Nu när allt färre mobiltelefoner har ett hörlursuttag är det fler och fler som tar steget över till trådlösa hörlurar. Antingen stora lurar med kåpor eller små proppar med en sladd emellan. Är man ute efter maximal smidighet är det dock inget som slår helt trådlösa proppar. De har ingen sladd alls utan kommunicerar trådlöst även mellan varandra. Sådana som Apple revolutionerade med AirPods 2017. Det var de första som hade ordentlig batteritid, bra uppkoppling och var enkla att använda. Men konkurrenterna jagar för att komma ikapp, och årets modeller är bättre än någonsin.
Tänk på detta
Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man väljer trådlösa proppar. Vad som är viktigt för någon annan kanske inte alls passar dig. Så här kommer några goda råd från oss som har testat dussintals proppar.
Med tanke på hur små propparna är får det inte plats något stort batteri. Beroende på hur strömsnål tillverkaren har lyckats göra elektroniken varierar därför batteritiden kraftigt. Vi har sett allt mellan 3 och 6 timmars lyssning per laddning. Ska man sitta och lyssna en lång tågresa eller en arbetsdag är det så klart irriterande om man måste bryta för att ladda mitt i. Men ska man bara lyssna på väg till jobbet och kanske på gymmet på kvällen är det ett mindre problem. Förvaringsetuierna till propparna har nämligen ett inbyggt batteri som kan ladda upp propparna 2-3 gånger. Många har dessutom snabbladdning så att man kan få ut ytterligare en timme eller två efter bara 5-15 minuters laddning.
Med tanke på att allas öron ser olika ut är passformen väldigt varierande. Ju fler storlekar och former på öronkuddar som följer med, desto bättre. Brukar du ha problem med att proppar faller ut bör du köpa proppar som även använder ”vingar”, som greppar tag i ytterörat. Många får obehag av proppar som går in i hörselgången. Då är öronsnäckor, som bara sitter i ytterörat, ett alternativ. Exempel i detta test är Apples och Urbanistas modeller.
Ska du främst använda lurarna för att prata i telefon är det viktigt att de vaknar och kopplar upp snabbt, att de är lätta att stoppa in i örat och är lätta att hantera. Brusreducering av mikrofonen är också praktiskt om det är stökigt i omgivningen. Ska du däremot mest lyssna på musik är det viktigt att de sluter tätt så att du får en bra basåtergivning. Du vill förmodligen också ha en app till mobilen så att du kan anpassa equalizern.
TESTKRITERIER
Vi bad tillverkarna om testexemplar av årets modeller av helt trådlösa öronproppar. Vi bedömde sedan propparnas passform och komfort, hantering och funktioner. Batteritid och laddningstid noterades. Slutligen spelade vi en varierad musiklista med olike genrer, alla i bästa tillgängliga inspelningskvalitet.
Apple AirPods with Wireless Charging Case
AirPods smidigare än någonsin
De mest populära trådlösa propparna är nu snabbare, strömsnålare och låter bättre.
Huawei Freebuds Lite
Tåliga men trista
Freebuds Lite har få betydande nackdelar men lyckas inte sticka ut från mängden.
Jaybird Run XT
Jaybird visar hur det ska göras
Utmärkt tålighet och passform, med bra finesser och tilltalande ljudkvalitet.
Samsung Galaxy Buds
Äntligen bra Samsung- proppar
Har du redan en Samsung-mobil är Buds det självklara valet av trådlösa proppar.
Skullcandy Indy
Inget godis för öronen
Ett oinspirerat försök från Skullcandy som trots den låga prislappen inte känns prisvärda.
Urbanista Stockholm
Stilfull AirPods-klon
Till skillnad från Urbanistas utmärkta hörlurar är Stockholm mer yta än innehåll.