TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Apple iPhone XR

En iPhone för folket

Apple kompromissar med rätt saker så att budgetmodellen inte känns billig.

Av / 2018-10-24 - 08:25
Apple iPhone XR

Home tycker

  • Snabb som en blixt. Ovanligt bra batteritid. Färgglad. Den mest prisvärda modellen.
  • Skärmen är lägre upplöst och är inte OLED. Bara en kamera.

Tidigare år har man fått nöja sig med en äldre modell om man ville komma undan billigare än den nya toppmodellen. I år släpper Apple en billigare modell kallad iPhone XR. Den har en storlek som ligger mitt emellan XS och XS Max, till skillnad från tidigare års budgetmodell iPhone SE som var riktigt liten. Det rör sig inte heller om gammal teknik, utan insidan är väldigt lik iPhone XS. Däremot har den en enklare skärm och man får bara en kamera.

 

Prismässigt ligger den många tusenlappar under XS vilket gör att den kostar ungefär som iPhone 8 Plus, som Apple fortfarande säljer. Jämförelsevis är 8 Plus något större, trots att den har en lite mindre skärm. Den har dock högre upplösning. Fördelen med XR är den ramlösa designen och att man får FaceID för att låsa upp den, samt naturligtvis bättre prestanda och batteritid. Å andra sidan har 8 Plus en telefoto-lins, vilket XR saknar. Ingen klar vinnare med andra ord.

iphone sizes
iPhone X, iPhone XR, iPhone XS Max (Foto: Ljud & Bild)

Utseende och konstruktion

Det mest uppseendeväckande med iPhone XR är att den förutom vit och svart kan fås i färger som gul, korall, blå och röd. Ett knep vi känner igen från fem år sedan med budgetmodellen iPhone 5C. Men XR är ingen plastmobil utan känns lika påkostad som övriga modeller, med en anodiserad aluminiumram där till och med antennbandet är färgmatchat. För de med OCD, som retade sig på XS asymmetriska undersida, kan vi lugna dem med att XR har likadana högtalargaller. Den har inte fått XS förbättrade tålighet utan ligger kvar på IP67, det vill säga att den tål 1 meters vatten i 30 minuter.

 

Annons

Skärm

En stor skillnad från XS är att Apple inte har använt sig av någon kontrastrik OLED-skärm utan hänger kvar vid LCD-panelen. De menar dock att det är den mest avancerade och kallar den ”Liquid Retina Display”. Vi tvivlar inte på att det var en stor teknisk utmaning att göra en panel med rundade hörn som går ända ut till kanten. Och det är utan tvekan en utmärkt skärm som slår tidigare generationer. Men den bleknar ändå i jämförelse med Apples OLED-skärmar. Man kan inte heller bortse från den märkliga upplösningen som ligger närmare 720P än 1080P, vilket 8 Plus hade. Det är inte så att man ser bildpunkterna, men nog är 1080P en hygienfaktor på en så pass stor skärm.

 

iphone xr camera
En kamera istället för två (Foto: Ljud & Bild)

Kamera

Den största kompromissen med XR är att man får nöja sig med en kamera. Detta i en värld där konkurrenterna har två, eller till och med tre, kameror. Och det ofta i betydligt billigare telefoner. Förutom att man inte har någon telelins för att komma närmare motivet så påverkar detta porträttläget. Alltså att man kan få ett skarpt porträtt medan bakgrunden är suddig. Avsaknaden av en extra lins gör att man måste använda mjukvara, vilket inte är lika exakt. Dessutom måste det vara en person i fokus, det går inte med husdjur eller annat. Man får dessutom bara tillgång till tre av belysningseffekterna, trots att alla finns i selfiekameran.

iphone xr portrait mode
Inga portärtt på djur och få ljuseffekter (Foto: Ljud & Bild)

Med det sagt så är vidvinkelkameran precis lika bra som i XS. Den kan kanske inte mäta sig med Huawei P20 Pro eller Mate 20 Pro, men jämfört med tidigare iPhone-generationer är det ett bra steg framåt. Man får snyggt exponerade foton där det smarta HDR-läget oftast bara kliver in när det behövs. Men framför allt har kameran blivit betydligt bättre i dåliga ljusförhållanden. Bilden ljusas försiktigt upp, men man får naturliga färger och betydligt mindre brus än tidigare.

sushi light iphone x sushi light iphone xs max sushi light iphone xr
<
>
iPhone XS Max
sushi dark iphone x sushi dark iphone xs sushi dark iphone xr
<
>
iPhone XS Max

Användning

Med den bortrationaliserade hemknappen följer också att framsidan har samma batteri av sensorer och projektorer som vi först såg i iPhone X. Därmed får man samma blixtsnabba ansiktsigenkänning för att låsa upp mobilen. Det är också en av få lösningar som fungerar i mörker och inte är så känslig för ett förändrat utseende. Visst är skärmen stor och det kan vara svårt att nå med enhandsfattning. Men kanterna är smala och Apples hjälpmedel gör ändå att det fungerar bättre än man kunde frukta.

iPhone XR Face ID cameras Keynote WEB
Sensorer som ger blixtsnabb ansiktsigenkänning (Foto: Apple)

Prestanda

Eftersom det sitter samma kretsar, Apple A12 Bionic, på insidan så är prestanda lika bra som på XS-modellerna. Med andra ord är XR runt 30 procent snabbare än förra årets modeller, och den springer cirklar runt Android-mobilerna. Det är lite förvånande när Apple försöker presentera XR som en budgetmodell. Vi hade nog väntat oss att den åtminstone gick på lite lägre klockfrekvens, både för att ge flaggskeppet en fördel och för att ge en bättre batteritid. Det senare har dock inte Apple snålat på. Det är snarare så att iPhone XR är bland de modeller på senare år som har bäst batteritid. Det går bra att använda trådlös QI-laddning och med en kraftigare nätadapter får man snabbladdning.

 

Slutsats

Apples tidigare försök att göra billigare iPhone-modeller har antingen inneburit plastiga skal eller att man fått gammal teknik. Så är inte fallet med iPhone XR som på insidan är precis lika modern som iPhone XS. Så hur gör man den bättre än iPhone 8 Plus som kostar lika mycket, men inte så bra att den konkurrerar ut iPhone XS som är betydligt dyrare? Kompromisserna ligger i skärmen som är lägre upplöst och saknar wow-effekten från OLED. Samt att man får nöja sig med en kamera. Det är nog en smäll som de flesta är beredda att ta för en överkomligare prislapp. Vi lär få se många färgglada Applemobiler på stan framöver.

Karakter
Apple iPhone XR
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild