Egentligen säger det glansiga omslaget allt vi behöver veta om den här Rocky-uppföljaren. Där poserar en förtvivlad Adonis Creed (Michael B. Jordan) i boxningsringen, med maffiga uppsvällda muskler, kroppen in-
smord i svett och med shorts prydda med ”Stars and Stripes” – vi hör nästan Trump basunera ut ”Bring in the troops!” i bakgrunden.
2015, efter sex (!) Rocky-filmer, kom den första spinofff-filmen Creed. En förvånansvärt sansad och dramaorienterad film som handlade om sonen till boxningslegenden Apollo Creed, som Rocky (Sylvester Stallone) mosade i boxningsringen på det glada 1980-talet. Uppföljaren handlar om blodshämnden när Adonis vill hämnas sin fars död och återupprätta hans ära. Pappan förlorade livet i boxningsringen när han slogs mot ryske jätten Viktor Drago (Dolph Lundgren) – nu ska sönerna (självfallet mot Rockys önskan) mötas.
Creed II är en sällsynt förutsägbar film, mycket mindre subtil och nedtonad än den första Creed – fast å andra sidan är den som en finsk TV-teater jämfört med den ”ursprungliga” Rocky IV. Vi får se den oundvikliga förnedringen när Drago Jr. (en så endimensionell karaktär att vi blir irriterade) krossar Adonis, följt av förtvivlan och förlorat självförtroende. Kommer Adonis någonsin att komma tillbaka? Gissa två gånger!
Trots stereotypiska karaktärer och en förutsägbar handling har Creed II en del kvaliteter. Boxningsscenerna i denna meningslösa ”sport” är läckra och effektfullt filmade, Stallone är stabil i rollen som åldrande mentor och flera av actionscenerna får adrenalinpumpen att lägga i en extra växel – framför allt för oss som växte upp med Rocky-filmerna på 1980-talet är det definitivt en nostalgikick att se Stallone och Lundgren tillsammans i ringen igen. 3 stjärnor.
Bildkvaliteten är befriad från brus och har en nedtonad färgtemperatur. Skärpan är bra men inte alltid slående och färgerna har en tendens att dra mot det onormala. Ljudspåret (Dolby Atmos) erbjuder allt vi kan förvänta oss av en så stor release. Referens! Bonusmaterialet består av ett par utelämnade scener samt fyra minidokumentärer med fokus på nostalgi.