TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: 4 Speldatorer

Bang for the buck

Det behöver inte kosta en förmögenhet att vara med i spelet. Här är fyra perfekta gaming-laptops som är – nästan – lika bra som lyxmodellerna.

Av / 2018-09-19 - 16:31
4 Speldatorer

I normala fall brukar gaming betyda samma sak som högt pris. Ska du vara med i toppen så ska ditt kreditkort helst vara av guld. Men det är tyvärr inte den verkligheten som alla vi som inte är professionella spelare lever i. Därför har vi bett tillverkarna skicka oss sina bästa alternativ som går att ha råd med. Det vill säga runt 15 000 kronor. Eller ungefär hälften av vad supermaskinerna kostar. Det innebär ett par begränsningar – men faktiskt färre än vi trodde. I praktiken är alla datorerna i det här testet tillräckligt snabba för att klara av de allra flesta spelen med rimlig upplösning och grafik. Faktum är att de på vissa områden är bättre än de monsterdyra spelmaskinerna som vi testat tidigare i år.

Grafik från näst översta hyllan

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator. Och den dyraste. Därför är den lite nedbantad i det här startfältet. I stället för Nvidia GeForce GTX 1080, som man hittar i monstermodellerna, har samtliga testdeltagare ett GTX 1060. Som tumregel innebär det ungefär halverade grafikprestanda jämfört med GTX 1080. Men det räcker fortfarande långt så länge du inte måste köra de nyaste spelen i 4K-upplösning.

Skärm

Vilket leder oss till skärmen. Även här får du i princip samma i supermaskinerna, nämligen Full-HD-upplösning. Men en nyhet är att skärmarna i ekonomimodellerna har gått upp i hastighet. De bästa av dem klarar av en uppdateringshastighet på upp till 144 Hz.

Processor och RAM

På processorfronten har det skett en generationsväxling. Det betyder att några av datorerna i testet är utrustade med 8:e generations Intel-processorer. Närmare bestämt Core i7-8750H, som är en sexkärnig CPU. Det innebär att ekonomimaskinerna i dag har mer ren processorkraft än förra generationens toppmodeller! Mängden RAM-minne har också äntligen kommit upp i 16 GB som standard.

Lagring

Alla maskinerna i det här testet här är utrustade med både en SSD-disk för snabb start och en traditionell hårddisk för de stora spelinstallationerna. Jämfört med lyxmodellerna är SSD-disken dock i allmänhet en långsammare modell.

Annons

Så testade vi

Speldatorer ska naturligtvis testas med tunga 3D-spel, så vi har utmanat testdeltagarna med ett antal nya och representativa titlar. Även om vi inte befinner oss i superklassen så kunde faktiskt alla spel spelas med utmärkta resultat. Speciellt eftersom upplösningen på en Full HD-skärm inte ställer de högsta kraven. Dessutom har vi naturligtvis gjort olika mätningar med våra vanliga testprogram, som GeekBench, CineBench, 3DMark och PC Mark. De senare kommer från finska Futuremark. SSD-diskarnas hastighet testades med hjälp av verktyget HD tach. Förutom grafiken tittade vi naturligtvis närmare på samma egenskaper som vi normalt betygsätter i bärbara datorer: ergonomi, vikt, ljud och skärmkvalitet.

Asus ROG STRIX GL504GM-ES244T

Färgglad fest

Både bildskärmen och datorn är ett nöje att titta på, men processorn är lite slö.

Läcker, skarp och blixtsnabb skärm. Inbyggd RGB-ljusshow.
Core i5-processorn är svagast i testet. Ljuset gör inte datorn snabbare.
Läs hela testet

HP Pavilion Gaming Laptop 15-cx0815no

Ulv i fårakläder

Pavilion-datorn ser ut som en vanlig kontorsdator. Men under huven finns gott om muskler.

Stark CPU. Vill du ha en PC som inte skriker ”gaming” så är den här lösningen.
Ingen Mini DisplayPort. Slö och oexakt topuchpad.
Läs hela testet

Lenovo Legion Y530-15ICH

Business-gamer

Lenovo ger upp sin ”seriösa” image med en dator som är fullproppad med gaming-godis.

Splitterny och blixtsnabb 8:e-generationsprocessor. Bra grafikkort.
Aningen plastigt skal. Högljudd fläkt. Skärmen är bara 60 Hz.
Läs hela testet

MSi GE62VR-7RF 651NE Camo Edition

Rustad för strid

MSi ställer upp med ett festligt inslag i form av en kamouflagemålad specialutgåva.

Fräsch design. Gedigen byggkvalitet. Och till och med en optisk enhet!
Långsam processor. Störst i testet rent fysiskt – utan att man får mer.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild