TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Duell: SteelSeries Arctis Pro Wireless

Perfekt kontroll

Det är svårt att tänka sig något som skulle kunna bli bättre i SteelSeries toppmodell.

Av / 2019-06-18 - 11:08
SteelSeries Arctis Pro Wireless

Ljud & Bild tycker

  • Perfekt kontroll, perfekt ljud, behaglig konstruktion och ingångar för vad som helst. Vad kan man mer begära?
  • Du kan köpa tre headset för samma pengar som det här. Fast det spelar ingen roll, för du behöver ju bara ett.

Med Arctis-serien har danska SteelSeries bevisat att man kan sälja gaming-headset till en ”vuxen” publik. Och att man dessutom kan få den att betala lite extra för det.

SteelSeries Arctis Pro Wireless är toppmodellen i Pro-serien som vänder sig till kräsna spelare med ordning och reda i plånboken. Vi har tidigare testat mellanmodellen, Arctis Pro + GameDAC, som imponerade på oss med en ljudkvalitet som brukar vara reserverad för ”riktigt” hifi.

Den största skillnaden mellan de tre modellerna i Pro-serien är extrautrustningen och anslutningarna, och med den trådlösa versionen får man allt på en gång. Headsetet har två trådlösa anslutningar: Bluetooth för mobila enheter och SteelSeries egen förlustfria 2,4 GHz-standard för allt annat. Om du absolut vill ha en kabel dinglande så finns det en anslutning för analogt ljud i ena öronkåpan. Men de flesta föredrar nog att koppla allt via basstationen.

Basstationen är en liten blanklackad plastdosa som fyller samma funktion som förstärkaren i en stereo: här samlas alla signaler och ljudet förstärks och anpassas. En OLED-display på fronten visar ljudkälla och inställningar samt batteristatus. Headset-batteriet är utbytbart och laddas i basstationen. Eftersom det ingår två batterier kan man undvika att få helt slut på ström så länge man kommer ihåg att byta batteri i pauserna mellan fighterna.

På baksidan finns en USB-ingång, samt optisk och analog in- OCH utgång. Det är mycket – och extra imponerande när man upptäcker att ljudet från de många ingångarna kan mixas!

Annons

Ljudkvalitet

Eftersom element och öronkåpor är desamma som i Arctis Pro + GameDAC kommer ljudkvaliteten inte som någon överraskning, utan som ett behagligt återhörande. Vi har att göra med ett ljud som skulle fungera naturligt i ett par hifi-hörlurar med samma prislapp. Basen är torr och djup, mellanregistret är rent och diskanten upplöst. Dessutom får man virtuellt surroundljud i form av det utmärkta DTS-Headphone:X 2.0.

Till skillnad från lillebror Arctis Pro + GameDAC har inte Arctis Pro Wireless någon Hi-Res Audio-klassning. Det beror på att den trådlösa anslutningen inte stöder 48 kHz samplingsfrekvens. Elementen är dock desamma i båda modellerna.

Slutsats

Vi har genom åren sett flera försök att skapa en kontrollstation som samlar ljudet från all spelutrustning i en enda enhet. Men SteelSeries Arctis Pro Wireless är första gången det lyckats och där resultatet inte blivit ännu mer oöverskådligt. Lägg sedan till ett ljud som vi inte hört bättre i något gaming-headset samt en läcker byggkvalitet, så verkar priset både rimligt och motiverat. Tack vare både optisk ingång och USB, plus förlustfri trådlös överföring, kan de till och med fungera i hifi-anläggningen!

Karakter
SteelSeries Arctis Pro Wireless

Också i detta test:

HyperX Cloud Mix

Tung, mörk och trådbunden

Sätter fart på actionspel men imponerar varken med ljud eller finesser.

Sköna att ha på sig. Diskret och förtroendeingivande design. Tung bas som passar fint för explosioner.
Mörk ljudbild. Den inbyggda förstärkaren fungerar bara med Bluetooth. Inget USB-ljudkort. Mekaniskt ljud från kabeln.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild