Av ljudlimporna med subwoofer är Bar 2.1 den minsta från JBL. Som namnet antyder är detta en ren stereo-soundbar, med två kanaler plus subwoofer. Den har ett diskantelement och två mellanregister till varje kanal, de senare för att ge extra kraftfullt ljud med filmer och musik.
Storebror Bar 3.1 körde över sina konkurrenter med sitt 10-tums baselement i subwoofern, men Bar 2.1 har en mer normal diameter på 6,5 tum. Trots detta utlovas ett kraftigt ljud.
De större JBL-modellerna har tre HDMI-ingångar men på baksidan av Bar 2.1 finns det bra en enda. Den stöder dessutom inte HDMI 2.0, som krävs för att överföra HDR-video. Lösningen blir att koppla alla videokällor direkt till TV:n och hämta ljudet därifrån in till soundbar-högtalarens HDMI-ingång via ljudreturkanalen (ARC).
I övrigt är Bar 2.1enkel att använda, tack vare en överskådlig fjärrkontroll. Knapparna för ljudlägen och surroundljud är sådana som man måste trycka upprepade gånger på för att få fram rätt, men högtalaren har en tydlig display på fronten som visar vad som händer. En praktisk Soundshift-knapp växlar omedelbart mellan TV och en Bluetooth-ansluten mobil.
Ljudkvalitet
Bas upp och ner på fjärrkontrollen är i själva verket subwooferns ljudnivå. Den står på 18 som standard, och går att ställa in mellan 0 och 30.
På film får vi ett häftigt intryck av subwoofern och det går utmärkt att fintrimma den till 24 utan att den ropar på hjälp. Det gjorde det extra underhållande att titta på Alien: Covenant när explosioner och andra specialeffekter skakade om soffan riktigt ordentligt, utan att basen smetades ut och tappade kontrollen.
Dialogerna har ett lite rått ljud, lite som med Yamaha. Däremot är JBL ännu lite starkare. JBL ger däremot inte samma känsla av surroundljud som Yamaha eller LG, och känns lite väl grov. Vi älskade storebror Bar 3.1 för dess vansinniga kraft i förhållande till sina rivaler, men Bar 2.1 är inte riktigt lika övertygande och då blir svagheterna extra märkbara. Utan samma kraftresurser känns dialogen och övriga ljud extra grovkorniga i toppen.
Popmusik fungerar tillräckligt bra, rytmerna har bra takt, men akustisk musik övertygar aldrig.
Slutsats
Att JBL inte riktigt når ända fram den här gången beror på att den inte drar ifrån med tillräckligt mycket kraft för att det ska överskugga svagheterna i framför allt övertonregistret. Det är i hårdaste laget, vilket vi hänger upp oss på hela tiden, trots att subwoofern kanske är testets starkaste. Bara inte tillräckligt potent för att riktigt kompensera för svagheterna.
Också i detta test:
Sonos Beam
Vinner med hästlängder
Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.
LG SK5
Bättre med film än musik
LG SK5 lyckas bra med film tack vare en enorm ljudbild. Men den saknar inte svagheter.
Samsung HW-N460
Småslapp
HW-N460 är tillräckligt pigg, men en luddig subwoofer sänker totalintrycket.
Yamaha YAS-207
Välvuxen ljudbild
Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.
Sony HT-XF9000
Extra dimension på höjden
Sonys soundbar simulerar både Dolby Atmos och DTS:X på höjden och ska alltså ge ljudbilden en extra dimension. Och ja, det funkar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser