TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pixelmator

Bättre budgetbilder

Det låga priset och det läckra utseendet gör det lockande att kasta sig över bilderna.

Av / 2017-05-02 - 09:59
Pixelmator

Ljud & Bild tycker

  • Läcker design med flytande paletter.
  • Designen hamnar lite i vägen för användarvänligheten.

Pixelmator skiljer sig från nästan alla andra program genom en synlig medvetenhet om designen. Med flytande paletter och skalbar arbetsyta ser det nästan ut som Pixelmator svävar i luften framför skärmen. Men det är inte bara designen som är läcker.
Verktygspaletterna är välgjorda med snygga ikoner och genomtänkta detaljer, och bakom det tilltalande utseendet är det ett kraftfullt paket man får för det låga priset.
Det vore enkelt att avfärda Pixelmator som en lättviktare, och det är inte heller här du hittar de mest omfattande verktygen för finjustering av regnbågens alla färgnyanser. Men det saknas ingenting väsentligt. De vanliga filtereffekterna finns på plats, detsamma gäller de grundläggande färg-, kontrast- och ljusjusteringarna, men även finjusteringar.
Man kan också använda fördefinierade inställningar i bilderna, lägga till en målarpalett för taveleffekter, eller transformera och flytta objekt. Står den röda bilen lite för långt till vänster i bilden? Det är bara att markera bilen som ett flyttbart objekt och dra det mer mot mitten av bilden. Programmet räknar själv ut vad som ska fylla tomrummet efter bilen. Som regel fungerar detta bra, andra gånger måste gå man in och rätta till resultatet själv, men Pixelmator är gjort för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda. Det gillar vi, men erfarna fotografer hittar snabbt begränsningar i antalet alternativ. Bortsett från att ha kul med de många effekterna som finns till förfogande.
Man kan också lägga till grafiska element, stenciler eller objekt och göra fina layouter för webben eller utskrifter, och lägga till justeringar i lager, göra egna förval för justeringar, och allting går snabbt och smidigt på en modern Mac.
Apropå Mac: Pixelmator finns även till iOS, som en iPad, och du kan jobba med samma bilder mellan plattformarna. På webbplatsen finns många videor som visar vad man kan göra för att få bättre bilder, och precis som med de andra programvarorna i guiden kan man testa Pixelmator innan man köper.
Pixelmator är inte den mest kraftfulla fotoprocessorn, men den är definitivt den läckraste. Trots det är inte alla funktionerna lika enkla att använda, man stöter snabbt på begränsningar om man vill göra djupdykningar i bilderna. Men för de flesta i målgruppen är det ingen tvekan om saken: Pixelmator är den billigaste och roligaste foto-appen till Mac.

Också i detta test:

X-Rite i1 Display Pro

Se bilderna bättre

Se till att färgerna är korrekta med skärmkalibrering.

Enkel och praktisk skärmkalibrering som kan användas med alla typer av skärmar.
Priset kan verka avskräckande.
Läs hela testet

Macphun Luminar

Växer med uppgiften

Du hittar knappast en mer kompetent bildredigering för de här pengarna.

Avancerad programvara som är förvånansvärt enkel att använda. Gott om justeringsmöjligheter och mycket bra pris.
Finns bara till Mac.
Läs hela testet

Macphun Aurora HDR 2017

För landskapsfotografen

Med Aurora HDR kan du ge bilderna nytt liv och sätta din konstnärliga prägel på dem.

Bra justering av bilddynamik som kan rädda livlösa bilder. Plus i kanten för många färdiga inställningsval och fin användarvänlighet.
Begränsade allroundegenskaper gör att Aurora passar bäst som plug-in.
Läs hela testet

Adobe Photoshop Lightroom 6

Fotografernas förstaval

Photoshop för både amatörer och proffs, och det bästa valet för allround-fotografering.

Photoshop för både amatörer och proffs, och det bästa valet för allround-fotografering.
Importfunktionen är trög och lite för omfattande.
Läs hela testet

Adobe Photoshop Elements 15

Elementär bildredigering

Adobes enklaste är ett bra ställe att börja, men inget för erfarna.

Överskådligt gränssnitt, passar för nybörjare, många enklicksjusteringar och bra möjligheter för bilddelning. Inbyggd guide och gott om online-resurser.
Tröga prestanda med massredigering, begränsad verktygspalett.
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild