Uppdatering 2020-07-26: Sedan vi testade Bose Frames förra året har Bose lagt ner sin så kallade Augmented Reality (AR) satsning. Därför kommer det av allt att döma inga nya funktioner som drar nytta av de mer avancerade möjligheterna i Bose Frames. Men produkten lever vidare, och Bose har nyligen släppt en uppdatering som låter dig styra volymkontrollen med hjälp av huvudrörelser. Det finns också fler storlekar / bågar att välja mellan, och det ska också vara möjligt att utrusta Bose Frames med slipade glas.
Har du själv köpt Bose Frames? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna längst ner!
Solglasögon med inbyggda högtalare, sa du? Det låter som ljuv musik i våra öron!
Bose är mest kända för sina briljanta hörlurar med brusreducering, men nu har de lyckats klämma fram bärbart ljud med ännu en knorr. Bose Frames ser ut som helt vanliga solglasögon, men är fyllda med avancerad teknik, nästan som något som agent 007 skulle kunna kvittera ut från självaste Q …
Du kan visserligen inte använda Bose Frames för att detonera sprängmedel eller fjärrstyrda bilar (ännu så länge), men det känns väldigt kul att ha ”ljud i örat” utan att ha på sig en öronpropp eller öronkåpa. Med de här solglasögonen på huvudet och favoritlåten i öronen kommer du garanterat att känna dig som kung på stranden. Andra kan naturligtvis tycka att du ser lite konstig ut när du diggar, lyssnar och pratar med dina glasögon, men gör inget …
Hörlurar i solglasögon-stil
Det som skiljer Bose Frames från vanliga solglasögon är alltså att de spelar ljud rakt in i dina öron. Det görs med hjälp av pyttesmå högtalarelement som sitter monterade inuti glasögonskalmarna. Dessutom sitter det små element på utsidan som fasar ut ljudet och förhindrar att det sprids till omgivningen. Därför ska du kunna lyssna på musik utan att störa andra, samtidigt som du hör vad som händer runtomkring.
Men det stannar inte där: Bose Frames har naturligtvis inbyggda mikrofoner också, så att de kan användas för handsfree-kommunikation, i rena rama hemlig agent-stilen. Stöd för Google Assistant finns också på plats. Du kan alltså konversera med Google utan att behöva plocka fram mobilen.
AR-teknik
Bose har ännu större ambitioner för Frames i framtiden. Förutom att vara en ren ljudkälla har glasögonen inbyggda gyro- och accelerometer-sensorer som gör dem kompatibla med moderna AR-tjänster (Augmented Reality). Tanken är till exempel att glasögonen ska kunna användas för vägledning och platstjänster, till exempel att berätta historien om Notre Dame på en rundtur eller guide dig till en rekommenderad restaurang. De kan också användas för interaktiva musikupplevelser, där ljudet ändras beroende på var du står eller hur du är vänd. Fast allt det här ligger en bit in i framtiden.
Uppdatering 2020-07-26: Då Bose nyligen släppt sin AR-satsning, kommer det förmodligen inga nya Augmented Reality-funktioner till Bose Frames.
Design och komfort
Vi lanseringen finns Bose Frames i två olika utföranden. De relativt stora Alto Style, som är de vi haft inne för test, samt en mindre modell som heter Rondo Style och som har en rundare form. Om konceptet slår kan det nog tänkas att vi får se fler stilar och storlekar i framtiden.
”Alto Style”-versionen ser ut som ett helt vanligt par solglasögon – nästan lite för vanligt. Med svarta glas blir de ganska så tråkiga och anonyma. Det går dock att byta ut mot blå- eller silverfärgade polariserande glas som finns som extrautrustning.
Man skulle kunna tro att inbyggda högtalare och batterier skulle göra glasögonen onödigt tunga och klumpiga, men Bose har löst det här på ett bra sätt. Glasögonen väger bara 45 gram, och skalmarna är utformade på ett sätt som ger gott om plats för elektroniken, utan att de sticker ut rent visuellt. Glasögonen sitter dessutom skönt på huvudet utan att klämma, och vi upplevde inga besvär av att ha dem på.
Användarvänlighet och funktioner
Glasögonen har bara en enda styrknapp, som man trycker kort, länge eller flera gånger på för att utföra olika funktioner (stänga av/sätta på dem, svara på samtal eller spela musik och byta låt). Övriga funktioner och inställningar styrs via Bose Connect-appen. På sikt ska du också kunna röra på huvudet (nicka, skaka på huvudet, etc) för att styra olika funktioner.
Batteritiden anges till 3,5 timmars användning (12 timmars standby), vilket är lite mer än vi upplevde i praktiken (ca 3 timmar). Men alltså markant kortare än exempelvis Boses egna hörlurar QC 35 II. Glasögonen bör med andra ord laddas varje dag för att vara redo för användning.
En annan och lite opraktisk detalj är att glasögonen måste vara avstängda när de laddas. Alltså kan du inte använda appen, göra inställningar eller lyssna på musik under tiden de laddar. Detta gjorde att den första installationen blev onödigt krånglig.
Laddkabeln som följer med har standard-USB i ena änden och en speciell Bose-kontakt i andra. Sådana specialkablar vet vi av erfarenhet har en förmåga att tappas bort. En mini-USB-kontakt hade varit mer praktiskt, tycker vi. Men bortsett från de här anmärkningarna är glasögonen enkla att använda.
Easy listening
När det gäller ljudkvalitet är det snabbt uppenbart att Bose Frames inte alls kan mäta sig med ett par bra, omslutande hörlurar eller in-ear-öronproppar. Ljudet är mycket tunt – ungefär som när man håller ett par vanliga öronproppar tätt intill öronen. Basen är nästan frånvarande när vi spelar sommarlåtar av Kygo och Clean Bandit. Klarheten i röster och upplösningen i diskant och mellanregister är däremot relativt bra. Högtalarelementens placering alldeles utanför öronen bidrar till ett behagligt ljud. Stereoperspektivet är faktiskt inte dumt alls. Jämfört med in-ear-öronproppar, som lätt kan låta lite tätt och instängt – som om sångaren befinner sig inuti huvudet – känns Frames mer luftiga i klangen. Ljudet går alltså att leva med, med tanke på användningen. Bose kanske kan göra en hatt med inbyggd subwoofer?
Även om ljudkvaliteten i sig inte är särskilt imponerande är det riktigt fascinerande att lyssna på musik på det här sättet. Ljudet ger en omslutande och luftig känsla, ungefär som när man står i en hiss eller foajé och musik spelas från taket. Det blir som ett slags ”soundtrack” till omgivningen, där det fortfarande går att interagera med andra människor.
Utan proppar eller öronkåpor som stänger till hörselgångarna blir man naturligtvis också mer uppmärksam på omgivningen – på gott och ont. Du kan höra vad personer som står intill säger. Bose Frames är dock ingen speciell vinnare i trafiken: utan något som dämpar brus måste man vrida upp volymen, och det finns klara gränser för hur högt man kan spela utan att ljudet låter ansträngt. Glasögonen fungerar bäst i relativt tysta miljöer. Till exempel trivdes vi med att ha dem på oss på jobbet framför datorn när solen sken. Det ryktas att Bose i framtiden kommer att erbjuda Frame med slipade glas också … det kan vara värt en tanke.
Slutsats
Bose Frames är de första solglasögonen med inbyggt ljud, och definitivt ett koncept vi gillar. Rent ljudmässigt är inte Frames någon ersättning för ordentliga hörlurar eller öronproppar med hifi-ljud, och användarvänligheten hade kunnat vara ännu bättre. Men det här är ett spännande nytt sätt att tänka på bärbart ljud: Här kan du faktiskt njuta av musik, titta på video eller prata i telefon och se riktigt cool ut under tiden!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser