TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Kygo A9/600

Stole the show

Att en artist sätter sitt namn på ett par hörlurar är inte en automatiskt en kvalitetsstämpel. Men Kygo har hittat rätt med A9.

Av / 2017-12-19 - 12:30
Kygo A9/600

Ljud & Bild tycker

  • Ljudet är dynamiskt, med skön attack. Instrument framträder fint, rytmer likaså, och den trådlösa räckvidden är imponerande.
  • Det saknas lite upplösning övertonerna. EQ-funktionen hade kunnat vara mer logisk.

Den unga EDM-stjärnan Kygo är långtifrån den första artisten som klistrar fast sitt namn på ett par hörlurar. RZA, Tiesto, 50 Cent och naturligtvis Dr Dre har också gjort det.

 

Test: Sony WH-1000XM2 – Trådlösa hörlurar med fulländad brusreducering

I stället för att bara låta en känd tillverkare sätta ihop ett par lurar och sedan skriva Kygo på dem har Kygo ett eget team ingenjörer som utvecklar och tillverkar hörlurarna. Huvudansvaret ligger på den danske ringräven Peter Larsen, uppfinnaren av ringradiatorn som minimerar ett diskantelements förvrängning. Han har varit chefskonstruktör på företag som Vifa-Speak, Dynaudio och JBL, och dessutom jobbat som konsult för både KEF och Apple, för att bara nämna några. Larsens expertis är främst utveckling av högtalarelement, men även akustik och kabinettkonstruktion. När det gäller Kygos hörlurar har Larsen dessutom ansvarat för att välja ut de bästa Bluetooth-komponenterna, vilket A9:s fall blev ett aptX-chip från Qualcomm.

Kygo Peter Larsen Photocred JohannesLovund 25075
Chefskonstruktör Peter Larsen konsulterar Kygo. Foto: Johannes Lovund

 

Annons

Med andra ord: även om Kygo främst är ett livsstilsmärke som även har kläder i kollektionen så har de uppenbarligen varit seriösa när de tagit på sig uppgiften att göra hörlurar. Kygo själv – alias Kyrre Gørvell-Dahll – har självklart haft sista ordet när det gäller varje modell, både när det gäller komfort och ljud.

Test: Beyerdynamic DT 1770 Pro – Krossar dubbelt så dyra hörlurar

Passform och kvalitetsintryck

A9, som fått sitt namn efter pianoackordet, känns väldigt solid. Här är det gott om metall, och minnesskummet under huvudbandet och på öronkåporna är mjukt och behagligt. Hörlurarna går runt hela örat. De är en sluten konstruktion, men kan användas länge utan att kännas svettiga.

Kygo A9 stormgray Photocred JohannesLovund.jpg 25082
Stormgrått förväntas bli en populär färg. Foto: Johannes Lovund

 

Laddkabeln och ljudkabeln (om A9 får slut på batteri) som ingår har en snygg flätad strumpa och matchar färgen på hörlurarna. Som i vårt fall är Burgundy (vinröd), en frisk fläkt efter att ha testat en hel marknad full av svart och vitt (vilket A9 också finns i). Designen är i övrigt nedtonad och minimalistisk, vilket man inte kan säga om särskilt många andra ”kändislurar” som inte bangar för stora och snirkliga autografer i vulgära neonfärger.

Kygo A9 Burgundy 25078
Vårt exemplar ser stiligt ut i elegant Burgundy-vinröd. Foto: Kygo Life

 

Användning

A9 parkopplas enkelt till mobilen, speciellt om du har en Android med NFC, då är det bara att hålla de två intill varandra. Men det är inga problem med en iPhone heller.

Bluetooth-räckvidden är värd ett eget kapitel. Den är extremt bra! Med mobiltelefonen på skrivbordet kunde jag vandra genom hela det öppna kontorslandskapet på redaktionen, runda hörn och gå bortåt 30 meter innan ljudet började droppa ut. Som jämförelse kunde jag bara gå hälften så långt med Bose QuietComfort 35 II innan den började tappa signalen.

Kygo A9 black side 25076
Du kan också välja Kygo A9 i mer traditionell svart eller andra färger om du vill. Foto: Kygo Life

 

Med telefonen i fickan kan musiken styras och ljudet fintrimmas genom att svepa med ett finger över höger öronkåpa. En princip vi gillar, och det finns en app som ger fler inställningar. Den heter Kygo Sound och har bland annat en EQ-funktion där man kan justera ljudet. Det bästa är att EQ:n lagras i hörlurarnas hjärna i stället för i appen, så att A9 behåller justeringarna man gör även om man parkopplar den med en annan ljudkälla efteråt. Man kan när som helst återställa inställningarna i appen efteråt.

Kygo colors Photocred Johannes Lovund 25083
Kygo A9 finns i många olika färger. Foto: Johannes Lovund

 

EQ:n används genom att man sveper med fingret i ett tvådimensionellt plan. Planet har fyra sidor som kallas för Bergen, New York, Ibiza och Los Angeles. Kygo-fans kanske tycker att det är logiskt, eftersom alla dessa platser betyder mycket för Kygo. Men för min del är det inte ett helt logiskt mönster att ljudet ändras från mycket mellanregister till mycket bas. Det slutade med att jag drog fingret svagt mot ett ställe någonstans mellan Bergen och New York. Det tämjer mellanregistret en smula, som annars kan vara lite väl energiskt, samtidigt som man får lite mer fokus i toppen och en mjukare bas. Fast bara pyttelite, för klangbalansen är faktiskt väldigt bra i A9.

Ljudet av Kygo

A9 låter både taktfast och dynamiskt. Klassisk musik återges med bra snärt i fioler och det sprudlar om rockiga gitarrer. Lyssna bara på First Aid Kits You Are The Problem Here, där finns massor av energi i mellanregistret och en tuff klang.

Kontrabasen i Laura Marlings briljanta indie-ballad Soothing får en grov och hård behandling, och hennes röst kommer ut snyggt. Timingen är mycket bra, lika bra som i Focal Listen Wireless, och dessutom med en mer behaglig diskant.

Kygo drivers Photocred JohannesLovund 25074
A9 har fått seriösa 40 mm stora högtalarelement. Foto: Johannes Lovund

 

Hur låter Kygos egen musik då? Till den får vi hjälp av fröken Selena Gomez och låten It Ain’t Me. Och det låter väldigt bra, Selenas röst är klar och öppen. Många ”kändislurar” har en tjock och smöraktig bas, men här är den av det bestämda och strama slaget, med bra tryck i det viktiga mellanregistret. En annan låt, This Town med Sasha Sloan, låter också bra och har en frigjord dynamik, bastrumman smäller till hårt och Sashas röst framträder fint i mitten. En hi-hat kan lätt låta hård, men här är den bestämd och lagom spröd.

Det som saknas är upplösning allra längst upp i övertonerna, så A9 är inte nödvändigtvis det bästa valet om favoritmusiken är Cecilia Bartoli eller opera i allmänhet. Men det är inte Kygo ensamma om eftersom sådant kostar pengar. Jag tycker till exempel att A9 låter minst lika bra som den passiva, kablade Audio-Technica ATH-M50x som är en av de bästa vi känner till för runt 1 500 kronor.

Slutsats

Om du tillhör dem som är skeptiska till ”livsstilsprodukter” som är signerade av en kändis så att kan vi berätta att Kygo A9 är en hörlur som är värd en provlyssning. Den både ser bra ut och låter förträffligt. Den levererar rytmer på ett så bestämt sätt att andra kommer att avundas den, på samma gång som den följer upp med bra tonalitet i olika instrument. Den saknar bara den allra sista luftigheten allra längst upp, men det kan man i stort sett fixa med EQ-funktionen i appen.

Lägg till att Bluetooth-anslutningen är bland de mest stabila vi har testat, med strålande räckvidd, så finns det få saker som talar emot Kygo A9.

 

Se Kygos presentationsvideo av hörlurarna

Läs också:

Stortest: 10 av de bästa hörlurarna för 5 000 kronor

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild