Man ska naturligtvis inte släppa musiken bara för att man vill gå ut och njuta av sommarvärmen. Men det ska vara enkelt att lyssna, och då är det sista man vill ha en kabel som hänger och slänger och trasslar in sig i allt möjligt. Det är trådlösa lurar som gäller.
Även om Bluetooth komprimerar ljudsignalen och kan ge lite sämre ljud än med kabel så ger det samtidigt en kortare signalväg när man flyttar ut omvandlingen till hörlurarna, som dessutom blir oberoende av kvaliteten på mobiltelefonens eller musikspelarens hörlursuttag. En mobiltelefon med dålig förstärkare kan låta bättre med ett par bra Bluetooth-hörlurar. Och så ska vi inte glömma bort att ljudet från en kabel som hänger och skrapar mot kläderna kan fortplanta sig mekaniskt in i öronkåporna. Särskilt slutna hörlurar kan störas av sådant.
Med andra ord: bekvämlighet behöver inte nödvändigtvis gå på bekostnad av ljudkvaliteten.
På eller över örat? Med eller utan brusreducering?
Okej, så du har bestämt dig för trådlösa hörlurar. Men vilken sort? Det finns de som vilar utanpå öronen och större kåpor som går hela vägen runt. Och så finns det de som har aktiv brusreducering. Att välja rätt kan verka krångligt.
För att ta det här med utanpå eller runt örat först. Fördelen med kåpor som lägger sig utanpå örat är att de är mindre och kan vara mer bekväma i sommarvärmen eftersom öronen luftas bättre. Nackdelen är att de inte har plats för lika stora högtalarelement och därför har mindre dynamik och mindre energi i basregistret än större kåpor som omsluter öronen helt.
Stora kåpor har fördelen av att vila skönare mot skallen och att ha större element som ofta ger ett större och bättre ljud. Nackdelen är att de kan bli svettiga efter ett tag och att de tar mer plats.
Sedan har vi lurar som har aktiv brusreducering. De är väldigt praktiska om du ofta befinner dig i bullriga miljöer. Reser du mycket med flyg eller tåg är det oerhört praktiskt med brusreducering, och det kan också vara smart för personer som arbetar i öppna kontorslandskap och vill kunna stänga ute omvärlden. De kan också vara lockande att ha på sig när man går på stan för att stänga ute oväsen från tung trafik – men det kan också vara riskabelt att avskärma sig helt.
Hörlurar med aktiv brusreducering kan låta mycket bra och ger mycket bättre musikupplevelser än de utan, om du ofta befinner dig i bullriga miljöer. Men för normalt lyssnande ger de inte lika bra ljud för pengarna, så det är viktigt att tänka på vilka behov du har innan du köper något.
De bästa hörlurarna
Här presenterar vi de bästa trådlösa hörlurarna i varje klass. Prisnivån vi har lagt oss på är 1 500–2 000 kronor för de utan brusreducering, en prisklass där man får riktigt bra ljud för pengarna. Eftersom brusreducering kostar en del att göra på rätt sätt – åtminstone om musiken dessutom ska låta bra – så vi har valt att gå upp till 3 000–4 000 kronor för dem.
Utöver åtta hörlurar vi har testat förut med utmärkta resultat så har vi med två utmanare. Monster Clarity HD On-Ear och Onkyo H500BTB är två trådlösa lurar som vilar utanpå örat och som saknar aktiv brusreducering. Kan de stjäla glans från de andra som vi redan vet är bra?
Bose QuietComfort 35
Kungen av brusreducering
Även om Bose inte är bäst på allt så är detta den allra bästa reskamraten och sammantaget vinnaren.
B&O Beoplay H9
Trådlöst lyxljud
Danskarna har knåpat ihop de kanske bästa trådlösa hörlurarna på marknaden. Det enda som är avskräckande med Beoplay H9 är priset.
Onkyo H500BT
Bra ljud, dålig passform
Väldigt bra ljud, särskilt med akustisk musik. Men lurarna sitter dåligt och kostar för mycket.
Pioneer SE-MS7BT
När detaljerna är viktigast
Visst kan trådlösa hörlurar återge musikens detaljer. Lyssna på de här från Pioneer!
Monster Clarity HD On-Ear
Bas är aldrig tråkigt
Om du letar efter en hörlur med massor av bas och underhållningsfaktor så är den här mitt i prick.
AKG Y50BT
Välljudande kvalitet
AKG:s lurar känns både välbyggda och bekväma och har en utmärkt ljudkvalitet.
Audio-Technica ATH-SR5BT
Neutrala och långspelande
Audio-Technica har ett förvånansvärt raffinerat ljud men är lite opraktiska.
Denon AH-GC20
Solida och kraftfulla
Kraftiga aluminiumbågar och kompetent brusreducering gör till Denon en pålitlig reskamrat.
Sennheiser PXC 550 Wireless
Brusfritt sammetsljud
Sennheiser menar allvar med ljudkvaliteten och utplånar bruset. Men helt felfri är den inte.
Sony MDR-1000X
Specialanpassad brusreducering
Här får du ljud i särklass och en användaranpassad brusreducering som fungerar hur bra som helst – så länge du inte rör på dig.