Heos är japanska Denons multiroom-system. Det finns en rad olika högtalarmodeller, plus Heos Amp som driver fristående stereohögtalare. Sedan vi testade den senast har förstärkaren kommit i en HS2-version. Nytt sedan sist är inbyggt Bluetooth – förut var man tvungen att koppla in en extern adapter – och dessutom stöd för högupplösta ljudformat.
Anslutningarna är väldigt bra. Här finns både analoga och digitala ingångar samt Bluetooth och USB, plus Ethernet och wifi. Det är med andra ord enkelt att bygga en stereoanläggning runt Heos-förstärkaren.
Denon har gjort en bra app som styr Heos-systemet. Det grafiska användargränssnittet är både läckert och användarvänligt, och gör det enkelt att styra högtalare i flera zoner. Musiktjänster finns inbyggda i appen så att det går lätt att blanda flera källor i en och samma spellista. Undantaget är Spotify, som måste använda sin egen app.
Ljudkvalitet
Ljudet är precis som vi minns det från när vi testade första upplagan av Heos Amp. Det varma och fylliga ljudet vi är vana vid från andra Denon-förstärkare finns här också. Vi får en bra tyngd i basen och ljudbilden är stor. Bastrumman i Pink Floyds Hey You är ännu tyngre och saftigare än med både Yamaha och EC Living, och även om Klipsch-förstärkaren kommer i närheten av den kraften så har inte heller den samma voluminösa basåtergivning.
Den vackra countrylåten On Your Side från den annars så humoristiska artisten Aaron Lee Tasjan återges med en stor, snygg ljudbild. Hans röst framträder tydligt och klinkandet på gitarren har mer snärt än hos Yamaha.
Heos-förstärkaren klarar all slags musik, den blir kanske extra förtjust när den får ge sig på elektroniska rytmer och hiphop. Eller industrimetall, för Nine Inch Nails In The Void låter tuffare än med de flesta liknande förstärkare.
Heos Amp HS2 ställer upp i samma muskelklass som Klipsch Powergate och BlueSound PowerNode2, men den fylliga basen beter sig emellanåt lite färgat och Heos känns inte riktigt lika homogen i klangen. Men oj, en sådan underhållningsfaktor!
Slutsats
Heos Amp har kommit i en ny HS2-version, med inbyggt Bluetooth i stället för extern adapter. Dessutom stöder den nya förstärkaren högupplösta ljudformat. Annars är den oförändrad. Det betyder väldigt användarvänlig, med en piffig app som är snabb och intuitiv. Och ljudet är tufft så det räcker. Här finns det både gott om kraft och en stor och fyllig bas som verkligen underhåller.
Ljudet blir aldrig vasst och det finns tillräckligt med detaljer för att fungera fint med alla musikstilar. Det saknas lite nyanser här och där, men sammantaget är detta en kanonfin förstärkare.
Också i detta test:
Yamaha WXA-50
Mycket för pengarna
Yamahas förstärkare stöder alla de viktigaste tjänsterna och MusicCast-systemet är bland de mest användarvänliga.
EC Living Rena SA-1
Renodlad hifi
När det gäller att renodla hifi-upplevelsen är det få kan slå Electrocompaniets förstärkare i EC Living-serien.
Klipsch PowerGate
Komplett underhållningscentral
Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.
Bluesound PowerNode2
Sann musikglädje
En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.