Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi korar

Årets Bästa gaming-produkter 2023–2024

Gaming har verkligen blivit en vanlig hobby, och tack vare den stora publiken finns det massor av nya produkter. Här är de bästa från i år.

Av / 2023-11-03 - 11:59
Årets Bästa gaming-produkter 2023–2024

Det krävs inte mycket för att gilla gaming som hobby, men det krävs en hel del kunskap för att veta skillnaden när det gäller den utrustning som behövs. Spelkonsoler kostar tusentals kronor, och om man vill att datorgrafiken verkligen ska glänsa så hamnar man snabbt på en nota på över 10 000 kronor. Därför har vi under året testat en mängd olika produkter så att du kan lägga dina pengar på en kompromisslös spelupplevelse. Vissa produkter handlar mer om användarupplevelsen, så självklart har vi det i åtanke.

Totalt väljer vi ut produkter i 5 olika kategorier. Bärbara speldatorer får två kategorier eftersom priserna är så varierande. Vi utser en vinnare i både Premium- och High-end-klassen. Skärmen är en av de viktigaste delarna i datorspelandet, och även här hittar vi en vinnare. Självklart måste även årets bästa konsol koras. Sist men inte minst hittar vi de nominerade till bästa gamingheadset.

En ny typ av spelande

När det gäller bärbarhet har bärbara laptops för gaming länge varit det bästa alternativet. Det är fortfarande ett populärt val när rejäl grafikprestanda behöver kunna stoppas under armen. Men de har fått sällskap. En ny generation av handhållna system har gjort entré på marknaden, och när det gäller bärbarhet är de svårslagna. Nintendo har tillverkat populära handhållna konsoler i flera år, och deras nuvarande storsäljare, Switch, tog världen med storm. Formatet var så framgångsrikt att vissa spelare ville ha ännu mer slagkraft i samma typ av format. Detta inspirerade till det nuvarande uppsvinget för handdatorer, som befinner sig i gränslandet mellan konsol och dator. De är gjorda för spel och väger mindre än en liter mjölk, men maskiner som Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go kör vanliga Windows 11. De kan enkelt användas som en vanlig dator, vilket gör dem extra bekväma jämfört med konsoler. Naturligtvis begränsar den mindre storleken vad som finns inuti, men på en liten skärm kan upplevelsen vara tillräcklig för att locka dig bort från bärbara speldatorer.

Nintendo Switch AAB
Nintendo Switch tog världen med storm. Formatet var så framgångsrikt att vissa spelare ville ha ännu mer kraft i samma typ av format (Foto: iStock)

Fyra saker att tänka på innan du köper

 

Slutet system

Vissa maskiner, särskilt konsoler, har ett slutet system som begränsar vilka spel man kan spela. Om du äger en Nintendo Switch måste du köpa spel som bara kan spelas på din Switch. Om du vill spela en favorit på konsolen måste du betala för spelet igen. Tråkigt! Bärbara datorer och handhållna system är ofta mer öppna. Ett datorspel fungerar även på din nästa dator, och om du köper digitalt på Steam, vilket många gör, synkas de till och med automatiskt. På så sätt kan du fortsätta precis där du slutade. Olika generationer av Xbox och Playstation har olika nivåer av kompatibilitet med gamla spel. Vissa årgångar låter dig återanvända spel från tidigare konsoler, och kanske till och med låna spel från dina vänner. Andra är mer strikta. Det är värt att tänka på redan från början, särskilt om man snabbt blir förtjust i en viss typ av konsol eller dator. När man väl har köpt alla sina spel är det extra jobbigt att byta system.

Benchmark-prestanda

I spelvärlden återanvänds ofta samma grafikkort, bildskärmskomponenter och lagringsenheter. Två datorer med samma komponenter borde prestera lika bra, men det gör de inte. Temperaturen spelar en särskilt viktig roll, och när det gäller kompakta datorer eller små konsoler kan skillnaden mellan två annars identiska grafikkort vara enorm. Det är därför vi på L&B Home använder benchmarks för att testa den faktiska prestandan och jämföra den med konkurrenterna. Ett viktigt test som ofta visar mer än vad specifikationerna säger.

PlayStation5 AAB
Forskellige generationer af Xbox og Playstation har forskellige grader af kompatibilitet med gamle spil. (Foto: iStock)

Framtidssäkring

Spelen blir allt mer imponerande, men också allt mer krävande för våra datorer eller konsoler. Rädslan för att köpa en lite för billig maskin som inte kommer att kunna hänga med om några år är påtaglig. Viss utrustning blir aldrig för gammal. Ett par bra hörlurar kommer alltid att låta bra, men en tio år gammal datorskärm i mellanprisklassen sätter en tydlig gräns för den visuella kvaliteten. Det är viktigt att ta reda på vad som är viktigt för dig. En gammal 120 Hz-skärm är bättre än en ny 8K 60 Hz-skärm om du mest spelar Counter-Strike. Om du funderar på att byta från dator till en handhållen konsol är det viktigt att uppleva hur annorlunda 1080p känns på en liten skärm jämfört med en stor.

Cloud-gaming

Om du inte vill oroa dig för hårdvara som en dag kommer att bli föråldrad, kan du välja Cloud Gaming. Det kan man spela när som helst och var som helst, så länge man har en skärm och en internetanslutning. Här körs ditt spel på en serverpark långt borta, med realtidsgrafik som strömmas över webben till din skärm. I själva verket får du fjärrstyra en seriös speldator för en fast månadsavgift. Framtiden för denna marknad är osäker, men seriösa varumärken som Nvidia och Microsoft erbjuder denna tjänst.

Nominerade till Årets Bästa gaming-produkter

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets Bästa gaming-produkter 2023–2024

Årets bästa gaming-headset, Premium

Sony Inzone H9

Sci-fi-headset prickar rätt

Hifi-specialisten Sony har äntligen lanserat ett spelheadset. Det var värt väntan!

Som en av världens största och mest mångsidiga elektroniktillverkare behöver Sony ingen närmare presentation. Men som leverantörer av gaming-headset är de helt nya.

Sci-fi-look

Designmässigt uppfylls förväntningarna med en gång. I stället för att ge världen ännu ett svart-på-svart headset för 30-åriga pojkar har Sony valt en retrofuturistisk design som ger associationer till EVE-roboten i Pixar-filmen Wall-E. Öronkåporna är gråvita och perfekt rundade, detsamma gäller huvudbygeln. Och med kolsvarta öronkuddar och foder på huvudbygeln verkar de nästan sväva i luften. Smala ringar av vitt LED-ljus kompletterar science fiction-känslan. Mikrofonen sitter på en böjlig men ganska stel mikrofonarm, som kan vridas upp.

Sony Inzone H9 har inbyggd automatisk brusreducering, något vi bara har sett på ett fåtal gaming-headset, alla i den dyra änden.

Fantastiskt ljud

Ett hifi-märke med mer än 75 års erfarenhet bör ha koll på ljudkvaliteten. Och det har Sony! Ljudet är närvarande, rent och riktigt dynamiskt. Dynamikförstärkaren ger explosioner och skott extra tryck. Men även med alla finesser avstängda och i neutralt läge är Inzone H9 klasser bättre än de flesta.

Brusreduceringen är en extra lyx som ger dig lugn och koncentration med en knapptryckning – och ljud från omgivningen med ytterligare en tryckning. Brusreduceringen påverkar inte ljudet i någon utsträckning, vilket kan märkas i praktiken. Sony ska dock ha en liten prick i betygsboken för ANC:n som lägger till ett tydligt hörbart susande i bakgrunden.

Slutsats

Sony är debutanter inom spelheadset, men vilken debut! Inzone H9 är lyckad på nästan varje punkt: ljudet är engagerande och tydligt, styrprogrammet är strålande och headsetet ser till och med riktigt snyggt och elegant ut. Brusreduceringen är en extra bonus på ett redan välfyllt diplom. Även om det borde gå att dämpa egenbruset.

Årets bästa gaming-dator, Highend

Alienware M18

Stor, platt och suverän

Alienware M18 är stor och platt som en hälleflundra. Och en av de snabbaste datorerna hittills.

Vi kan lika gärna säga det direkt: Den här datorn är gjord för ett fåtal.

För det första kostar den vansinnigt mycket. Du kan lätt få tre bra bärbara datorer för samma pengar. Och tillsammans tar de förmodligen mindre plats i väskan – och väger mindre.

För det andra måste du ha ett behov av datorkraft som är så extraordinärt att du är villig att spendera en absurd summa.

Du kan till exempel vara en seriös e-sportare. Alltså en gamer. Alienware M18 kan också vara intressant för grafiska formgivare och filmskapare som behöver bearbeta otroliga mängder data.

Det kraftfullaste grafikkortet någonsin

Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 GB video-RAM. Även om det är mobilversionen, som är mycket mindre muskulös än den stationära versionen, är det fortfarande det starkaste grafikkortet som någonsin har suttit i en bärbar dator.

Skärmen är stor och skarp, men lite matt eftersom ytan är antireflexbehandlad. Färgåtergivningen är strålande, men utan det djup och den intensitet som vi har vant oss vid på OLED-skärmar. Men eftersom Alienware M18 är en speldator handlar allt om hastighet. Datorn går att köpa med antingen en QHD+-skärm (2560 x 1600 pixlar) med 165 Hz uppdateringsfrekvens eller FHD-upplösning (1920 x 1200 pixlar) med svindlande 480 Hz-uppdateringsfrekvens. Till de grafiska kreatörernas besvikelse är 4K-skärm inte ett alternativ.

Slutsats

När jag spelar föredrar jag i normala fall att ha separat bildskärm och tangentbord. Alienware M18 är så stor och så överdimensionerad att det inte är absolut nödvändigt. Skärmen på 18 tum tar upp lika mycket av synfältet som en 27-tumsskärm på normalt arbetsavstånd. Och det mekaniska tangentbordet är nästan lika läckert och exakt som mitt lösa tangentbord. Och med (nästan) helt rätt Cherry-klick.

Årets bästa gaming-skärm

Samsung 57 Odyssey Neo G9

Bredare än någon annan

Samsungs ultrabreda 57-tummare suger in dig i handlingen som ingen annan spelskärm.

Det bästa med spel är inte nödvändigtvis hoppet om att vinna över datorn eller motståndarna. Utan själva upplevelsen av att utforska en helt ny värld.

För att illusionen ska vara övertygande krävs en ordentlig skärm. En stor skärm som ger inlevelse. Och det är precis vad Samsung 57 Odyssey Neo G9 är gjord för. Siffran 57 hänvisar till diagonalmåttet i tum. Så stor är den!

Odyssey Neo G9 tillhör klassen ultrabreda skärmar med bildförhållandet 32:9. Bilden är mer än tre gånger så bred som den är hög och den 130 cm breda krökta skärmen täcker alltså hela det horisontella synfältet när man sitter framför den.

Det mest anmärkningsvärda med Samsung-skärmen är dock inte bredden, utan upplösningen: Dual-UHD. Alltså två gånger 4K-upplösning (7 680 x 2 160 pixlar). Det är den högsta upplösningen på en 32:9-skärm hittills.

Oavsett om du gillar 3D-skjutaspel, äventyr eller simulatorer så ger den superbreda skärmen en kolossal inlevelse. Det kan mycket väl vara så att det viktigaste händer mitt framför dig. Men när bilden täcker hela vägen ut till det perifera synfältet är upplevelsen nära och personlig på ett helt nytt sätt. Ett spel som Cyberpunk 2077 kräver nästan en uppslukande skärm som denna!

Slutsats

Om du vill ha den häftigaste gaming-skärmen på marknaden är Samsung 57 Odyssey Neo G9 det bästa valet just nu. Ingen annan bildskärm ger dig så många pixlar på ett enda ställe – och med så hög uppdateringsfrekvens. För att utnyttja skärmen måste du dock ha hårdvara – och framförallt ett grafikkort – i absolut toppklass. Neo G9-skärmen är dessutom en utmaning för de flesta befintliga spel, som behöver tweakas och fintrimmas för att fungera med den breda skärmens skyhöga upplösning och bländande hastighet.

Årets bästa gaming-dator, Premium

Acer Predator Helios Neo 16

Mycket spel för pengarna

Acer Predator Helios Neo 16 är en speldator för vanligt folk. Det kan låta tråkigt, men det är det inte.

Predator Helios Neo 16 är inte årets snabbaste gaming-PC. Däremot kostar den här förnuftiga datorn mindre än hälften av de flesta speldatorerna i tungviktsklassen.

Siffran 16 i modellnamnet hänvisar till skärmstorleken på 16 tum. Det är en angenäm kompromiss. Skärmen är tillräckligt stor för att ge bra upplevelser, men hela datorn kan ändå bäras någorlunda bekvämt i en vanlig ryggsäck. Framför allt eftersom datorn är relativt tunn och vikten är strax under 3 kg.

Hastighet före upplösning

Även om skärmen är stor så är upplösningen samma Full HD-upplösning som har varit normen för speldatorer i mer än ett årtionde. Å andra sidan är den förhållandevis snabb: en uppdateringsfrekvens på 165 Hz är lysande för de flesta spel. Och passar till grafikkortet som med all respekt inte är det snabbaste i kvarteret.

Bra processor, slö GPU

Vad som gör störst skillnad på priset är grafikkortet. En Nvidia GeForce RTX 4090- eller RTX 4080-grafikprocessor lägger till många tusenlappar på priset. Helios Neo 16 får nöja sig med GeForce RTX 4060 med 8 GB RAM.

Processorn är å andra sidan helt modern: en 13:e generationens Intel Core i7-13700H med 16 kärnor och 24 trådar.

Slutsats

Om pengar inte är något problem går det att köpa datorer som kör i alla spel på marknaden utan ansträngning. Acer Predator Helios Neo 16 är gjord för alla oss andra, som förutom den viktiga spelhårdvaran är tvungna att tänka på vardagliga trivialiteter som mat och hyra. För att få ner priset har det varit nödvändigt att kompromissa. Men delarna passar ihop och resultatet har blivit en maskin som täcker de flestas behov, till ett pris som är någorlunda acceptabelt. Det finns dessutom varianter av Helios 16 som har både högre skärmupplösning och bättre grafikkort. Men majoriteten kommer inte att känna något behov av det.

Årets bästa spelkonsol

Asus ROG Ally

Lyfter hela genren

Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Asus vill ha en bit av gaming-kakan, och de kommer förmodligen att få mer än en bit.

Om du tittar på olika annonsmarknader finns det gott om Steam Decks som säljs eftersom ägaren väntar på att få lägga vantarna på den nya Asus ROG Ally.

Steam Deck vill vara oberoende av Windows. Detta beslut har lett till krascher och barnsjukdomar. På de (fortfarande få) kompatibla spelen presterar den bra, men den känns som en ofärdig produkt.

Asus ROG Ally, å andra sidan, är inte en ofärdig produkt. Den försöker inte uppfinna hjulet på nytt, och resultatet är en mycket mer användarvänlig, felfri speldator som överträffar Steam Deck på nästan alla punkter.

Faktum är att ROG Ally är så imponerande att den kan överträffa de flesta bärbara speldatorer i den billiga änden.

En av de stora fördelarna med ROG Ally är att det är baserat på gamla goda Windows 11. Det välbekanta operativsystemet är inte perfekt, men det är lätt att använda.

Asus ROG Ally levererar när det kommer till prestanda. Inte nog med att den slår Steam Deck med hästlängder. Det är på en sådan nivå att man överväger att köpa den istället för en traditionell bärbar speldator!

Det finns flera olika inställningar i ROG Ally. Man kan välja mellan Silent, Performance och Turbo. Om man ansluter sin ROG Ally till ett eluttag får man extra hästkrafter i Turbo-läget. Det testades med spelen Far Cry 6 och Borderlands 2.

Fördelarna med en handhållen dator eller konsol är inte bara att man kan ta med den på språng, men det är onekligen en stor del av attraktionskraften. För många är det den främsta anledningen till att välja en handhållen dator.

Slutsats

Med Asus ROG Ally tar hela den handhållna genren ett kvantsprång. Man får otroligt mycket valuta för pengarna, både när man jämför med andra handhållna konsoler och när man jämför med klassiska bärbara datorer. Den har ett bra pris, fantastisk prestanda och ett enkelt, välfungerande operativsystem. Låt oss hoppas att detta är det första steget i ett långt pris- och utvecklingskrig inom handhållna datorer.

Ljud & Bild