En bärbar ThinkPad-dator är svart, har ett tangentbord av full storlek och ett skal av hårdplast som är förstärkt med kolfiber, magnesium eller titan. Mellan tangenterna G, H och B sitter en så kallad TrackPoint, en liten röd knopp som kan användas som pekverktyg i stället för den styrplatta som datorn naturligtvis också är utrustad med. Gemensamt för alla ThinkPad-datorer är att de är robusta och solida, och av god kvalitet.
Så har ThinkPad-laptops sett ut ända sedan de lanserades för första gången 1992.
360 graders ThinkPad
Så när Lenovo kom med den första ThinkPad X1 Yoga-modellen för drygt tre år sedan var det med andra ord en liten revolution. Även om Lenovo egentligen bara hade tagit den befintliga ThinkPad X1 Carbon – en ultratunn modell i klassisk ThinkPad-design – och satt på ett par gångjärn på baksidan.
Som med Lenovos andra Yoga-modeller innebär konstruktionen med gångjärn att skärmen kan vikas 360 grader runt sin egen axel. ThinkPad X1 Yoga kan alltså ändras från att stängd som en vanlig bärbar dator till att vara hopfälld så att locket och undersidan är vända mot varandra, så att den verkligen blir en surfplatta. Eftersom det till och med ingår en penna, den så kallade ThinkPad Pen Pro, finns alla förutsättningar för att Lenovo ThinkPad X1 Yoga ska vara den perfekta, flexibla arbetsstationen för de som behöver kunna jobba kreativt med sin bärbara dator. Så är det också i stora drag, men på ett par områden måste vi släppa lite smolk i glädjebägaren. Det ska vi strax återkomma till.
Säkerhet och smart design
Först ska ThinkPad X1 Yoga, som vi testat i den näst dyraste konfigurationen och i den tredje versionen, som lanserades 2018, få lite beröm.
Överst på listan över välförtjänt beröm står tangentbordet, som precis som på alla ThinkPad-modeller är av full storlek och har stora tangenter. Avståndet mellan dem är bra och de har bra slaglängd så det är både lätt och behagligt att skriva på det bakgrundsbelysta tangentbordet. Men det mest geniala är att tangenterna helt enkelt dras in i datorn när den viks runt sin egen axel. I praktiken innebär detta att när X1 Yoga används som en surfplatta så ligger tangenterna helt i linje med ryggen i stället för att sticka ut. Alltså är de mycket bättre skyddade mot att bli slitna eller gå sönder på andra sätt.
Sedan gillar vi också att Lenovo har ägnat lite tid åt att tänka på säkerhet och användarens privatliv. Detta beror givetvis på att ThinkPad X1 Yoga främst är avsedd för företagsanvändare som arbetar i större organisationer, men hur som helst är det smart att man med den så kallade ThinkShutter kan täcka för den inbyggda HD-webbkameran rent fysiskt. Det sitter helt enkelt en plastknapp längst upp på skärmen som skjuter ner en röd prick över kameralinsen. På så sätt kan ingen spionera genom webbkameran, och man kan se direkt om ThinkShutter är aktiverad eller inte. Som en ytterligare försiktighetsåtgärd har X1 Yoga inbyggd fingeravtrycksläsare.
Sist men inte minst är batteritiden ganska bra. I vårt intensiva batteritest, där vi skruvar upp påfrestningen till max, med full ljusstyrka utan pauser, orkade datorn i 3 timmar och 46 minuter innan den gav upp. Behandlar man X1 Yoga lite snällare bör den alltså inte ha några problem med att leverera ström en hel arbetsdag.
Passar inte som hybrid
Å andra sidan – och här kommer smolket – är vi inte helt säkra på att idén med att göra en vanlig ThinkPad-modell till en hybrid-dator är särskilt bra. Med sin annars ganska vettiga och ljusstarka 14-tums pekskärm, som till och med är omgiven av en svart ram som är mellan 1 och 2 cm bred, blir X1 Yoga väldigt stor och ohanterlig i surfplatteläge. Och eftersom ThinkPad-designen är tämligen kantig och vass så är den inte särskilt bekväm att hålla i händerna längre stunder. Visst är det trevligt att det ingår en penna, men knappast lika praktiskt att göra anteckningar eller rita/markera med pennan när man efter fem minuter helst av allt vill lägga ifrån sig datorn?
Slutsats
Bärbara ThinkPad-datorer brukar vara rätt så dyra, men även om ThinkPad X1 Yoga visar bra takter på en del områden, framför allt små säkerhetsfinesser och bra batteritid, tycker vi att den är för dyr. Trots den dyra konfigurationen är resultaten från vårt prestandatest inte våldsamt bra. Och på grund av ThinkPad X1 Yogas storlek och utformning passar den inte som flexibel hybrid-arbetsdator.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser