TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Guide

Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

8 tips: Har du planer på en ny TV? Här finns allt du behöver veta!

Av / 2019-04-26 - 11:38
Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

Underhållningsvärlden och våra tittarvanor förändras, men en bra TV blir aldrig omodernt.  Även om mobiltelefonen numera är vårt främsta val när vi ska hålla oss uppdaterade så är TV-skärmen oumbärlig när vi vill titta på underhållning, filmer, serier, sport och spel i stort format. Allt du kan se på mobilskärmen kan du se på TV:n i större och bättre kvalitet – perfekt när du vill dela upplevelsen med andra.

Utvecklingen går fort på TV-marknaden och TV-apparaterna blir allt större, skarpare och mer avancerade. Inbyggda appar som YouTube, Netflix och HBO är numera lika viktiga som direktsända program från kabel, satellit eller marknätet. På en modern TV ska du kunna titta på det du vill, när du vill och med bästa möjliga bild- och ljudkvalitet.

 

Större TV = bättre upplevelser

Just det här med skärmstorleken har blivit extra viktigt de senaste åren. Den genomsnittliga storleken ökar och de flesta går upp minst en storlek eller två när de köper en ny TV. Fler och fler väljer 65 tum när de ska skaffa ny TV till vardagsrummet, men det är inte ovanligt att se 75 tum hos de riktigt TV-intresserade. Priserna blir allt lägre och bildkvaliteten allt högre. När du vill luta dig tillbaka och njuta av TV-underhållning, heja på fotbollslaget, frossa i rysare eller syssla med blodig gaming så är storskärmarna verkligen i sitt esse.

 

Annons

Valet och kvalet

Utvecklingen sker i ett rasande tempo. Att ge sig ut i butikerna och leta efter en ny TV kan kännas som att gå runt i en tät och oöverskådlig djungel. Du måste hitta rätt bland alla märken, kryptiska modellnummer, storlekar och specifikationer. Vad kostar en bra TV egentligen och hur stor ska den vara? Vilka finesser är ett måste och vilka klarar du dig utan?

En TV är en stor investering som du och hela familjen ska ha glädje av i många år. Därför är det smart att ta en funderare innan du åker till butiken. I den här guiden får du ett par bra råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig i rätt riktning.

 

Skärmteknik: LCD, OLED och QLED

LCD 49 X85xxG XG85xx XG87xx XG83xx sil dark sil slim chevron forEU front
Foto: Tillverkarna

Foto

LCD-TV

I stora drag finns det tre skärmtekniker på marknaden idag. LCD, även kallad LED-LCD eller LED-TV, är den mest utbredda varianten. Namnet kommer från LCD-panelen, som genomlyses av lysdioder (LED) från baksidan. LED-LCD-skärmar har bra ljusstyrka, naturliga färger och bra prislappar. Nackdelen är att de inte har samma kontrast och svärta som mer avancerade OLED- och QLED-skärmar. Betraktningsvinkeln anses också vara sämre.

Det finns också en mer avancerad variant av LED-TV, som har direkt LED-bakbelysning (kallas även Direct LED eller Full Array). Där är lysdioderna placerade i individuella zoner på insidan. Ju fler LED-zoner desto mer precis ljuskontroll. Tekniken gör det möjligt att variera ljusstyrkan på olika ställen i bilden (”lokal dimning”). Detta ger en markant bättre kontrast och svärta.

LCE OLED
LCD till vänster, OLED till höger. Som det framgår av den här illustrationen visar en vanlig LCD-TV ofta mörka områden aningen gråare, med blekare färger och svagare kontrast än en OLED-TV.

Fördelar med LCD-TV

  • Billigt att massproducera = lägre priser
  • Finns i många olika skärmstorlekar, från 32 till 98 eller mer!
  • Lång livslängd

 

Nackdelar med LCD-TV

  • Begränsad kontrast och svärta (gäller speciellt Edge LED)
  • Begränsad betraktningsvinkel (kontrast och färger ändras när man tittar snett från sidan)

 

QLED Direct Full Array low res NEW
Samsung är den mest kända och utbredda tillverkaren av QLED-TV.

QLED-TV

QLED är en teknik som marknadsförs av vissa tillverkare, med sydkoreanska Samsung i spetsen. Dagens QLED-skärmar är i grund och botten LCD-skärmar som har ett avancerat färgfilter med så kallade kvantprickar (quantum dots) som ger större ljusstyrka över ett bredare färgspektrum (större färgvolym).

Den kanske största fördelen med QLED är ljusstyrkan, som i stor utsträckning överträffar andra TV-tekniker. Detta är en fördel när du tittar på TV i ett rum som badar i solljus eller har många lampor. QLED är också känt för att ha ännu bättre färgåtergivning än både LED- och OLED-TV, med vitare vitt och fler detaljer i färgerna.

Nackdelen kan vara att ljusstyrkan går ut över svärtan i bilden, eftersom ljuspartiklarna aldrig är helt avstängda. Resultatet blir att svart inte blir riktigt lika kolsvart som med exempelvis OLED-tekniken. Det kan man särskilt märka om man tittar på TV i ett mörklagt rum. För att förbättra detta har Samsungs bästa QLED-modeller direkt LED-bakbelysning, vilket kan ge kontrast och svärta som är fullt i klass med de bästa OLED-skärmarna.

QLED sk feature q contrast elite 95176818
Direkt LED-bakbelysning: Samsungs bästa QLED-skärmar har så kallad Full Array Local Dimming (FALD), med tusentals små lysdioder bakom LCD-panelen. Foto: Samsung

Fördelar med QLED-TV

  • Stor ljusstyrka, hög kontrast och brett färgspektrum
  • Djup svärta (gäller särskilt modeller med direkt LED-bakbelysning)
  • Många olika skärmstorlekar

 

Nackdelar med QLED-TV

  • Begränsad svärta (gäller särskilt modeller med direkt LED-bakbelysning)
  • Begränsad betraktningsvinkel på vissa modeller

 

OLED hovedbilde
Foto: Tillverkarna

OLED-TV

OLED är en förkortning av Organic Light Emitting Diode och är en skärmteknik som utvecklats av bland annat LG Display men som även används av andra TV-tillverkare. OLED skiljer sig markant från LCD genom att vara en så kallad ”självlysande” (self emissive) skärmteknik. I en OLED-TV avger pixlarna både färg och ljus, så att bildpanelen inte behöver genomlysas bakifrån. Varje enskild pixel kan stängas av och sättas på så att den inte avger något ljus alls när bilden kräver det. Det ger en mycket exakt kontrast- och ljuskontroll – och framför allt en fullständigt kolsvart svärta. En annan fördel med OLED-tekniken är att skärmen går att göra betydligt tunnare. Betraktningsvinklarna är också klart bättre än med LCD/LED-tekniken.

 

Fördelar med OLED-TV

  • Hög kontrast
  • Perfekt svärta
  • Mycket bra betraktningsvinkel
  • Tunn form

 

Nackdelar med OLED TV

  • Begränsad maximal ljusstyrka
  • Litet urval av skärmstorlekar
  • Relativt högt pris
  • Risk för inbränning/”image retention” (i extrema fall)
OLED 2019 65 55 E9 A 1 1
Foto: Tillverkarna

Tänk på det här när du väljer TV

  1. Storlek: stor eller liten?

Ingen tvekan om saken: storleken är en av de viktigaste egenskaperna när man väljer TV. En större bild ger helt klart bättre upplevelser, även om det innebär att skärmen blir tyngre och tar mer plats. Något av det första du bör tänka på är därför hur stor TV:n ska vara. Om målet är optimal underhållning och ”biokänsla” bör skärmens storlek bero på avståndet mellan TV:n och soffan som du sitter i.

 

Rekommenderad skärmstorlek

Avstånd          Storlek

0,5–1 meter     48–50 tum

1–2 meter        50–55 tum

2–3 meter        55–65 tum

3–4 meter        65–75 tum

4–5 meter        75–85 tum

5–6 meter        85–100 tum

 

55–65 tum är ett säkert val för de allra flesta i ett normalt vardagsrum. Enligt statistiken var ungefär 50 % av TV-apparaterna som såldes 2018 mellan 55 och 65 tum stora.

Om du är ute efter en ordentlig biokänsla så bör du välja en skärm som är 65 tum eller större. Den kan verka onödigt stor och platskrävande när den står avstängd i vardagsrummet, men blir desto bättre när du sätter på den!

 

  1. Bildkvalitet, bildkvalitet, bildkvalitet

Bildekvalitet
Foto: Tillverkarna

Bildkvaliteten är minst lika viktigt som storleken. Även om det kan vara lockande att köpa den största TV:n du kan hitta för pengarna så är det bra att komma ihåg att en större skärm även kostar mer pengar för motsvarande bildkvalitet. Det kan vara ett stort hopp i pris mellan 55- och 65-tummare på samma kvalitetsnivå.

Hela poängen med en TV är att den ska presentera innehållet du vill se i så hög kvalitet som möjligt. Ledordet för bra bild är bra kontrast, naturliga färger, bra skärpa och mjuka rörelser, men det kan vara svårt att jämföra sådana saker i butiken, där ljusförhållandena oftast är helt annorlunda än hemma.

Be att få TV:n demonstrerad med material som du känner igen, till exempel en Blu-ray-film eller ett Netflix-avsnitt. Om det går kan du be om att dämpa belysningen i butiken. Ta också reda på vilka TV-apparater som är kända för att ha bra bild och har fått bra betyg i tester och av användare.

 

  1. Ljudkvalitet

LYDKVALITET
En bra soundbar kan vara räddningen för ett tunt och livlöst TV-ljud. Foto: Sonos

Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ofta ett lika platt ljud. Om du vill att röster, musik och ljudeffekter ska återges klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men resultatet blir ännu bättre om du kopplar in en extern ljudanläggning eller en soundbar-högtalare.

Återigen är det smart att testa TV:n med något du känner igen. Klarar TV:n att återge dialogen rent och klart eller är rösterna instängda och förvrängda? Har ljudeffekterna ordentligt tryck eller låter det tunt och saknas bas?

TV:ns platta form sätter gränser för hur bra ljudet kan bli. Även en billig soundbar kan vara en stor förbättring. Läs våra tester av soundbar-högtalare!

 

  1. Vilka appar behöver du?

APPLIKASJONER
Med integrerade streaming-appar i TV-menyerna kommer du snabbt åt massor av innehåll. Illustration: Samsung

Dagens smarta TV-apparater är laddade med en rad praktiska (och opraktiska) appar som ger tillgång till mycket originalmaterial. Det är stor skillnad mellan de olika tillverkarna. Netflix och YouTube är standard hos de flesta märken medan andra program (till exempel HBO, Amazon, Canal Digital, Viaplay och SVT) bara finns hos en del. Kontrollera att TV:n har alla dina favorit-appar!

Kom ihåg att du alltid kan utöka smart-TV-funktionerna med en extern enhet som Chromecast eller Apple TV.

 

  1. Anslutningar och fjärrkontroll

TILKOBLINGSMULIGHETER
Foto: Tillverkarna

TV:n måste ha tillräckligt många HDMI-ingångar för alla boxarna i hyllan och helst en extra eller två i reserv. Fyra HDMI-ingångar är standard på de flesta modeller idag, men ibland får du nöja dig med tre. En del Samsung-modeller har en kopplingsbox som kan döljas i TV-bänken så att du bara behöver dra en enda kabel upp till skärmen. Det är extra praktiskt om TV:n ska hängas på väggen. Det är också en fördel om fjärrkontrollen är programmerbar så att den kan kommunicera med alla dina övriga apparater, då kan du lägga undan alla de andra fjärrarna.

 

  1. Plats

LG OPPSLAG 1
Foto: Tillverkarna

En stor TV är bra, men du ska få plats med den också! De som drömmer om en 75-tummare ska veta att den är nästan 170 cm bred och ibland är foten lika bred. Mät TV-bänken innan du köper något, det är tråkigt att komma hem och upptäcka att TV:n inte får plats.

Om du tänker hänga TV:n på väggen behöver du ett väggfäste som passar. Sådana är oftast extrautrustning, men en del märken skickar med väggfäste som originaltillbehör.

De allra flesta TV-apparater använder väggfäste med VESA-standard, som anger avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan. Ju större och tyngre TV:n är desto större är avstånden mellan hålen.

 

  1. Design och utseende

DESIGN
Foto: Tillverkarna

TV:n har kanske bra bild, men hur snygg är den när den är avstängd? Om TV:n ska stå i en mörk gillestuga eller en ”hemmabiograf” spelar utseendet knappast någon roll, men på finaste väggen i vardagsrummet är det desto viktigare. Utseendet skiljer sig mycket mellan de olika prisklasserna. Billiga TV-apparater är som regel ”klumpigare” och har ett plastigare utförande. Mer kostsamma modeller brukar ha högre byggkvalitet och exklusivare material på både fram- och baksidan. En del modeller kan till och med visa en ”pausbild” så att du slipper ha en svart fyrkant på väggen när du inte tittar.

Välj en TV som gör att du kan dölja alla sladdarna bakom en panel eller i sockeln. Det ser mycket prydligare och ”proffsigare” ut.

Om du tittar mycket på TV i dagsljus är det en fördel om skärmen har en matt yta eller svärtat glas. Tänk på att skärmar med blank yta kan reflektera omgivningen på ett störande sätt.

 

  1. Pris!

Price SE
Med tjänster som Prisjakt och Pricerunner kan du följa prisutvecklingen för din favorit-TV. Skärmdump: www.pricerunner.se

Oavsett om du har mycket eller lite pengar att spendera så spelar naturligtvis priset en viktig roll. Ingen gillar att betala mer än de behöver! Men stirra dig inte blind på priserna, låter du bara priset avgöra så kan du slösa bort dina pengar och ”köpa grisen i säcken”. Försök hellre att hitta den bästa TV:n som passar din budget och det du ska ha den till.

Stirra dig inte blind på priset. Börja med ett kartlägga dina behov innan du landar på rätt TV. Sedan kan du använda tjänster som Prisjakt och Pricerunner för att hitta bäst pris på just den modellen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Så blir den nya HDMI 2.2-standarden

Här är LG:s nya OLED-flaggskepp: 165 Hz och bländande ljusstyrka

Så här blir årets nya TV-apparater från Samsung

Snart öppnar CES-mässan i Las Vegas

De bästa TV-apparaterna på rea i januari: Stora rabatter på stora skärmar

Lanserar ny konkurrent till Dolby Atmos

LG:s nya OLED-TV kostar en mindre förmögenhet

LG:s OLED-TV: Nu med ny funktion för konstgalleri

Bästa Black Week-erbjudandena på TV

Blindtest av OLED-TV

TCL:s största TV-utställning någonsin

LG OLED T hedrad av TIME Magazine

Ljud & Bild