Lenovos YOGA-serie finns i flera kvaliteter och prisklasser. 520-serien är varken den tunnaste eller den snabbaste men ger däremot mycket dator för pengarna, vilket ju inte är så dumt.
Plastic fantastic
Utsidan är vare sig speciellt läcker eller lyxig. Datorn är gjuten i plast och aluminium men är både för tjock och väger för mycket för att kunna kallas för ultrabook. Det krävs starka axlar för att orka släpa runt på den här dag ut och dag in. Lyckligtvis blir man positivt överraskad när man fäller upp skärmen. Där hittar man först och främst ett synnerligen dugligt tangentbord, med bra slaglängd och mellanrum mellan knapparna. Här hittar man också en fingeravtrycksläsare, som annars är reserverad för dyrare maskiner. Inte dåligt! Att Lenovo dessutom har stoppat i alla tänkbara portar och ingångar gör datorn mer mångsidig än de smalare alternativen.
Surfplatteläge
Skärmen är på 14 tum och tyvärr omgiven av en hel del outnyttjat utrymme, vilket blir lite komiskt när det sitter ett klistermärke i hörnet med texten ”Narrow border screen”. Samtidigt är upplösningen en liten besvikelse, 1920×1080 pixlar, och vi upptäckte snabbt att panelen inte är särskilt ljusstark. Betraktningsvinklarna är inte så bra och i starkt solljus är det ganska så mycket reflexer. Ett litet äss i rockärmen är däremot möjligheten att rotera skärmen 360 grader, så datorn kan användas i som surfplatta. Just det: skärmen beröringskänslig.
Halva priset, nästan samma prestanda
En annan positiv överraskning döljer sig under plastskalet. Där sitter en snabb Intel Core i5-processor, massor av RAM och rikligt med lagringsutrymme för både anteckningar, musik och filmer. Våra benchmark-tester avslöjar tydligt att en dator för halva priset visst orkar hänga med när det handlar om rå datorkraft. Yoga illustrerar på ett utsökt sätt att merparten av priset går åt till inpackning och design. Den yttre ramen hjälper också till att hålla datorn sval när den pressas.
Slutsats
Lenovo YOGA 520-14IKB vinner inga skönhetstävlingar och kräver starka axlar om den ska släpas runt varje dag. Vi kan dock inte borste från att den kostar hälften så mycket som de dyraste modellerna men ändå levererar samma prestanda när vi tittar på ren datorkraft. Om priset är viktigt kan Lenovo rekommenderas direkt. Det fina tangentbordet är att föredra framför de helt platta varianterna som sitter i de tunnaste konkurrenterna.
Också i detta test:
Huawei MateBook X 53019308
Läcker rese- bärbar
Huaweis första resvänliga laptop är inte dum!
Dell XPS 13 9360
Perfekt rese-sällskap
Den läckra 3K-pekskärmen gör att Dell XPS 13 verkligen ger Apple MacBook en hård match i klassen för ultrakompakta laptopar.
MacBook 12” 2017
Läcker, men med begränsningar
Sexigaste laptopen på marknaden har blivit ännu bättre – men det kostar.
HP Envy x360 15-bq181no
Största surfplattan
HP:s två-i-ett-dator har bra prestanda och läcker skärm, om du är beredd att bära på den extra vikten.
ASUS Zenbook 13 UX331UAL
Robust studie-kompis
Den billigaste ZenBooken är så gedigen att uppfyller amerikanska militärens krav på tålig utrustning.
Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX
Fräsch flug-viktare
Acers studiedator belastar vare sig ryggen eller ekonomin i onödan.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser