Buchardt Audio är en dansk framgångshistoria. Sedan starten 2014 har lilleputtföretaget gått från succé till succé med sina högtalare, som i dag exporteras till många länder. Framgången har faktiskt varit så stor att vi har fått vänta länge på att få låna ett par av den nya högtalarmodellen. Den har helt enkelt varit slutsåld!
Buchardt Audio S400 är byggd efter samma recept som föregångarna S200 och S300: En tvåvägs stativhögtalare, stor som en skokartong, med snygg men sober design. Högtalarna finns i vitt och svart, samt mot en extra kostnad i en röksvärtad ekfinish. Det finns också en signatur-version i svartbetsad ek där delningsfiltret har visats extra omsorg.
Baselementet har ett 5-tums aluminiummembran och domediskanten på 0,75 tum sitter bakom en stor waveguide – och är sitter dessutom placerad längst ned i kabinettet. Baksidan domineras av en stor slavbas som täcker två tredjedelar av bakplattan. Skruv-/banankontakterna är av förträfflig kvalitet.
Global postorder
Du kan inte gå in i en butik och provlyssna på ett par Buchardt-högtalare. Från dag ett har Mads Buchardt valt att uteslutande satsa på direktförsäljning från sin webbutik. Det gör det lite svårare att lyssna på dem innan man beställer, men företaget erbjuder gratis frakt och 30-dagars fri returrätt – var som helst på hela jordklotet. Den senare är relevant eftersom Buchardt exporterar till ungefär femtio länder.
En högtalare av den här storleken inbjuder till att ställas i en bokhylla. Enligt Buchardt går det fint, så länge det finns lite plats runtomkring så att slavbasen kan arbeta. Men det ger ett bättre perspektiv om man har fri luft runt högtalarna. Så ställ dem hellre på ett par stativ, en bit ut från väggen.
Ingen av Buchardts högtalare är stor, men S400 är betydligt mindre än lillebror S300. Speciellt på djupet. Det är möjligt tack vare slavbasen, som gör att kabinettet kan stämmas av till en lägre delningsfrekvens än en motsvarande basreflexhögtalare. Sådant brukar inte gå att göra ostraffat. Försöker man få djup bas från ett litet kabinett så är priset oftast låg effektivitet och oexakt impulsåtergivning. Men i det här fallet har det gått utmärkt.
Ljudkvalitet
S400 levererar en energisk ljudbild där ljudet lyfts fram framför högtalarna och där stereoperspektivet sträcker sig långt utanför sidorna. Om det finns rums- och fasinformation i musiken. Det gör det till exempel på Roger Waters Q-sound-manipulerade album Amused to Death. I ”Three Wishes” når anden i flaskans dånande röst nästan hela vägen till lyssningsplatsen. Det tyder på att Buchardt har koll på fasåtergivningen.
Om vi lämnar avdelningen för kuriosa så finns det även massor av perspektiv i mer seriösa låtar. Introt till ”One Night in Bangkok” från Chess har massor av konsertsalskänsla med fin bredd och höjd. Innan det blir discomusik av alltihop. Konsertsal finns det massor av även i Telarc-versionen av Banditen Galopp. Och de pyttesmå högtalarlådorna orkar ge slagen på pukorna trovärdig tyngd. Även om de utnyttjar den 180 watt potenta NAD M32 nästan till bristningsgränsen.
I bas- och vokaltestet ”Right Hand Man” från musikalen Hamilton finns det både full nivå ända ner i botten och fullständigt avslappnad nyansering av de olika mansrösterna. Och basen förblir korrekt även om slavmembranen på baksidan rör sig nästan en centimeter under tiden.
Det vittnar om kvalitet, att högtalarna klarar av att tydligt få fram skillnaderna i inspelningarna. En stor sal låter stort, medan en intim inspelning känns nära. Och om du sätter på en dålig inspelning så avslöjas det skoningslöst. Jag älskar den bångstyriga stämningen i The Tyburn Jig med londonbandet Ghostfire. Men mixningen hänger bannemej inte ihop!
Flera konkurrenter
De första högtalarna från Buchardt kostade 7 500 kronor paret. Och för de pengarna sopade de mattan med allt. S400 kostar nästan tre gånger så mycket, vilket ökar antalet konkurrenter. Dynaudio Evoke 20 och Bowers & Wilkins 705 S2 är två exempel på utmanare. Evoke 20 är svåra att slå på atmosfär, och B&W 705 S2:s kolfiberdiskant är enastående. Men ingen av dem kan mäta sig med S400 i basregistret. Och de lyckas bättre även när det gäller nyanser. Att en så liten tillverkare kan åstadkomma något som kan konkurrera med de stora märkena är inget annat än imponerande!
Det hör dock till historien att Mads Buchardt inte ligger bakom allting helt själv. Design och idé är hans, men arbetet med beräkningar och mätningar är utlagt på ”vänner i branschen” och kabinetten byggs i Asien (en arbetsmetod som även används av betydligt större tillverkare). Men allt passerar Them på Jylland innan de färdiga högtalarna skickas vidare till kunderna.
Slutsats
Buchardt Audio S400 har alla de egenskaper som gjort märket till en framgång: den spelar musik förträffligt, är extremt lättmöblerad – och spelar bas på ett sätt som inte borde vara möjligt för en passiv högtalare av den här storleken. Priset ligger på en något högre nivå än tidigare modeller, men lyckligtvis matchar kvaliteten den större investeringen fullt ut. Så om du letar efter ett par små kvalitetshögtalare i mellanprisklassen så bör S400 stå på listan över kandidater.