Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa filmer och TV-serier 2020-2021

Av / 2020-10-27 - 12:00
Årets bästa filmer och TV-serier 2020-2021

Under året som gått sedan vår förra årskavalkad har vi tillbringat mer än 550 timmar (!) framför storskärmen och filmduken för att (försöka) guida dig rätt i djungeln av det rikliga utbudet av filmer och TV-serier.

Lockdown

Corona-krisen har lett till stängda biografer, uppskjutna premiärer och nedlagda film- och serieproduktioner. Och ett magert utbud av filmer på bio.

Så länge antalet smittade och avlidna i USA ökar (Trump om hanteringen av coronaviruset: ”I think we’ve done a great job”) kommer de amerikanska biograferna huvudsakligen att hålla stängt – och därför väntar Hollywood med internationella premiärer för storfilmer.

En av filmerna som den utsvultna biopubliken sett fram emot mest är återseendet av Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Den skulle egentligen haft världspremiär 26 juni. Efter coronautbrottet sköts premiären upp till 23 december i år.

Top Gun Maverick krorona 1140x549 1
Tom Cruise i Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Den senaste uppdateringen är nu att Top Gun: Maverick inte får premiär förrän 2 juli 2021! I väntan på Maverick har vi kunnat se Cruise & Co göra halsbrytande stunts i Norge (!) för kommande Mission Impossible 7.

Bond-filmen No Time to Die, med Daniel Craig i rollen som den världsberömda agenten, var ursprungligen tänkt att ha premiär 2 april. Den blev dock det första ”offret” för coronaviruset och sköts upp till 12 november. Nu visar det sig att vi får ha tålamod ända fram till april innan vi får höra den ikoniska kommentaren ”Shaken, not stirred” – allt beror dock på hur pandemin utvecklas.

James Bond Corona 5 989x556 1
No Time to Die (Foto: MGM/Universal)

Den enda storfilmen vi har kunnat se på bio sedan i sommar är Christopher Nolans enastående, men väldigt kaotiska, Tenet. Till och med inspelningen av Indiana Jones 5 har skjutits upp till ”någon gång nästa år”.

Biobranschen är så hårt drabbad att vissa nu ifrågasätter om Covid-19 kommer att ta livet av, eller åtminstone radikalt förändra, biomarknaden för alltid. En sak är säker, pandemin och den efterföljande lockdown har inneburit en guldgruva för streamingtjänster som Netflix och Disney+.

Strömningskrig

När hela världen hamnade i lockdown stängde folk in sig bakom husets fyra väggar, handlade hemelektronik som aldrig förr och slukade innehållet från strömningstjänster som Netflix, HBO och Amazon Prime.

Och som om utbudet inte redan var tillräckligt stort så fick vi ännu en strömningsjätte i Norden den 15:e september: Disney+.

GUIDE Trenger du virkelig Disney 1 989x556 1
Disney+ hade premiär 15 september.

I och med premiären för Disney+ kan du nu få hela Disney-katalogen, Pixar, Marvel-universum, Star Wars, Fox-katalogen och National Geographic direkt på mobilen eller smart-TV:n. Vi har tagit en titt på den nya tjänsten och funderat på om du behöver ännu ett strömningsabonnemang.

En av årets största seriereleaser kom från just Disney+: Star Wars: The Mandalorian, säsong 1.

Western-Stars_14-989x660 I-Know-This-Much-is-True-sesong-1_1-989x659 Exit_sesong_1_3-989x659 Westworld-sesong-3_1-989x659 Star-Wars-The-Mandalorian-sesong-1_1-989x622 Ragnarok-sesong-1_1-989x659 Lovecraft-Country-sesong-1_5-989x1484 Hustlers_1-989x659 Extraction_1-989x658 Joker_8-1-989x659 1917_1-989x659
<
>

Många godbitar

Att sammanfatta ett helt år med TV-serier och filmer är alltid en märklig upplevelse. Förvånansvärt många av filmerna/serierna har man glömt bort, en del pärlor blir man påmind om – och man får en mer enhetlig bild av året som gått.

Det har blivit många stunder med bra underhållning, överraskningar, nyskapande och briljanta skådespelare – men också mycket medelmåttighet och satsningar på säkra kort.

Netflix har satsat på mer lokalt producerat innehåll, som Ragnarok och tredje säsongen The Rain, samt kommande Kärlek & Anarki och Kadaver. Men serien som imponerade mest på oss under året som gått handlar om en härlig sjuksköterskepsykopat.

Ratched sesong 1 4 989x659 1
Ratched, säsong 1 (Foto: Netflix)

Andra bra serier som vi vill rekommendera är The Crown, säsong 3, Watchmen, säsong 1, I Know This Much is True och Lovecraft Country, säsong 1. Katastrofer som Spenser Confidential och Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga låter vi passera i all tysthet.

Alla de dessa recensioner, och många hundratals andra, kan du läsa på vår hemsida. Gott nytt film- och serieår!

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Vinnare av Årets bästa filmer och TV-serier 2020-2021

Årets bästa film 2020-2021

The Irishman

Scorseses mästerliga maffiaepos

77-årige Martin Scorseses vackra maffiaepos kretsar kring det tämligen tvivelaktiga förhållandet mellan fackföreningar, politiker och maffia på USA:s östkust under 60- och 70-talet. I ett samhälle som befinner sig i brytningstid uppstår ett hårresande samröre som kulminerar i ett av USA:s mest omtalade och olösta mordfall: avrättningen av den mytomspunne fackföreningspampen Jimmy Hoffa (Al Pacino).

Frank ”The Irishman” Sheeran (Robert De Niro i sin 9:e Scorsese-film!) återvänder medtagen från blodbadet i Europa efter andra världskriget. Han är desillusionerad och mentalt tilltygad efter oändligt, meningslöst dödande och får jobb som lastbilschaufför i Philly, där han snabbt börjar utöka sina inkomster genom att sälja delar av lasten. Det ena leder till det andra och Sheeran presenteras för maffiabossen Russell Bufalino (Joe Pesci) – sedan går det snabbt utför med moraliskt fördärv à la Dantes Inferno.

På många sätt kan The Irishman betraktas som en uppföljare till Scorseses klassiker Maffiabröder (1990) och Casino (1995), båda dessa bygger på verkliga berättelser om maffians skoningslösa kamp om makt, inflytande och oändligt begär efter pengar. Här återförenas nästan hela det gamla gänget.

I The Irishman är inte Sheeran ute efter våld, ett glamoröst gangsterliv eller action, han är helt enkelt en väldigt pragmatisk man som försöker hitta ett sätt att försörja sin växande familj, men på samma gång är han så känslomässigt avtrubbad att våldet inte påverkar honom nämnvärt.

Medan andra filmer har enskilda scener med föryngrade skådespelare så får vi här se mer än två timmar med De Niro och kompani i 40–50 år yngre versioner av sig själva – och det fungerar väl.

Pesci överraskar med en härligt subtil tolkning av en av de mest hänsynslösa brottslingarna i amerikansk historia. Mild och rund i framtoningen, men samtidigt, med minsta mimik, hjärtskärande brutal och hänsynslös – utan att smutsa ner sina egna händer. En man utan minsta spår av empati.

Tre och en halv timme håller hela härligheten på, och det känns inte som en minut för länge. Scorsese tar god tid på sig att bygga upp de komplexa karaktärerna och deras förflutna, familjeliv, cynism, hederskodex och samhällssyn.

Vi kan inte tänka oss många andra regissörer som skulle ha bemästrat det här materialet på ett lika tillfredsställande sätt. Scorsese är en klassisk filmregissör i ordets rätta bemärkelse, som lyckas bäst när han berättar stora, episka berättelser om människor som lever i gränslandet – allra helst utsträckt över en längre tid. I typisk stil levererar han ett tillbakadraget foto, utan yviga gester eller rörelser, vi blir nästan som en fluga på väggen. Allt ackompanjeras av en förträfflig klippning och en dramaturgi som får timmarna att flyga.

Vi kommer förmodligen, tyvärr, aldrig att få uppleva samma stjärngalleri samlat i en enda film igen. 6 stjärnor.

Årets bästa TV-serie 2020-2021

Ratched

Briljant, starkt skakande mentaldrama

Alla har vi väl vaknat med ett ryck, dyngvåta av svett en mörk och kulen natt, plågade av en hemsk mardröm om syster Ratched?

Inte? Ringer det inga klockor alls? Syster Ratched är en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer. Den iskalla, cyniska och oerhört sadistiska sjuksköterskan gjorde allt hon kunde för att göra livet surt för smågalne R.P. McMurphy (legendaren Jack Nicholson) i Milos Formans One Flew Over the Cuckoos Nest (Gökboet).

Netflix-serien Ratched ger oss bakgrunden till ”Syster Helvete”. Ryan Murphy (American Horror Story) och Ian Brennan ligger bakom serien som berättar om syster Ratched och vad som hände henne innan hon kom till mentalsjukhuset i San Francisco.

Handlingen utspelas strax efter kriget (1947) och följer Mildred Ratched (Sarah Paulson) när hon söker jobb på ett sanatorium i norra Kalifornien. Institutionen drivs av den otroligt hängivne Dr. Hanover – en man med ett brokigt förflutet.

Med elegans, slug intelligens, sexig kvinnlig list och ett leende lyckas Ratched manipulera Hannover – och hamnar omedelbart i konflikt med den strikta översjuksköterskan Betsy (Judy Davis). Hennes korrekta och ordentliga yttre döljer en helt annan och mörk personlighet. Utåt framstår hon som en stark kvinna, verbal och med full kontroll, men när hon är ensam i nattens mörker kommer demonerna.

Serien återskapar 1940-talets USA på ett föredömligt sätt. Detaljrikedom och rekvisita är spot on och den sociala samhällsordningen präglas av de vitas makt och en värdesyn där eliten ser ner på allt och alla som är ”annorlunda”.

På ytan är det mesta rosenskimrande, med härliga pastellfärger och solsken, men de flesta karaktärerna har en dold agenda och ett förflutet som de försöker dölja efter bästa förmåga. Vi sitter nästan och skruvar på oss medan vi väntar på att allt ska explodera.

Stjärnteamet med skådespelare (som förutom Paulson består av Cynthia ”Sex and the City” Nixon, Finn Wittrock, Charlie Carver, vackra femme fatale Alice Englert, Amanda Plummer och Rosanna Arquette) är enastående rakt igenom och den läckra scenografin är som hämtad direkt ur en Stanley Kubrick-film. Stämningen är så creepy och intensiv att den nästan går att ta på.

Ratched är exceptionellt välgjord, snyggt filmad och klippt och balanserar perfekt mixen av sadism, krypande spänning, ”galna” vetenskapsmän och ett starkt personligt, mänskligt drama som utspelas i vårt nära förflutna.

Det bakomliggande temat är starka självständiga kvinnor, en människosyn där man ska acceptera alla som de är samt kritik av ett mansdominerat samhälle.

En serie du inte kan låta bli att binge-titta på.

Ratched är definitivt en av årets bästa, mest spännande, intelligenta och intressanta serier. 6 solklara stjärnor till detta enastående drama.

Ljud & Bild