Det krävs inte mycket för att gilla gaming som hobby, men det krävs en hel del kunskap för att veta skillnaden när det gäller den utrustning som behövs. Spelkonsoler kostar tusentals kronor, och om man vill att datorgrafiken verkligen ska glänsa så hamnar man snabbt på en nota på över 10 000 kronor. Därför har vi under året testat en mängd olika produkter så att du kan lägga dina pengar på en kompromisslös spelupplevelse. Vissa produkter handlar mer om användarupplevelsen, så självklart har vi det i åtanke.
Totalt väljer vi ut produkter i 5 olika kategorier. Bärbara speldatorer får två kategorier eftersom priserna är så varierande. Vi utser en vinnare i både Premium- och High-end-klassen. Skärmen är en av de viktigaste delarna i datorspelandet, och även här hittar vi en vinnare. Självklart måste även årets bästa konsol koras. Sist men inte minst hittar vi de nominerade till bästa gamingheadset.
En ny typ av spelande
När det gäller bärbarhet har bärbara laptops för gaming länge varit det bästa alternativet. Det är fortfarande ett populärt val när rejäl grafikprestanda behöver kunna stoppas under armen. Men de har fått sällskap. En ny generation av handhållna system har gjort entré på marknaden, och när det gäller bärbarhet är de svårslagna. Nintendo har tillverkat populära handhållna konsoler i flera år, och deras nuvarande storsäljare, Switch, tog världen med storm. Formatet var så framgångsrikt att vissa spelare ville ha ännu mer slagkraft i samma typ av format. Detta inspirerade till det nuvarande uppsvinget för handdatorer, som befinner sig i gränslandet mellan konsol och dator. De är gjorda för spel och väger mindre än en liter mjölk, men maskiner som Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go kör vanliga Windows 11. De kan enkelt användas som en vanlig dator, vilket gör dem extra bekväma jämfört med konsoler. Naturligtvis begränsar den mindre storleken vad som finns inuti, men på en liten skärm kan upplevelsen vara tillräcklig för att locka dig bort från bärbara speldatorer.
Fyra saker att tänka på innan du köper
Slutet system
Vissa maskiner, särskilt konsoler, har ett slutet system som begränsar vilka spel man kan spela. Om du äger en Nintendo Switch måste du köpa spel som bara kan spelas på din Switch. Om du vill spela en favorit på konsolen måste du betala för spelet igen. Tråkigt! Bärbara datorer och handhållna system är ofta mer öppna. Ett datorspel fungerar även på din nästa dator, och om du köper digitalt på Steam, vilket många gör, synkas de till och med automatiskt. På så sätt kan du fortsätta precis där du slutade. Olika generationer av Xbox och Playstation har olika nivåer av kompatibilitet med gamla spel. Vissa årgångar låter dig återanvända spel från tidigare konsoler, och kanske till och med låna spel från dina vänner. Andra är mer strikta. Det är värt att tänka på redan från början, särskilt om man snabbt blir förtjust i en viss typ av konsol eller dator. När man väl har köpt alla sina spel är det extra jobbigt att byta system.
Benchmark-prestanda
I spelvärlden återanvänds ofta samma grafikkort, bildskärmskomponenter och lagringsenheter. Två datorer med samma komponenter borde prestera lika bra, men det gör de inte. Temperaturen spelar en särskilt viktig roll, och när det gäller kompakta datorer eller små konsoler kan skillnaden mellan två annars identiska grafikkort vara enorm. Det är därför vi på L&B Home använder benchmarks för att testa den faktiska prestandan och jämföra den med konkurrenterna. Ett viktigt test som ofta visar mer än vad specifikationerna säger.
Framtidssäkring
Spelen blir allt mer imponerande, men också allt mer krävande för våra datorer eller konsoler. Rädslan för att köpa en lite för billig maskin som inte kommer att kunna hänga med om några år är påtaglig. Viss utrustning blir aldrig för gammal. Ett par bra hörlurar kommer alltid att låta bra, men en tio år gammal datorskärm i mellanprisklassen sätter en tydlig gräns för den visuella kvaliteten. Det är viktigt att ta reda på vad som är viktigt för dig. En gammal 120 Hz-skärm är bättre än en ny 8K 60 Hz-skärm om du mest spelar Counter-Strike. Om du funderar på att byta från dator till en handhållen konsol är det viktigt att uppleva hur annorlunda 1080p känns på en liten skärm jämfört med en stor.
Cloud-gaming
Om du inte vill oroa dig för hårdvara som en dag kommer att bli föråldrad, kan du välja Cloud Gaming. Det kan man spela när som helst och var som helst, så länge man har en skärm och en internetanslutning. Här körs ditt spel på en serverpark långt borta, med realtidsgrafik som strömmas över webben till din skärm. I själva verket får du fjärrstyra en seriös speldator för en fast månadsavgift. Framtiden för denna marknad är osäker, men seriösa varumärken som Nvidia och Microsoft erbjuder denna tjänst.