TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Geneva Touring L

Elegant reseradio

Den kostar lite mer, men är det bästa valet för de som är intresserade av bra ljud.

Av / 2017-09-18 - 09:38
Geneva Touring L

Ljud & Bild tycker

  • Välbalanserad ljudbild med fokuserat mellanregister och fyllig bas.
  • Svårt att läsa displayen i solljus. Inget väderskydd.

Ett par snäpp ovanför de vanliga radioapparaterna man hittar i alla elektronikbutiker finns Geneva. Lite dyrare, lite annorlunda design och – i det här fallet – en skamlös flört med 60-talets transistorradioapparater.

På 10 år har Geneva Labs lyckats etablera sig på premiummarknaden med snygga högtalare i Bauhaus-design. Men deras reseprodukter, och deras bärbara, har inte fått samma uppmärksamhet. Det kan Geneva Touring L ändra på. En batteridriven reseradio med Blue­tooth som ser ut som om den kommer från 60-talet.

Radion påminner om både Tandberg, Braun och Bang & Olufsens gamla resemodeller och är storebror till Touring S. Som vi testade nyligen.

Den pyttelilla S-modellen är perfekt när storleken spelar roll – den går till exempel ner i en liten resväska och tar ingen plats på nattduksbordet – men L-modellen är nästan en hel anläggning på egen hand.

Då menar jag inte att du äntligen kan kasta ut den gamla stereon, men den är ett spännande alternativ till en Bluetooth-högtalare. Inte bara för att den har Bluetooth utan för att den, till skillnad från många reseradioapparater med FM och DAB, låter förbaskat bra.

Annons

Bärbar men inte stänksäker

Geneva anger batteritiden till 30 timmar, det är en konservativ uppskattning eftersom den spelar lite längre än så på måttlig volym. Den är inte skyddad mot väder och vind och du kan inte styra den med någon Genava-app. Den stöder inte multiroom heller, och för somliga är det i minsta laget med bara sex minnen för förvalda radiostationer.

Men den är mycket läckert byggd, med aluminium överdraget med svart, vitt, rött eller – vår favorit – konjaksbrunt konstläder.

Ett handtag sträcker sig längs hela bredden och laddningen görs med en USB-kabel och laddare som ingår.

Balanserat ljud

Det underlättar att den är användarvänlig. Här behöver man inte konfigurera någonting alls. Vrid volymratten för att slå på och välj lyssningsvolym och lagra favoritstationerna genom att hålla inne en av de fem knapparna på ovansidan i ett par sekunder. Skärmen är delvis dold bakom ett perforerat galler, men väldigt lättläst utom i solljus.

I slutändan är det ljudet som betyder mest för de flesta av oss. Radion ska ju trots allt användas till musik. Även om det inte är någon ersättning för en bra anläggning så är Geneva Touring L ett bra alternativ för dem som gillar lite tryck och ett fylligt ljud. Sådant finns det hinkvis av. Den kör över de flesta radioapparater vi har testat.

Ljudet utmärker sig på tre viktiga områden: Mellanregistret är renare och har bättre fokus än i de flesta andra radioapparater, det finns gott om bas, utan att den låter påträngande, och ljudbilden har bra sammanhållning. Högt spelar den också, fast då får man leva med lite förvrängning.

En del radioapparater – både de som står på bord hemma och de som tas med på resa – är bra på pop, rock och hiphop, men Geneva-radion är bra på det mesta. Stråkar i klassisk musik har tydligare fokus, basen i R&B och pop/rock är tillräckligt väldefinierad för att man enkelt ska kunna följa rytmen, och balansen från bas till diskant är mycket bättre än väntat i en reseradio.

Den bästa reseradion

Geneva Touring L är den bästa radion vi har testat hittills. Den kombinerar en stabil konstruktion med tilltalande design och bättre ljud än man hittar på andra håll. Hade den varit stänksäker och haft en skärm som var lättare att tyda i solljus så hade den varit perfekt. Perfektion finns inte i den här klassen, men Geneva-radion kommer farligt nära.

picture1 picture3 picture4
<
>
Touring L finns i flera färger: rött, vitt, svart och brunt.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild