De flesta har nog hört talas om Kygo. Den norska artisten var snabbast i världen på att få en miljard spelningar på Spotify och han var dessutom Apple Musics frontfigur när den tjänsten lanserades.
Förutom att göra musik som aldrig förr har Kygo satt sitt namn på ett eget varumärke med hörlurar och högtalare. Flera av modellerna låter riktigt bra – vilket är något som långtifrån alla DJ-signerade produkter har gemensamt.
E7/900 är Kygos första öronproppsmodell som är helt trådlös. Det betyder att det inte finns någon sladd mellan de två propparna, i stället kommunicerar de trådlöst med varandra. Det här är dessutom proppar som är gjorda för träning. Bortsett från att det ingår toppar av olika storlekar – inklusive ett par i Comply-minnesskum – så får man vingar i olika storlekar för optimal passform mot den främre öronkanten. Och E7/900 är vattentäta med en häftig IPX7-klassning, vilket innebär att de kan dyka ner till en meters djup.
Bluetooth 5.0
Ljudet överförs trådlöst med Bluetooth 5.0, som har dubblerat bandbredden mot sin föregångare. Det är framför allt käckt när man tränar. Man kan dela med sig av musiken till en kompis, under förutsättning att han eller hon har kompatibla hörlurar och att mobiltelefonen också stöder detta. Tiden på gymmet blir genast mer social. Den här funktionen har vi inte testat, på grund av brist på en annan 5.0-hörlur under testperioden.
Bluetooth 5.0 har dessutom en teoretiskt längre räckvidd, som gör att man i allt högre grad kan lägga ifrån sig mobiltelefonen under tiden man tränar. Utomhus kunde jag lägga ifrån mig mobilen och ta närmare 40 meterlånga steg innan det började dyka upp dropouts. Jag kunde gå ytterligare 10 meter innan ljudet började glappa. Det skulle innebära att man har musik merparten av 400-meterslopp om man har mobilen liggande i mitten på gräsplanen innanför. Musiken kan man delvis styra med knapparna och röstassistenten.
Inomhus kunde jag gå från tredje våningen och ner till första, men så fort jag tog mer än ett par steg från trappan så blev det för mycket trä och betong mellan mig och telefonen för att ljudet skulle vara stabilt.
Styrning
Hörlurarna sätts på genom att man håller inne multifunktionsknapparna på utsidan av höger och vänster propp. Då går de automatiskt i parkopplingsläge.
Multifunktionsknapparna är ganska smarta. En tryckning på höger knapp höjer volymen när man lyssnar. Samma sak på vänster sida sänker ljudet. Två tryckningar på höger pausar musiken, en enda sätter igång den igen. Två tryckningar på vänster sida sätter däremot igång mobiltelefonens röstassistent, så att man kan utföra vissa kommandon utan att ta upp telefonen ur fickan.
Ljudkvalitet
Men det är trevligare att prata om det viktigaste: ljudet. Det första man lägger märke till är den tighta, fylliga basen. Bastrumman smäller till saftigt och skönt och basgitarren har bra groove längst ner i registret. Ljudet är dessutom välbalanserat och låter aldrig vasst eller grovt – till skillnad från exempelvis Samsung Gear IconX, som är för tunn i mellanregistret och som biter ifrån sig väl mycket längre upp i övertonregistret. Kygo E7/900 har i stället en behaglig, rund klang. Det finns inte lika många klangstrukturer i tonerna, ett piano låter lite matt i tangenternas anslag och fioler hade tjänat på ännu mer luft. Men elektronisk popmusik fungerar som bara den, med saftiga och underhållande beats – utan att överdriva. För de här pengarna är detta absolut toppklass av vad man kan förvänta sig.
Ett litet aber är att E7/900 inte stöder aptX, bara AAC. För många är det inget problem, men undertecknades MacBook kan då bara ge ifrån sig vanligt SBC-ljud, vilket låter betydligt sämre än med aptX.
Passform
Kygo E7/900 sitter bekvämt i öronen. Personligen tycker jag att Comply-propparna funkade bäst, plus de mellanstora vingarna. Då är det ingen risk att propparna trillar ur under joggingturen. Och tur är väl det, för det är inte lätt att hitta dem igen! Jag har gått ganska länge med propparna och de är en behaglig historia.
Medelmåttigt samtalsljud
Den inbyggda mikrofonen för mobilsamtal fungerar sådär. Personen i andra änden av mobilsamtalet tyckte att min röst var ”låg och burkig”, som om jag befann mig långt ifrån mikrofonen. Det gick att förstå orden, men ljudet var ”tunt, spinkigt och lågt”. I min ände lät det fint. Precis som med en del andra öronproppar av den här typen får man bara samtalsljud i ena örat. Det beror antagligen på att ljudet då blir mer direkt än om båda propparna ska synkroniseras, vilket ger en liten ljudfördröjning som kan vara jobbig när man pratar i telefon.
Kort batteritid
Trådlösa öronproppar som de här har en del kortare batteritid än varianten där de två propparna är sammanbundna med en sladd. Det kostar nämligen batteriström att de hela tiden måste kommunicera med varandra så att ljudet är helt synkroniserat i vänster och höger öra. Trots detta bör man kunna räkna med 4–5 timmars batteritid, och då känns det minsta laget att Kygo E7/900 bara skryter med 3 timmar innan de måste laddas igen. Lyckligtvis kan etuiet ladda dem ytterligare tre gånger, så de kan laddas i fickan till sammanlagt 12 timmars batteritid. Men alltså inte utan uppehåll.
Slutsats
E7/900 är Kygos första försök med ett par helt trådlösa öronproppar, och på flera områden lyckas de extra bra. Passformen är i topp, de är svett- och vattentäta och de låter väldigt bra. Basrytmerna kommer fram tydligt på samma gång som allt hänger med även längre upp i tonerna. Styrningen är också bra och den trådlösa räckvidden är något av det bästa vi har testat.
Vår enda reservation är att vi tycker att batteritiden på tre timmar är för kort och att ljudet hade kunnat vara bättre när man pratar i mobil.