TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony KD-65XE9305

Läcker ljuskanon

Sonys nya toppmodell är en super-TV för kräsna.

Av / 2017-05-15 - 20:42
Sony KD-65XE9305

Ljud & Bild tycker

  • Strålande ljudkvalitet med superb kontrast, korrekta färgnyanser och framför allt bländande ljusstyrka.
  • Android-plattformen är inte den mest användarvänliga vi har sett.

Sony har haft en framträdande roll på TV-marknaden så länge vi kan minnas, och även om konkurrensen blir allt hårdare så tampas de fortfarande med Samsung, LG och resten om vem som har de allra bästa TV-apparaterna. I år får vi också se den första riktiga OLED-skärmen från Sony. Nya A1 OLED är en TV som vi har stora förväntningar på, även om den blir en dyr TV i 50000-kronorsklassen.
De som vill ha höga prestanda och minst 65 tums skärmstorlek utan att tömma sitt bankkonto flera gånger bör kanske ta en titt på XE93-serien. Det är Sonys toppspecade LCD-modeller för år 2017 (om vi bortser från 2016-modellen ZD9 som finns kvar i ett år till) och efter att ha testat 65XE9305 måste vi medge att vi är imponerade av vad japanerna har lyckats få till.

65XE9305
På ytan liknar Sony-skärmen en relativt vanlig LCD-TV med Ultra-HD-upplösning. Skillnaden ligger i det som döljer sig under huven: 65XE9305 är utrustad med Sonys patenterade X1 Extreme-videoprocessor som ursprungligen utvecklades till flaggskeppet ZD9. Den har också Sonys egen LED-belysning, Slim Backlight Drive+ för att åstadkomma bästa möjliga ljus, kontrast och svärta. XE9305-serien finns i 55 tum och 65 tum som vi testar här. För de som letar efter en riktig storskärm finns dessutom storebror 75XE9405 med direkt LED-bakgrundsbelysning.

Sony KD 65XE9305 without covers

Det är inte så lätt att se vid första anblicken men Sony-skärmen har alla anslutningar dolda bakom olika luckor. Foto: Audun Hage
Det är inte så lätt att se vid första anblicken men Sony-skärmen har alla anslutningar dolda bakom olika luckor. Foto: Audun Hage

Design
Många TV-märken använder sig av rundade former och glänsande ytor för att imponera. Sony har i stället valt ett mer dämpat ”no nonsense”-utseende. XE93 har en väldigt stram, rak och funktionell design. Framifrån syns bara en tunn svart ram som omger den tunna skärmen och en förgylld sockel som är smal nog att få plats på alla TV-bänkar. Sony har också sett till att göra baksidan så snygg som möjligt: alla anslutningar är dolda bakom en mängd luckor som går i ett med mönstret på baksidan. Kablarna dras elegant ut genom foten vilket ger ett ”professionellt” och genomtänkt utseende. Själva TV:n känns mycket solid och välbyggd och 65-tummaren är så tung att du bör ha hjälp av en bekant när den lyfts på plats.
Det enda som vi skulle vilja kalla för en svaghet är att skärmytan verkar något blankare än de allra bästa. Skärmen reflekterar lite mer ljus än Samsung Q7F som står bredvid i testrummet. Den har ett speciellt filter som reducerar mer reflexer. Men XE93 är långtifrån någon värsting på det här området.

Användning och finesser
Sony skärmen har ett överflöd av anslutningsmöjligheter under de många ”motorhuvarna” på baksidan. Inklusive fyra HDMI-ingångar.
Fjärrkontrollen är inte den mest innovativa vi har sett. Det är väldigt traditionell, med ett stort antal knappar man inte lär använda. På pluskontot finns snabbknappar till Netflix och liknande, men Sony-fjärren känns lite ”billig” jämfört med Samsungs smala läckerbit.
Ett växande antal TV-tillverkare använder sig numera av Googles Android-plattform som operativsystem och Sony är en av dem. 65XE9305 är ännu så länge laddad med Android 6.0 och vi tycker den fungerar betydligt snabbare än många av förra årets modeller. TV:n startar från vänteläge på en bråkdel av en sekund och det går lika fort att ”zappa” fram och tillbaka mellan olika appar och vanliga TV-kanaler.

Annons
Sony-skärmen är smal och läcker från sidan och är lätt att placera tack vare en smal sockel. Foto: Sony
Sony-skärmen är smal och läcker från sidan och är lätt att placera tack vare en smal sockel. Foto: Sony

Startskärmen (huvudmenyn) är likadan i alla TV-apparater som kör Android. Det är upp till tillverkaren att kombinera den med sina egna unika finesser, menyer och inställningar. Här tycker vi att Sony kunde ha gjort ett bättre jobb.
För dagligt bruk är huvudmenyn helt okej: du har enkel tillgång till dina mest använda appar och ingångar. Problemen börjar så fort du vill ändra några inställningar eller kolla vad TV:n har att erbjuda i övrigt. De olika funktionerna ligger sorterade i olika typer av menyer och undermenyer som saknar lite känsla av sammanhang. Det innebär i sin tur att man lätt ”trycker bort sig” och måste börja om från början. För oss som testar är det ingen tvekan om att Android har en stor förbättringspotential när det gäller användarvänlighet.
Utbudet av appar är inte riktigt klass med Samsungs och LG:s satsningar, men täcker YouTube och Netflix och de allra vanligaste.

Bildkvalitet
De som är villiga att betala 40 000 kronor för en TV gör det nog främst för bildkvalitetens skull. Glädjande nog är detta ett område där XE93 verkligen glänser. Efter att ha mätt, kalibrerat och testat Sony-skärmen med en mängd olika material så känns den som en mycket bra allround-TV.
Sony är kända för sin avancerade bildbehandling, och mycket av deras samlade expertis och erfarenhet har lagts in i det avancerade videochippet X1 Extreme. Det hanterar all videoprocessning, inklusive brusreducering och uppskalning av vanliga TV-program till 4K-upplösning. X1 Extreme har dessutom en möjlighet att göra en riktig ”HDR-uppskalning” som ger en HDR-liknande effekt även med vanligt material. Detta är Sonys äss i rockärmen och en av anledningarna till att 65XE9305 ser oerhört läcker ut med ett brett urval av innehåll.
En LCD-panel med lysdioder längs kanterna (så kallad Edge LED) har sina begränsningar och brukar i normala fall ge en något lägre kontrast än OLED och LCD med direkt LED-bakbelysning. Sony har dock utvecklat en speciell ljusteknik (Slim Backlight Drive+) som ger ytterst god kontrast i praktiken.
Sony-skärmen har en mycket övertygande svärta och lyckas verkligen gräva fram detaljerna i mörka scener. I de beckmörka grottscenerna i Ridley Scotts ”Prometheus” lyckas 65XE9305 återge mörkgrå detaljer som har en tendens att försvinna i svart på mindre kompetenta LCD-skärmar. Den når inte riktigt upp till den ”silkeslena” svärtan och djupkänslan i en OLED-TV som LG 65E6, men för att vara LCD är det imponerande bra.
Sony-skärmen plågas inte heller nämnvärt av ojämnheter eller ljusblödningar i mörka områden. Vi kan visserligen skönja en del ljus i fälten på ”Letterbox”-filmer och ett par skuggor runt ljusa föremål mot mörk bakgrund, men det inom acceptabla nivåer.

Bra fabriksinställningar
Det finns en rad olika bildlägen. De som är intresserade av optimalt korrekt färgåtergivning ska definitivt välja den förinställda Cinema Pro-inställningen. Den ger extremt imponerande och neutrala färger, som bara är en aning övermättade från fabrik.
Sony har också ett speciellt Game-läge som ska minimal input lag (fördröjning i ingången). Vi mätte fördröjningen till stabila 45 millisekunder med vårt Leo Bodnar-test, men vi har registrerat mätningar ned till 25 ms som lägst. Det lär vara tillräckligt snabbt även för de mest fanatiska spelarna.

Imponerande ljusstyrka i HDR-läge
Det allra hetaste på TV-fronten är det nya filmerna och serierna med High Dynamic Range (HDR). Sony-skärmen är kompatibel med HDR-material från Netflix och UHD Blu-ray, inklusive formaten HDR-10, HLG och inte minst Dolby Vision (kommer som uppdatering längre fram). Och även om Sony inte har bemödat sig med att få någon ”Ultra HD Premium”-certifiering så känner de sig säkra på att XE93 gott och väl uppfyller kraven.
Ljusstyrkan, mätt i nits, har blivit ett viktigt kriterium för att kunna förmedla de många nyanserna i de nya HDR-filmerna. En spelfilm i HDR-format har mycket högre kontrast och dynamiskt omfång än en vanlig film. En vanlig SDR-film är mastrad med 100 nits som ljusaste nivå, medan en HDR-film har mellan 1000 och 4000 nits som ljusaste nivå. Det betyder inte att hela filmen blir ljusare – i själva verket är det ofta tvärtom. Den extra ljusstyrkan används snarare för att återge eldsflammor, solljus, vita moln och liknande på ett mer realistiskt sätt. Om man vill återskapa alla de här nyanserna så är det en fördel att TV:n har tillräckligt med ”nits” på lager när det verkligen gäller.
I det avseendet är 65XE9305 en bra utgångspunkt, för det är en riktig ljuskanon vi pratar om. Med 10 % av skärmytan vit uppmätte vi imponerande 1300 nits. Sedan fick vi 1011 nits med 18 % fönster, 807 nits med 25 % och slutligen 639 nits med hela skärmen vit. Sony-skärmen lyckades också hålla ljusstyrkan stabil utan att nivån sjönk efter ett par sekunder, vilket vissa av konkurrenterna har en tendens att göra. Allt detta är imponerande prestanda för en kant-LED-TV.

Ljudkvalitet
Sony 65XD9305 är en smal och minimalistisk TV utan någon särskilt påkostad soundbar eller högtalare. Ljudet måste ändå sägas vara klart godkänt, med en stark och tydlig röståtergivning, lite förvrängning och förhållandevis fin fyllighet i musik och ljudeffekter. Vi noterade dessutom att det fanns en bra stereoeffekt i en del musikprogram. Det är nog många som kommer att komplettera den här skärmen med en ordentlig soundbar-högtalare, subwoofer och/eller en extern ljudanläggning, men det är bra att veta att det inbyggda ljudet fungerar fint.

Kalibrering av Sony KD-65XE9305
Före kalibreringen uppmätte vi ett svagt grönstick i färgbalansen, plus lite för mycket ljus i den mörka änden av gråskalan (en gammakurva på 1,8 är i ljusaste laget). För att fixa detta ändrade vi de individuella gain- och bias-värdena i menysystemet.
Sony-skärmen har ingen fullständig färgkalibreringsmeny och har därför något begränsade kalibreringsmöjligheter jämfört med tvättäkta highend-modeller som Panasonic DX900. Färgrymden är dock överraskande exakt direkt från fabrik, med bara en aning övermättnad av alla färger. Genom att gå från 50 till 46 på färgstyrkan (Färg/Colour) fick vi en mycket mer precis färgåtergivning.
Sony XE9305 saturation sweep

Kalibreringen gav dock ändå ett bra resultat, med en snörrät färgbalans och maximal delta-avvikelse på 1,6. Det ska nämnas att Sony-skärmen har samma grundinställningar för både HDR- och SDR-videoinnehåll. Den måste därför kalibreras i två olika ingångar eller eventuellt två olika bildlägen eftersom både HDR- och SDR-läget bygger på samma färgkalibrering (färgtemperatur och gamma).

Här kan du ladda ner kalibreringsrapporterna för Sony KD-65XE9305 SDR och Sony HDR Report-4_26_2017

Slutsats
Vi var helnöjda med förra årets XD93-modell från Sony och nya XE93 ser ut att ta vid där den förra slutade, med märkbart förbättrade prestanda på en rad områden. Men inte alla. Android-operativsystemet har fortfarande sina brister jämfört med konkurrenternas smart-plattformar, speciellt Samsungs och LG:s, och fjärrkontrollen känns lite föråldrad.
Årets nykomling har däremot fått en ännu kraftfullare och mer avancerad bildbehandling som visar både SDR- och HDR-innehåll från sin bästa sida. Den kraftfulla ljusstyrkan ger dessutom ett rejält tryck i de häftigaste HDR-klippen!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild