Den nya generationen av Apples minsta och lättaste har uppgraderats där det betyder mest, men den passar inte alla.
När Apples 12-tums MacBook lanserades 2015 körde den förbi MacBook Air fullständigt. Fram till dess hade Air varit en av de lättaste och tunnaste laptoparna och 11-tumsversionen var inte mycket större än en surfplatta.
12-tummaren var tunnare, lättare och hade en större skärm som var mycket ljusstarkare – och skarpare. Men någon racer var den inte.
Det är inte den här heller, den tredje generationen av den tunna 12-tummaren, men den är märkbart snabbare än den första versionen. Det har gjort att den passar ännu bättre för de som behöver en liten och lätt dator som orkar lite mer krävande uppgifter än surfning, e-post och kalkylark.
På utsidan är det här samma dator som både 2015- och 2016-utgåvan. Med bara en enda USB 3-port plus ett hörlursuttag. Den har varken USB 2, nätverkskontakt eller minneskortläsare.
Den har fått ett uppgraderat tangentbord med lite längre slaglängd, vilket förbättrar skrivkänslan, samt en förbättrad styrplatta. Men de flesta förändringarna finns på insidan.
Det är värt att nämna att datorn även har fått Bluetooth 4.2 och att USB 3.1-porten stöder skärmupplösningar upp till 4096 x 2304 i 60 Hz samt 5 Gbit/s-överföringshastighet.
Högre prestanda
Den LED-belysta skärmen på 12 tum känns igen från föregångaren, med 2304 x 1440 punkters upplösning.
Datorn har en ny generation Intel M-processor där prestanda börjar på 1,2 GHz i grundversion och kan konfigureras med upp till 1,4 GHz i7-processor med Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Alla med nivå 3-buffert på 4 MB.
Lagringskapaciteten är antingen 256 eller 512 GB och datorn går dessutom att beställa med 16 GB minne. Minneshastigheten är densamma, 1866 MHz, men läs- och skrivhastigheten är förbättrad.
Grafikprestanda har också gjort ett hopp, från Intel HD Graphics 515 till 615.
Batteriet håller ångan uppe i uppemot 10 timmar, eller 12 timmar om man tittar på film.
Mätbara förbättringar
Det nya tangentbordet är nästan värt att uppgradera för. Tangenterna har lite längre slaglängd och mer markerat motstånd, precis lagom mycket för att fingrarna ska glida lättare över tangentbordet.
MacBook 12 är inte mitt förstahandsval för batch-processer i Photoshop, eller videorendering i 4K, men vår testmaskin med den enklaste processorn och 8 GB minne klarade sig bra i prestandatesterna.
I Geekbench uppvisar den klara förbättringar mot föregångarna. I heltals- och flyttalsberäkningarna klockar datorn in på 3659 poäng, mot förra versionens 2407, och multicore-testet ger resultatet 6849, mot föregångarens 4992.
Märkbart bättre grafik
I grafiktestet med GFXBench GL, som mäter grafikkortets förmåga i antal bilder per sekund (fps) klarar Apple-datorn respektabla 29,7 fps i T Rex-renderingen och hela 88,17 fps offscreen. Inte illa alls, men någon speldator är detta inte.
DiskSpeed-testet visar på klara förbättringar i SSD-diskens läs- och skrivhastighet: 1015 MB/s i skrivhastighet och 1360 MB/s i läshastighet.
Vem passar den för?
Den senaste versionen av Apples 12-tums MacBook är en av de mest attraktiva laptoparna för de som inte måste ha en värstingdator. Den är tillräckligt snabb för vardagliga uppgifter och klarar både bild- och videoredigering betydligt bättre än föregångaren. Men beställer man den med den snabbaste processorn och 16 GB minne för att den lilla datorn ska få maximala prestanda, så drar priset i väg till MacBook Pro-nivå. Då är den senare ett bättre köp.
Den senaste
versionen av Apples 12-tums MacBook är en av de mest attraktiva laptoparna för de som inte måste ha en värstingdator.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser