Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så finns det inga gränser för var man kan lyssna.
Man skulle kunna hävda att man inte behöver någon radio så länge det finns radio-appar till mobiltelefonen. Men sådana appar kräver en separat högtalare för att ljudet ska bli bra.
Därför passar det ofta bättre att ha en radio som man kan ta med sig. En som inte är för stor, går på batterier och har bra ljud trots att storleken är beskedlig.
En reseradio går lika bra att använda hemma som i sommarstugan, i båten, i husvagnen eller på resan. Därav namnet reseradio.
Ska man ta den med när man åker bort är det viktigt att den inte är för stor. Den ska få plats i en väska, den måste ha bra batteritid, vara enkel att använda – helst med förval av radiostationer – och det gör ju ingenting om den är billig. Man ställer inte samma krav på en reseradio som på en bordsradio som ska stå i vardagsrummet.
Därför har vi inte brytt oss lika mycket om funktioner och ljudkvalitet som vi brukar göra när vi testar mer avancerade radioapparater. I det här startfältet ligger priserna runt och strax över en tusenlapp. Då säger det sig själv att det finns gränser för hur avancerade testdeltagarna kan vara och hur bra de kan låta.
Batteri
Samtliga radioapparater i detta test har ett par väsentliga saker gemensamt. De går på batteri, antingen inbyggda laddbara batterier, alkaliska batterier eller ett separat batteripaket. De tar emot FM och DAB, har flera förval av stationer och har utdragbar antenn.
Alla utom en har hörlursuttag, så att man slipper störa omgivningen när man vill lyssna själv. De flesta testdeltagarna har Bluetooth och kan strömma musik från mobiltelefonen. Så att radion kan användas som mobilhögtalare, även om den ringer.
Vad vi testade
Testdeltagarna är olika stora och har olika prislappar. Vi har valt ut nio resemodeller som kostar ungefär mellan 1 000 och 1 500 kronor. De är tillräckligt små för att man enkelt ska kunna ta dem med sig – även om den största, Radionette Menuett, kanske passar bättre i sommarstugan, på altanen eller i båten.
Eftersom ljudet är en grundläggande egenskap hos en radio har vi bedömt ljudkvaliteten som vi alltid gör för att skilja agnarna från vetet. Men vi lägger inte lika stor vikt vid bra bas, balans, fokus och dynamik som vi gör med dyrare produkter.
Här räcker det att ljudet är tydligt, med bra fokus i röster, och att det finns tillräckligt med bas för att man ska kunna hänga med i musikens rytmer.
Vi har brytt oss desto med om användarvänlighet och bärbarhet. Radion bör ha tydliga knappar som är lätta att använda utan att behöva trycka många gånger för att byta kanal. Batteriet måste hålla i mer än sex timmar för att bli godkänt och allt över tio timmar är en ren bonus.
Om kvaliteten, skötseln och speltiden är prisvärd blir betyget mer än godkänt, och då tvekar vi inte att utse Bäst i test eller Bästa köp.
POP Travel
Fickradio
Pop Travel är perfekt som reseradio för folk på språng.
Sangean DPR-67
Enkel och bra
Sangean DPR-67 är mycket radio för pengarna och mitt i prick som reseradio.
Sandstrøm Constellation Aria
Stilren reseradio
Constellation Aria är en utmärkt radio som tar lite plats och klarar mycket.
Pure Evoke H2
Ett drag av lyx
Pure-radion blir inte riktigt bärbar förrän man köper till ett batteripack.
Sony XDR-V1BTD
Stereoljud
Sony-radion spelar i stereo och är välutrustad, med bra pris och lång batteritid.
Sandstrøm Juice Portable
Uthållig reseradio
Lilla Juice Portable spelar längre än de flesta och låter inte dumt alls.
Radionette Menuett Portable
Budgetvinnaren
Radionette har inte den minsta, men den bästa billiga reseradion.
Sandstrøm Constellation Aria Duo
Dubbelt upp
Den stora Sandstrøm-radion bjuder på bra stereoljud.