Ibland sitter vi i vårt stor testrum och bara tittar häpet på varandra. Vad i hela friden är det som händer? går att läsa i allas ansikten. Det som brukar hända när vi ser ut som förvånade idioter är att ljudet från det vi testar för tillfället går upp i en högre enhet. Ett slags nirvana, om man så vill, och då strör vi gärna sex stjärnor över testet.
Lyckligtvis händer detta flera gånger varje år. Resultaten kan du läsa mer om på de kommande sidorna, där vi har samlat ihop de bästa hi-fi-produkterna från det senaste året. Det finns fler bra, men detta är de allra, allra bästa vi har testat de senaste 12 månaderna.
Du kan uppleva samma sak som vi, så ofta du vill, om du väljer en anläggning som bygger på våra rekommendationer. Om du undrar vad som är riktigt bra så hittar du något av det allra bästa i premium- och highend-klassen här. Låt oss hjälpa dig att välja rätt.
Skivspelare och pickuper
Det är inte bara hipsters som köper skivspelare. Både unga och gamla har blivit intresserade av LP-skivor och marknaden svämmar över av skivspelare i alla prisklasser. Vårt råd är att undvika de allra billigaste. De som kostar under 2 000 kronor är bara bra alternativ om priset är den viktigaste faktorn. Kom ihåg att de flesta billiga skivspelare är helt manuella, men ofta enkla att använda. Få hifi-produkter är lika lätta att förbättra som skivspelare. Köp en bättre pickup och vips! så har du mycket bättre ljud. Detta gäller även skivspelare i de högre prisklasserna, där de mer påkostade Moving Coil-pickuperna är kända för att ge det bästa ljudet.
Phono-steg
Kära barn har många namn: RIAA-steg, phono-förstärkare, step-up-trafo (som egentligen är något annat), pickupförstärkare. Principen är densamma. Phono-steget korrigerar för RIAA-kurvan som skivorna är inspelade med och förstärker den svaga signalen från pickupen. Speciellt från Moving Coil-pickuper. Phono-steget kan vara inbyggt i förstärkaren, men ett separat sådant är att föredra om du har valt en skivspelare från de högre prisklasserna. Kom ihåg att specificera om phono-steget ska vara för en Moving Magnet- eller Moving Coil-pickup.
CD-spelare
Även om skivbutikerna är borta så säljs det fortfarande CD-skivor. Därför säljs det CD-spelare också. Urvalet är inte vad det en gång var och det är främst i de högre prisklasserna, där entusiasterna finns, som det finns flest modeller. Vårt råd är att välja något som passar kraven på användning och naturligtvis ljudkvalitet, det finns fantastiskt ljud i spelare från 5 000 kronor och uppåt, och himlens portar öppnas när man passerar 15 000–20 000.
Förstärkare
Den traditionella, helt analoga stereoförstärkaren finns fortfarande, men många föredrar att den har en digitalomvandlare ombord, kanske strömningsfunktion också – för vem vill inte ha allt på en gång? I premiumklassen finns båda delar, och herregud så mycket bättre ljud man får från dagens förstärkare. Om du har en gammal förstärkare och är osäker på om du ska uppgradera så är vårt råd att göra det! Det kan vara den sista förstärkaren du någonsin behöver och är värd det. Men vilken? Ta en titt här och läs mer på ljudochbild.se för fler rekommendationer.
Digitalomvandlare
De första digitalomvandlarna (DAC) såg dagens ljus i studior för 40 år sedan. På senare tid har de gjort sitt intåg i hemmen, en separat DAC kan lyfta ljudet från alla digitala ljudkällor flera snäpp. De finns också med inbyggd förförstärkare, vilket är praktiskt om du har ett par aktiva högtalare, och i fickformat för de som vill ha bättre ljud från hörlurarna till mobilen. En DAC i kombination med en hörlursförstärkare är en briljant lösning för personer som använder dyra hörlurar, och om det är en förstärkare med inbyggd DAC så se till att DAC-modulen kan uppgraderas eller bytas ut mot en bättre längre fram.