Asus ZenBook 13 är lite dyrare än Huawei MateBook 13, men tar andra sidan tar lite mindre plats. MateBook 13 är faktiskt en aning tunnare än ZenBook 13, men annars har Asus ultrabärbara en imponerande kompakt och klart mindre formfaktor. I själva verket är ZenBook 13 så liten att den mest påminner om den sortens damhandväska som kallas för ”clutch”. Och när vikten är ett par gram över kilot så är den riktigt smidig att ha med sig överallt. Trots detta är den robust byggd av en legering av aluminium och magnesium, och det rejäla så kallade ErgoLift-gångjärnet mellan skärmen och resten av datorn lyfter upp tangentbordet en smula så att användaren får en perfekt skrivvinkel.
Den kompakta formen betyder att det inte finns plats för ett tangentbord av full storlek, men även om tangenterna är en aning mindre än normalt så är det fortfarande bra avstånd mellan dem och de har bra slaglängd och taktilt motstånd så att det är angenämt att skriva. Asus har till och med fått plats för ett numeriskt tangentbord – den så kallade NumberPad, som tänder ett lysande fält med numeriska tangenter på datorns pekplatta. Det fungerar överraskande bra, och det är lite coolt att man till och med kan använda pekplattan som just pekplatta samtidigt som de numeriska tangenterna visas. Det är bara en fråga om fingerfärdighet.
På vårt testexemplar var 13-tumsskärmen i 16:9-format av typen anti-glare (det vill säga matt), men även om den mycket smala ramen runt skärmen (skärmen tar upp 95 % av hela datorn) är imponerande så är helhetsintrycket av skärmen ändå en liten besvikelse. Upplösningen är 1920 x 1080 pixlar, vilket inte ger det största arbetsområdet på den lilla skärmen. Dessutom är den långtifrån den ljusstarkaste på marknaden, plus saknar touch-funktion. Det känns som ett udda beslut på en så kompakt dator.
Ljudet är inte heller det bästa, även om Asus lovar både surroundljud och optimerad ljudkvalitet certifierad av Harman Kardon. Visst har de inbyggda stereohögtalarna ett acceptabelt ljud, men kopplar man in ett par hörlurar är ljudbilden definitivt otillfredsställande och saknar både tyngd och bredd.
Även om de två testexemplaren av ZenBook 13 och MateBook 13 har i stort sett identiska konfigurationer – och ZenBook 13 till och med har 16 GB RAM mot MateBook 13:s 8 GB – så hamnar ZenBook 13 på sistaplatsen i praktiskt taget alla discipliner när man jämför prestanda. Både när det gäller ren CPU-kraft, vanliga kontorsuppgifter och 3D-grafik lyckas Asus ZenBook 13 sämre än sin motståndare. ZenBook 13 vinner dock klart när det gäller batteriet. Asus klarade sig nästan dubbelt så bra i vårt stresstest, men batteriet är å andra sidan MateBook 13:s stora svaghet.
Sist men inte minst ska Asus ZenBook 13 ha beröm för att den är försedd med en större arsenal anslutningar (USB-A, USB-C, HDMI, microSD), medan MateBook 13 bara har två USB-C.
Trots kompakta design, bra batteritid och gott om anslutningar drar Asus ZenBook 13 det kortaste strået i matchen mot Huawei MateBook 13. Det som fäller avgörandet är framför allt det högre priset i kombination med svagare prestanda och en klart underlägsen skärm.
Också i detta test:
Huawei MateBook 13
Kina dominerar
Huawei MateBook 13 vinner duellen. Ett svårslaget pris, skärmen och prestanda avgör saken.