TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Sony HT-XF9000

Extra dimension på höjden

Sonys soundbar simulerar både Dolby Atmos och DTS:X på höjden och ska alltså ge ljudbilden en extra dimension. Och ja, det funkar.

Av / 2018-11-15 - 10:16
Sony HT-XF9000

Ljud & Bild tycker

  • Ljudbilden är stor med film och dialogen klockren. Subwoofern har dugligt med kraft.
  • Kan bitvis låta lite hårt i övertonerna och subwoofern har lite väl mycket energi i sitt övre register och mindre i djupbasregistret. Musik i stereo är ingen uppenbarelse.

Detta är Sonys billigaste soundbar som simulerar ljud i höjden för att göra ljudbilden extra stor med filmer som har Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår. HDMI-ingången stöder alla videoformat, inklusive 4K med Dolby Vision, så du riskerar inte att skärmen blir svart om du spelar en 4K Blu-ray-film (vilket vi råkade ut för med Philips B1).

HT-XF9000 har ingen display på fronten, i stället visas information på TV-skärmen. Dessutom har fjärrkontrollen egna knappar för nästan allt – inklusive en för varje ljudläge – så man slipper trycka många gånger får att få fram en vis funktion. En stor fördel, tycker vi.

Ljudkvalitet

Filmkänslan är bra, vi får ett fint intryck av surroundljud när vi tittar på den spännande Alien: Covenant. Dialogen är klar men lite grov, vilket innebär att detta är en soundbar som inte favoriserar höga ljudtryck.

HT-XF9000 försöker simulera surroundljud även i höjdled, men bara med två högtalarelement på fronten. Det innebär att detta uteslutande måste göras med digital signalbehandling. Man får en känsla av att det händer saker och ting händer i höjden här, om man inte sitter för långt bort från högtalaren. Max tre meter bort är bra, och rummet får inte vara våldsamt dämpat. Sonys soundbar har dock ingen chans mot andra ljudlimpor som har extra Atmos-kanaler monterade på ovansidan.

Subwoofern gör ett stabilt jobb, även om det är lite väl mycket information i övre basregistret och mindre i djupbasen. Den kan uppfattas som aningen behärskad emellanåt, man kan tryggt vrida upp basnivån till nästan max.

Annons

Musik i stereo går bra, men stäng av Vertical Surround-funktionen, annars låter det bara konstigt. Music-läget är varmast och fylligast. Sångröster är tydliga, men energiska kvinnoröster kan bli lite för mycket av det goda I övrigt är det kontroll på rytmerna och man får bra bas.

Slutsats

Med simulerat surroundljud och dessutom ett fint intryck av höjd i ljudbilden låter Sonys soundbar engagerande när man tittar på film. Man kommer in i handlingen och dialogen är klar och tydlig.

Ibland kan HT-XF9000 uppfattas som lite grov, särskilt musik i stereo saknar en smula magi. Men allt följs upp bra i basregistret och sammantaget gillar vi verkligen Sonys soundbar.

picture1 picture2
<
>
(Foto: Tillverkare)
Karakter
Sony HT-XF9000

Också i detta test:

Sonos Beam

Vinner med hästlängder

Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.

Kan styra smarta hem med rösten. Äntligen har en Sonos-produkt fått HDMI! Ger TV-ljudet en ny dimension, med naturlig och fin klang.
Vi saknar DTS-stöd, och den trådlösa subwoofern mer än fördubblar priset.
Läs hela testet

LG SK5

Bättre med film än musik

LG SK5 lyckas bra med film tack vare en enorm ljudbild. Men den saknar inte svagheter.

Surroundeffekten är större än hos de andra i klassen, största dragplåstret är DTS Virtual:X.
Ljudet är inte helt linjärt, basåtergivningen är överdrivet svulstig. Användarvänlighet kunde ha varit mer genomtänkt.
Läs hela testet

Samsung HW-N460

Småslapp

HW-N460 är tillräckligt pigg, men en luddig subwoofer sänker totalintrycket.

Ljudet är klart och bra, och det går att vrida upp volymen riktigt högt, vilket är en fördel med inspelningar som har låg ljudnivå.
Subwoofern är lite för slapp, och vi måste ratta upp diskanten för att ljudet ska öppna upp sig tillräckligt.
Läs hela testet

JBL Bar 2.1

Kraftfull men grov

Eftersom vi föll så stenhårt för JBL Bar 3.1 var vi väldigt nyfikna på lillebror 2.1. Tyvärr infriar den inte riktigt alla våra förväntningar.

Ljudet – och speciellt subwoofern – är bland de starkaste i klassen, och användavänligheten är riktigt bra.
Ljudet är i grövsta laget och HDMI-ingången stöder inte HDR, så använd ljudreturkanalen.
Läs hela testet

Yamaha YAS-207

Välvuxen ljudbild

Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.

Ljudbilden breder ut sig åt sidan och uppåt, högtalaren simulerar äkta surround på ett strålande sätt.
Vi saknar display, lysdioder ger en begränsad översikt på håll. Övertonregistret hade kunnat vara luftigare.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild