TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Sony Xperia 10 Plus

Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Av / 2019-04-10 - 10:00
Sony Xperia 10 Plus

Home tycker

  • Smal trots stor skärm, bra skärm, okej kamera.
  • Ingen trådlös laddning, medelmåttig batteritid, klena prestanda.

Sonys gamla modellbeteckningar XA och XZ försvinner och ersätts med bara siffror. Den kommande Xperia 1 är en efterföljare till toppmodellerna i XZ-serien, medan Sony Xperia 10 och 10 Plus är mellanklassmodeller som XA-serien.

Xperia 10 är så klart mindre och lättare än 10 Plus, med en mindre skärm och lägre batterikapacitet. Märkligt nog har den också en klenare processor samt att zoomkameran är ersatt av en djupsensor. Det är alltså en större skillnad mellan dem än vad man skulle kunna tro, speciellt om man väger in den blygsamma prisskillnaden. Vi har därför valt att testa Plus-modellen som vi anser ger mer värde för pengarna.

Utseende och konstruktion

Sony Xperia 10 Plus är en av de längsta telefoner vi sett, men också en de mest långsmala. Tanken är att trots att man har en stor skärm så ska den inte behöva vara så bred att den är svår att hålla i handen. Baksidan känns lite plastig jämfört med de flesta mobiler, även i mellanklassen, som numera använder metall och glas. Den ser åtminstone stilren ut då man fortsatt har fingeravtrycksläsaren på sidan av telefonen. Xperia 10 Plus kan fås i marinblå, svart, silver eller guld.

Skärm

Det mest uppseendeväckande med mobilen är den ovanligt långsmala skärmen. Där andra tillverkare tidigare experimenterat med 18:9 eller mer, är Sony de första som går hela vägen till biografernas 21:9-format. För att titta på film är det inte helt dumt tänkt då en betydande andel av Netflix utbud är filmat i det formatet. Därmed slipper man svarta kanter och utnyttjar skärmstorleken till max. Genom att man ser mer av webbsidor och sociala medier slipper man dessutom bläddra så mycket. Däremot är det inte alla appar som stöder formatet och då känns det lite slösaktigt att ha så mycket skärm som inte används.

Även om Sony klänger fast vid IPS-paneler så är det utan tvekan en av de bättre. De använder alla sina trick från TV-divisionen för att erbjuda så bra färgåtergivning och kontrast som möjligt. Skärmen är dock inte ljusstark nog för HDR och den har inte samma svärta som en OLED-panel.

Annons

Kamera

Där vanliga Xperia 10 bara har en 13-megapixels vidvinkellins med ljusstyrka f/2,0 har Xperia 10 Plus både en ljusstarkare f/1,75-vidvinkellins med 12-megapixel och en 8-megapixels telelins med f/2,4. Möjligheten att komma närmare motivet med en 2x-zoom är bara den värd prisskillnaden mellan modellerna. Partytricket är att man både kan ta stillbilder och filma i samma 21:9-format som skärmen.

Xperia 10 Plus navy camXpld 52949
Med en extra telefotolins kommer man dubbelt så nära motivet.

Kameran uppför sig ungefär som man kan vänta sig i prisklassen. Under ideala förhållanden tar den bilder som de flesta nog är nöjda med. Den har dock en förmåga att överexponera bilder och HDR-funktionen har svårt att både återge mörka och ljusa områden samtidigt. Den är dessutom ofta irriterande långsam när man försöker fånga ett ögonblick. Däremot är den över snittet när det gäller bilder i svagt ljus, och den slår definitivt sin lillebror på det området.

Ljud

Högtalarna på Xperia 10 är placerade i botten. Det kan vara ett problem när man tittar på film eller spelar eftersom man lätt blockerar dem med handen. När man väl hör ljudet så är kvaliteten dock bra. Än bättre blir det med hörlurar då Xperia 10 stöder högupplöst ljud och Sony har valt att behålla hörlursuttaget. Kör man via trådlöst stöds LDAC för bättre ljudkvalitet.

Användning

Av någon anledning har Sony valt att fälla in knapparna på sidan vilket gör dem väldigt svåra att hitta med fingret. Då de dessutom sitter annorlunda placerade än på många andra mobiler famlar man ofta i blindo. Även om det är lättare att nå tvärsöver den smalare skärmen så är det omöjligt att både nå botten och toppen av skärmen utan att byta grepp. Man kan dock förminska gränssnittet så att det ska bli lättare att nå, samt att det finns genvägar på sidan till de vanligaste apparna.

Den stora skärmen gör det dock mer användbart än annars att kunna ha två appar uppe på skärmen samtidigt. Exempelvis både mejl och snabbmeddelanden. En Sony-specifik genväg på ikonen för kompatibla appar gör det till och med riktigt enkelt att använda.

xperia 10 plus split screen 52950
Webbläsaren och Youtube får utan vidare plats på skärmen samtidigt.

Prestanda

Tråkigt nog är Xperia 10 utrustad med en gammal och klen processor. Även om 10 Plus har en något uppdaterad variant som presterar 30 procent bättre så är den ändå ingen match för konkurrenter i samma prisklass. Samsung Galaxy A7 är märkbart snabbare och Nokia 8.1 betydligt snabbare. Det är inte bara i syntetiska tester heller, utan telefonen känns långsam att använda. Än värre är att batteriet inte räcker speciellt länge, vilket är illa för en telefon gjord för att titta på film med. Man behöver alltså underhållsladda den och då är det synd att den inte stöder trådlös laddning.

Slutsats

Sony Xperia 10 Plus är en udda fågel i mellansegmentet. Den har en ovanligt stor skärm, men i ett väldigt långsmalt format. Det kan vara bra för den som annars har svårt att greppa stora mobiler. Den avlånga skärmen har fin bildkvalitet och är bra för att titta på film och får plats med mer av webbsidor. Däremot är prestanda inte speciellt bra och batteriet tar slut väl snabbt. Bättre prestanda för samma pengar får man med Nokia 8.1 och Samsung Galaxy A7. Med Xperia 10 Plus får man å andra sidan en telelins till kameran och den tar bättre bilder i svagt ljus. Överväger man lillebror Xperia 10 så tycker vi man får mer för pengarna med Plus.

Karakter
Sony Xperia 10 Plus
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild