Peka och tryck. Chansen för att alla 100 bilderna blir skarpa är större med Sony a6400 än med de flesta andra kamerorna i den här klassen. Skälet är att Sony har gett kameran en ny processor och fler funktioner och har lyft autofokusen till extrema nivåer.
Ersättaren till a6300 ser nästan likadan ut, men under det vädertåliga skalet är mycket av tekniken förbättrad. Bildsensorn är samma med 24 Mp, så räkna inte med någon revolution i bildkvalitet, men på andra områden är a6400 en mycket bättre kamera.
Den nya processorn och Sony Real Time Tracking-autofokus har gjort det möjligt att följa rörliga motiv ända tills de försvinner vid horisonten. Nästan hur fort de än rör sig. Lägg till Sonys klassledande ögonfokus så är du praktiskt taget garanterad att få skarpa bilder av barn och andra oförutsägbara motiv.
Hastigheten 11 bilder/s är kanske inte så imponerande på papperet. Men kameran kan hålla igång länge i full fart. Ett litet minus är att när alla bilderna ska lagras så går det så trögt att det kan ta ett par sekunder innan kameran är redo att användas igen.
Givetvis filmar a6400 i 4K, med mycket detaljerad och skarp videokvalitet. Tyvärr beskär den utsnittet med en faktor 1,2x om man byter från 4K/25p till 30p, och den har rolling shutter-effekt när man panorerar i rörliga motiv.
Bildkvalitet
Sony har inte bytt ut bildsensorn sedan a6300, men de har förbättrat JPEG-bearbetningen i a6400. Det ger mycket bättre färger, med mer naturlig och varm färgbalans. Inte riktigt i samma klass som Fujifilm, men en markant förbättring. Skärpan är utmärkt, även vid hög ljuskänslighet där ISO 6400 är gränsen för kornbrus. Med andra ord helt i topp för en kamera i den här klassen.
Den medföljande 16–50 mm-zoomen är kamerans svagaste kort. Den har väl mycket förvrängning och vinjettering i vidvinkel, och varierande skärpa i olika brännvidder. Men det är inte ovanligt för små, elektroniska zoomobjektiv.
Slutsats
Sony a6400 är inte bara en välkommen uppgradering av en redan mycket bra kamera (a6300), den kommer nästan med en garanti för att bilderna ska bli skarpa eftersom autofokusen är så grym och bildkvaliteten är så hög. Man måste ofta dyka in i menyerna på skärmen för att ändra inställningar och Sonys pekskärmar är inte lika känsliga som konkurrenternas. Men som resekamera för exempelvis barnfamiljer är a6400 ett oerhört bra val, särskilt för motiv som rör sig hastigt.
Också i detta test:
Sony RX100 VI
Kompakt resekamera
Sony RX100 VI är snudd på den perfekta semesterkameran.
Fujifilm X-T30
Allround-resekameran
Fujifilms lilla systemkamera är så nära perfekt man kan komma.
Panasonic Lumix FZ1000 II
Superzoom för fjällvandringen
Med 16x zoom blir det enklare att fånga djurlivet på minneskortet.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Perfekt för gatufoto
Den läckra Olympus-kameran är perfekt för expeditioner i den urbana djungeln.
Canon EOS M50
Perfekt för nybörjare
Canon EOS M50 passar speciellt bra som nybörjarkamera.
Panasonic Lumix G90
Lights, camera, action!
Panasonics användbara G90 är perfekt för videosnuttar.
Ricoh GR III
Världens bästa fickkamera
Ricoh är tillbaka med GR III, som är en fantastisk resekamera.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser