Alla känner igen känslan. Pling-plong-ljudet som talar om att någon står utanför dörren sätter omedelbart igång nyfikenheten. Vem kan det vara? En gammal bekant? Kronofogden? En säljare?
Du kan få svaret innan du öppnar dörren. Om du har en ringklocka med kamera.
Det finns flera varianter på samma tema, en av dem är Nest Hello. En smartare klocka med inbyggd kamera som visar vem som står och ringer på. Det spelar ingen roll om du är hemma eller borta. En app i mobilen meddelar om någon ringer på, så du vet vem det är innan du öppnar dörren.
Om du är bortrest går det att prata med personen. Nest har nämligen en liten högtalare och mikrofon inbyggd. Tryck bara på ”prata” i Nest-appen och berätta att du tyvärr inte är hemma.
Det kan du naturligtvis göra även om du är hemma, eller så kan du ignorera notifieringen om du vill. Om du inte är hemma och DHL eller Postnord ska lämna ett paket så kan du prata med budet och bestämma där och då hur det ska levereras.
Dörrklockan har en stor ringknapp, med en ring som lyser i mörkret runt knappen (ljuset går att stänga av) och en HD-kamera som filmar i 160 grader. Kameran är inte trådlös utan måste kopplas in med en kabel. Som i sin tur är kopplad till Nest, som måste ha ström.
Kameran är relativt ljuskänslig och använder sig av HDR och infraröda lysdioder för att visa en bild och video oavsett om det är mörkt ute eller strålande sol.
Installation
Nest Hello kopplas till det trådlösa hemnätverket och installeras med Nest-appen i telefonen. Sedan kan kameran strömma 16:9-video i HD-kvalitet till Nest-appen med 128-bitars kryptering för säkrare lagring.
Den visar även stillbilder i 4:3-format och appen kommer ihåg de senaste som ringde på klockan.
Om man prenumererar på Nest Aware-tjänsten, som dessvärre kostar extra, kan man lagra inspelningarna i upp till 30 dagar, lite beroende på vilket abonnemang man väljer.
För övrigt går det att aktivera kameran i appen när som helst, om man vill se hur det ser ut framför dörren och vad som händer utanför på trappan.
Men innan man kommer så långt så måste Nest Hello installeras. Och för det behövs ström. Både till knappen och till ringklockan. Observera att inte alla ringklockor är kompatibla med den medföljande trådlösa adaptern. Om du är osäker, fråga i butiken eller beställ installation av en godkänd installatör.
Själva dörrklockan kan monteras så att den lutar 15 grader om det behövs, och allt man behöver bortsett från verktyg följer med i kartongen.
Användning
När allt är klart laddar man ner Nest-appen och följer instruktionerna för hur man ansluter ringklockan till nätverket.
I appen kan man sätta på och stänga av kameran och/eller ringsignalen, välja om kameran bara ska vara på när man är bortrest, välja vilka dagar och tider den ska vara på, samt sätta på och stänga av meddelanden.
Kameran kan meddela så fort det händer någonting utanför dörren, eller bara om det är människor som är framför kameran. Den kan dessutom känna igen vissa ansikten, till exempel familjemedlemmar så att inte kameran behöver varna varje gång barnen kommer hem från skolan.
Det finns flera inställningar, med det här är de viktigaste.
Att Nest-kameran och ringklockan är anslutna till ström eliminerar batteriproblematiken. Många konkurrerande smarta ringklockor går på batteri som måste bytas ut. Oftare när temperaturen sjunker. Det slipper man här.
Ibland upptäckte jag att det tog flera sekunder från det att någon ringde på tills meddelandet dök upp på mobilen. Ibland gick det direkt. Annars var det ett nöje att använda appen när jag fick besök. Ljudkvaliteten är inte fantastisk, men personerna utanför ytterdörren hör enkelt vad som sägs när man berättar för dem att de måste vänta lite innan man kommer och öppnar.
Bildkvaliteten sjunker inte oväntat när det är mörkt, men i lagom bra ljus räcker den för att man tydligt ska se vem som står på trappan utanför.
Google Assistant
Nest smart-system fungerar så att alla Nest-enheter, till exempel trådlösa Nest-brandvarnare och andra trådlösa styrsystem som Philips Hue, fungerar tillsammans i samma nätverk.
Det kommer också stöd för Google Home-högtalare med Google Assistant, och i USA fungerar Nest med Yale-lås. Ännu så länge gäller inte detta i Norden, men enligt den informationen vi har fått så ska det komma fler smarta enheter som stöder Nest-systemet.
Slutsats
Nest Hello kan uppfattas som en kul-att-ha-sak som man egentligen inte behöver. Så kommer det att vara för många, men om man vill ha bättre översikt över vem som hälsar på – särskilt när man är bortrest – kan kameran och möjligheten att prata med den som ringer på vara mer än en kul sak. Men det är först när Nest Hello fungerar med ett bredare urval smarta produkter som det börjar bli riktigt intressant. Då kan Nest Hello snabbt bli oumbärlig.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser