Eftersom Samsung har tagit pallplatser – och ofta guldmedalj – i snudd på alla soundbar-tester vi har gjort de senaste åren är vi nyfikna på att se hur mycket man får för pengarna om man går ner till det som många kallar slit-och-släng-segmentet.
Rent prismässigt hamnar Samsung i det översta skiktet i detta test, 4 500 kan inte betraktas som dyrt. Precis som de andra i klassen är HW-N460 en ren 2.1-soundbar som med hjälp av digital signalbehandling försöker simulera surroundljud. Alternativt kan man köpa en kit med bakhögtalare och få äkta surroundljud.
Ingen HDMI 2.0-ingång innebär att man i praktiken måste koppla alla videokällor till TV:n och hämta ut signalen till högtalaren genom HDMI-ljudreturen.
Fjärrkontrollen har lite ont om knappar, för att välja källa trycker man på samma knapp flera gånger, samma sak med ljudläge. Detta är dock inget problem eftersom Samsung har satt en display på fronten. Visserligen med begränsad plats för tecken, så texten rullar för att man ska kunna läsa den.
Ljudkvalitet
Ända sedan Samsung öppnade sitt amerikanska ljudlabb 2015 har de flesta ljudprodukterna från dem varit rena guldet. Där sitter ingenjörer av världsklass, headhuntade från några av världens mest respekterade hifi- och studio-företag, och finlyssnar på alla ljudprodukter som kommer från utvecklingsavdelningen.
Men det är svårt att förvandla gråsten till guld, i fallet med HW-N460 lägger vi först och främst märke till en småslapp basrespons. Faktiskt så mycket att vi sänker subwoofern två snäpp när vi lyssnar på musik i stereo. Billie Eilishs popsnöre You Should See Me in a Crown har häftiga rytmer som återges lite väl starka av Samsung.
Vi drar också upp diskanten till +3 för att få tillräckligt med övertoner. Då låter det balanserat trots att basen fortfarande är i mjukaste laget och saknar både dynamik och tonstruktur. Den är inte tillräckligt stram och väldefinierad
Mär vi tittar på film drar vi upp subben, annars blir det för livlöst i basen. Alien: Covenant behöver lite ös för att bli spännande. Dialogen är klar och ljudbilden funkar med uppvriden diskant. Dessutom finns det tillräckligt med gain för att man ska kunna dra på volymen riktigt bra. Ljudbilden har dock inte samma surroundeffekt som med LG och Yamaha, det låter lite snävare här.
Slutsats
Samsung HW-N460 är en soundbar som är representerar prisklassen väl. Den låter som man förväntar sig när man rör sig nedåt i budgetklassen, men vi hade hoppats på en positiv överraskning. Basen är inte linjär och för svulstig och slapp för att saker och ting ska låta riktigt bra och även om resten av ljudbilden är linjär nog så blir vi för starkt påminda om att vi befinner oss i budgetklassen med stort B.
Också i detta test:
Sonos Beam
Vinner med hästlängder
Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.
LG SK5
Bättre med film än musik
LG SK5 lyckas bra med film tack vare en enorm ljudbild. Men den saknar inte svagheter.
JBL Bar 2.1
Kraftfull men grov
Eftersom vi föll så stenhårt för JBL Bar 3.1 var vi väldigt nyfikna på lillebror 2.1. Tyvärr infriar den inte riktigt alla våra förväntningar.
Yamaha YAS-207
Välvuxen ljudbild
Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.
Sony HT-XF9000
Extra dimension på höjden
Sonys soundbar simulerar både Dolby Atmos och DTS:X på höjden och ska alltså ge ljudbilden en extra dimension. Och ja, det funkar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser