020-2021

Årets bästa skivspelare, basic

Pro-Ject X1

Bästa skivspelarköpet

Pro-Ject skivspelare behöver inte hamna i skuggan av någon. Inte Regas utmärkta spelare i samma prisklass heller. Nya X1 är en solklar rival till motsvarande modeller från Rega, Reloop, Thorens och TEAC, och låter så bra att den kommer att vara mångas förstahandsval. Tack vare elektronisk hastighetsomkopplare är det enkelt att byta till 45- och 78-skivor, och för de som vågar experimentera lite är höjdjusteringen guld värd. För de allra flesta låter dock X1 så bra att det knappast behövs någon uppgradering i första taget.

X1 är faktiskt lite bättre utrustad än Planar 3. Här får man en löstagbar signalkabel – med jord – och en elektronisk hastighetsväljare (man slipper lyfta upp skivtallriken och flytta drivremmen) samt justerbara fötter. Båda modellerna finns i lackfärger, men Pro-Ject-spelaren kan alltså även köpas med faner av valnöt.

Pickupen är en Moving Magnet – Pro-Ject Pick It S2 – som passar de flesta förstärkare och receivrar. Den är tillverkad hos Ortofon, efter Pro-Jects specifikationer för att få ljudet de vill ha från spelaren. Den är monterad i en 8,6-tums, rak tonarm med kolfiber utanpå ett rör av aluminium. Tonarmen har höjdjustering och azimut-justering, vilket är ganska ovanligt i den här prisklassen. Inte något som de flesta behöver, men om man vill uppgradera till en annan pickup kan det vara guld värt med en sådan justeringsmöjlighet för att få optimalt ljud.

Pro-Ject X1 är det bästa alternativet till en Rega, och eftersom den har en lite annorlunda ljudsignatur är det förmodligen den som många föredrar.

Årets bästa skivspelare, premium

MoFi UltraDeck

Analog vinylvinnare

De hade verkligen inte behövt göra det, men vi ska vara glada för att Mobile Fidelity ville göra det. UltraDeck kunde ha floppat och sjunkit som en sten, men med god hjälp av människor som vet vad de håller på med har den i allra högsta grad blivit en förträfflig konstruktion. UltraDeck känns inte bara välbyggd utan är ett nöje att använda, spelar som en prins och låter som en kung. I den här prisklassen finns det många alternativ, så det är mer än bra gjort av MoFi Electronics att få fram en skivspelare som inte drar det minsta vanära över deras välrenommerade audiofila kvaliteter på ett annat område: skivor.

Skivspelaren känns väldigt solitt byggd. Den är skapad av Allen Perkins, som utvecklade Spiral Grooves highend-spelare, och arbetet leddes av John Schaffer från Wadia. Två måhända okända men långt ifrån betydelselösa ingenjörer från den amerikanska highend-industrin.

UltraDeck kan levereras med en MM-pickup (Moving Magnet) som heter MasterTracker, precis som vårt testexemplar. Den är byggd runt ett lätt aluminiumhus, med spolar lindade av renare koppar än de andra två MoFi-pickuperna. Den har också skarpare slipning och 3 mV utspänning. Den passar med alla skivspelaringångar för MM-pickup.

MoFi-spelaren trivs med musik som har lite fart, då kommer den fina dynamiska kontrollen till sin rätt, och med klassisk musik är det mer Beethoven än Bach, med rock mer Beastie Boys än Beach Boys och med jazz mer Michael Brecker än Melody Gardot.

Årets bästa skivspelare, highend

Rega Planar 10

Bästa highend-köpet

Rega Planar 10 är en kostsam skivspelare som knappast imponerar på någon vid första anblicken, med sitt lättviktschassi och sin mjölkvita skivtallrik. Den ser inte speciellt dyr ut, måste jag erkänna, men släpp ner nålen i skivspåren och förbered dig på att tappa hakan. Den låter mycket bättre än övriga i klassen och det är osannolikt att det blir enkelt att hitta ett bättre analogt ljud i den här prisklassen. Åtminstone för de som uppskattar ett luftigt, ultraneutralt, exakt, öppet och dynamiskt ljud. Planar 10 låter mer potent och dynamiskt än föregångaren RP10, och med den nya Apheta 3-pickupen är detta ett paket som kan göra slut på sökandet efter en bättre skivspelare för väldigt många vinylälskare.

Spelaren använder ett förbättrat lättviktschassi med en kärna av ett polyuretanmaterial som kommer från rymdindustrin och heter Tancast 8. Chassit är tillverkat som en sandwich med två lager HPL (High Pressure Laminate) och är förstärkt med två perforerade konsoler av fenol (underst) och keramiskt material (överst) som ska dämpa oönskad överföring av energi. Till exempel motorbrus.

Nya RB3000 är gjord med ännu snävare toleranser än tidigare. Upphängningen anpassas för hand med utvalda lager från japanska ABEC, där toleranserna inte tillåter något som helst glapp i upphängningen, vare sig vertikalt eller horisontellt. Rega anger toleransen till mindre än en tusendels millimeter.

Det ingår en vit filtmatta, som man inte måste använda om man föredrar ljudet man får när skivan ligger direkt på den vita skivtallriken. Det är fritt fram att experimentera med andra mattor också.

Filtmatta eller inte, den här skivspelaren levererar en spektakulärt neutral och engagerande ljudbild. Det finns en snärt i dynamiken som man sällan upplever med vinyl, Planar 10 hämtar fram både fler detaljer och mer dynamik ur LP-skivorna än vad RP10 lyckades med.

Årets bästa förstärkare, basic

Rega io

Miniförstärkare med maxat ljud

Rega io är ren minimalism på utsidan och maximalism på insidan. Att den är helt analog är ett minus för somliga och ett plus för andra, men i vilket fall som helst är io den mest välljudande och engagerande pytteförstärkaren vi har testat hittills. Den är perfekt för de som behöver en bättre förstärkare i en befintlig anläggning och ett bra ställe att börja på för de som vill bygga en från början. Lägg till en Pro-ject- eller Rega-skivspelare och ett par små Klipsch-högtalare ur RP-serien så har du har en superbra vinylrigg.

Den har bara ingångar för två ljudkällor, plus en för skivspelare med MM-pickup. Det räcker för de som har en skivspelare och en CD-spelare, som då får en ledig ingång till något annat.

På insidan har den lilla förstärkaren en relativt stor ringkärnetransformator, och utgångssteget och skivspelaringången är byggda på samma sätt som i den dyrare Brio.

De ringa måtten är en bonus, det är lätt att hitta plats åt Rega io i bokhyllan. Den blir inte så varm att den behöver mycket luft runt sig, och allt styrs med fjärrkontrollen. På framsidan hittar man även ett hörlursuttag, som inte är något som Rega bara har slängt in – det är kopplat till utgångssteget via reläer och levererar 5,7 V när ett par hörlurar på 300 ohm kopplas in.

Den lilla Rega-förstärkaren låter väldigt bra också, med en fyllig och öppen ljudbild som påminner mycket om Brio – som har ännu mer kraft, men också kostar en del mer. Vill man ha strömning är Sonos Amp ett naturligt alternativ, men den har ingen skivspelaringång och saknar Rega-förstärkarens engagerande lekfullhet och dynamiska kontrast.

Årets bästa förstärkare, premium

Hegel H95

Allt du behöver

Du får aldrig gåshud av att spela musik genom en soundbar. Däremot går det utmärkt att plocka fram popcornen när du spelar filmljudet genom en bra stereo! Fast då är du beroende av en bra förstärkare.

Helt nya Hegel H95 ligger i en mycket rimlig prisklass. Den kostar en seriös summa pengar, så att Hegel haft budget att stoppa i ordentliga komponenter, men inte mer pengar än att alla som inser att de inte skulle bli lyckliga med en soundbar kan tänja på budgeten en smula för att få alla sina drömmar uppfyllda. Då behöver man inte ha en soundbar till film och ett par halvbra trådlösa högtalare till film. Para i stället ihop H95 med ett par bra högtalare och gör dig redo för härliga upplevelser oavsett vad som ska spelas. Lite dyrare, men mycket bättre!

Hegel H952 scaled 1

Om ditt rum inte är alltför stort, och du inte absolut måste spela på ljudnivåer som plågar grannarna, så kommer Hegel H95 att uppfylla nästan alla krav som ställs på ett nav i en stereoanläggning. Oavsett om du spelar musik från PC eller mobil. Eller om du har en CD-spelare. Har du däremot en skivspelare så behöver du ha ett RIAA-steg emellan, och förstärkaren har inte inbyggd internetradio eller Bluetooth. Men du hittar ändå enkelt ett bra sätt att få ut musiken.

Och ett sådant ljud! På måttliga ljudnivåer, och lite högre än så, är det en vacker och prydlig ljudbild som målas upp. Snabbare och mer distinkt än många andra, inklusive en del dyrare konkurrenter. Visserligen med mindre kraft än några av dem, men H95 har gott av muskler för de flesta situationer och det den gör gör den så bra att vi inte hittar något att ge minus för.

Jo, den hade kunnat vara ännu kraftfullare och haft en ännu stramare återgivning av basen. Fast då hade den hetat H120 och kostat 25 000 kronor.

Årets bästa förstärkare, highend

NAD M33

Kul, klok och knivskarpt exakt

NAD M33 är inte bara en förbättring av en redan lyckad highend-förstärkare. I praktiken handlar det om en helt ny produkt. Både när det gäller teknik, funktionalitet och ljud.

På utsidan ser NAD M33 ut precis som sin föregångare, men skenet bedrar. Den är full av smart teknik som går mycket djupare än den stora pekskärmen – och som gör den helt speciell. Inte minst i highend-segmentet.

Bland de tekniska godsakerna finns Dirac-rumskorrektion, som rättar till de ojämnheter i basen som alla lyssningsrum har. Och inbyggd BluOS-strömningsmodul som innebär att man bara behöver lägga till ett par högtalare för att få en komplett stereoanläggning.

Förstärkartekniken är helt ny. M33 är en analog klass D-förstärkare som bygger på ett par helt nyutvecklade moduler – med danska rötter. Det handlar om så kallade ”Eigentakt”-moduler, utvecklade av danska Purifi, som har ljudpionjären Peter Lyngdorf bland grundarna. Bland annat utlovas oerhört låg förvrängning – oberoende av frekvens, effekt och last.

NAD M33 lämnar 200 watt per kanal i 8 ohm och 380 watt i 4 ohm. Alltså nära en fördubbling. Skulle detta inte vara nog så kan förstärkaren bryggkopplas med en brytare på baksidan.

Med tillägg av HDMI, plus inbyggd BluOS-strömning och Bluetooth i (nästan) CD-kvalitet tack vare aptX HD, kommer de flesta att ha alla ljudkällor de behöver. På samma gång har ljudkvaliteten blivit ett snäpp högre. Och märk väl att utgångspunkten redan var en riktigt hög nivå. Slutligen – och detta är viktigt – är M33 ett kul sällskap. Den spelar med ett driv och en entusiasm som föregångaren, märker man så här i efterhand, saknade. Grädden på moset är rumskorrektionen.

Årets bästa förstärkarkombination, highend

Rotel Michi P5 og S5

Magiskt highend-ljud

Jag vet att det låter långsökt, men jag vågar påstå att Rotels nya Michi-serie kanske är det största klippet inom highend-hifi just nu. Den nya förförstärkaren och effektförstärkaren – som finns i en stereo- och en mono-version – är helt enkelt fantastiskt välljudande.

Man får nästan allt man önskar sig. En ljudkvalitet som gör att man tappar hakan på ett uppseendeväckande sätt: massiv dynamik, nästan oändlig med kraft och en transparens som ger en detaljrikedom och en öppenhet som brukar kosta mycket mer.

Den nya Michi-serien är inte baserad på vare sig 90-talsteknik eller någon av de befintliga Rotel-produkterna i premiumklassen. Allt är byggt från scratch. Det har tagit Rotel mer än tre år och otaliga timmars lyssnande att utveckla förstärkarna. Som är likadana, bortsett från effekten och antalet kanaler. Michi S5 lämnar 2 x 500 watt i 8 ohm per kanal medan monoversionen Michi M8 pumpar ut 1080 watt i 8 ohm. Eller 1800 watt i 4 ohm! Den använder S5:s dual mono-kretsar sammanslagna till en enda monokanal och har därför hälften så många anslutningar på baksidan, och är en av mycket få effektförstärkare på marknaden som har mer än 1 kW effekt.

Det finns ett djup och en öppenhet som man sällan hör maken till. Rotels nya förstärkare i Michi-serien är helt klart några av de bästa köpen highend-klassen. Förförstärkaren har Bluetooth i stället för Wi-Fi-strömning och man kan inte anpassa phono-steget till olika pickuper, men den har en fenomenal DAC, utan tvekan den bästa helt integrerade vi har testat i en förförstärkare.

Tillsammans med de två monoförstärkarna levererar Michi-kombinationen highend-ljud som är lika naturligt och felfritt som man kan önska sig. Vi har inte testat stereoversionen av Michi S5, men det finns knappast någon anledning att tro att den låter sämre än två M8. Och för de flesta av oss är kanske 2 x 500 watt mer än tillräckligt. I så fall sparar man mycket pengar eftersom Michi S5 kostar lika mycket som en enda M8.

Ljud & Bild