TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

grupptest: 5 Strömningsförstarkare

Modern hifi när den när som bäst

Om du vill ha bra ljud som är smidigt att styra så ska du köpa någon av de här trådlösa förstärkarna med strömning och multiroom.

Av / 2018-03-13 - 10:10
5 Strömningsförstarkare

Hemma hos många har mobilen tagit över som den vanligaste källan när musiken ska sprida god stämning. Ända tills nyligen framkallade blotta tanken på något sådant rysningar hos personer som var intresserade av hög ljudkvalitet. Men mobilen kan faktiskt förenas med stereon på ett ganska så elegant sätt, utan att det förstör ljudet.

Strömningsförstärkare

Trådlösa Bluetooth-högtalare kan vara helt okej, men om du vill ha både riktigt hifi-ljud och all den moderna trådlösa teknikens bekvämlighet så är det en strömningsförstärkare du ska ha.

Den fungerar som vilken hifi-förstärkare som helst och kopplas till ett par valfria högtalare. Med kablar. Skillnaden är att förstärkaren har trådlös nätverksanslutning och inbyggt stöd för strömningstjänster. Alla låtar och spellistor visas i en app på mobilen, som också används för att styra alltihop. Och de här apparna har med tiden blivit väldigt användarvänliga.

Själva avspelningen görs i förstärkaren. På så sätt får man kortast möjliga signalväg och bäst behandling av den digitala ljudsignalen. Till skillnad från exempelvis Bluetooth, som skickar en komprimerad ljudsignal från mobilen genom luften – och ger sämre ljud i andra änden.

I det här testet tar vi en titt på alternativ till Sonos, som är marknadsledande i segmentet men som stöder inte högupplöst ljud. Det gör däremot alla testdeltagarna.

Annons

Hur fungerar en strömningsförstärkare?

Gemensamt för alla förstärkarna är att de har trådlös nätverksanslutning (wifi) och en möjlighet att styra musikuppspelningen via en app i mobilen eller surfplattan. De kan också kopplas ihop trådlöst med andra kompatibla produkter och spela den musik du vill lyssna på i hela huset. Så kallat multiroom.

Netgear Orbi 30774
Ett mesh-nätverk som Netgear Orbi AC2200 ger bättre wifi-täckning. Foto: Netgear

 

Installation och inställning varierar, men i stora drag handlar det om att koppla förstärkaren till hemnätverket och knappa in rätt lösenord. Förutom wifi har de flesta förstärkarna en möjlighet att spela musik trådlöst via Bluetooth, och vissa av dem har AirPlay. Det kan vara käckt att ha om du får besök av vänner eller om förstärkaren inte stöder alla musiktjänster. Så långt som möjligt rekommenderar vi att du använder wifi (eller ännu hellre en nätverkskabel direkt in i förstärkaren) i stället för Bluetooth. Det ger bättre ljud, drar mindre batteri i telefonen, plus att du slipper tappa musiken varje gång telefonen ringer.

Kandidaterna

För några år sedan gjorde vi ett test av olika strömningsförstärkare, både stora och små, där Bluesound PowerNode2 gick segrande ur striden. Den slog bland annat Sonos marknadsledande Connect:Amp genom att både ha ett kraftfullare ljud och en renare återgivning av musiken.

Nu vill vi se om det finns någon som kan slå Bluesound-förstärkaren. HS2-versionen av Heos Amp och Electrocompaniets nya EC Living Rena SA-1 är två av dem som vill lägga beslag på segern. Detsamma gäller den billigare Yamaha WXA-50 och helt nya Klipsch PowerGate. Anslutningar och funktioner är ungefär likadana i dem allihop, så skillnaderna är främst ljudkvaliteten och användarvänligheten.

Så testade vi

I det här testet har vi lagt störst vikt vid ljudkvaliteten. Förstärkarna är testade med blandat urval musik i CD-kvalitet från strömningstjänsten Tidal.

Vi lyssnade genom golvhögtalarna Focal Kanta No.2. De ligger egentligen i helt fel prisklass (80 000 kr), men är lättdrivna och funkar utmärkt även med billiga förstärkare. Och viktigast av allt är att de skiljer tydligt på olika produkter, vilket gör det enklare att höra skillnad på förstärkarna.

Bluesound PowerNode2

Sann musikglädje

En del tvingar oss att välja mellan muskler och upplösning, men Bluesound är det närmaste vi kommer både och.

Powernode 2 levererar en dynamisk, potent och precis musikåtergivning som är fullt i klass med dyrare förstärkare. Användarvänligheten går inte heller att klaga på.
Priset ligger i den högre änden jämfört med konkurrenterna.
Läs hela testet

HEOS Amp HS2

Kraftfull och välljudande

Den lilla förstärkaren från Heos sparkar verkligen ifrån sig.

Heos Amp är lätt att installera och låter mycket bra. Den rika och kraftfulla basen är det största bidraget.
Vi saknar lite mer dynamisk kontrast och övertoner.
Läs hela testet

Klipsch PowerGate

Komplett underhållningscentral

Strömningsförstärkaren med flest anslutningar kommer från Klipsch. Och den är väldigt bra.

Här får du stöd för alla musiktjänster du kan tänka dig, och du kan till och med koppla in skivspelaren! Ljudet är kraftfullt, med bra sammanhållning.
Det finns de som har ännu häftigare baskontroll, och vi vill gärna ha lite mer rymd och luft.
Läs hela testet

EC Living Rena SA-1

Renodlad hifi

När det gäller att renodla hifi-upplevelsen är det få kan slå Electrocompaniets förstärkare i EC Living-serien.

Ljudet är öppet och detaljerat, och förstärkaren ger ett exklusivt intryck. Appen fungerar också bra den mesta tiden.
Det finns förstärkare med mer drag i basen och appen är inte alltid den snabbaste. Högtalarkontakterna är ovanligt plastiga.
Läs hela testet

Yamaha WXA-50

Mycket för pengarna

Yamahas förstärkare stöder alla de viktigaste tjänsterna och MusicCast-systemet är bland de mest användarvänliga.

Användarvänlighet har högst prioritet, med en snabb och smidig app. Ljudet är bra nog för att högtalarna ska få det sista ordet, och prislappen är mycket trevlig.
Det saknas lite dynamik och upplösning, och det finns förstärkare som har mer muskler.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild