Q6-serien är billigast av Samsungs exklusiva QLED-modeller. När det gäller utseende är detta definitivt en av testets läckraste. TV:n är mycket tunn, med en knappt synlig ram runt skärmen. Baksidan är helt slät, utan synliga kablar. De ligger dolda bakom ett lock och dras till en separat anslutningsbox (One Connect). Fötterna kan monteras brett eller smalt beroende på vilken TV-bänk du har.
Användning och finesser
Samsungs smarta menysystem är mycket snabbt och har ett stor urval av appar som saknas hos konkurrenterna. Fjärrkontrollen är elegant och även om den har få knappar kan den styra både TV:n och andra enheter. Samsung har också stoppat i ett särskilt spelläge för gaming-fantasterna. Det sänker fördröjningen (input lag) till 15–20 millisekunder, vilket är bra för responsen i onlinespel.
Bildkvalitet
65Q6F har en VA-LCD-panel med LED-kantbelysning, kryddad med ”Quantum dots” för att ge ett extra brett färgspektrum. Q6F får däremot klara sig utan äkta LED-bakljus som finns hos konkurrenterna från LG och Sony. Samsung har i stället använt sin (mjukvarubaserade) Micro Dimming-teknik för att ge bästa möjliga kontrast.
Bildkvaliteten är tjusig. Samsung-skärmen har en imponerande färgåtergivning som verkligen får fram nyanserna på planen. Skärpan är också utmärkt: vi kan se detaljer här som suddas ut av vissa konkurrenter. Samsung lyckas behålla en bra skärpa i rörelser, vilket är avgörande när det gäller fotboll. Inte riktigt fullt i klass med de LG:s och Sonys dyrare rivaler, men snudd på.
Kontrasten är godkänd. För fotboll och annan sport är Samsung-skärmen mer än tillräckligt ljusstark, men när vi testar med mörkare filmer och serier saknar vi en djupare svärta. Betraktningsvinkeln är också begränsad: med den här typen av LCD-skärm (VA) ska man helst sitta rakt framför, inte för långt ut mot sidan.
Ljudkvalitet
Slimmad som den är rymmer Samsung-skärmen inte särskilt stora högtalare. De små högtalarna på undersidan ger ändå ganska OK ljud, med fin klarhet i röster och en godkänd mängd bas. Ändå är det ingen tvekan om att du behöver en separat soundbar för att få riktig stadion-stämning.
Slutsats
Samsung 65Q6F är en läcker TV full av smarta detaljer. Designen är ett snäpp över konkurrenternas och detsamma kan sägas om användarvänligheten. Bildkvaliteten får bra betyg rakt igenom och även om prestanda inte är lika extrema som hos de dyraste utmanarna så är Samsungen definitivt ett bra köp i 65-tumsklassen.
Också i detta test:
Sony KD-65XF9005
God som guld!
Toppspelaren från Sony kostar lite mer än konkurrenterna, men wow en sådan bild!
LG 65SK8500
Nyckfull topp-TV
Toppmodellen från LG är en hejdundrande bra TV på många sätt, men har också ett par komplikationer.
LG 65SK7900
Bäst med boll
LG 65SK7900 är en fin TV för sport och spel, men inte den bästa till filmkvällar.
Philips 65PUS8303
Ett snäpp bättre
Med den här modellen tar Philips ett klart steg upp på kvalitetsskalan.
Panasonic TX-65FX700E
Håller måttet
Panasonic har en lång tradition av att konstruera välbyggda TV-apparater med naturlig bildkvalitet, och den nya modellen i FX700-serien är inget undantag.
LG 65UK6950
Fin till sport och spel
LG-skärmen funkar bra med sport och kan skryta med blixtsnabb respons till glädje för gaming-fantaster.
Philips 65PUS7363
Stolpe ut
Philips-skärmen har många fina egenskaper, men det räcker inte till någon pallplats för 65PUS7363.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser